![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 562 Регистриран: 23-April 04 Град: София Потребител N: 461 ![]() |
... от два дена зяпам тоя сайт - много готини анализи има, та това за циганите ме впечатли:
първо и второ -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 363 Регистриран: 16-September 03 Град: Виена Потребител N: 264 ![]() |
Оххх,
от известно време живея в Автрия и стигам до извода, че тук хората имат същия проблем. Само дето не са им цигани виновните, а ние, чужденците, които живеем в страната им. Как да ви кажа, същото е. На всеки българин, който ми излиза с лафа "Циганите са виновни" или "На сапун!", сърдечно му препоръчвам да поживее един два месеца в Австрия, да мине през институциите, да поработи малко с австрийци, да се опита да си намери авсрийско гадже, за да види, какво предствлява модерния расизъм, за да усети, какво е да се чувстваш изнемощял от предрасъдъците на домакините си. Когато политическите сили в страната, в която си, всеки ден осъждат, дали не си им вповече, а скапаните австрийски бабки(забъркали Втората световна впрочем) те гледат с поглед-убиец, защото говориш на български в метрото, някакси не се чувстваш обочан, не се чувстваш на място и не то се работи за тоя народ и тая страна. Затова и една голяма част от турците в Австрия са крадци и мушеници, а има и много българи такива. Не че ги оравдавам! Просто се оптивам да разбера, какво ги кара да не ходят на училище, да не плащат данъци, да извършват престъпления и защо нищо не ги спира Рабира се аз се движа в съвсем различни кръгове и не съм пряко сбълсках с тези проблеми. Но не е толкова трудно да се поставиш на мястото на българин, дошъл да търси работа. Сега чудесно мога да си представя, как се чувстват болшинството цигани у нас. Вместо да констатирате факти(че не искали да работят и да се учат, че били криминални, че не плащали данъци), опитайте се да разберете, защо по дяволите го праявят и може един ден нещата да се променят. Сега си помислете, че ситуацията на чернокожите в гетата не е по-различна! Във всяка страна има малцинства, във всяка страна има и ниски слоеве на обществото, където върлува криминалност, но не защото хората са такива, нацията им е такава, а защото те живеят толкова зле, че друг избор те нямат. И да имат, как биха могли да вярват в него. Щом същия проблем съществува и в Авсрия, която е една от най-богатите страни в света, значи аз не мога да бъда оптимист за скорошното му разрешаване в България. Е, поне винаги ще има къде да си измием ръцете! |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 18th July 2025 - 02:37 PM |