Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
16 страници V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Ходите ли на планина?
Vendo
коментар Sep 14 2009, 09:34 AM
Коментар #151

Прослушващ метъл
**

Група: Потребители
Коментари: 150
Регистриран: 8-September 09
Потребител N: 3555

Не могат да направят "ремонт на някои хижи", защото няма откъде да извадят парите. Едва ли х. Иван Вазов на близо 2300 м. има достатъчно посетители за да си го позволи. Държава пък явно си има други интересни занимания и не мисли за опазването на природните богатства. Хората си мислят как да изкарат пари. Проблема е, че няма достатъчно хора, които да тръгнат да обикалят хижите с раница на гръб.

--------------------
When I was a kid my fairy god mother asked me whether I wanted a long penis or a long memory. I forgot my response.
Go to the top of the page

+Quote Post
karelian
коментар Sep 14 2009, 07:52 PM
Коментар #152

Демон

Коментари: 2160
Регистриран: 19-February 09
Град: Sofia
Потребител N: 3269

Ремонт на някои хижи е НЕОБХОДИМО и достатъчно засега условие, за да има повече хора с раница на гръб. В тях няма елементарни санитарни условия!!!
Защо да няма откъде да извадят парите? По-скоро проблемът е, че искат да изкарват пари без да са вложили нищо.
Вече разказах за х.Мусала. Инициативата е на младо семейство, което с лични средства и труд успяват да я довършат през октомври миналата година преди падането на снега. Още един пример - х.Мальовица. Преди 3 години имаше един хижар, който затваряше в 20ч. столовата и не даваше храна на закъснели туристи. Отделно си беше пълна мизерия в хижата. На следващата година я взеха едни младежи, направиха ремонт, пуснаха и топла вода, което за хижите си е направо лукс. На всичкото отгоре надуваха Manowar по цял ден, а всички пред хижата си пиеха бира с кеф!!!
Та, наистина малко трябва. Не само желание за изкарване на пари. Трябва и отношение!

А че държавата не може да опази природните богатства си е друг въпрос.
Тя и децата си не може да опази!

P.S. Ти кога последно си ходил в х.Иван Вазов?

+Quote Post
Vendo
коментар Sep 14 2009, 08:07 PM
Коментар #153

Прослушващ метъл
**

В х. Иван Вазов, както и в другите хижи по този маршрут, бях преди може би 4-5 години. Някой ми каза, че и тя си е сменила собственика наскоро и много ми се иска да я посетя отново, но малко се колебая заради цялата тая навалица там. Иначе и аз за това говоря, отношението на хората като цяло трябва да се промени. Радвам се да чуя за х. Мусала и х. Мальовица.

Не съм чел цялата тема, така че сори ако вече е писано, но някой да е обикалял Стара Планина? Незабравка, Козя стена, Рай, Дерменка?

--------------------
When I was a kid my fairy god mother asked me whether I wanted a long penis or a long memory. I forgot my response.

+Quote Post
karelian
коментар Sep 14 2009, 08:17 PM
Коментар #154

Демон

Да, има нов собственик, който много грижливо се отнася към туристите и с всичко в хижата. Правили са и ремонт - нова дограма.
На мен ми хареса.

За Стара планина Moonshield ще ти разкаже. wink.gif

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Sep 14 2009, 11:01 PM
Коментар #155

Деградиращ

Коментари: 2189
Регистриран: 28-November 07
Град: Казанлък
Потребител N: 2450

Епа, в Стара планина хижите са си супер, с много малки изключения - и топла вода ще намериш, и уютна обстановка. smile.gif
Конкретно х. Козя стена е на супер дивно място, като цяло целият район там си струва да се види, х. Дерменка не отстъпва и тя.
х. Рай си опрадава името, районът е зверски красив, само дето лете имат нещо проблеми с водата и правят режими (то и пръскалото не е много пълноводно тогава happy.gif ). На Незабравка не съм ходил и не мога да ти кажа.
Ако питаш за цени - в Централен Балкан всички се въртят около таксата от 8 лв.
Преди две години ходих на х. Бенковски и въобще районът около вр. Паскал - вр. Вежен (в западната част на Централна Стара планина) и страшно много ми хареса хижата, един маршрут с. Рибарица - х. Бенковски - х. Вежен - вр. Вежен - гр. Клисура примерно би бил страхотен.
Общо взето се радвам, че тоя Балкан не се е "комерсиализирал" все още толкова, колкото Рила и Пирин. Но за жалост вероятно и това ще стане. Абе вземай раницата и тръгвай, щото тука си е страшно красиво.

