Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
5 страници V  < 1 2 3 4 5 >  
Reply to this topicStart new topic
> Българин=Смях; Националист=Опасност - Защо?, Историческото сукалче-Сащ, е препълнено с патриоти, а България......
scion_of_storm
коментар Nov 13 2009, 11:00 PM
Коментар #61

Рицар на върховен дом Сянка

Група: Metal World Conclave
Коментари: 13162
Регистриран: 26-November 05
Град: София
Потребител N: 1041

Е...силно се надявам да няма хора, които смятат, че при поява на три Океании*1 примерно, ще си живеем в еднородна огромна глобализирана територия, в която *щрак с пръсти* няма да има намесени националистичеки пориви И националистическо съзнание.

Пичове, мислите, че за някакви си няма и 100-200 години ще се изкорени нещо, което се е градило ХИЛЯДИ години?

Мислите, че има разлика между древните племена на принципа 'този хълм е наш, другият е окупиран от националните ни врагове, другото племе' /нищо, че терминът нация се обмисля и налага преди няма и 200 години по-обширно/, и между сегашните нас, 'модерните' племена?

Ама сериозно ли?
Аз да отида да оседлая еднорога пред нас за една-две врътки на Овча Купел...

*1 - г-н Оруел каза тъй.

И въобще не мога да разбера, или ми се струва само, защо ХРАНИТЕ националното самосъзнание.
Аз съм БЪЛГАРИН бе, мама му деба, след това съм ЕВРОПЕЕЦ, след това съм ЧОВЕК.

Но за манталитета ни съм съгласен, защото и аз имам подобни наблюдения. Уви.

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
gadabout
коментар Nov 13 2009, 11:07 PM
Коментар #62

analizator

Група: Потребители
Коментари: 3004
Регистриран: 1-April 08
Град: WorthlessPieceofShitVille, Population:You
Потребител N: 2681

Абе, кой отрича "национално самосъзнание", кой отрича герои и история, кой се бил обърнал в гроба бе, мама му мръсна...
Що си чеша езика, не мога да разбера?!

Научете се да четете и осмисляте написаното, ХОРА!!! Пример сте как в днешно време нито можем да говорим/пишем, нито да слушаме/четем. Не изчаквайте да дойде вашия ред, за да си кажете свойто, ами и вземете чуйте какво ви се казва междувременно!

Мамка му!

--------------------

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Nov 13 2009, 11:12 PM
Коментар #63

гаде,
Цитат
ти пич, както и никой, както други хора от форума, както и по-голямата част от хората в България и не само, сте тотални ксенофоби, расисти и националисти и сте най-голямата опастност за обществото и цивилизацията.

расист ли съм, защото искам правдивост и реалност, в която паразитите на обществото ни да не смучат от данъкоплатеца? /макар че винаги има паразити, знам, знам.../

националист ли съм /забележи как с кал е казана тази дума, която принципно обагря само факта, че си с НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ и то е ОТРЕЧЕНО, както виждаш/, ако се смятам за БЪЛГАРИН и ценя родината си? без да се смятам за по-велик от финландците, от иракчаните, от бразилците? просто за по-различен по свой си начин?

я пак за писането и говоренето.

--------------------

+Quote Post
gadabout
коментар Nov 13 2009, 11:17 PM
Коментар #64

analizator

Не нося отговорност за чуждите мнения. Знам само че аз никъде нищо не съм отрекъл тук и затова скачам, щото мразя да се говори опростено и в два цвята. Умният човек не прави това. И понеже още имам надеждата, че в тази тема пишем умни хора, се афектирам, когато някой принизява нещата до прости душевни еякулации, при които не изчаква другия да свърши.
V Значи твоята причина е същата като моята. И всичко идва от опростяване. А и аз нищо никъде не слагам. Дай сега да четем...

--------------------

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Nov 13 2009, 11:18 PM
Коментар #65

е, аз се афектирам като думата националист се произнесе мръсно, без да се дефинира по-конкретно и с опит за обективизъм понятието. wink.gif

защото и патриотизма го слагате в графата 'архаично, shift+del to delete file, del to send it to the recycle bin' , а май не се приема, че може да си ЗА глобализацията, но едновременно и ЗА родната си принадлежност и някои принципи, които идват с националното самосъзнание.

