![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Da schlägt es links ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3756 Регистриран: 17-January 03 Град: София Потребител N: 8 ![]() |
Религиите... Твърде интересна и противоречива (най-вече) тема!!
Защо противоречива ли? ще се опитам да обясня мнението си. Първоначално религията е възникнала като проста форма на духовна опора за хората, които с вроденото си любопитство и интелигентност (така де... никое животно не се "занимава" с подобни дълбокомислени теми....хехе!) се е опитвал да си обясни всичко ставащо около него. Но има неща, които дори и до ден днешен не могат да бъдат съвсем доизяснени, камо ли преди толкова века, когато науката е била на едно наистина примитивно ниво! Много по-лесно е да почиташ едно божество, отговорно за всичко ставащо наоколо, отколкото всичко да бъде обявено за неопознаваемо и независещо от нищо. И именно това стои, поне според мен в основата на всички религии: Стремежът на хората да опознаят заобикалящия ги свят и да си обяснят както природните, така и чисто човешките феномени! И някъде тук гореспомената интелигентност изиграва лоша шега на човечеството. Уж освобождаваща ни от оковите на инстинктите (поне донякъде), а всъщност поствяща ни други забрани и окови... Ироничното в случая е, че човек сам си ги поставя. Но да не се отплесвам... В един момент някои хора се усещат, че могат да припечелят нещо от цялата тази работа. И божествата започват да искат дарове, църквите - дарения и т.н. Простите, неуки душици вярват, че като дават по една овца месечно на църквата, то това ще им донесе щастие. От гледна точка на съвременното мислене и манталитет това звучи иронично и гротескно, но през средните векове (неслучайно наречени на английски: Dark Ages) е било широко разпространено хората да отиват при някой духовник и с/у определена сума да получават едно листче, служещо за своеобразен "Билет за Рая"! Познайте кой е гушвал всичките тези блага... нали не мислите, че е "Благочестивия Бог"?!? ![]() ПП. Може би парчетата на "The Kovenant", които завучат от колните в момента са ми повлияли да напиша горните редове... Както казваше в едно интервю на групата (цитирам по памет!): "Бог не е мъртъв, той просто никога не е съществувал!"... -------------------- meh.
|
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 82 Регистриран: 9-December 05 Потребител N: 1070 ![]() |
Не одобрявам 'организираната вяра'
Смятам за излишно да се заформят стада, в които голяма част не знаят в какво и защо претендират, че вярват В крайна сметка се печели власт Което също не одобрявам съответно Стигнах до убеждението, че религията се е превърнала в паразит, обожаващ младите умове Които впрочем не се напрягат да проявят и минимален интерес Просто, знаят си, един ден няа да ходим у хела Хубаво Има кой да печели Нека забравим за относителността ;\ Лично аз съм твърд атеист Привърженичка съм на сатанизма като жизнена философия А слаби хора винаги ще има, те винаги ще имат нужда от опора Не мисля, че тя трябва да бъде заблуда ;\ -------------------- Pale colors paint the picture of mankinds usurped hallucination
You dreamt but alas you were dead. A faded bruised clone of the imitation that was copied centuries ago There is no wailing and no grief and there are not enough tears in the sky to mourn the fall of man, not enough strength to raise our heads and say farewell... |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 18th July 2025 - 02:05 AM |