![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Глава на монархията ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1016 Регистриран: 17-October 07 Град: Вятър ме вее на бял кон... Потребител N: 2375 ![]() |
И забраните нищо не правят... само ожесточават нещата. Даже си мисля, че колкото повече натякваш на един човек, че нещо е опасно и вредно за него, толкова повече той се стреми към него - някво естествено влечение към смъртта ли, ба ли го. Но е факт, че тютюна, дрогата, алкохола - носят пари, страшно много пари, и никой който печели няма да го заплюе просто ей така, за да ти "спаси живота".
А това за родителите... не мога да кажа, може би защото моите родители са пушачи, и не мога да съм обективна ![]() Като цяло мога да заключа, че нямам нищо против личния избор - нека си пушат, но трябва да има толерантност/уважение към тези, които не го правят, защото все пак да си непушач е "дефаулт" състоянието. -------------------- I may be bad, but I'm perfectly good at it |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2286 Регистриран: 10-September 07 Град: гара мЯже Потребител N: 2328 ![]() |
На инстинкта към самоунищожение не може да се попречи, но нали затова са законите - да регулират нещата. Ти слагаш алкохола, цигарите и дрогата на едно място, но не са - последната е забранена. Както и да е, не съм за илегализиране на цигарите, просто за това да не се пуши на обществени места (вкл. по улиците), а ако имаш деца, да не може да пушиш и вкъщи. Терасата е вариантът.
Относно децата, които пушат, а родителите им не - пределно обяснимо. Обратното е за осъждане. -------------------- Ко каза, ко?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 184 Регистриран: 15-February 09 Град: София Потребител N: 3263 ![]() |
Тя и Лидия Ковачева почина, а нейната диета беше доста популярна и здравословна.
Сега не знам кой на колко кг е умрял, нито съм манячка на тема диети, нито съм дебела, но ако сваля 3-4-5 кг, няма да е зле, ти какво ще ми препоръчваш ? А за пушенето - уж готвят някакъв законопроект за забрана на пушенето на обществени места, пък да видим. И не само срещу пушенето е нужен такъв, а и срещу замърсяването на околната среда. Нека да стане като на запад - за хвърлен в парк или градинка фас глобата е Е50, за несъбрани кучешки фекалии - Е150. Имат и камери - ще те намерят и ще си платиш като стой та гледай. Е това е - ако го ударят българина по джоба, ще почне да се замисля. -------------------- The King of My Heart
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2286 Регистриран: 10-September 07 Град: гара мЯже Потребител N: 2328 ![]() |
Тя и Лидия Ковачева почина, и нейната диета беше доста популярна и здравословна. Сега не знам кой на колко кг е умрял, нито съм манячка на тема диети, нито съм дебела, но ако сваля 3-4-5 кг, няма да е зле, ти какво ще ми препоръчваш ? а за пушенето - уж готвят някакъв законопроект за забрана на пушенето на обществени места, пък да видим..... Хе, починала... ми то безсмъртието още не е измислено, ако това очакваш. ![]() Няколко кила - много лесно. Наблягаш на зеленчуците и плодовете - и без това ги има - без да прекаляваш. По около половин кило плодове и още толкова зеленчуци, примерно. Сутрин само плодове; обед салати, малати - със съвсем малко зехтин и изцеден лимон. Може да настържеш малко сирене или яйце на салатата, но само за вкус. Добавяш вечер 150 г пиле или риба без кожата, или нискокалорично сирене/тофу, или две варени яйца. Сол, захар, подправки - съвсем без. Много са полезни зелето и морковите, може да си правиш такава салата - на всичко отгоре прочиства. Опа - напитките - никакъв алкохол, кафето без захар, билкови чайове с мед. -------------------- Ко каза, ко?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Keep trekking ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1495 Регистриран: 20-May 09 Град: София Потребител N: 3419 ![]() |
Така, аз не съм по/за диетите - само ако е за лечебни цели е приемливо. Иначе се разстройва много нервната система. Въпросът според мен е да се промени цялостно режимът на хранене за дъъълго време, не за 7-20-60 дена. Тогава би имало ефект. Целта е да се разбере кое е правилното и необходимо хранене, а не да се отказва еди-кво си само по религиозни или други подбуди. По-важно е в дълъг срок от време да се чувстваш добре и да имаш необходимата енергия. Защото има хиляди различни виждания относно храненето и доста от тях си противоречат на 100%. Beyondtheblack, може ли да пуснеш няколко линка за читави според теб такива режими на български, защото ми е интересно да разгледам различни гледни точки по даден проблем. Благодаря предварително.