и се хвърля в едни крайности за потребата на родни продукти, били те Зайо Байо или краве мляко Родопея /!?!?!/ и подобни дивотии, които навлизат в яслата на горепосочения ми еднорог. и това, че, видиш ли, хората, които обичат родината си и я уважават /родолюбци = патриоти?/ са шовинистични прасета, гонят с геги всички чужденци, правят си умален мащаб на Кристальнахт, за да запазят родовия ген и 'чиста' своя родина и въобще, ебало си лайката.

--------------------

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Nov 13 2009, 11:21 PM
Коментар #66

Демон

Коментари: 2148
Регистриран: 14-December 04
Потребител N: 693

Цитат(scion_of_storm @ Nov 13 2009, 11:00 PM) *

точно обратното е при мен. може би от там идват неразбирателствата. smile.gif Странно ми е наистина как може да твърдиш, че има нещо друго преди човешкото...

Иначе не разбрах съвсем какво имаше в предвид, scion, не те разбрах съвсем?

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Nov 13 2009, 11:28 PM
Коментар #67

е, с националното самосъзнание налице е нормално така да ми е 'класирането'.

иначе е ясно, че всички сме хора. просто не можем/мога да загърбим/я историческите, политически, дъъ, географски дори, реалности и да сме доволни само с това.

в контекста на темата на първо място съм българин. ако ще говорим за метафизично-сантиментално-другогорода неща, тогава вече ще изкарам простата си същност на човешко същество и ще я дискутирам.

иначе виждам откъде изхождаш и те разбирам, защото се опитвам да разглеждам всички гледни точки, но недей толкоз да клеймиш национализма. той не е възкресен прототип на Хитлер, Франко или Мусолини, поне не и във всички случаи на такова явление.

--------------------

+Quote Post
Slash
коментар Nov 14 2009, 12:14 AM
Коментар #68

Сатана

Група: Приятели
Коментари: 7135
Регистриран: 1-April 05
Потребител N: 783

Цитат(Ulair @ Nov 13 2009, 10:50 PM) *
Историята... извор на важни уроци за съвременното общество.

Ти хубаво си историк, но знаеш ли колко глави лук дава съвременното либерално общество за историята?! Да, глобализма, що се отнася до миграциите на определени етнически групи, е в състояние да поправя исторически несправедливости. Но въпросите, които мен ме интересуват са какъв е предела на поемане на прииждащи вълни хора от страна на примамливите държави преди собствените им граждани да почнат да го духат и да плащат индиректно за социалните помощи на 9 деца (само от едно семейство, разбира се) и къде е сигурността в това да приемеш някого да живее в дома ти защото си ЧОВЕК на първо място и едва след това да го видиш що за човек е и дали има елементарен шанс да стане ЕВРОПЕЕЦ и ако не става как ще го промениш, като той живее в 1059-та година (къде заради религия, къде заради бит)... Или вземайки думите на Сеп: Хърватия и Черна Гора заживяват в един съюз (прекрасна дума) и си отварят границите. След години Сеп минава през Хърватия САМО и гледа райско кътче, найлонови торбички, райско кътче, найлонови торбички, райско кътче, торбички. И си казва "еех, да го еба якия глобализъм"!!!!!!!!!!!!1111

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Nov 14 2009, 01:57 AM
Коментар #69

Демон

Цитат(scion_of_storm @ Nov 13 2009, 11:28 PM) *
е, с националното самосъзнание налице е нормално така да ми е 'класирането'.

иначе е ясно, че всички сме хора. просто не можем/мога да загърбим/я историческите, политически, дъъ, географски дори, реалности и да сме доволни само с това.

в контекста на темата на първо място съм българин. ако ще говорим за метафизично-сантиментално-другогорода неща, тогава вече ще изкарам простата си същност на човешко същество и ще я дискутирам.

иначе виждам откъде изхождаш и те разбирам, защото се опитвам да разглеждам всички гледни точки, но недей толкоз да клеймиш национализма. той не е възкресен прототип на Хитлер, Франко или Мусолини, поне не и във всички случаи на такова явление.