П.П. На 4 стр. съм поствал едни снимки, можеш да видиш.

--------------------

+Quote Post
blame
коментар Sep 15 2009, 01:25 AM
Коментар #156

Silver

Коментари: 1348
Регистриран: 21-November 05
Град: Габрово
Потребител N: 1032

Цитат(karelian @ Sep 14 2009, 08:52 PM) *
Защо да няма откъде да извадят парите? По-скоро проблемът е, че искат да изкарват пари без да са вложили нищо.

Да де, ама не. Националните паркове си имат опредлени бюджети за годината и а познай колко са щедри тези бюжети.. не ти зависи само от добрите намерения на хижарите. Даже ти гарантирам,че тези с най-комерсиални намерения правят най-много за хижите си . А и до доста местенца все още няма път с кола (и по-добре да няма), познай на хижа РАй, с кончетата нагоре, как ще качиш багер примерно. Забавааа...

_Moonshield_, и аз за това (добре де,не само) много си го обичам Централен БАлкан, държи си на дивото. Принципно, за Пирин не знам, но Рила и той са част и от PAn Parks и от разни други мержи, което би трябвало да ги задължава максимално да намалят намесата на човешко присъствие. Много ми е любопитно за Рила това как важи,но...
Интересното е,че дори при пожари и подобни проблеми идва въпроса "а имаме ли право да го загасим, това ще е намеса", което в комбина с релефа води до доста интересни, почти примитивни, методи. rolleyes.gif

--------------------
Life changes.. People don't.

+Quote Post
Vendo
коментар Sep 15 2009, 09:08 AM
Коментар #157

Прослушващ метъл
**

Не уточних запитването си. Бил съм по тези хижи, знам как е, просто исках да видя вие какво мислите. Все пак благодаря, определено имаш по-актуална информация от мен. Хижаря на Козя стена още ли е онзи култов тип, който ходи винаги гол до кръста с огромен нож на колана и свиреп поглед?
Балкана и Родопите си остават значи най-трю.

--------------------

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Sep 15 2009, 01:37 PM
Коментар #158

Деградиращ

Те там нещо често ги менят хижарите, със сигурност не е той, ама не съм ходил толкова скоро и не знам кого са турили да се оправя с хижарството. smile.gif

--------------------

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Sep 15 2009, 02:08 PM
Коментар #159

Демон

Коментари: 2148
Регистриран: 14-December 04
Потребител N: 693

Пишман планинарите се познават по камофлажа и провисените новоже biggrin.gif Ако видите такива бягайте надалече.....

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Sep 15 2009, 02:23 PM
Коментар #160

Деградиращ

^През лятото почти винаги ползвам 7/8 камофлажни панталони. hmm.gif Че и ножа си ми е на колана, трябва да си имаш една ножка веднага под ръка, всичко става.

--------------------

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Sep 16 2009, 10:41 AM
Коментар #161

Демон

Тва с камофлажа беше бъзик, но наистина обясни ми за какво ти е тоя нож - с мечки ли ще се биеш, дървета ли ще сечеш??

+Quote Post
Vendo
коментар Sep 16 2009, 10:46 AM
Коментар #162

Прослушващ метъл
**

Винаги си нося нож в планината. Най-малкото си дялкам клечки като ми доскучее. Режеш си храната, отваряш разни неща, абе какъв е тоя въпрос?! Ножа си е сечиво.

--------------------

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Sep 16 2009, 12:56 PM
Коментар #163

Деградиращ

Цитат(Blashyrkh @ Sep 16 2009, 11:41 AM) *
Тва с камофлажа беше бъзик, но наистина обясни ми за какво ти е тоя нож - с мечки ли ще се биеш, дървета ли ще сечеш??

За всичко може да ти потрябва тоя нож, я си представи да се подхлъзнеш в някое дере, раницата да се изсули от тебе и да счупиш крак някъде. Може да се наложи да срежеш нещо и да си направиш импровизирана шина например. Абе примери всякакви, най-малкото на колана ти е винаги под ръка и можеш да реагираш бързо с него, дето се вика вълци да ме нападнат имам шанс да пробода единия и да си разотиде глутницата. А пък това вече да не се взема изобщо нож в планината, даже и в раницата, си е глупост.