Пп. Всяка привързаност/обвързаност, пристрастяване и пр. към дадено нещо или навик е крайно вредна за личността, защото по този начин човек става зависим => НЕСВОБОДЕН. Пушенето също е вид наркомания. -------------------- Каквото посееш, това ще пожънеш.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
Тя и Лидия Ковачева почина, и нейната диета беше доста популярна и здравословна. Сега не знам кой на колко кг е умрял, нито съм манячка на тема диети, нито съм дебела, но ако сваля 3-4-5 кг, няма да е зле, ти какво ще ми препоръчваш ? а за пушенето - уж готвят някакъв законопроект за забрана на пушенето на обществени места, пък да видим..... Хе, починала... ми то безсмъртието още не е измислено, ако това очакваш. ![]() Няколко кила - много лесно. Наблягаш на зеленчуците и плодовете - и без това ги има - без да прекаляваш. По около половин кило плодове и още толкова зеленчуци, примерно. Сутрин само плодове; обед салати, малати - със съвсем малко зехтин и изцеден лимон. Може да настържеш малко сирене или яйце на салатата, но само за вкус. Добавяш вечер 150 г пиле или риба без кожата, или нискокалорично сирене/тофу, или две варени яйца. Сол, захар, подправки - съвсем без. Много са полезни зелето и морковите, може да си правиш такава салата - на всичко отгоре прочиства. Опа - напитките - никакъв алкохол, кафето без захар, билкови чайове с мед. Хората обожават да симплифицират неща, които по своята същност далеч не са елементарни. Едно от тези неща са адекватните хранителни режими. -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^ Драги господине, молят ме за съвет и в петте свободни минути, които съм имала, съм гледала да бъда що-годе полезна.
Мисля, ясно е, че не съм диетолог и ако дамата иска сериозно мнение, трябва да се обърне към специалист. Също така не съм "хората". Между другото, "симплифицират" може да се замени напълно адекватно с простата българска дума "опростяват". ^^ Цитат Всяка привързаност/обвързаност, пристрастяване и пр. към дадено нещо или навик е крайно вредна за личността, защото по този начин човек става зависим => НЕСВОБОДЕН. Пушенето също е вид наркомания. Все едно аз съм го казала. Човек няма нужда от стимуланти, за да функционира. Тук слагам и емоционалната зависимост от други хора, която кой знае защо днес се толерира. Преди двеста години са лекували влюбването с очистителни. ![]() За съветите относно хранителен режим ще се въздържа - може да помолиш господина, който няма да симплифицира нещата, а ще ти ги представи достатъчно комплексно и екстензивно. Ще ти препоръчам книгите на Пол Брег - започни с "Чудото на гладуването". (Няма страшно, не става дума да мрем от глад ![]() Иначе достатъчно обстойно съм писала в темата как се храня. Да, именно за промяна на начина на хранене завинаги става дума - иначе човек изобщо няма смисъл да се захваща. -------------------- Ко каза, ко?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
Благодаря за краткия урок по български език. Не съм убеден, че имам нужда, но... щом е безплатно, защо не?
![]() Личното ми мнение е, че съветите ти не бяха лоши, просто когато се съберат няколко човека и започнат да обменят половинчат, а понякога и откровено противоречащ на някои фундаменти опит, то обикновено става грубо мазало. Никому ненужно. Това ми беше мисълта. А как върви при теб? Справяш ли се с вегетарианството? -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Мен ми е пределно ясно най-напред че това не е форум "диети", но след като ме питат нещо, гледам да отговарям.