Не прав си, но аз клеймя всичко екстремно било то в лявото или в дясното. Мнението ми за анархизма и комунизма не е по-различно. В тази тема има много екстремни мнения и на такива аз реагирам също екстремно, за това ми излизат такива крайни постовете... smile.gif

Иначе аз съм си решил от доста време да изкарвам във ВСИЧКИ ситуации САМО и единствено "простата си същност" и да не я променям в контекста на която и да е тема. Доста по-пълноценен и щастлив се чувствам от тогава да ти кажа smile.gif

Иначе да, Slash, тук имиджа ми е на краен либерал и душбаг, но дори и аз имам вярвания в по-консервативния аспект. Миграцията Е един от въпросите по които все още имам вътрешни проблеми и които не съм си изяснил напълно. Но определено и там съм общо взето про-ориентиран. Имаше готин South Park по въпроса... Трябва да го изгледам пак.

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Nov 14 2009, 02:06 AM
Коментар #70

не ме разбирай погрешно, то и аз съм центрист принципно smile.gif просто може би в дясно до някаква степен.

аз тепърва имам да търся какво ме прави пълноценен...in search of, както се вика. :п

--------------------

+Quote Post
Slash
коментар Nov 14 2009, 02:15 AM
Коментар #71

Сатана

“A man younger than 30 who’s not a liberal has no heart and a man older than 30 who’s not a conservative has no brain” - Winston Churchill. wink.gif

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Nov 14 2009, 02:43 AM
Коментар #72

Демон

"Нацията, която си честити баните ни обяви война" - go go powerrangers smile.gif

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Nov 14 2009, 09:58 AM
Коментар #73

Facepalmer

Коментари: 13270
Регистриран: 11-April 03
Град: South Of Heaven
Потребител N: 63

Е...силно се надявам да няма хора, които смятат, че при поява на три Океании*1 примерно, ще си живеем в еднородна огромна глобализирана територия, в която *щрак с пръсти* няма да има намесени националистичеки пориви И националистическо съзнание.

Пичове, мислите, че за някакви си няма и 100-200 години ще се изкорени нещо, което се е градило ХИЛЯДИ години?

Мислите, че има разлика между древните племена на принципа 'този хълм е наш, другият е окупиран от националните ни врагове, другото племе' /нищо, че терминът нация се обмисля и налага преди няма и 200 години по-обширно/, и между сегашните нас, 'модерните' племена?

Сам се бъркаш в понятията. Първо говориш за национализъм, после за някакви племена. Различно е. Нацията е един вид гражданите на една държава с равните им права - всички тъпи различни племена на една територия, шопи, македонци, перничани, морски, турци в Кърджали - в един кюп. Демек явление, както казваш, от 200-300 години. Смисълът на цялото това нещо с национализма е, че аз трябва заради държавата да се чувствам равен с тебе, с циганите на централна гара, с дебеловратите типове в джиповете и с кой ли още не. Щото сме българи. Ама такъв филм няма.

Цитат(Slash @ Nov 14 2009, 12:14 AM) *
Цитат(Ulair @ Nov 13 2009, 10:50 PM) *
Историята... извор на важни уроци за съвременното общество.

Ти хубаво си историк, но знаеш ли колко глави лук дава съвременното либерално общество за историята?! Да, глобализма, що се отнася до миграциите на определени етнически групи, е в състояние да поправя исторически несправедливости. Но въпросите, които мен ме интересуват са какъв е предела на поемане на прииждащи вълни хора от страна на примамливите държави преди собствените им граждани да почнат да го духат и да плащат индиректно за социалните помощи на 9 деца (само от едно семейство, разбира се) и къде е сигурността в това да приемеш някого да живее в дома ти защото си ЧОВЕК на първо място и едва след това да го видиш що за човек е и дали има елементарен шанс да стане ЕВРОПЕЕЦ и ако не става как ще го промениш, като той живее в 1059-та година (къде заради религия, къде заради бит)... Или вземайки думите на Сеп: Хърватия и Черна Гора заживяват в един съюз (прекрасна дума) и си отварят границите. След години Сеп минава през Хърватия САМО и гледа райско кътче, найлонови торбички, райско кътче, найлонови торбички, райско кътче, торбички. И си казва "еех, да го еба якия глобализъм"!!!!!!!!!!!!1111

Предполагам знаеш, че около 70 години са били не само в съюз, ами в рамките на една държава тези територии?

