![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Mahtavin :> ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4294 Регистриран: 20-March 08 Град: Пловдив Потребител N: 2643 ![]() |
Хора, дебел съм яко, та реших да пробвам една диетка, дет я намерих у нет-а. Пардон, казаха ми я на морето, та после я намерих
Казва се Японско Чудо, ей ви линк за нея. Та, некой ползвал ли я е и има ли ефект :> ![]() -------------------- В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защого не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен и тогава не бяха останали хора, за да ме защитят! (Мартин Нимолер - пастор) |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
Извинявам се за закъснението, с което ще коментирам темата, но не бях в настроение за твърде дълги постове, а тя заслужава такъв.
Ниско-въглехидратната диета - връщане към изначалния ни начен на хранене или поредната мода създадена за правене на пари Изтъкваните предимства на ниско-въглехидратните диети са толкова много, че надали бихме могли да коментираме всички. А честно казано и някои от тях просто не заслужават коментар, защото са плод на откровеното незнание, а по-често и на преднамерените лъжи на своите автори. Аз обаче ще си позволя да разделя и групирам отделните въпроси и да разясня своята позиция относно тях за да стане темата максимално ясна и разбираема. Какво всъщност е ниско-въглехидратната диета В най-общ план това е хранителен режим, при който въглехидратите са намалени в сравнение с нормалният модерен начин за хранене. Това би трябвало да значи, че те не бива да съставят повече от 30% от калориите, които поемаме. За целта се изключват изцяло или почти изцяло всички храни, които са богати на въглехидрати като например хляб, всякакви макаронени изделия, захар и до по-малка степен плодовете и по-богатите на въглехидрати зеленчуци като картофите, цвеклото и др. Това от своя страна поставя акцента на яденето на месо, ядки и нискокалорични зеленчуци. Ниско-въглехидратната диета и контролирането на теглото Повечето диетолози проповядващи нисковъглехидратни режими твърдят, че намаляването на въглехидратите и компенсирането им с протеини и мазнини довежда до ускоряване на метаболизма, по-добра концентрация, намаляване на апетита и по-големи спортни постижения, като всички тези фактори водят до намаляване на теглото и изгаряне на мазнините по тялото. Контрааргументацията на диетолозите предпочитащи високо-въглехидратни диети се състои в това, че е много по-лесно да се преяде с мазнини отколкото с въглехидрати, въглехидратите са предпочитаното гориво на тялото и без него не може да се поддържа интензивността на силова тренировка и въглехидратите са горивото на мозъка. И двете страни имат право в размишленията си, но когато говорим за контролиране на теглото, най-важното с което трябва да започнем са калориите, които поемаме и чак след това да размишляваме от какво да дойдат те. В този смисъл ниско-въглехидратната диета е добра идея само, когато калориите са контролирани и протеинът е в достатъчно количество. А както се спомена в контра-аргументацията, трябва много да внимаваме да не прекалим с мазнините, защото те са много висококалорични (една лъжица олио съдържа 150 калории) и лесно се промъкват в храната ни незабелязано (зехтина върху салата ти, пържените ни пилешки хапки...). Що се отнася до ускорения метаболизъм при НВД - това твърдение беше оборено преди повече от две десетилетия. По-високата концентрация пък е един много интересен въпрос, чиито истини се крият зад много тънката линия на това да консумираме не просто малко, но правилното количество въглехидрати. Темата, обаче, е много обширна, така че мястото й не е тук. Намаляването на апетита също не е толкова елементарно, колкото хората си мислят. Най-общо трябва да отбележим, че простите въглехидрати са виновници за увеличения апетит на хората, докато протеините, фибрите (които винаги вървят с въглехидрати) и мазнините (и то точно в този ред) са трите най-големи естествени апетитосупресанти. Не бива да забравяме, че когато иде реч за контролиране на теглото, трябва да отбележим и възможностите на НВД за покачване на теглото, а те обикновено са силно подценявани. Всъщност НВД може да бъде лесно приспособлено за покачване на тегло точно заради високата калоричност на основните храни подходящи за нея. Ниско-въглехидратната диета и контролирането на теглото По този въпрос мненията са най-разграничени и противоположни. Някои