Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
2 страници V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Египетските Богове, Какво знаете за тях?
ISTORIK
коментар May 30 2005, 09:25 PM
Коментар #31

Keeper of Time
**

Група: Потребители
Коментари: 217
Регистриран: 30-July 03
Град: XIII век
Потребител N: 218

Ako сте послушни, ще ви разкажа, някой ден (като ми оправят компютъра), как точно се прави мумифицирането, като ще наблегна на ваденето на мозъка и последващата обработка на черепната кутия - отвътре...

Само, да не си изповръщате червата и музъците...

--------------------
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Go to the top of the page

+Quote Post
pi4
коментар May 30 2005, 09:37 PM
Коментар #32

Прогресиращ

Коментари: 560
Регистриран: 19-November 04
Град: München
Потребител N: 667

Цитат(ISTORIK @ May 30 2005, 09:25 PM)
Ako сте послушни, ще ви разкажа, някой ден (като ми оправят компютъра), как точно се прави мумифицирането, като ще наблегна на ваденето на мозъка и последващата обработка на черепната кутия - отвътре...

Само, да не си изповръщате червата и музъците...

вероятността да ни мумифицират е ниска, така че ако знаеш - разказвай, но без да пестиш подробности!
пък и повръщането е хубаво нещо! а и от приказки трудно да стане нещо. виж, ако приложиш и видео...

--------------------
no more credits from the liquor store

+Quote Post
melhaer
коментар May 31 2005, 08:17 AM
Коментар #33

Pirate

Коментари: 786
Регистриран: 20-April 04
Потребител N: 460

Братче, като толкова искате тоя процес - вземете прочетет Синухе Египтянина - там пича бачкаше по едно време като мумификатор (ако така е думата)

+Quote Post
Nightwish
коментар May 31 2005, 08:58 AM
Коментар #34

....

Коментари: 617
Регистриран: 17-February 05
Потребител N: 747

Вчера по Телевизията гледах филм за Тутанкамон. Става дума за проклятието на Тутанкамон, което преследва всеки , осмелил се да се докосне до гробницата. Тутанкамон е бил на 10 години, когато се възкачва на престола, управлява 10 години..и след това по неизвестни причини ( някои казват, че умира в битка, други, че е убит от неприятел поради размириците в Египет, трети говорят за падане по време на езда )...Дали наистина има някакво проклятие...Загиват 6 човека от едната експедиция, точно когато се отваря гробницата, птиченце на откривателя умира...( това не е случайно ) като се предполага, че е убито от кобра, а всички знаем какво означава кобрата в древен Египет и ред други "случайности" . . .

+Quote Post
The Forsaken
коментар May 31 2005, 09:45 AM
Коментар #35

Прослушващ метъл
**

Коментари: 195
Регистриран: 5-March 05
Потребител N: 759

ohmy.gif Това за проклятието съм чувала, че се предполагали, че се дължало на факта, че в гробниците заедно със мумиите се били запазили множество спори на изчезнали бактерии на смъртоносни болести, и тези "изследователи", поглъщайки прахта, са се заразили и са починали. Но това, разбира се, е научно обяснение.

--------------------
Abandoned by the Light

+Quote Post
Nightwish
коментар May 31 2005, 11:06 AM
Коментар #36

....

Да, това и аз вчера го чух по време на филма. Не зная дали това е точно така. Видях самото истинското тяло на Тутанкамон и как от него единственото запазено беше черепа му, като всички останали части от тялото бяха вече почупени. . . като имаше оставено писмо от откривателя на гробницата, ако не се лъжа е открита 1926 година ( не съм съвсем сигурна дали не е 1929 година ) , като в него той пишеше, че вече е видял тялото, като всичко след това е върнато по местата. Самата гробница пък е открита от едно момче, чак след това там отиват археолози..като са правени няколко експедиции.

Едно от най - интересните неща за мен бе, че всъщност тялото на Тутанкамон не беше обинтовано , а беше поставено върху една дървена част , след което имаше нещо като плащ от дунапрен ( може да бъркам материята ) , след което беше поставено тялото, отгоре имаше отново такъв плащ, следват вече обвивките...