А за какви фундаменти впрочем става дума. От твоите постове верно не ми става ясно много, освен че има "някои фундаменти" и "некои съображения". Коректните диетолози гледат да са толерантни и компромисни в книгите си - Пол Брег например, върл вегетарианец, не пропуска през няколко страници да отбележи, че "въпросът за нуждата от месо е спорен сред лекарите", и че трябва да предоставим възможност на тялото си да ни каже какво му е нужно. Всъщност, за мен това е единствено верният критерий. В крайна сметка, това, което искаш ти, е изобщо да няма подобни дискусии във форуми, понеже са половинчати и недостатъчно обосновани. Форумът обаче не е книга и не може да предявяваш подобно изискване към медиума. Ако на човек не му се чете книга и не му се ходи на лекар, по-добре аз да му кажа с две думи да яде сьомга и зеленчуци, отколкото някой друг да го зариби с някакви глупости. Иначе върви добре, мерси. От онзи ден почнах прочистващ месец - седмица на дестилирана вода, три на плодове. После едва ли ще е точно веганизъм, но почти - може да ям риба два пъти месечно, ще видим. Б12-то ме притеснява. А и нали веганите не ядяли мед, което за мен е пълна глупост. -------------------- Ко каза, ко?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Напротив, аз обожавам дискусиите. Просто имам вътрешна непоносимост към това, че често се подхожда с недостатъчно внимание относно въпросите.
Ако трябва да съм честен не съм почитател на Брег. Основната причина е, че по негово време информацията от проучвания е била най-малкото оскъдна. Да не говорим, че (научните) фундаменти, върху които той гради теориите си са толкова стари, че голяма част от тях вероятно са доказани като грешни или в най-добрия случай полуистинни. Въпреки това си струва да бъде разгледан поради безброй причини. Радвам се, че върви добре и съм щастлив да чуя, че си решила да ядеш риба. Ако се вгледаш малко по-обстойно в режимът, който искаш да спазваш, вероятно ще стигнеш до извода, че освен Б12 има поне още 5-6 места, които трябва да бъдат обмислени. Не казвам, че е невъзможно здравословното вегетарианство, но определено твърдя, че е изключително сложно. Ако включиш риба, обаче, ще можеш да си помогнеш и с омега 3, което ми се струва от основно значение. За меда и веганството зная, че е спорна територия. Има хора, които ядат и такива, които не ядат. Аргументацията, както винаги, варира в големи граници. При всички положения, не смятам, че медът е основен въпрос. И отново за Б12 - към скумрията ли гледаш? -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Това, че една теория е стара, съвсем не я прави грешна. "Всичко във философията след Платон е бележки върху Платон под линия".
Вярвам на Брег 150%, понеже имам примера му - и аз, по дяволите, бих искала да издъхна на 90+ години (ако ги доживея) при нещастен случай, докато спортувам. (А не като 90-годишната ми баба, горката, която се мъчи от да не казвам колко неща....) Брег не гради теорията си на кой знае какви научни фундаменти. Теорията му е...хм, доста симплифицирана. Но всекиму - неговото. Омега 3 има къде ли не, освен в рибата. В лененото семе колкото щеш. Наистина, освен Б12 не виждам друг пропуск. За рибата - сьомга, нали казах. Най-полезната. Сьомга с броколи и моркови и щракаш с пръсти. -------------------- Ко каза, ко?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Ето сега например ще стане интересна дискусия.
![]() Формата под която се намира омега 3 във всички източници от растителен произход е тъй наречената алфа линоленична киселина. Съжалявам, че трябва да въведем толкова безумно звучащ термин, но вината не е моя. За да бъде използвана от тялото тази киселина трябва да премине преобразуване в икосапентоична такава (и отново се извинявам за почти непроизнасяемата дума, която използвам). Проблемът е, че хората (за разлика от жувотните, които по традиция се хранят с треви) тази конверсия не е процес с първостепенна значимост и рядко се случва в значими количества. Различните проучвания и опити демонстрират между 5 и 15 процента конверсируемост. Съвсем краткият извод от казаното дотук е, че използването на лен за набавяне на омега 3 е в общи линии една мащабна заблуда продиктувана от недоглеждане. И за да бъдем съвсем обективни, ще отбележа, че някои вегетарианци теоризират, че преобразуваемостта при диета без месо би могла да е далеч по-висока. Не знаеше всичко това, нали? Сега разбираш ли защо не обичам нещата да се симплифицират? -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Термините от биологията и другите науки, разбира се, са непреводими на български. Аз - пурист? Ха-ха-ха. Когато обаче най-простата от простите и близки до акъла български думи се заменя от префърцунен англицизъм, ми замирисва на... македонски, може би. Смесица от неправилен - в случая с македонския архаичен - български, а в твоя случай граматически грешен, но със същия ефект. Оправи си членуването, преди да вкараш англицизмите, та да не те взема за македонец... това ми е плитката мисъл.