--------------------

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Nov 14 2009, 11:23 AM
Коментар #74

Цитат(SepulTeraHead @ Nov 14 2009, 09:58 AM) *
дивотиите ми

Смисълът на цялото това нещо с национализма е, че аз трябва заради държавата да се чувствам равен с тебе, с циганите на централна гара, с дебеловратите типове в джиповете и с кой ли още не. Щото сме българи. Ама такъв филм няма.

Сеп, обективно погледнато - за да има такъв филм, и за да се чувстваме аз и ти една нация с някой от 'субектите', които споменаваш - те трябва правилно и легитимно да изпълняват гражданската си длъжност. Да поемат отговорности.

Затова и не мога да приема дори умерено някои етнически групи в по-голямата им част /забележи, не изцяло. защото примерно вчера в магазина видях цигани, които говореха на български и беше ЯВНО, че работят, плащат данъци и са МОИ сънародници, изпълняващи гражданските си длъжности/, защото те не заслужават да са част от моята нация. не и докато с действия не покажат, че искат и имат правото да са от нея.

друг е въпросът ако заебем тази идеализирана версия и просто приемем, че във всяка нация има една немалка част плява, която да е паразитът на другата. без значение дали плевелите ще са от по-горен и влиятелен етаж, или ще са сврени нейде из някои съборетини.

а за нацията принципно има два възгледа. :>

--------------------

+Quote Post
Slash
коментар Nov 14 2009, 12:15 PM
Коментар #75

Сатана

Цитат(SepulTeraHead @ Nov 14 2009, 09:58 AM) *
Предполагам знаеш, че около 70 години са били не само в съюз, ами в рамките на една държава тези територии?

Да, това какво говори, че като са се отървали един от друг с кефа на развеждащи се съпрузи дето не могат да се дишат, всъщност са си мечтали един ден пак да бъдат заедно? rolleyes.gif

Цитат(Blashyrkh @ Nov 14 2009, 02:43 AM) *
"Нацията, която си честити баните ни обяви война" - go go powerrangers smile.gif

Нещо се объркахме, мнението ми беше към горното на Сашо и житейската му търсачка, нищо насочено към теб. Ако толкова държиш да те бъзикна за нещо, нека да е с това tongue.gif

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Nov 14 2009, 02:15 PM
Коментар #76

Демон

^ Тва е уникално. Пратих го на приятели :Д:Д

Иначе да - ето екстракт : http://www.southparkstudios.com/clips/1545...chterm=Goobacks

+Quote Post
Persuader
коментар Nov 14 2009, 03:25 PM
Коментар #77

Непросветен
*

Коментари: 27
Регистриран: 7-July 09
Потребител N: 3492

Идеята и на Блеширк, който беше малко краен и на другите в опозицията е, че повечето хора позлват национализма като инструмент за своя расизъм - или каквото-искате-изм.

Идеята, както каза Сеп, е че Нацията е толерантност. А вече "чистата" нация - избърсана от всякакви"чужди" гени и етноси е първо - идиотизъм - и никъде не се слчува - и второ - видели сме какво се случва там, където все пак се опитаха да има "чиста" нация.

Когато гониш вятъра, не можеш да се надяваш, че кой знае какво ще хванеш. Затова, просто се вслушайте в думите на гадабаут, който призовава към изслушване и вижте, че никой не отрича партиотизма или национализма. Просто сме против безмозъчната нетолерантност и тъпота. wink.gif

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Nov 14 2009, 09:51 PM
Коментар #78

Демон

Абе забелязали ли сте, че голяма част от темите, където що годе се води смислен спор имат най-абсурдните възможно заглавия??? Там дето спорихме за циганите името беше "Мангустите се правят на интересни", а за музиката имаше една "Аз съм чалгар". smile.gif

+Quote Post
pa®tci
коментар Nov 15 2009, 07:42 AM
Коментар #79

Serpent Moves

Коментари: 5893
Регистриран: 20-May 07
Град: parc des partcalence
Потребител N: 2094

Aми СЪК ИТ, тогава.

