![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Хър-мър ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1862 Регистриран: 27-April 05 Град: БГ Потребител N: 798 ![]() |
Съвсем сериозно ви питам - вие от какво разбирате най-добре? Наистина ли българинът се изявява като всичколог, такъв ли е всъщност и има ли нещо, от което не би могъл да разбира?
-------------------- Смешка. Направо да умреш от гъдел ;)
|
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Поетично бездушен ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 6131 Регистриран: 8-October 03 Град: Русе / Велико Търново Потребител N: 295 ![]() |
Смело използваш исторически термини, смело говориш за историческата амнезия, която между другото ако наистина я имаше, отдавна вече да сме отново турска провинция... Няма историческа амнезия, има моментно състояние на нещата, с което трябва да се съобразяваме, тъй като сме малка страна. Че сме между изтока и запада във всяко отношение, така е. Но не съм съгласен, че нямаме собствен поглед върху нещата. Имаме го и винаги сме го имали.
-------------------- Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse. Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 212 Регистриран: 4-August 09 Потребител N: 3515 ![]() |
Смело използваш исторически термини, смело говориш за историческата амнезия, която между другото ако наистина я имаше, отдавна вече да сме отново турска провинция... Няма историческа амнезия, има моментно състояние на нещата, с което трябва да се съобразяваме, тъй като сме малка страна. Че сме между изтока и запада във всяко отношение, така е. Но не съм съгласен, че нямаме собствен поглед върху нещата. Имаме го и винаги сме го имали. Първо, благодаря, че си написал този пост. По принцип не съм съгласен с тебе, но ми допадна това, че заговори за турското робство, защото именно тогава се е изтрила българската мисъл; всичките ни велможи са били или убити, или с прекършен дух, а на тяхно място са се появили чорбаджиите или така наречените нерязани турци; интелигенция не са ни оставили, защото, съгласи се, прост народ по-лесно се управлява - безкрилните мисли вятърът ще ги отвее, на където си поиска! Да, не сме провинция на Турция, поне не на географската карта, но я ми кажи, ти какво разбираш под израза "моментно състояние на нещата"? Че то ако беше тъй, да беше предал всички революционери Каблешков, когато го пленяват, а не да ходи да се гърми! Историята не се пише от тия склонили глава пред нея. Но за друго иде реч сега: ние нямаме съмостоятелно мислене, а ако нещо е останало от него във времето, то е, вече казах, като птица без гнездо; и се оправдаваме за това, че световните течения ни реели на ляво и надясно с не кой да е, а със същите тия течения и с (разбирате ли ме, моля ви се)последващата ги ситуация(?); аз питам, ако една птица няма къде да кацне, ветровете и бурите ли ще са й виновни за това, че тя не си е направила гнездо, та да може да се предпази от бурята - да вземем да спрем времето(политическото и икономическото) тогава; аз питам, след робството имало ли е случай България, като мисъл и политика, да не бъде в окото на световните бури и да не почувства опустошението най-силно върху си; политиката и времето си приличат по това, че бурите, ония - силните на деня, са временни, вятърът стихва, но както в климата, така и в световната политика някъде в уж тихото време се заражда ново течение, което ще завихри света, а при буря е особено важно да имаш дом, убежище, където да се скриеш, инак ще те отвее вятъра! Малко спаматично ми излезе, за което се извинявам, но не съжалявам. |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 17th July 2025 - 09:08 PM |