![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 212 Регистриран: 4-August 09 Потребител N: 3515 ![]() |
Ако едно дете каже(без да рецитира пред пияните гости на масата) "Аз съм българче", какво би станало? Какво биха си помислили връстниците му за него? - Смях, а после срам. Срам от това, че е българче? НЕ! -Едно дете не би могло да разбере упадъка на държавата(нацията). Но тогава, какво поражда този срам? Какво изпитва детето? - Нищо собствено! Всичко зависи от средата, която не го е научила, най-малкото, да се гордее(боже опази, ще стане страшно), че е българче? Изводът от гореизложените разсъждения е, че родителите, учителите и изобщо - никой не се грижи за националното самосъзнание на бъдните поколения!
1) Учителите, те преподават по-скоро мистика, отколкото изминала реалност и, съгласете се, нормално е децата да се чудят на портретите на Левски, Ботев, Хаджи Димитър и т.н., като на някакви извънземни чичковци, с много космарлак и малко физиономия - в детските очи те(горепосочените) не са реални личности, а литературни герои, по подобие на "Супермен" или "Батман". Учейки, децата възприемат "историята" като предмет, а не като свое минало - минало, разкриващо живота, вярванията, борбите на техните пра-пра дядовци и баби! 2) Родителите, колко пъти в живота на едно подрастващо дете те са му обяснили значението на това, че е българче?- Една изкорубена карта, няколко поляни с по две, три дървета, един два портрета на "извънземните", брадясали чички и това е - възпитанието на национално самосъзнание приключва!? Това е да си БЪЛГАРИН!? ТОЛКОЗ! А Симеон, Крум, Кубрат, Асеневци, Аспарух(тоя май го знам???), Паисий, св. Иван Рилски? А Плиска, Преслав, Търново? А Априлското въстание? - МИСТИКА, МИРАЖ - СРАМ, ето кое е срамно! - И да, срамувам се, че съм българин, именно заради тези истини, които изказах(изписах) през зъби, защото да си "българин" в "днешна България" не е БЪЛГАРСКО! Преди време бях чел "Гробът на Васил Левски" от Николай Хайтов, където се говори за пошлостта и комерсиализацията на въпроса - "къде е заровено тялото на Левски". Изложеното в тази книга, при което изпъкват гнусните деяния на определени хора("българи"), които за да запазят репутацията на гилдията си и поради ред други ("тъй важни")причини, спомогнаха тленните останки на Апостола на българската свобода да бъдат, повярвайте ми(или прочетете книгата), БУКВАЛНО КАЗАНО, захвърлени на боклука - може би в някой софийски контейнер от онова време!!! Въпреки скромността си, приживе Васил Левски е вярвал(за себе си) само в едно едничко нещо - "Ако ме обесят поне ще ми остане гроба в България и всякой ще го знай". - Не е ли показателно, че костите му и до днес се разпадат някъде на бунището, забравени от всички и всичко?! Гробът му е на бунището, наречено "БЪЛГАРСКА ПАМЕТ"! |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Рицар на върховен дом Сянка ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 13162 Регистриран: 26-November 05 Град: София Потребител N: 1041 ![]() |
Е...силно се надявам да няма хора, които смятат, че при поява на три Океании*1 примерно, ще си живеем в еднородна огромна глобализирана територия, в която *щрак с пръсти* няма да има намесени националистичеки пориви И националистическо съзнание.