--------------------

+Quote Post
PitBull
коментар Nov 15 2009, 11:56 PM
Коментар #80

Просветен

Коментари: 444
Регистриран: 15-March 09
Потребител N: 3316

Цитат(Blashyrkh @ Nov 13 2009, 04:21 PM) *

точно обратното е при мен. може би от там идват неразбирателствата. smile.gif Странно ми е наистина как може да твърдиш, че има нещо друго преди човешкото...

Може би не пролича в предишния ми пост, но и при мен точно така стоят нещата. Защитавам каузата да не се затрива България и българското точно, защото мисля, че човечеството Именно затова се възпротивих на мнението на гадабаута, че било късно за патриотизъм за българите.
Първо, защо за нас да е, пък за другите - най-патриотичните САЩ, да речем, да не е?
Второ, което има връзка с първото, защо реши, че патриотизмът трябва да се крепи единствено на миналото и на историята? Факт е, че САЩ имат кратка и не особена героична история, а си обичат безрезервно страната. Именно защото в повечето случаи гледат тук и сега, а не в миналото. И са някой ще каже, че ние именно тук и сега сме най-зле и най- ни е срам от България и българите. А защо? САЩ имат точно това, което ние нямаме (бтв, давам примери главно с тях, защото от 3-4 години следвам там и виждам нещата по-отблизо) - уредена държава, висок стандарт на живот и прочие. Но пък ние имаме неща, които много други държави нямат и това е качествен човешки ресурс. Нямам предвид хитряшкия манталитет да прекарам другия, то който най-много страдаме и който трябва да се изкорени в най-скоро време. Говоря за духа, които винаги ни е крепил, за здравия разум, които ни дава обективна преценка за действителността около нас, да не говорим и вярваме на глупости (колко българи вярват на правителството, е да не мислите, че това на Щатите е много по-справедливо и всеки получава това, което заслужава) за коравостта ни, която многото беди и несполуки, са възпитали у българина като способ за оцеляване. За решителността, смелостта, директния ни хумор и свободната ни воля изобщо няма да коментирам, които за повечето политически коректни конформистки западняци са чужди понятия.
Още нещо, забравих да спомена, че с редки изключения в чужбина се изселват най-голямата сволоч от държавата ни, най-големите чалгари по музика и по душа, и като цяло хора, които не ме изненадва, че са прецаквали сънародниците си. Но за престоя ми в Щатите и чужбина винаги най-близките хора са ми били българи при положение, че съм се стремял да се социализирам с всякакви хора и нямам предразсъдъци. Просто културно сме по-близко, а културата не е само език и история, както някой се опита да изкара.
С други думи, за мен глобализация в смисъла на диалог между различните култури няма никакъв проблем с истинския патриотизъм, дори второто има ключова роля този културен обмен да се запази чист, а не да стане жертва на комерсиализма, и да има навсякъде Макдоналдс на всеки ъгъл. Много ме дразни, когато някой ми каже, че не се възприемал като българин, а като "гражданин на света", защото това обикновено означава просто, че не искат националната им и културна принадлежност да са пречка да се урдеят там, където ще им плащат най-много и където ще са си най-уредени материално. Нали ги гледам голяма част от българите в Щатите, особено тея дет се занимават с икономика и подобни мазнотии, и от майка си ще се отрекат още малко, само и само да ги вземат на работа супер-престижните юпита и да ги направят корпоративни роби. Хора без капка себеуважение.
Нямам проблем и съответните малцинства, само две по-сериозни имаме и без тва, да се интегрират, но само при положение, както каза сциона, че покажат желание да се приспособят и се държат като европейци, а не по обратния път да ни налагат техния ориентализъм. Джамии на всяка крачка, дишане на лепило, турска и циганска реч мястото им е в Ориента, ние сме и винаги сме били в Европа.
Последно, забелязал съм, че ние като цяло имаме много по-ниско мнение за себе си и за държавата си, отколкото много чужденци. Почти навсякъде, по-ерудираните хора като разберат, че съм от България, много се радват и си им личи, че имат добро впечатление от страната ни и дори са ме измуявали някои колко информирани са за страната ни. Така че е тъжно само да се сдухваме, да бягаме по чужбина и прочие вместо да проявим силен дух, български дух и да се борим с пробелмите си.

--------------------
If you live every day as though it is your last, one day you will most certainly be right.

