![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Рицар на върховен дом Сянка ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 13162 Регистриран: 26-November 05 Град: София Потребител N: 1041 ![]() |
Супер, а за какво се борят/борите?
Опиши ми идеите. Опиши ми програмите, очакванията. Защото на хартиени късчета анархизмът е очакването от нещо хаотично и убийствено нелогично да се получи ред. D.t.A. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Facepalmer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 13270 Регистриран: 11-April 03 Град: South Of Heaven Потребител N: 63 ![]() |
Ляво = зло.
Факт. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() LEEEEEEROOOOOOOY JEEEEENKINS ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1392 Регистриран: 19-March 09 Потребител N: 3321 ![]() |
Най-просто обяснено: Анархистите се борят за премахване на централизираната власт, защото смятат, че тя обслужва частните интереси на отделни личности и прослойки, а не на народа като цяло, тоест - повече вреди, отколкото да помага на обществото. Разпознават държавата като насилствена структура, пречеща на свободното човешко развитие и забавяща прогреса на обществото.
Да тръгна да ти обяснявам останалото би означавало да се опитам да ти обясня различни идеи и "школи", развивани от стотина-двеста години насам, и продължаващи да се развиват и днес (анархизмът не е статично и замръзнало във времето учение). Как го разбирам аз? Институциите няма да изчезнат с централизираната власт, просто ще станат много по-гъвкави, спонтанни и организирани от хората и задоволяващи нуждите на хората. Примерно, имате нужда от ремонт на кварталното училище - събирате се, обсъждате и решавате кой колко ще даде, какво ще се прави и т.н. Решенията няма да се взимат от 240 души в парламента, а на локално ниво - чрез търсене на консенсус сред хората в една общност - а за проблеми засягащи повече хора - чрез сработване на отделните общности. Иначе има и леви (анархо-комунисти, колективисти, мутуалисти, "класически анархисти") и десни (анархо-индивидуалисти, пазарни анархисти, анархо-капиталисти), които изказват безвластнически позиции, като вторите съществуват от сравнително скоро и не всички анархисти ги признават за част от движението. Основно разликата е, че левите са за отпадане на частната собственост над земята и оръдията на труда и гарантиране на жилище, храна, работа и т.н. за всеки, а десните са за свободния пазар и частната собственост и са против колективизма и комунизма. Но, общо взето идеалите и принципите им са: демокрация, свобода, солидарност, социална справедливост, децентрализация на властта, свободна инициатива и най-вече ненасилие. Ако наистина се интересуваш - разрови се, има доста инфо. Примерно: http://www.anarchy.no/eam.html http://a-bg.net/new/index.php?option=com_c...3&Itemid=56 http://sm.a-bg.net/ http://en.wikipedia.org/wiki/Anarchism Примерна програма http://dwardmac.pitzer.edu/Anarchist_Archives/ и т.н... Гугъл и YouTube. Дали съм "анархист"? Не знам, аз съм си аз. Не желая да бъда част от която и да е тълпа. Не харесвам фанатиците, независимо леви, десни, анархисти или каквито и да било. Дали ми допадат идеите? Да. Най-малкото са по-смислени от "да избием турците" или "Бат' Бойко ш'на упрай". И най-малкото в тях има някакво желание за промяна. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 14-December 04 Потребител N: 693 ![]() |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 507 Регистриран: 31-May 09 Град: провинция Lateralus, Blackwater Park Потребител N: 3439 ![]() |
Ляво = зло. Факт. Таратанци. 'Щото демократичните десни са стока, нали? Да бе. Ляво е равно на сляпа глупост и мечтателност, на невъзможни илюзии, безпочвен идеализъм и т.н. и никога, НИКОГА никой от нас няма да види истинското ляво... така че подобни обобщения са... кхъм. Дясно е равно на пресметнат прагматизъм и идеята за демокрация е винаги била така субективна, че и това никога няма да видим. Пред прагматизма предпочитам идеализма. Което един вид значи, че избирам смърт пред живот, ама то често става така... -------------------- Уста в уста и прах при прахта...
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Facepalmer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 13270 Регистриран: 11-April 03 Град: South Of Heaven Потребител N: 63 ![]() |
Цитат Ляво е равно на сляпа глупост Да. Не бъди глупак. Цитат 'Щото демократичните десни са стока, нали? Да бе. Става въпрос много повече за икономическа система, отколкото за друго. Цитат Пред прагматизма предпочитам идеализма. Което един вид значи, че избирам смърт пред живот, ама то често става така... Всички са идеалисти на 18. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 507 Регистриран: 31-May 09 Град: провинция Lateralus, Blackwater Park Потребител N: 3439 ![]() |
И малкото, които останат идеалисти, след това умират - често - бавно и мъчително (по ред начини) и още по-често - преди да са чукнали трийсетака.
Мислиш ли, че не знам? А мислиш ли, че трябва да е така? Иначе, системата на директни отговори: -глупак съм -винаги икономическата система се бута в носовете при спор, защото се счита за по-важна за развитието на модерната цивилизация. Може и да е така. Но както има култ към "техническото изпълнение" (един вид), зададен в Англия още от 1600-и-незнамсикоя, така има и култ към ИДЕЯТА, като основата на всичко и като това, което е над всичко, включително и икономическото развитие. -а и аз вече не съм идеалист - циник, позиращ като идеалист с леко меланхолични поведенчески деформации съм аз. -------------------- Уста в уста и прах при прахта...
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Сатана ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 7135 Регистриран: 1-April 05 Потребител N: 783 ![]() |
Честно казано, с цялото ми уважение към няколко леви тука, ми е писнало да слушам колко святи са комунистическите идеи и как пък видиш ли все кофти хора се намират да ги реализират. Теории на добрите пожелания всеки може да измисля, реализацията е единственото нещо, което е от значение - и тя мирише на вмирисан потник... факт.
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Много съм съгласен.
Това не ме прави по-малко симпатизант на идеята обаче. Просто обичам утопии, предполагам. -------------------- Уста в уста и прах при прахта...
|
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 24th June 2025 - 06:07 PM |