твърдят, че ниско-въглехидратната диета е панацеята за всичко, а други все още твърдят и доказват, че мазнините са виновни за повечето проблеми със сърдечно-съдовата система. По този въпрос ще остана без мнение, но за сметка на това ще коментирам други твърдения като например това, че НВД е подходящо за борба с инсулиновата резистнентност (която достига до диабет). Тук вече аргументацията на почитателите на ниско-въглехидратното хранене е съвсем коректна, но не бива да забравяме, че НВД-то трябва да бъде и сравнително нискокалорично за да бъде ефективен противник на инсулиновата резистентност. Предполагам, че никой тук не се интересува от това как чрез НВД се лекува епилепсия, така че няма да захващам тази тема. Ниско-въглехидратната диета и нейните разновидности Има безброй различни НВД и в този смисъл е малко некоректно те да бъдат коментирани обобщено. За това ще си позволя да направя кратък коментар за всяка една от тях по отделно и се надявам, че сами ще забележите колко различни са те една от друга. Аткинсовата диета на практика популяризира ниско-въглехидратния подход в САЩ. Макар и теориите на Аткинс да са бъкани с твърдения създадени за да подългват хората, то не може да се отрече, че диетата му е изключително успешна при особено затлъстели индивиди. Най-общо тя представлява многофазова диета, в която въглехидратите са намалени до минимум, а всякакво съотношение между протеини и мазнини е позволено. Моето лично мнение е, че тя е перфектен избор само за хора, които имат да свалят големи количества мазнини, защото тогава защитните механизми на тялото против свалянето на тегло биват успешно намалени от приеманата храна. Дюкянската диета, която е нещо като европейския и доста закъснял вариант на Аткинсовата диета представлява отново многофазен хранителен режим, в който първоначално се спират не само въглехидратите, но и мазнините, а се позволява свободна консумация на протеин. Презумпцията зад това решение е, че протеинът е много засищащ (факт) и тялото се нуждае от много енергия за да абсорбира калориите от него (отново факт, а конкретното число е около 1/3 от калориите на храната). Това, разбира се, довежда до бърза загуба на тегло и мазнини. Всички книги на Дюкян (четири до този момент) са преведени и издадени на български, така че всеки, който се интересува, може да ги закупи и да следва режима му. Rapid Fat Loss подходът на Lyle McDonald пък е ниско-въглехидратна и ниско-мазнинна диета, в която приеманият протеин също е под контрол и е пресметнат да бъде в най-правилните количества. Това е диета за хората, които наистина знаят какво правят и се интересуват от истинските механизми, които стоят зад поддържането на дадено телосложение. Многобройните палео диети пък ни казват, че можем да ядем колкото и когато си поискаме от всички храни, които са яли нашите предци. Това включва всичко, което е растяло на земята (или под нея), по дърветата, храстите или пък допреди седмица е тичало или плувало. Бих казал, че тази диета е перфектният вариант за поддържане на дадено тегло. Доста е трудно да се преяде само с натурални храни, а дори и това да се случи, тялото ще реагира намалявайки апетита впоследствие. Но истината е, че ако някой иска да надебелее, винаги ще намери начин да го направи. -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Knight ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1361 Регистриран: 1-April 05 Град: София Потребител N: 784 ![]() |
От доста време се замислям над следния факт и не мога да си го обясня, та моля да се включи Щурм (или някой друг запознат) по темата. Аз съм много бос (с което никак не се гордея).
Презумпцията зад това решение е, че протеинът е много засищащ (факт) и тялото се нуждае от много енергия за да абсорбира калориите от него (отново факт, а конкретното число е около 1/3 от калориите на храната). Експериментално при мен протеинът (доколкото знам в яйцата има прилично количество протеин, в месото, мисля - също, естествено зависи какво и т.н.), но мисълта ми е, че аз с очевидните храни, богати на протеин, не се засищам: да, ако ям много, ми става "тежко", но усещането за глад не изчезва. Засищат ме.. картофи например. Аз ли класифицирам грешно храните, богати на протеин, и изобщо къде бъркам? -------------------- In his head a thunderous
Cry of desperation Tearing voices from his past Scream for his attention |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 9th May 2025 - 12:35 AM |