Иначе мерси за инфото. -------------------- Ко каза, ко?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Прости членуването ми. Не го намерих за първостепенно, когато темата е до такава степен научна. А виждам и пунктуационни грешки, които ти не забеляза
![]() А за англицизмите - когато по цял ден четеш за conversion, а не за преобразуване и когато трябва да преведеш мисълта си от английски на български, всъщност е изключително лесно да кажеш "конверсия". -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() XX ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 897 Регистриран: 4-December 03 Град: София Потребител N: 342 ![]() |
Темата според мен се обедини от двете дискусии - за пушенето и храненето и може предспокойно да бъде преобразувана във - 'водите ли здравословен начин на живот или каквото и да е било там... и тъй май може да се обясни включването ми...
![]() beyondtheblack - съвета го приемам - така или иначе съвпада с моето решение ![]() А за рибката - потърси: water contamination/mercury - ако вече не си се информирала. В Швеция например забраняват на бременните жени да консумират морски продукти - високите нива на живак влияят неблагоприятно за изграждането на нервната система на плода... Попаднах разбира се и на източници, които разрешават консумирането на определени морски животинки и ги слагат в "low mercury" категория - тук подхождам с много голяма доза недоверие, тъй като за живака знам, че е отрова, която се натрупва в организма. Подобно на големите водоеми - те не се чистят - в тях само се натрупва и концентрира отрова. пп: конверсия ![]() -------------------- [color=orange]snishki v gryf
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Някои риби имат повече, други по-малко живак. При коректни избори, не би следвало да има проблеми дори и за бременни жени. Не съм сигурен, че това, което казваш за Швеция не е силно преувеличено.
-------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() XX ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 897 Регистриран: 4-December 03 Град: София Потребител N: 342 ![]() |
пух. абе и аз не съм много сигурна дали беше за Швеция или друга държава, но е факт, че ако има вероятност детето ти да се роди с аутизъм приемаш препоръката като задължение.
Вярно е, че някои рибоци имат повече други по-малко - лабораторни изследвания и публикувани резултати е безпредметно да се оспорват (освен пък ако не са лъжливи). Имах предвид, че конкретно тази отрова се натрупва в организма - с повече или по-малко отровени риби. Не би следвало, надявам се да не, вярвам, че няма... -------------------- [color=orange]snishki v gryf
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
За живака в рибата не се бях и сещала...Кое по-напред - нитратите в зеленчука ли, живакът ли...
![]() Мерси за инфото!! Лефер, скумрия и риба тон да не се яде, казват тук: http://www.nrdc.org/health/effects/mercury/guide.asp -------------------- Ко каза, ко?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
^^ Всеобщото мнение е, че при разумни количества няма проблеми.
^ Проучванията, които съм чел на тази тематига, говорят, че различните видове скумрия могат да се похвалят с различни количества живак. Атлантическата е изключително бедна на това вещество и ако паметта ми не ме лъже ставаше дума за около .05 милионни при позволени дневни количества от около три-четири (жени-мъже) пъти повече. Казвам това, защото последния път, когато ядох скумрия, беше атлантическа. Edit: Видях, че в линка който си дала е направено разграничение между различните скумрии. Аз обаче съм твърдо против това хората да се откажат от тона заради живака. Ако ядеш тон веднъж на два дни, не би следвало да имаш проблеми (изключваме бременност), така че... това е силно преувеличено. Бийонд, твоето мнение? -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Метъл ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1257 Регистриран: 25-January 07 Град: Ъуей фром дъ биг шит ривър Потребител N: 1800 ![]() |
От друга страна нищо не може да се сравни с прясна дунавска скумрия на скара
![]() -------------------- Live forever or die in the attempt
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
^^ Твърде съм некомпетентна в биологията, за да имам мнение - особено за нещо, което за пръв път чувам... Моге само да гледам таблиците и да правя изчисления според това какви са допустимите нива, съответно нивата в даден вид риба.