--------------------

+Quote Post
Crafter
коментар Sep 16 2009, 12:57 PM
Коментар #164

:)

Коментари: 4948
Регистриран: 4-July 03
Град: София
Потребител N: 188

^ Или пък ако те нападнат извънземни и ти предложат чаша мляко! Може да трябва да си нарежеш хапките!

--------------------
Come with me tonight
tell me how it feels to be alive

+Quote Post
Vendo
коментар Sep 16 2009, 01:02 PM
Коментар #165

Прослушващ метъл
**

Е тва с вълците беше малко пресилено, но като цяло нож си трябва.

--------------------

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Sep 16 2009, 01:13 PM
Коментар #166

Деградиращ

^^Да, забравих да спомена, че ножът може доста да подпомогне за комуникацията с НЛО - едно нарязано мезенце, малко ракийка и вече са твои хора.

^Абе то като цяло вълци доста рядко биха нападнали човек, освен ако не са супер изгладнели, зима е, и видят някоя изморено човече, което няма да има кой знае какви съпротивителни сили. whistle.gif И все пак - ножът е определено голям плюс и в такава ситуация. smile.gif

--------------------

+Quote Post
Discipline
коментар Sep 16 2009, 01:47 PM
Коментар #167

Keep trekking

Коментари: 1495
Регистриран: 20-May 09
Потребител N: 3419

Е ножчето си е задълже (за мен), ако мога така да се изразя. Вече си зависи на кой за какво му трябва и си избира големината и вида му. Аз си бичим с едно на Викторинокс (най-комерсиалното), обаче си има достатъчно работи. То в ежедневието се случва да има човек нужда от нещо подобно, а камо ли за планина. В раниците на планинарите има какви ли не приспособления та да не може да се побере едно ножче. Общо взето не може да навреди, но може в случай на нужда да помогне.

--------------------
Каквото посееш, това ще пожънеш.

+Quote Post
Ulair
коментар Sep 16 2009, 02:36 PM
Коментар #168

draugr

Коментари: 1516
Регистриран: 24-December 07
Град: Нейде из мрака на Витошкия лес...
Потребител N: 2495

О, обичам си ножа! Закъде без него - я някоя връвчица ще се наложи да срежа, я някоя пръчка, я някоя консерва да отворя. Ми, полезна вещ е, кой какво ще да си говори. А с моя дори и дърва съм пробвал да цепя... хех, става whistle.gif

--------------------
Аз съм това, което ще бъдеш, което си, аз бях преди. — Sum, quod eris, quod es,ante fui.
(Туй бе написано на входа на Римските гробища)

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Sep 16 2009, 09:20 PM
Коментар #169

Демон

За това колко е важен ножа по принцип в планината не споря!! Но не и за тия цели. Моя нож е 8 9 см и е широк 5 8 мм. Супер афиф с други думи. Ками, брадви и светлинни мечове в планината НЕ трябват и само тежат. 2-те щеки могат да бъдат 1000 пъти по-полезни при подхлъзване, принудителен бивак, носилка, и повярвай при самозащита! Нищо няма да успееш да направиш с нож ако те нападнат животни. Клони над 2000 метра няма освен това. Пък и да отсечеш клон с малък нож ще изхабиш толкова ценно време и енергия че не ми се мисли. Това са супер крайни ситуации, които не че не могат да се случат, но е безсмислено да се презапасяваш за тях. По същата логика мога да взема 2 кила храна защото ако се изгубя и не се оправя 2 3 дни трябва да оцелея. Или зимно яке Август, защото може да завали сняг. Или 60 метра въже със сегалка и карабинери, че ако падне някой да мога да го издърпам.

ПП

ето това малкото е супер добър нож за планина. Ползват го катерачи и алпинисти. Супер леко и с нищо излишно

http://www.stenata.com/aksesoari/sgavaemi-...h-sgavaem-spata

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Sep 16 2009, 09:47 PM
Коментар #170

Деградиращ

Че да не мислиш, че нося някаква голяма кама - среден сгъваем нож и т'ва е. Този на Ulair (Mora 2000) също е страхотен - и въобще не тежат. И не съм тръгнал да режа клони с нож laugh.gif , нито пък да нося 3 кг. храна за еднодневен поход (без храна и половин месец може да се откара), по-скоро 3 л. вода ще да е, ако е сух терена. Иначе си много прав, че щеките са доста полезно нещо, аз въобще не съм им почитател, ама това са лични предпочитания. smile.gif

--------------------

+Quote Post
blame
коментар Sep 17 2009, 10:43 AM
Коментар #171

Silver

Коментари: 1348
Регистриран: 21-November 05
Град: Габрово
Потребител N: 1032

Цитат(Sturmfuhrer @ Sep 16 2009, 01:57 PM) *
^ Или пък ако те нападнат извънземни и ти предложат чаша мляко! Може да трябва да си нарежеш хапките!

