![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 71 Регистриран: 18-January 05 Потребител N: 727 ![]() |
Сега да ви върна малко в българската история. Кой български владетел мислите, че е най-великият - този който е постигнал най-многo за нашата родина? Можете да кажете някой както от българските ханове, както от българските князе, царе така и от някои български държавни глави след освобождението. При много личности България е постигнала много, но коя смятате че е най-великата личност за България и защо?
|
|
|
![]() |
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 560 Регистриран: 19-November 04 Град: München Потребител N: 667 ![]() |
Цитат(melhaer @ May 10 2005, 09:48 AM) Именно тук ще отговоря, но може би по-накратко на Pi4. С това съвсем не се изчерпва темата, но и аз не претендирам, че съм изключителен познавач на тази материя Това дет се вика е лично мнение, базирано на субективни и обективни познания и фактори, предполагам, че обратната теза също би могла да бъде защитена достатъчно добре melhior, едва днес прочетох отговора на моя въпрос, както и за "златния век", съжалявам, пропуснал съм го. подкрепям тезата ти за културното влияние, общо взето то е определящо, но без военно, а след това и политическо надмощие то е и почти невъзможно. достатъчно е в наши дни да видим "примера" на съединените американски щати, които чрез културна хегемония прокарват и икономическа мощ, без зад нея реално да тои нещо освен една корумпирана военна машина, захранвана само от войни. като контрапример да си спомним за чингиз хан, историята стига само до неговия внук, коблай и там свършва цялата велика монголска империя. за кирилицата наново. въпросът е интересен. не смятам, че тя има решаващо влияние за оцеляването на българския език. наистина западните славяни са оцелели и без кирилица. не става дума и за оцеляване или дали е щяло да бъде другояче, естествено, щяло е да бъде, може би е щяло да бъде по-добре или пък по-зле, днес вече е трудно да се каже. в онова време обаче (865 година) латиницата не е била много популярна (много по-малко от сега!), западна европа, папата в рим, те са нямали почти никакво влияние. докато византия, гръцката азбука са били световен фактор (в познатия свят). запитването на борис (михаил) до папата е било по-скоро инструмент за натиск (нещо доста рядко в българската политика) от негова страна върху византия, толкова ловък, че даже довежда до схизма, която трае и до ден днешен. не мога да си представя как гръцката азбука би се дала за предаване на българския език, прекалено елитарни са били византийците за да си позволят тази еретична мисъл. от друга страна са били обаче и твърде космополитни, за да се опитват да насадят гръцкия език за църковен. логично, скопосват една азбука, прилична на гръцката, с допълнителни знаци за странните славянски звуци, библията бива преведена, това допринася за по-бързото християнизиране на съседите. петър мутафчиев пише, че приемането на християнството отслабва в продължителен план българската държава, наистина следва един краткотраен бърз подем (симоен), но след това следван за сметка на това от жалък упадък стигнал до пълното интегриране (хайде да не говорим за робство и иго) на българия във византия. мисля, че тезата му е издържана и доказана чрез последвалите събития. биха ме интересували още два въпроса, ако знаеш. първо, какъв е произходът и значението на глаголицата? защо изобщо я има и защо внезапно изчезва? едно от запазените евангелия (мисля, че се пази в реймс и върху което са се заклевали френските крале) е писано на глаголица. второ, защо борис не се обръща примерно към арабите, като врагове на византия, за приемана не исляма? от една страна ислямът по би прилягал на българите, в средна азия, откъдето идват, останалите там отдавна са ислямизирани; от друга пък, твърди се, че кубрат бил християнин... -------------------- no more credits from the liquor store
|
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 22nd July 2025 - 05:04 AM |