![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 562 Регистриран: 23-April 04 Град: София Потребител N: 461 ![]() |
... от два дена зяпам тоя сайт - много готини анализи има, та това за циганите ме впечатли:
първо и второ -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
protocol down ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1855 Регистриран: 12-January 03 Град: Пловдив Потребител N: 4 ![]() |
Цитат Re: Цръна маца, Бел котак... в апартамент (Резултат: 1) от katakana Изпрати съобщение Статията е слабичка, честно казано. Добри, имаш доста непълно мнение за циганите според мене. Базирано на гетата в София и другите големи градове. Болшинството от циганите в България обаче живеят съвсем не в гетата и Добри, наистина изобщо си нямаш понятие как живеят те. 1. Циганите по селата като болшинство работят в селското стопанство - имам директни наблюдения. Разбирам, ,че кражбите са по-атрактивни за статия, но крадат единици от селското население цигани. 2. Циганите по градовете постепенно се интегрират - знам Добри, не ти се иска, защото ще си изгубиш една от главните теми за писане, но е така. Все по-често виждам добре облечени и възпитани цигани, а всяка сутрин наблюдавам децата им как отиват на училище с чантите на гръб. 3. Много цигани работят в промишлеността - лично аз работя в голям немски завод в България и всеки ден си имам работа с цигани - справят се с работата точно толкова колкото и българите - малко по-лошо отколкото се иска на работодателя и малко по-добре отколкото им се плаща. ![]() Проблема, Добри е, че "интегрираните" цигани са невидими - не се набиват на очи, защото са облечени като всички нас. Не попадат в криминалната хроника, не се опитват да ти пребъркат чантата, даже и при преброяването на населението най-вероятно се записват като българи (каквито всъщност са - другото е расизъм). ^^^^^ много правилно спред мен -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 562 Регистриран: 23-April 04 Град: София Потребител N: 461 ![]() |
Убуу, само че моите наблюдения (лични, от Северозападна БГ) са коренно противоположни на коментиращия. А именно:
1. Циганите по селата НЕ РАБОТЯТ в селското стопанство, нито където и да било другаде. И по нашия край селските кметове им ПОДАРЯВАХА земя, да я работят, да не пустее, че по селата само старци останаха. Манго не ще да работи. 2. Ти къде си видял цигане на училище бе ??? Интегрирали се били ?? Ебаси - на едни цигани в родния ми град им бяха дали общинско жилище, в нормален жилищен блок, на първия етаж. Циганина гледаше коня на терасата !!!!!! И стълбички му беше направил, да слиза да пасе зад блока !!! Да ти еба интеграцията!!! Ти ли ще му ринеш на тоя кон ? Представи си тоя да ти е комшия... 3. По тая точка ключовата дума е "НЕМСКИ ЗАВОД". Работих 3 години с немци - хора, точни отвсякъде в работата си. И стриктни. Ако не работиш както трябва - прибери се вкъщи да си почиваш, има кой да заеме мястото ти. Нека погледнем как (и дали) работи Манго в един български завод... - Т.нар "интегриран циганин" - против него нищо нямам - той се оправя сам в живота и не лежи на държавата (т.е. на моите данъци). За разлика от другите цигани. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Архидемон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3643 Регистриран: 19-July 03 Потребител N: 202 ![]() |
Демиург,напълно съм съгласна с теб.И аз учех с уж интегрирани циганета,които въпреки че имаха повече средства от нас,българчетата в столичния кв.Люлин,пак не учеха,нито пък изявяваха желание да ходят на училище.Моето село е в Северозападна България,чийто села сега са пълни главно с цигани,но интересното е,че не можеш да видиш нито един от тях да превива гръб по полето...Само някое цигане може да се съгласи да ти прекопае надве-натри градината срещу заплащане,но другата му цел е да огледа добре къщата и градината ти и да открадне каквото може.Работещи цигани се срещат,но това е доста рядко явление и то не защото не могат да си намерят работа както реват.те просто не искат.Вери го,печи го,интегрирай го циганинът си е циганин и ще си остане такъв дори и след като влезем в ЕС.Лошото е,че не можеш да набиеш този факт в главите на "толерантните" европейци...
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Da schlägt es links ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3756 Регистриран: 17-January 03 Град: София Потребител N: 8 ![]() |
Не че не съм съгласен с по-голямата част, но не можете да отречете и огромния геноцид който се упражнява в/у циганите. Да не се родиш такъв, просто нямаш шанс.
-------------------- meh.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Архидемон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3643 Регистриран: 19-July 03 Потребител N: 202 ![]() |
Геноцид ли?Ако имаше геноцид навярно нямаше да си позволят да са толкова нахални напоследък.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 363 Регистриран: 16-September 03 Град: Виена Потребител N: 264 ![]() |
Оххх,
от известно време живея в Автрия и стигам до извода, че тук хората имат същия проблем. Само дето не са им цигани виновните, а ние, чужденците, които живеем в страната им. Как да ви кажа, същото е. На всеки българин, който ми излиза с лафа "Циганите са виновни" или "На сапун!", сърдечно му препоръчвам да поживее един два месеца в Австрия, да мине през институциите, да поработи малко с австрийци, да се опита да си намери авсрийско гадже, за да види, какво предствлява модерния расизъм, за да усети, какво е да се чувстваш изнемощял от предрасъдъците на домакините си. Когато политическите сили в страната, в която си, всеки ден осъждат, дали не си им вповече, а скапаните австрийски бабки(забъркали Втората световна впрочем) те гледат с поглед-убиец, защото говориш на български в метрото, някакси не се чувстваш обочан, не се чувстваш на място и не то се работи за тоя народ и тая страна. Затова и една голяма част от турците в Австрия са крадци и мушеници, а има и много българи такива. Не че ги оравдавам! Просто се оптивам да разбера, какво ги кара да не ходят на училище, да не плащат данъци, да извършват престъпления и защо нищо не ги спира Рабира се аз се движа в съвсем различни кръгове и не съм пряко сбълсках с тези проблеми. Но не е толкова трудно да се поставиш на мястото на българин, дошъл да търси работа. Сега чудесно мога да си представя, как се чувстват болшинството цигани у нас. Вместо да констатирате факти(че не искали да работят и да се учат, че били криминални, че не плащали данъци), опитайте се да разберете, защо по дяволите го праявят и може един ден нещата да се променят. Сега си помислете, че ситуацията на чернокожите в гетата не е по-различна! Във всяка страна има малцинства, във всяка страна има и ниски слоеве на обществото, където върлува криминалност, но не защото хората са такива, нацията им е такава, а защото те живеят толкова зле, че друг избор те нямат. И да имат, как биха могли да вярват в него. Щом същия проблем съществува и в Авсрия, която е една от най-богатите страни в света, значи аз не мога да бъда оптимист за скорошното му разрешаване в България. Е, поне винаги ще има къде да си измием ръцете! |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 18th July 2025 - 06:38 PM |