Това да не е планински клип на Pain? rolleyes.gif

Аз пък все забравям да си взема нож. Може би и защото си нямам. dry.gif Определено си е полезна вещ, едно време си вземах някое по-остро макетно ножче, смейте се ако искате, ама тези неща РЕЖАт.
Но пък си нося клещи. whistle.gif

--------------------
Life changes.. People don't.

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Sep 17 2009, 11:29 AM
Коментар #172

Демон

Цитат(blame @ Sep 17 2009, 11:43 AM) *
Но пък си нося клещи. whistle.gif

Аз крик носех навремето (заради падналите камъни и дървета по пътя), сега обаче го замених с много по-практичата двуостра брадва - влиза в ухото на пикела много точно...

+Quote Post
Vendo
коментар Sep 17 2009, 12:58 PM
Коментар #173

Прослушващ метъл
**

Двуостра? wtf?

--------------------

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Sep 17 2009, 12:59 PM
Коментар #174

Рицар на върховен дом Сянка

Група: Metal World Conclave
Коментари: 13162
Регистриран: 26-November 05
Потребител N: 1041

--------------------

+Quote Post
kstanishev
коментар Sep 17 2009, 01:00 PM
Коментар #175

Прослушващ метъл
**

Коментари: 54
Регистриран: 16-September 09
Град: Варна
Потребител N: 3567

Ходя, щото като не ходя аз, планината иде при мене... пък хола малък rolleyes.gif

DevilDriver - The Mountain

За хижички... не подбирам, но предпочитам на зеленко. Лагерно огънче на някоя скалица, студената биричка, хубавото момиче, с което да се топлим и life is life guitar.gif

--------------------

+Quote Post
Vendo
коментар Sep 17 2009, 01:02 PM
Коментар #176

Прослушващ метъл
**

^^ Не изглежда много практично.

--------------------

+Quote Post
kstanishev
коментар Sep 17 2009, 01:10 PM
Коментар #177

Прослушващ метъл
**

Коментари: 54
Регистриран: 16-September 09
Град: Варна
Потребител N: 3567

Глупости! Я си представи, че се мотаеш из гората с нещо такова в ръце, един викингски шлем и някое ямурлуче?
Гимли ще има да ти завижда... tongue.gif

--------------------

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Sep 20 2009, 04:25 PM
Коментар #178

Деградиращ

Днеска аз и още 2-ма приятели си направихме едно прилично преходче в Сърнена Средна гора, в района на Тракийският мегалит над с. Бузовград и вр. Руй tongue.gif :
Поглед на изток от Мегалита:

Долината на Тракийските царе:

Поглед към родния Казанлък:

ЦвИтя:

Дали ще се превърне в принцеса? biggrin.gif

...и си набрахме доста от тези, които ще бъдат оползотворени по време на мача ЦСКА - Левски whistle.gif

--------------------

+Quote Post
karelian
коментар Sep 20 2009, 06:01 PM
Коментар #179

Демон

Екстра!
Добре си оползотворявате и времето, като гледам. tongue.gif

Аз съм намислила да посетя района на Средна Стара планина, и то в частта между Беклемето и прохода Шипка. Ще ми се видя отблизо върховете Ботев, Левски, Купена и Триглав. Там има доста хижи. Ще измисля маршрут, но ще ми трябват най-малко 3 дни да пообиколя.

Това е лесната част.
По-трудно ще ми е да навия някого да дойде с мен. laugh.gif

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Sep 20 2009, 10:56 PM
Коментар #180

Деградиращ

Ще останеш очарована, това е най-красивата част на Балкана. Аз обаче скоро 3 свободни дни няма да мога да си намеря със сигурност, поне до зимната ваканция unsure.gif

--------------------

+Quote Post

16 страници V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 потребител(и) четат тази тема (2 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 26th August 2025 - 12:24 PM