+Quote Post
gadabout
коментар Nov 16 2009, 12:30 AM
Коментар #81

analizator

1. Хубави мнения за страната съм слушал достатъчно, но искрени отрицателни мнения за хората - също толкова.
2. ПРОСТИЧКАТА МИ ИДЕЯ БЕШЕ, ДА МУ ЕБА МАЙКАТА, ЧЕ СЛЕД КАТО ТАКА И ТАКА В МОМЕНТА НИ ЛИСПВА НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ ИЛИ КАКТО ТАМ ИСКАТЕ ГО НАРИЧАЙТЕ, ПРОСТО ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД БЕЗ НЕГО. А ТОВА 'НАПРЕД' В СЛУЧАЯ ОЗНАЧАВА ГЛОБАЛИЗЪМ, БЕЗ ДА КАЗВАМ, ЧЕ Е ПРЕКРАСНО НЕЩО. ПРОСТО СВЕТЪТ ВЪРВИ НАТАМ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО СЕ КЕФИМ ДА СМЕ ПАТРИОТИ - СЛЕД 3-4-5 ВЕКА ЩЕ Е ВСЕ ТАЯ. ДОТОГАВА ВСЕ ЕГА НАВАКСАМЕ НА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ...
3. Ако още веднъж простичките ми тези бъдат изопачени, фръцвам се, спирам да пиша тук и нека ви е гадно.

--------------------

+Quote Post
DISSIDENT AGGRES...
коментар Nov 16 2009, 12:52 AM
Коментар #82

Прослушващ метъл
**

Коментари: 214
Регистриран: 30-May 09
Потребител N: 3437

Tи си бахти дребничката дарадонка, ДА МУ ЕБА МАЙКАТА!

+Quote Post
gadabout
коментар Nov 16 2009, 01:00 AM
Коментар #83

analizator

Обичам те, задето допринесе толкова много за тази дискусия.

--------------------

+Quote Post
PitBull
коментар Nov 16 2009, 01:49 AM
Коментар #84

Просветен

^ А така и не обясни какво означава "продължаваме БЕЗ него" и "продължаваме СЪС него". Смисъл, малко по-конкретно.

--------------------
If you live every day as though it is your last, one day you will most certainly be right.

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Nov 16 2009, 02:37 AM
Коментар #85

Демон

Цитат(PitBull @ Nov 15 2009, 11:56 PM) *
Но пък ние имаме неща, които много други държави нямат и това е качествен човешки ресурс. Нямам предвид хитряшкия манталитет да прекарам другия, то който най-много страдаме и който трябва да се изкорени в най-скоро време. Говоря за духа, които винаги ни е крепил, за здравия разум, които ни дава обективна преценка за действителността около нас, да не говорим и вярваме на глупости (колко българи вярват на правителството, е да не мислите, че това на Щатите е много по-справедливо и всеки получава това, което заслужава) за коравостта ни, която многото беди и несполуки, са възпитали у българина като способ за оцеляване. За решителността, смелостта, директния ни хумор и свободната ни воля изобщо няма да коментирам, които за повечето политически коректни конформистки западняци са чужди понятия.

Това са разни супер размти и неясни понятия. Реално погледнато абсолютно нищо не значат, замисли се. Нито повечето българи имат здрав разум (ако изобщо използвам понятието в смисъла в който и ти го ползваш), а обективната преценка за действителността е нещото което в България е ОТРИЦАТЕЛНО. Способа за оцеляване го имат не само българите, а и всички останали държави и хора. Има го всяка форма на живот... А и директните шеги не са особено голям плюс особено ако се вземе в предвид факта, че повечето народ на тия географски ширини си е чиста проба расист.

Но за престоя ми в Щатите и чужбина винаги най-близките хора са ми били българи при положение, че съм се стремял да се социализирам с всякакви хора и нямам предразсъдъци. Просто културно сме по-близко, а културата не е само език и история, както някой се опита да изкара.

Стремил си се да се социализираш с хора от други държави, но не си успял заради разликите в културата, а и си нямал предразсъдъци - не усещаш ли противоречието тук? smile.gif Ако човек иска да се социализира с други хора трябва си изтрие от главата всичите културни бариери и да бъде просто човек. Иначе разбира се, че няма да са ти най-близки чужденците.

