Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
> "Хазарт", размисли
_TNT_
коментар Dec 5 2008, 12:01 AM
Коментар #1

Knight

Група: Потребители
Коментари: 1361
Регистриран: 1-April 05
Град: София
Потребител N: 784

Тема "Покер" има вече, но бих искал да наблегна на самото явление "хазарт", макар че ще си служа с доводи главно свързани с покера. Заглавието е в кавички съвсем целенасочено. Google ще даде различни дефиниции за думата - до колко верни всеки сам може да си прецени. За мен от "хазарт" до "хазарт" има светлинни години разлика и това ме потикна да започна темата. Спор с приятели, които смятам за доста интелигентни, отново ме наведе на мисълта, че в обществото битува невероятно крайно мнение за "хазарта". Аз играя Texas Hold'em. Буквално 90% от хората, на които съм го споменавал, реагират директно в някаква разновидност на следното: "А, това е хазарт, ще си изгубиш парите, заеби". Когато се опитам да им обясня правилата и изобщо концепцията, обикновено те се самоизключват и моите усилия се оказват напразни. Това не е нормално. Не се прави разлика между рулетка, зарове, sports betting, покер игри, залагания на коне, ако щете. В съзнанието на повечето хора (според мен) е дълбоко набито, как занимаваш ли се с каквото и да е от категория "комар" - ти пропадаш, взимат ти къщата или те застрелват (като по филмите за големите комарджии, сещате се какво имам предвид). А разликата е проста - има игри, на които не влияеш по никакъв начин и игри, на които влияеш. Относно пристрастяването: за това съм съгласен, всички такива дейности имат това свойство. До колко то се развива в порок и води до пагубни последствия е строго индивидуално обаче. С две думи: дяволът е черен, но по-скоро защото не се разбира, според мен. Вие какво мислите?

П.С. Ако вещите лица сметнат за ненужна темата, може да вместят поста ми при "Покер".

--------------------
In his head a thunderous
Cry of desperation
Tearing voices from his past
Scream for his attention
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Отговори
_TNT_
коментар Dec 5 2008, 01:07 AM
Коментар #2

Knight

Група: Потребители
Коментари: 1361
Регистриран: 1-April 05
Град: София
Потребител N: 784

Клише, точно това имах предвид, prayer4eto. Отношението към проблема е тотално клише, в което се оказва, че вярват възрастни хора, уж мислещи. Не проповядвам да станем дружно комарджии (било то и успешни), а отърсване от поредното отрицание и тотална липса на желание за разбиране. Клишетата ограничават.
Lodborg, не е нужно да давам глупави примери, но хората се вманиачават в куп други неща (което обикновено не води до нищо добро, разбира се).
@Едит на lodborg: Наистина, но въприемането на нещата е едно, аз наблягам на факта, че има възможност за "не-рулетка", тоест играта предоставя този вариант.
@Едит2 на lodborg: Кретенизмът няма граници, тук две мнения няма.

--------------------
In his head a thunderous
Cry of desperation
Tearing voices from his past
Scream for his attention

+Quote Post
lodborg
коментар Dec 5 2008, 01:27 AM
Коментар #3

I, Voyager

Група: Модератори
Коментари: 7649
Регистриран: 24-September 06
Град: Карлсруе, София... където и да е
Потребител N: 1587

Цитат(_TNT_ @ Dec 5 2008, 01:07 AM) *
Lodborg, не е нужно да давам глупави примери, но хората се вманиачават в куп други неща.

Напълно съгласен. Всъщност, според мен почти всеки човек на белия свят си има една или друга мания. И всяка мания е свързана с пилеене на пари и време под някаква форма. Ако колекционираш дискове (каквато е моята мания), губиш сравнително малко пари, съотнесено към месечната ти заплата, при хазарта може да загубиш много, много повече. Е, разбира се, ако колекционираш имения в Испания можеш да загубиш още повече пари, но това е друга тема. laugh.gif (Да оставим настрана факта, че в дадените примери заменяш пари за някаква материална собственост, докато при хазарта заменяш пари за... нищо. Е, да, или за още пари, ако имаш късмет.)

И, да, съществуват един куп други грозни мании - тютюнопушенето е една от тези, които ми идват веднага наум. Против тази мания също съм много против, колкото и пушачите да ни убеждават, че това е клише и че пушенето всъщност не вреди.

Но аз говоря общи приказки в момента. Разбирам, че конкретният ти въпрос няма нищо общо със "за или против хазарта". Просто се отплеснах малко. А според мен Texas Holdem НЕ е хазарт, както ти и аз, примерно, го играем. И както по принцип играта трябва да се играе. Ние пресмятаме вероятности, мислим следващия си ход, следим действията на противника. Така както някой нахакан пубер би го играл обаче, може да си е чист хазарт.

--------------------

------------------------------------------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post

Пишете в тази тема

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 19th July 2025 - 04:17 AM