Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
> Цензура?
_TNT_
коментар Aug 19 2007, 12:04 AM
Коментар #1

Knight

Група: Потребители
Коментари: 1361
Регистриран: 1-April 05
Град: София
Потребител N: 784

Повод за тази тема е следната статия. И докато това може и да не бъде определено точно като цензура, все пак е някаква форма на такава, има и по-интересни случаи. Има ли цензура в България? А извън нея? Свобода на словото("демокрация" dry.gif)? Мисля, че има какво да се каже по въпроса. Сигурно ще се намерят и хора, които се занимават по някакъв начин с медии и ще могат да споделят нещо от първа ръка. Говоря за всякаква форма на информационно затъмнение, ако щете и дезинформация.

--------------------
In his head a thunderous
Cry of desperation
Tearing voices from his past
Scream for his attention
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Отговори
Pyjamka
коментар Aug 19 2007, 12:28 PM
Коментар #2

ПринЦецка

Група: Приятели
Коментари: 1227
Регистриран: 5-October 05
Град: Pyce
Потребител N: 962

^Хах, думите са им подбрани добре? Ако само това е цензурата в България, шапка на тояга!
Аз съм на мнението, че обективни медии няма - нито в България, нито в Албания, нито в САЩ, нито на Марс. Печатните и електронните издания винаги са под контрол - обикновено на този, който поръчва направата им и съответно плаща. Но най-малкото - за различните хора истината е различна и съответно, ако аз си купя вестник на някой, който вижда събитията в друга светлина, за мен неговите думи ще са цензурирани - защото не представят МОЯТА истина. И като в един омагьосан кръг, единственият начин да има на пазара "нецензурирано" издание, е да започна аз списването му.
Но като оставим това на страна, има и друга цензура - идеалната ситуация, когато журналистът е обективен и представя просто един набор от факти, но редакторът му орязва половината от тях и коригира останалите. Тази цензура според мен също е съществувала от много време и ще продължи да съществува..... докато не почнат роботи да ни събират новините! И това не е причинено от някакви свръх обстоятелства - отново има някой, който поръчва и плаща, и друг, който изпълнява и си затваря очите и устата. Обикновено това информационно затъмнение е следствие от политиката (въпреки че намесата й в медиите е огромна грешка) - политическите партии си имат вестници, които дори да не изричат гласно настойника си, са известни на обществото като протеже на еди-кого си; някои си имат и телевизии, където прокламират идеите си.
Изобщо е много трудно да се издава нещо нецензурирано. Имам си пример от личния опит - всяко подобно нещо запада, защото липсват финансови средства. Може би единствено интернет предоставя малко по-голяма възможност на свобода на словото или поне предоставя възможност на читателя да се запознае с 2, 3, 5 или 10, ако пожелае, гледни точки; чрез множеството предлагани "истини", той успява да отсее своята и да разграничи според вижданията си коя отговаря на тях и коя не.
Дезинформираността също е голям проблем в съвремието. Тук обаче нямам какво да кажа - това е вероятно най-страшната от всички беди, но ..."когато медиите са неми, и боговете мълчат".

--------------------
Наоколо е светлина и мрак -
едновременно! -
звуци и безмълвие, болка и наслада, смисъл и безсмислие, отрицание и възторг, Север и Юг.
Наоколо е ексил без спомени, безкрайна умора и волтова дъга от високо напрежение. Стени, за които епидермисът съобщава, че са изкъртени. От чужди изстрели? От собствени зъби? - какво значение има това! - пещерата е ехо на детската люлка и Лот се люлее, хванал се с две ръце за пръчките (ако все още има ръце!), все по-високо и по-високо - главозамайващо е! Ще се превърти през глава! - докато люлката се превърне в катапулт и го изстреля в самото сърце на
...Бога.

Сигурна съм, че в живота има две неща, на които може да се разчита: удоволствието на плътта и удоволствието на литературата. Аз имах щастливата съдба да събера и двете и да ги изпитам заедно изцяло.
Go to the top of the page

+Quote Post

Пишете в тази тема

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 5th August 2025 - 06:51 AM