С други думи, за мен глобализация в смисъла на диалог между различните култури няма никакъв проблем с истинския патриотизъм, дори второто има ключова роля този културен обмен да се запази чист, а не да стане жертва на комерсиализма, и да има навсякъде Макдоналдс на всеки ъгъл. Много ме дразни, когато някой ми каже, че не се възприемал като българин, а като "гражданин на света", защото това обикновено означава просто, че не искат националната им и културна принадлежност да са пречка да се урдеят там, където ще им плащат най-много и където ще са си най-уредени материално. Нали ги гледам голяма част от българите в Щатите, особено тея дет се занимават с икономика и подобни мазнотии, и от майка си ще се отрекат още малко, само и само да ги вземат на работа супер-престижните юпита и да ги направят корпоративни роби. Хора без капка себеуважение.

rolleyes.gif

Нямам проблем и съответните малцинства, само две по-сериозни имаме и без тва, да се интегрират, но само при положение, както каза сциона, че покажат желание да се приспособят и се държат като европейци, а не по обратния път да ни налагат техния ориентализъм. Джамии на всяка крачка, дишане на лепило, турска и циганска реч мястото им е в Ориента, ние сме и винаги сме били в Европа.

Интеграцията е двустранен процес. Това което казваш е : нямам проблем с това ако турците и циганите се интегрират, само да станат българи и да си забравят всички техни си неща. Еми не става така. Нито те са ни на гости, нито са длъжни да стават християни или да не си говорят на техния език. компромисите стават от двете страни. В Лондон преди 20 30 години не е имало полицай с тюрбани вместо техните си каскети, а сега има. Какво от това? Същата работа върши. Тогава обаче хората са скачали като теб против това. Промяната в обществото предизвикана от миграцията е нещо което не става плавно и понякога е на вълни. Всяка такава вълна предизвиква особени протести сред "нормалната" общественост, която от чист страх от промяна и защото е застояла, вижда в това нещо което я заплашва и ще я унищожи. Глупости.
И ако Ориента за теб е миризма на лепило и циганска реч - върни се и прочети къде написа че нямаш предразсъдъци.... smile.gif

+Quote Post
PitBull
коментар Nov 16 2009, 03:15 AM
Коментар #86

Просветен

Цитат(Blashyrkh @ Nov 15 2009, 07:37 PM) *
Стремил си се да се социализираш с хора от други държави, но не си успял заради разликите в културата, а и си нямал предразсъдъци - не усещаш ли противоречието тук? smile.gif Ако човек иска да се социализира с други хора трябва си изтрие от главата всичите културни бариери и да бъде просто човек. Иначе разбира се, че няма да са ти най-близки чужденците.

Не казах, че не съм успял да се социализирам с чужденци, идеално съм се социализирал. Просто с други българи човек има повече допирни точки, вследствие на изграждането му като личност в тази среда, така че се чувства по-близо до тях. С други думи, културата не е само език и историческо минало, както гадабаут писа.

"Това което казваш е : нямам проблем с това ако турците и циганите се интегрират, само да станат българи и да си забравят всички техни си неща."
Ами като не щат - да ходят да живеят там, където тези неща са характерни. Аз лично не искам България да има имидж на ориенталска държава пред света и да се променя в такава посока, достатъчно ориенталщина и ориенталски манталитет са се напластили в нея вече, че яко ми е писнало. Не е натам пътят нещата да се подобряват.

--------------------

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Nov 16 2009, 03:39 AM
Коментар #87

Демон

^ Тези хора са родени тук! Това е характерно за тук! Ако не ти харесва ТИ си човека, който трябва да си ходи, не те.

Друга тема е, че "за пред света" Ориента е райското кътче до Близкия Изток и май само ние го свързваме с упадък. Аз лично бих се радвал ако ни свързват с нещо такова.

+Quote Post
onnellinen
коментар Nov 16 2009, 01:33 PM
Коментар #88

Хър-мър

Коментари: 1862
Регистриран: 27-April 05
Град: БГ
Потребител N: 798

Цитат(Blashyrkh @ Nov 16 2009, 02:37 AM) *

Ти не разбираш ли, че става дума за човека Х, а не за хората, с които той общува? Ако той няма предразсъдъци, другите може да имат.