Относно риска при зрели хора, поначало не бих се замислила особено - и без това се тровим с какво ли не. Важно според мен в случая е как стоят нещата при бременност. Тогава, предполагам, рибата тон напр. трябва напълно да се изключи. -------------------- Ко каза, ко?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 333 Регистриран: 26-April 08 Град: Paradise City Потребител N: 2726 ![]() |
negative
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 507 Регистриран: 31-May 09 Град: провинция Lateralus, Blackwater Park Потребител N: 3439 ![]() |
Всъщност винаги ми е бил по-интересен въпросът "Защо пушите?". Поначало изключително безсмислен, когато ми го задават, се дразня неимоверно много просто защото ми изглежда все едно ме питат: "Защо слушаш метъл?", "Защо си пускаш дълга коса?" и т.н. Все екзисентциални въпроси без удачен отговор, приемете го, просто е ТАКА.
Но в моя личен топ 5 на причините за пушачите няма ни една умна (досущ като моята, която си е безумно тъпа) и нещата изглеждат така: 1. Нерви - отмина времето, когато на първо място се мъдреше гордо "Гъзария". Сега е гъзарско именно от нерви да пропушиш, защото, видиш ли, напрегнатият ти живот на 18-годишен просто нищо не ти спестява. Трябва някак да оцелееш сред Торнадото от Души, пардон, двойки. 2. Момиче / Момче - има разлика между пропушване, защото трябва да се разсейваш и занимаваш, бидейки нещастно влюбен и между това да пропушиш заради някой готин индивид от противоположният пол, който (предполагаемо) вече го прави. Бъдете сигурни, той го прави, защото някое друго готино момиче / момче преди време го е правило. И така нататък, и така нататък... 3. За да не се пропиеш / да не тръгнеш да предрусваш - шири се мнението, че зависимостта е модата на 21-ви век. Шири се и мнението, че пушенето е най-безвредната зависимост. Само времето ще покаже дали е така, но засега май така се очертава. Защо обаче не развием зависимост към спортно ядене на 3 кофички кисело мляко на ден, не знам... 4. Социално пропушване (психологическия термин на "гъзария") - когато 5 говедца около теб издишват пушек в лицето ти е трудно да устоиш на изкушението да си произвеждаш сам от него. И тогава падаш в дупчето... 5. Любов - когато ръцете ти треперят и се потят само като я / го зърнеш, когато устните ти са изпръхнали, а сърцето ти е в гръкляна, докато имаш чувството, че нямаш стави и се разтапяш току на паважа... еми, няма какво друго да направиш освен да запалиш една цигара, за да се събереш. И обикновено, всичко това се смесва в един хубав комплекс от причини да пропушиш... аз поне бях така. По темата: пуша по кутийка средно на ден, обикновено син Camel. Вкусна цигара, една от малкото. ![]() Харесва ми и освен това съм пристрастен. -------------------- Уста в уста и прах при прахта...
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2160 Регистриран: 19-February 09 Град: Sofia Потребител N: 3269 ![]() |
Спри, спри, моля ти се! Спри, че и аз ще пропуша!
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 507 Регистриран: 31-May 09 Град: провинция Lateralus, Blackwater Park Потребител N: 3439 ![]() |
![]() ![]() ![]() В никакъв случай!!! Спирам. (да говоря, и слизам до долу за една кутия) XD -------------------- Уста в уста и прах при прахта...
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Сега гледах по CNN репортаж за Уругвай - бил страната с най-добри резултати в борбата с пушенето. Президентът бил специалист по рака, и с идването си на власт забранил пушенето на обществени места и рекламата на цигари на започнал мащабна негативна кампания.
-------------------- Ко каза, ко?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 574 Регистриран: 27-September 05 Град: Тук и Сега Потребител N: 953 ![]() |
http://thedesigninspiration.com/articles/t...advertisements/
Готини реклами, на които попаднах из нета. =) P.S. Не, не пуша. -------------------- Truth is just a circle, spinning around until it meets the lies
then dies. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Деградиращ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2189 Регистриран: 28-November 07 Град: Казанлък Потребител N: 2450 ![]() |
^Супер идейни са!
![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
хаха, ето още
http://tobacco.health.usyd.edu.au/site/sup...ery_posters.htm http://inventorspot.com/articles/stop_smok..._marketing_6077 ![]() -------------------- Ко каза, ко?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Raven ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 994 Регистриран: 13-November 08 Град: Discworld Потребител N: 3102 ![]() |
Спрях ги. Спонтанно решение.
-------------------- "After all, if you aren't willing to kill for it, how important can it be?.." |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 18th July 2025 - 02:19 PM |