Пичове, мислите, че за някакви си няма и 100-200 години ще се изкорени нещо, което се е градило ХИЛЯДИ години? Мислите, че има разлика между древните племена на принципа 'този хълм е наш, другият е окупиран от националните ни врагове, другото племе' /нищо, че терминът нация се обмисля и налага преди няма и 200 години по-обширно/, и между сегашните нас, 'модерните' племена? Ама сериозно ли? Аз да отида да оседлая еднорога пред нас за една-две врътки на Овча Купел... *1 - г-н Оруел каза тъй. И въобще не мога да разбера, или ми се струва само, защо ХРАНИТЕ националното самосъзнание. Аз съм БЪЛГАРИН бе, мама му деба, след това съм ЕВРОПЕЕЦ, след това съм ЧОВЕК. Но за манталитета ни съм съгласен, защото и аз имам подобни наблюдения. Уви. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 14-December 04 Потребител N: 693 ![]() |
Аз съм БЪЛГАРИН бе, мама му деба, след това съм ЕВРОПЕЕЦ, след това съм ЧОВЕК. точно обратното е при мен. може би от там идват неразбирателствата. ![]() Иначе не разбрах съвсем какво имаше в предвид, scion, не те разбрах съвсем? |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 444 Регистриран: 15-March 09 Потребител N: 3316 ![]() |
Аз съм БЪЛГАРИН бе, мама му деба, след това съм ЕВРОПЕЕЦ, след това съм ЧОВЕК. точно обратното е при мен. може би от там идват неразбирателствата. ![]() Може би не пролича в предишния ми пост, но и при мен точно така стоят нещата. Защитавам каузата да не се затрива България и българското точно, защото мисля, че човечеството Именно затова се възпротивих на мнението на гадабаута, че било късно за патриотизъм за българите. Първо, защо за нас да е, пък за другите - най-патриотичните САЩ, да речем, да не е? Второ, което има връзка с първото, защо реши, че патриотизмът трябва да се крепи единствено на миналото и на историята? Факт е, че САЩ имат кратка и не особена героична история, а си обичат безрезервно страната. Именно защото в повечето случаи гледат тук и сега, а не в миналото. И са някой ще каже, че ние именно тук и сега сме най-зле и най- ни е срам от България и българите. А защо? САЩ имат точно това, което ние нямаме (бтв, давам примери главно с тях, защото от 3-4 години следвам там и виждам нещата по-отблизо) - уредена държава, висок стандарт на живот и прочие. Но пък ние имаме неща, които много други държави нямат и това е качествен човешки ресурс. Нямам предвид хитряшкия манталитет да прекарам другия, то който най-много страдаме и който трябва да се изкорени в най-скоро време. Говоря за духа, които винаги ни е крепил, за здравия разум, които ни дава обективна преценка за действителността около нас, да не говорим и вярваме на глупости (колко българи вярват на правителството, е да не мислите, че това на Щатите е много по-справедливо и всеки получава това, което заслужава) за коравостта ни, която многото беди и несполуки, са възпитали у българина като способ за оцеляване. За решителността, смелостта, директния ни хумор и свободната ни воля изобщо няма да коментирам, които за повечето политически коректни конформистки западняци са чужди понятия. Още нещо, забравих да спомена, че с редки изключения в чужбина се изселват най-голямата сволоч от държавата ни, най-големите чалгари по музика и по душа, и като цяло хора, които не ме изненадва, че са прецаквали сънародниците си. Но за престоя ми в Щатите и чужбина винаги най-близките хора са ми били българи при положение, че съм се стремял да се социализирам с всякакви хора и нямам предразсъдъци. Просто културно сме по-близко, а културата не е само език и история, както някой се опита да изкара. С други думи, за мен глобализация в смисъла на диалог между различните култури няма никакъв проблем с истинския патриотизъм, дори второто има ключова роля този културен обмен да се запази чист, а не да стане жертва на комерсиализма, и да има навсякъде Макдоналдс на всеки ъгъл. Много ме дразни, когато някой ми каже, че не се възприемал като българин, а като "гражданин на света", защото това обикновено означава просто, че не искат националната им и културна принадлежност да са пречка да се урдеят там, където ще им плащат най-много и където ще са си най-уредени материално. Нали ги гледам голяма част от българите в Щатите, особено тея дет се занимават с икономика и подобни мазнотии, и от майка си ще се отрекат още малко, само и само да ги вземат на работа супер-престижните юпита и да ги направят корпоративни роби. Хора без капка себеуважение. Нямам проблем и съответните малцинства, само две по-сериозни имаме и без тва, да се интегрират, но само при положение, както каза сциона, че покажат желание да се приспособят и се държат като европейци, а не по обратния път да ни налагат техния ориентализъм. Джамии на всяка крачка, дишане на лепило, турска и циганска реч мястото им е в Ориента, ние сме и винаги сме били в Европа. Последно, забелязал съм, че ние като цяло имаме много по-ниско мнение за себе си и за държавата си, отколкото много чужденци. Почти навсякъде, по-ерудираните хора като разберат, че съм от България, много се радват и си им личи, че имат добро впечатление от страната ни и дори са ме измуявали някои колко информирани са за страната ни. Така че е тъжно само да се сдухваме, да бягаме по чужбина и прочие вместо да проявим силен дух, български дух и да се борим с пробелмите си. -------------------- If you live every day as though it is your last, one day you will most certainly be right.
|
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 18th July 2025 - 03:43 PM |