![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Mahtavin :> ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4294 Регистриран: 20-March 08 Град: Пловдив Потребител N: 2643 ![]() |
Бе в един от изпитите дето карах имаше есе за съвестта. След сума примери, реших да спомена, че и животните имат такава...
Оценката нещо не ме удовлетвори, пък само този пример е под въпрос, но това е просто оправдание, че пускам темата. Ебавайте се, но пък за мен това е дилема, върху която силно си размишлявах. Вашето мнение какво е? ![]() -------------------- В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защого не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен и тогава не бяха останали хора, за да ме защитят! (Мартин Нимолер - пастор) |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 98 Регистриран: 6-July 09 Град: The dark lake. Потребител N: 3490 ![]() |
Според мен твърдението, че животните имат съвест, е грешно, защото казвайки "животните", независимо от това дали всъщност го имаш предвид или не, посочваш всички биологични иднивиди, причисняващи се към огромното царство на животните. Тоест от охлюв и маймуна до прасе и крокодил.
А съвестта е вътрешно присъща характеристика, която има смисъл само когато се отнася до хората. От чисто философска гледна точка само разумно същество може да има съвест, защото само едно такова може да има ясна представа за самото понятие съвест. Съвестта трябва да бъде осъзната като характеристика на индивида. Следователно животните нямат съвест. Може би ни се струва, че определена част от животните имат някави... наченки на съвест, но ние ги приписваме на животното. Светът на хората не е светa на лъва и светът на орелa не е светa на жирафa. Бла-бла, дано разбирате на къде бия... Бия натам, че всеки вид преиначава нещата по собствен начин, с което изгражда собствен свят, в който вероятно има съвсем различни правила от тези в другите (условно казано) светове. А ние иначе правим фаталната грешка да вярваме, че анализирайки поведението на животните можем да разберем и тяхната душевност. Не можем, защото се опитваме да я разберем някак си... по човешки и най-вече - разумно. И да сме наясно... човекът е единственото същество с разум и това ни отдалечава от възможността да разберем животните. Не е съвсем ясно дали котето наистина съжалява и има съвест или системата на провала и опита не го е довела до решението, че точно това поведение ще му донесе още една порция Whiskas. ![]() -------------------- Aliis laetus, sibi sapiens...
|
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 22nd July 2025 - 07:10 AM |