Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
> Българско превъзходно, от всичко разбира
onnellinen
коментар Jan 7 2010, 10:28 PM
Коментар #1

Хър-мър

Група: Потребители
Коментари: 1862
Регистриран: 27-April 05
Град: БГ
Потребител N: 798

Съвсем сериозно ви питам - вие от какво разбирате най-добре? Наистина ли българинът се изявява като всичколог, такъв ли е всъщност и има ли нещо, от което не би могъл да разбира?

--------------------
Смешка. Направо да умреш от гъдел ;)
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Отговори
Svetyl
коментар Jan 8 2010, 08:19 PM
Коментар #2

Поетично бездушен

Група: Приятели
Коментари: 6131
Регистриран: 8-October 03
Град: Русе / Велико Търново
Потребител N: 295

Смело използваш исторически термини, смело говориш за историческата амнезия, която между другото ако наистина я имаше, отдавна вече да сме отново турска провинция... Няма историческа амнезия, има моментно състояние на нещата, с което трябва да се съобразяваме, тъй като сме малка страна. Че сме между изтока и запада във всяко отношение, така е. Но не съм съгласен, че нямаме собствен поглед върху нещата. Имаме го и винаги сме го имали.

--------------------
Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse.

Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто.

+Quote Post
nikoi
коментар Jan 9 2010, 09:52 AM
Коментар #3

Прослушващ метъл
**

Група: Потребители
Коментари: 212
Регистриран: 4-August 09
Потребител N: 3515

Цитат(Svetyl @ Jan 8 2010, 08:19 PM) *
Смело използваш исторически термини, смело говориш за историческата амнезия, която между другото ако наистина я имаше, отдавна вече да сме отново турска провинция... Няма историческа амнезия, има моментно състояние на нещата, с което трябва да се съобразяваме, тъй като сме малка страна. Че сме между изтока и запада във всяко отношение, така е. Но не съм съгласен, че нямаме собствен поглед върху нещата. Имаме го и винаги сме го имали.

Първо, благодаря, че си написал този пост.
По принцип не съм съгласен с тебе, но ми допадна това, че заговори за турското робство, защото именно тогава се е изтрила българската мисъл; всичките ни велможи са били или убити, или с прекършен дух, а на тяхно място са се появили чорбаджиите или така наречените нерязани турци; интелигенция не са ни оставили, защото, съгласи се, прост народ по-лесно се управлява - безкрилните мисли вятърът ще ги отвее, на където си поиска!
Да, не сме провинция на Турция, поне не на географската карта, но я ми кажи, ти какво разбираш под израза "моментно състояние на нещата"? Че то ако беше тъй, да беше предал всички революционери Каблешков, когато го пленяват, а не да ходи да се гърми! Историята не се пише от тия склонили глава пред нея. Но за друго иде реч сега: ние нямаме съмостоятелно мислене, а ако нещо е останало от него във времето, то е, вече казах, като птица без гнездо; и се оправдаваме за това, че световните течения ни реели на ляво и надясно с не кой да е, а със същите тия течения и с (разбирате ли ме, моля ви се)последващата ги ситуация(?); аз питам, ако една птица няма къде да кацне, ветровете и бурите ли ще са й виновни за това, че тя не си е направила гнездо, та да може да се предпази от бурята - да вземем да спрем времето(политическото и икономическото) тогава; аз питам, след робството имало ли е случай България, като мисъл и политика, да не бъде в окото на световните бури и да не почувства опустошението най-силно върху си; политиката и времето си приличат по това, че бурите, ония - силните на деня, са временни, вятърът стихва, но както в климата, така и в световната политика някъде в уж тихото време се заражда ново течение, което ще завихри света, а при буря е особено важно да имаш дом, убежище, където да се скриеш, инак ще те отвее вятъра!
Малко спаматично ми излезе, за което се извинявам, но не съжалявам.

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Jan 9 2010, 10:41 AM
Коментар #4

Facepalmer

Група: Приятели
Коментари: 13270
Регистриран: 11-April 03
Град: South Of Heaven
Потребител N: 63

Цитат(nikoi @ Jan 9 2010, 09:52 AM) *
Цитат(Svetyl @ Jan 8 2010, 08:19 PM) *

Първо, благодаря, че си написал този пост.
По принцип не съм съгласен с тебе, но ми допадна това, че заговори за турското робство, защото именно тогава се е изтрила българската мисъл; всичките ни велможи са били или убити, или с прекършен дух, а на тяхно място са се появили чорбаджиите или така наречените нерязани турци; интелигенция не са ни оставили, защото, съгласи се, прост народ по-лесно се управлява - безкрилните мисли вятърът ще ги отвее, на където си поиска!

Са за турското или за комунизма говориш? Щото за една средновековна държава, каквато е била и България тогава, думата интелигенция е доста странна. Ние сме си били точно по византийския модел, където църквата е единствената институция с подобни амбиции, а тя е била просто опора на политическата власт. Ако има нещо, което са направили турците, то е че са изклали политическия елит до крак (въпреки че има и отделни случаи на разни принцеси и болярки, озовали се по харемите и в последствие станали доста влиятелни султански съпруги). И ние за това след освобождението тръгваме да търсим европейски аристократ за княз, а не като сърбите да приписваме синя кръв на собствени свиневъдски фамилии.

--------------------

+Quote Post

Пишете в тази тема
onnellinen   Българско превъзходно   Jan 7 2010, 10:28 PM
Sturmfuhrer   Три малоумни теми за един ден е рекорд дори за тво...   Jan 7 2010, 11:55 PM
Blashyrkh   Е като му е скучно на човек....   Jan 8 2010, 12:06 AM
Svetyl   Леле...   Jan 8 2010, 12:24 AM
nikoi   Всичколози не ми се вярва да сме, но ние имаме едн...   Jan 8 2010, 10:56 AM
Svetyl   "Всичколози не ми се вярва да сме" ...   Jan 8 2010, 11:04 AM
nikoi   Цитат(Svetyl @ Jan 8 2010, 11:04 AM) ...   Jan 8 2010, 08:05 PM
blood   Вече мога ли да си пусна темата за жените, без да ...   Jan 8 2010, 11:12 AM
Blashyrkh   Спокойно, nikoi ще вземе на сериозно каквато и тем...   Jan 8 2010, 12:59 PM
SepulTeraHead   Цитат(onnellinen @ Jan 7 2010, 10:28 PM) ...   Jan 8 2010, 03:38 PM
onnellinen   Sturmfuhrer, мерси за рекламата. Blashyrkh, на теб...   Jan 8 2010, 06:50 PM
SepulTeraHead   Цитат(onnellinen @ Jan 8 2010, 06:50 PM) ...   Jan 8 2010, 09:16 PM
Sturmfuhrer   К'ва реклама и к'ва филология, бе, момиче?...   Jan 8 2010, 07:17 PM
onnellinen   Sturmfuhrer, обикновено, преди да изпратят някого ...   Jan 8 2010, 07:22 PM
Svetyl   Смело използваш исторически термини, смело говориш...   Jan 8 2010, 08:19 PM
nikoi   Цитат(Svetyl @ Jan 8 2010, 08:19 PM) Смел...   Jan 9 2010, 09:52 AM
SepulTeraHead   Цитат(nikoi @ Jan 9 2010, 09:52 AM) Цитат...   Jan 9 2010, 10:41 AM
Blashyrkh   ^^   Jan 8 2010, 08:29 PM
Svetyl   ", но ми допадна това, че заговори за турскот...   Jan 9 2010, 10:52 AM

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 17th July 2025 - 12:48 AM