Цитат(Blashyrkh @ Nov 16 2009, 03:39 AM) *
^ Тези хора са родени тук! Това е характерно за тук! Ако не ти харесва ТИ си човека, който трябва да си ходи, не те.

Друга тема е, че "за пред света" Ориента е райското кътче до Близкия Изток и май само ние го свързваме с упадък. Аз лично бих се радвал ако ни свързват с нещо такова.

rolleyes.gif
"Това" не е характерно за тук, а е характерно за тяхната култура и в държавата, в която техният етнос е основен. "Тук", България, Е тяхна държава, но само защото те са родени на нейната територия. Те са етнически някакви си, но са българи. Нека носят етническата си култура, идентичност и самосъзнание, в това няма нищо лошо. Аз обаче съм и етническа българка, и гражданка на България - тяхната култура не е моя и не е характерна за моята държава и моя етнос.
Не бих се радвала, ако свързват България с нещо, което очевидно НЕ Е българско, а последният ти пост беше най-голямата простотия в цялата тема.
Патриотизъм е да знаеш какво е българско - не е нужно да го харесваш, но не трябва да го обиждаш и подценяваш за сметка на чуждото; другото е избиване на комплекси. Липса на предразсъдъци е да си пуснеш Джамайка и да се кефиш, без да ти пука, че това са цигански гюбеци; другото е подаване на задното отверстие.
Кажи кой възприема Ориента като райско кътче и защо го възприема така.

--------------------
Смешка. Направо да умреш от гъдел ;)

+Quote Post
Discipline
коментар Nov 16 2009, 01:54 PM
Коментар #89

Keep trekking

Коментари: 1495
Регистриран: 20-May 09
Потребител N: 3419

Цитат(Blashyrkh @ Nov 16 2009, 03:39 AM) *

Много кафяво мнение, определено.

Кое е характерно за тук?

В България ли живеят ромите/турците? Да. Официалният език в България българският ли е? Да. Български граждани ли са? Да. На какъв език трябва да могат да говорят?

За пред света Ориента е "райско кътче", затова не искат да го приемат в ЕС, нали?

--------------------
Каквото посееш, това ще пожънеш.

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Nov 16 2009, 05:18 PM
Коментар #90

Демон

^,^^ Драги ми смехурковци, понятието държава не дефинира етноса на хората живеещи вътре, а законите и политиките, които се прилагат върху всички. Кой етнос е основен, не трябва да има абсолютно никакво значение. Като тяхната култура не е характерна за теб, не се омъжвай за турчин и не си комуникирай с тях. Но също така недей да отричаш правото им на съжителство с теб. Определено доказваш на практика как това което написах горе за страха от промяна и желанието да се поддържа статуквото е вярно. Отново пример с Лондон: преди години да твърдиш, че хора от Индия и Пакистан са хора не по-различни от англичаните е било смешно. Сега това е така и никой няма проблеми с него. Наионалната идентичност и това което я дефинира се промения непрекъснато. Много ви се ще да е нещо ясно дефинирано и непроменящо се, обаче не е. Събудете се малко. Това Е България. Да виждаш афиканци в Милано Е Италия, хора със забрадки в Холандия Е холаднско.

Ориента го възприемат така повечето "западняци" с които съм говорил и са били на почивки там. Факта си е факт. По нашите курорти ходят най-големите боклуци, защото и курортите ни са боклуци. Ако мога да не си прекарвам почивките в бг местата, не го правя. От друга страна в Турция и морето и планините са им 100 пъти по-добре организирани и чисти. Тва с ЕС беше малко недомислено smile.gif Турция не е в съюза поради политически причини, а не поради икономически. В края на краищата говорим за 6тата най-голяма икономика в Европа, където нещата са на доста по-високо ниво то тук. Освен това Турция Е в безмитната зона, което си 50% от нещата. Ако не се лъжа дори ще ги сложат в белия лист от догодина заедно със сърбите и македонците.

Патриотизма е тотална отживелица. Не пречи толкова, но тласък да се връщаме към него само би влошил ситуацията. С други думи подкрепям гадабаут.

+Quote Post

5 страници V  < 1 2 3 4 5 >
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 18th July 2025 - 11:14 PM