![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Knight ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1361 Регистриран: 1-April 05 Град: София Потребител N: 784 ![]() |
Повод за тази тема е следната статия. И докато това може и да не бъде определено точно като цензура, все пак е някаква форма на такава, има и по-интересни случаи. Има ли цензура в България? А извън нея? Свобода на словото("демокрация"
![]() -------------------- In his head a thunderous
Cry of desperation Tearing voices from his past Scream for his attention |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Da schlägt es links ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3756 Регистриран: 17-January 03 Град: София Потребител N: 8 ![]() |
Нормално, т'ва за wikipedia де.
-------------------- meh.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Поетично бездушен ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 6131 Регистриран: 8-October 03 Град: Русе / Велико Търново Потребител N: 295 ![]() |
Хахах... направо не знам какво да кажа. Но наистина е нормално. Все пак всеки иска да манипулира по всякакъв начин.
-------------------- Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse. Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Ала Бала ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 613 Регистриран: 21-October 06 Град: Бургас Потребител N: 1634 ![]() |
То това отдавна се знаеше
![]() ![]() -------------------- Endless rain, fall on my heart In this wounded soul. Let me forget all of the hate, all of the sadness |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Eáránë Táralóm... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1892 Регистриран: 2-November 06 Град: The Spectral Realm Потребител N: 1655 ![]() |
Това е въведено от самото начало на проекта Wikipedia и явно те самите нямат проблем с това. Сигурно редактираните данни се проверяват след изпращането им, пък и системата записва всеки, който редактира даден текст.
Колкото до цензурата в България - няма я особено много, но все пак съществува, както и навсякъде. Особено в масовите медии думите са им подбрани доста добре. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() ПринЦецка ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 1227 Регистриран: 5-October 05 Град: Pyce Потребител N: 962 ![]() |
^Хах, думите са им подбрани добре? Ако само това е цензурата в България, шапка на тояга!
Аз съм на мнението, че обективни медии няма - нито в България, нито в Албания, нито в САЩ, нито на Марс. Печатните и електронните издания винаги са под контрол - обикновено на този, който поръчва направата им и съответно плаща. Но най-малкото - за различните хора истината е различна и съответно, ако аз си купя вестник на някой, който вижда събитията в друга светлина, за мен неговите думи ще са цензурирани - защото не представят МОЯТА истина. И като в един омагьосан кръг, единственият начин да има на пазара "нецензурирано" издание, е да започна аз списването му. Но като оставим това на страна, има и друга цензура - идеалната ситуация, когато журналистът е обективен и представя просто един набор от факти, но редакторът му орязва половината от тях и коригира останалите. Тази цензура според мен също е съществувала от много време и ще продължи да съществува..... докато не почнат роботи да ни събират новините! И това не е причинено от някакви свръх обстоятелства - отново има някой, който поръчва и плаща, и друг, който изпълнява и си затваря очите и устата. Обикновено това информационно затъмнение е следствие от политиката (въпреки че намесата й в медиите е огромна грешка) - политическите партии си имат вестници, които дори да не изричат гласно настойника си, са известни на обществото като протеже на еди-кого си; някои си имат и телевизии, където прокламират идеите си. Изобщо е много трудно да се издава нещо нецензурирано. Имам си пример от личния опит - всяко подобно нещо запада, защото липсват финансови средства. Може би единствено интернет предоставя малко по-голяма възможност на свобода на словото или поне предоставя възможност на читателя да се запознае с 2, 3, 5 или 10, ако пожелае, гледни точки; чрез множеството предлагани "истини", той успява да отсее своята и да разграничи според вижданията си коя отговаря на тях и коя не. Дезинформираността също е голям проблем в съвремието. Тук обаче нямам какво да кажа - това е вероятно най-страшната от всички беди, но ..."когато медиите са неми, и боговете мълчат". -------------------- Наоколо е светлина и мрак - едновременно! - звуци и безмълвие, болка и наслада, смисъл и безсмислие, отрицание и възторг, Север и Юг.Наоколо е ексил без спомени, безкрайна умора и волтова дъга от високо напрежение. Стени, за които епидермисът съобщава, че са изкъртени. От чужди изстрели? От собствени зъби? - какво значение има това! - пещерата е ехо на детската люлка и Лот се люлее, хванал се с две ръце за пръчките (ако все още има ръце!), все по-високо и по-високо - главозамайващо е! Ще се превърти през глава! - докато люлката се превърне в катапулт и го изстреля в самото сърце на ...Бога. Сигурна съм, че в живота има две неща, на които може да се разчита: удоволствието на плътта и удоволствието на литературата. Аз имах щастливата съдба да събера и двете и да ги изпитам заедно изцяло. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Master of your sorrow ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2201 Регистриран: 24-April 07 Град: Sofia Потребител N: 2034 ![]() |
^ Много точно казано. Бъдещето е в свободното споделяне на информация чрез блогове, лични страници, енциклопедии... Макар че там сферата е най-податлива на разпространение на слухове и измислици ...
![]() -------------------- Free are those who walk away from setting suns
And free are those who laughed at chains that held them bound Free are those who conquers in vain but won't stop to run Battered and down they pick up their pieces to rise as one |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() The Conqueror I Be ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1797 Регистриран: 17-January 03 Град: 127.0.0.1 Потребител N: 10 ![]() |
Свобода на словото("демокрация" ![]() кво общо има свободата на словото с демокрацията? що всички си мислят че думата демокрация значи "всеки си прави квото иска" при положение че въобще не значи тва? ![]() цензура винаги е имало и ще има под една или друга форма, винаги някои важни клечки ще имат интерес от това да прикрият как са станали важни ![]() -------------------- The day Microsoft makes something that doesn't suck is probably the day they start making vacuum cleaners.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Истинска измамница ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2917 Регистриран: 25-April 05 Град: Under the Northern Star Потребител N: 795 ![]() |
Свобода на словото("демокрация" ![]() кво общо има свободата на словото с демокрацията? Ами разбира се, че свободата на словото е съставна част от идеята за демокрация. Това и да искаш, не можеш да го отречеш. А относно цензурата съм съгласна с Pyjamka. Нея винаги ще си я има, но в някои случаи е и необходимо зло. -------------------- First wish for this night:
Let me be your delight. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Knight ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1361 Регистриран: 1-April 05 Град: София Потребител N: 784 ![]() |
Свобода на словото("демокрация" ![]() кво общо има свободата на словото с демокрацията? Интересно, винаги съм си мислил, че има връзка. Предложи ми една демократична държава, в чиято конституция не е заложена идеята за свобода на словото, и не се изтъква като плюс за сметка на тоталитарните. А, и може на невежите да обясниш какво е демокрация направо - за по-лесно (че да вярва ли човек на уикипедия) ![]() -------------------- In his head a thunderous
Cry of desperation Tearing voices from his past Scream for his attention |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Непросветен ![]() Група: Потребители Коментари: 21 Регистриран: 3-February 06 Град: София Потребител N: 1142 ![]() |
-------------------- обичам сладко
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 14-December 04 Потребител N: 693 ![]() |
После не оня китаец, а Марти Ахисари ще ми зима нобелова награда за мир....
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 5th August 2025 - 01:26 PM |