![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 71 Регистриран: 18-January 05 Потребител N: 727 ![]() |
Сега да ви върна малко в българската история. Кой български владетел мислите, че е най-великият - този който е постигнал най-многo за нашата родина? Можете да кажете някой както от българските ханове, както от българските князе, царе така и от някои български държавни глави след освобождението. При много личности България е постигнала много, но коя смятате че е най-великата личност за България и защо?
|
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Pirate ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 786 Регистриран: 20-April 04 Потребител N: 460 ![]() |
нека и аз да изкажа скромното си мнение:
1. Цар Симеон - като цяло той все пак е Княз...освен това българската историография наистина представя нещата не винаги точно както трябва, а леко напомпано. България никога не е била чак такъв могъщ фактор в Югоизтока, както се говори в нашите учебници. За що годе силата ни е имало две причини: 1. Непрекъснатаите войни на Византия с арабите на изток 2. Осъзнаването, че България доста добре пази северните граници на Империята в момента, в който се разправят с арабите идва ред и на България. Друг е върпоса с културата. България е основният фактор за запазването и разпространението на кирилицата, това не е малко - именно тук е най-важният ход на Борис, а по-късно и на Симеон - вкарването на огромни ресурси за развититео на школите. Колкото до името - не е вярно, че никъде не се споменава за животното - споменава се, но някой трябва да чете, и то не в някакви по-редки исторически трудове, а в учбника по история за не знам си кой клас (вече съм забравил, а и не помня точно от кое издателство и автори) По бегли спомени животното е дребен гризач, нещо като белка. Аз бих искал да ви наведа на една друга тема или идея: В процеса на развитие на елинския език, от античността да наши дни, постепнно те спират да произнасят Б като Бургас, а започват да го произнасят В като Варна (учил съм малко строгръцки и не помня нищо, за да ви изясня точно целият процес) ето защо думи като Базилевс и Барбари, стават Василевс и Варвари, т.е. пишат се с Б, но се четат с В. Когато Петър Е признат за василевс титлата гласи "Василевс Вулгарис"...не звучи много престижно, нали? и ето за какво иде реч - има само няколко действия човешки, които са увековечени на името на някой народ: пощуни - кощунство вандали - вандализъм българи? - вулгарно не е ли забавно? |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 22nd July 2025 - 05:14 AM |