![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
От доста време си мисля да направя тема, в която да питам как вие разбирате значенията на отделните песни. Дали знаете какво е вдъхновило авторите им за да ги напишат, дали сте чували историите/легендите, върху които са базирани и най-вече каква е вашата интерпретация на текстовете им.
Бих се радвал ако някой прояви желанието да прави обосновани и интелигентни коментари върху, която и да e заслужаваща го песен, а също така и ако някой има въпроси относно някое парче, би могъл да попита тук и да се надява, че друг ще знае повече. Аз ще започна с коментар на песен, която предполагам, че интересува сравнително голяма част от форума, а именно Kamelot - Bluecher Блюхер е името на немски крайцер от Втората световна война, който участва в немската офанзива в Норвегия, а около него има безброй истории и легенди, като повечето от тях носят и известна доза поука. След построяването на кораба (което противоречи на Версайския договор) немския флот се гордее с него и го смята за практически непотопим. Натоварен с повече от две хиледи войници, чиято цел е най-първостепенната, а именно завладяването на Осло, още при първия си сблъсък с врага, той претърпява тежки поражения от норвежките защити, които пък от своя страна са строени изцяло от немски инженери. Няколко часа по-късно Блюхер започва да потъва, а заповедта дадена на екипажа е да дадат своите жилетки на войниците, които е трябвало да извършат сухопътната част от операцията. Логичното предположение е, че моряците все пак могат да плуват и така спасените ще са повече. То обаче се оказва съвсем грешно и в крайна сметка спасените моряци са едва неколцина. Така този кораб остава в немския, а и норвежкия фолклор като една история на величие и провал, на иронично стечение на обстоятелствата и на нетърсената саможертва на няколко стотин моряци. -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Глава на монархията ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1016 Регистриран: 17-October 07 Град: Вятър ме вее на бял кон... Потребител N: 2375 ![]() |
Така и така не съм писала от близо век, реших да възкреся темата
![]() Тези дни си припомних "Брулени хълмове" и направих една интересна асоциация, която смятам, че би паснала добре на тази тема (ако авторът й възрази нещо, ще се разправяме 1on1). Знам, че оригиналният замисъл на избраната от мен песен е друг, но смятам, че ще се получи интересно, ако бъде разгледана по този алтернативен начин. Става въпрос за Камелот, The Haunting (Somewhere In Time). Текста няма да го пускам, 'щото сте големи и можете да си търсите сами. "Брулени хълмове" in a nutshell: става въпрос за семейство с две деца - брат и сестра, което приема под своя опека момчето Хитклийф. Братчето мрази Хитклийф и все гледа да му направи мръсно, а пък той се влюбва в сестра му - Катрин. Вече поотраснал, Хитклийф заминава далеч от дома за известно време, но щом се връща установява, че Катрин се е влюбила в друг пич (Едгар) и се е омъжила за него. Хитклийф откача и започва да търси отмъщение от всички; напук на всички се жени за сестрата на Едгар. Катрин ражда детето на Едгар и умира, като така се появява Катрин #2, която непрекъснато напомня на Хитклийф за изгубената му любов. По-нататък Хитклийф прави живота на Катрин #2 ад, докато не умира. Та, ето как виждам нещата - да кажем, че песента е от гледната точка на Хитклийф: Цитат Merely the sound of your voice Made me believe that that you were her Just like the river disturbs My inner peace Once I believed I could find Just a trace of her beloved soul Once I believed she was all Then she smothered my beliefs Може да се отнася до малката Катрин, но като цяло го приемам сякаш тези думи адресират оригиналната Катрин, която той заварва след завръщането си у дома. Един вид, сякаш неговата любов вече "не е същата Катрин", защото се е влюбила в друг - тя е просто образ, в който той е повярвал и по който се е подлъгал. (Тактично игнорирам факта, че се споменава името Helenа) Цитат How could that first time recur When memories linger on and on What made me think you were her Helena is dead to all dead to all Nothing can bring her to life Don't pretend that I'll be loving you Once I believed she was gone I'm corrupted from within Тук вече след смъртта на Катрин, Хитклийф тотално се фрийква. Цитат One cold winter's night I may follow her voice to the river Leave me for now and forever Leave what you can Somewhere in time I will find you and haunt you again Like the wind sweeps the earth Somewhere in time when no virtues are left to defend You've fallen deep Мислите за нея не го оставят на мира, тя го haunt-ва нон-стоп и е неговият мотив за отмъщение. Цитат I was a liar in every debate I rule the forces that fueled your hate When the cold in my heart leaves it comes to an end Quietly I'll go to sleep По принцип двамата имат много объркана връзка, която така и не достига някакво хармонично състояние. Към края вече остава само желанието за отмъщение, което си отива с настъпването на неговата смърт (в неговата глава: тяхното реюнайтване). Ако ми хрумне още нещо по песента, може би ще го добавя...но като цяло ми се искаше само да хайлайтна местата, които ми напомниха за самата история. И така...my two cents ![]() -------------------- I may be bad, but I'm perfectly good at it |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 19th June 2025 - 10:00 AM |