Но научното обяснение наистина е, че тъй като това е едно затворено пространство, се създават такива невидими бактерии, които могат да бъдат смъртоносни. sad.gif

+Quote Post
Demiurg
коментар May 31 2005, 11:20 AM
Коментар #37

Прогресиращ

Група: Приятели
Коментари: 562
Регистриран: 23-April 04
Град: София
Потребител N: 461

Ето тук има доста научно-популярни филми - има и доста за древните цивилизации.
Конкретно по темата - от там гледах документален филм за строенето на пирамидите. Вкъщи имам и доста литература по въпроса (историята ми е нещо като хоби), но напоследък нямам време за книги, а нещата се забравят. sad.gif Та, ако наистина има интерес, мога да си прегледам библиотеката и аз! biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
Nightwish
коментар May 31 2005, 11:30 AM
Коментар #38

....

Сега се сещам за един въпрос, който задава книгата,която разглежда Египетските пирамиди ...всъщност всички пирамиди са много красиви и могат да омаят човек, но всъщност един човек, който живее в нашето съвремие би си задал въпроса, каква пък е ползата за обществото от тези пирамиди? Вавилонската кула е била полезна, като покрай другото е била астрономическа обсерватория, Мексиканските пирамиди пък са били каменен календар...Седмото чудо на света е било фар...Докато Хеопсовата пирамида не служи на никой , дори и на собственика си , тоест служи само на останките...
- На нас ни служи като ни кара да виждаме миналото, но иначе...? ( този въпрос го задава авторът на книгата smile.gif )

+Quote Post
Demiurg
коментар May 31 2005, 12:04 PM
Коментар #39

Прогресиращ

Не, мадам - пирамидите са служили и по времето си:
- 1 - като вечен дом на мъртвия фараон. Считало се е, че човек е жив, докато се помни името му. Сещам се, четох за една такава плоча от някакъв дребен благородник, който вдигнал стелата за да се запази името на баща му, и децата и внуците, като минават покрай нея, да произнесат името му, че да остане във времето...
- 2 - на живите жреци и народа като място за поклонение и церемонии (слънцестоения, ала-бала). Край доста от пирамидите има останки от нещо като комплекс, други сгради, алеи и пр. Не е била само голямата купчина камъни.
- 3 - на следващите поклонения - като нагледна история. Доказано е, че живите фараони са "пазели" мъртвите. Понеже обирачите на гробници са се появили още по онова време (да, самите египетски селяни са обирали гробниците на фараоните си), живите фараони и жреци са премествали мумии от крадени гробници в нови, за да предпазят предците. Намирани са запазени мумии в чужди (окрадени вече) гробници, като даже жреците и надписи са оставяли - кога кой е бил пренесен.

--------------------

+Quote Post
Nightwish
коментар May 31 2005, 12:11 PM
Коментар #40

....

За мен най - важното е, че тези пирамиди ни връщат към миналото и ни дават информация за онова време, а и някак си действат на човек по един много странен начин...аз написах този пост , защото авторът е погледнал всички страни на въпроса с пирамидите, wink.gif По - точно е , че самия той го дискутира в книгата си, което като се чете се забелязва..разсъжденията и мислите..стана ми любопитно какво мислят други хора по този въпрос и го цитирах тук smile.gif

+Quote Post
Demiurg
коментар May 31 2005, 12:38 PM
Коментар #41

Прогресиращ

???? И за коя книга ставаше въпрос ???

--------------------

+Quote Post
Nightwish
коментар May 31 2005, 12:49 PM
Коментар #42

....

Цитат(Demiurg @ May 31 2005, 12:38 PM)
???? И за коя книга ставаше въпрос ???

Ами книгата е : "Седемте Чудеса на света" - на Войтех Замаровски. . .

Аз бях писала в по - горните постове за книгата. Предполагам, че има по - нови издания, защото тази е купувана доста отдавна.

+Quote Post
Ro6ava GarGa
коментар May 31 2005, 02:23 PM
Коментар #43

трансгалактически гаргаробластер

Коментари: 1440
Регистриран: 2-May 05
Град: ...на Луната
Потребител N: 800

държа да отжележа че е доказано че пирамидите са гробници...НО в тях никога не е намирана мумия...всички мумии открити до сега са били намерени в Долината на Мъртвите

--------------------
Opinions are like assholes: we all have one and usually other people think it's yours that stinks.

+Quote Post
Demiurg
коментар May 31 2005, 02:56 PM
Коментар #44

Прогресиращ

Цитат(Ro6ava GarGa @ May 31 2005, 12:23 PM)
държа да отжележа че е доказано че пирамидите са гробници...НО в тях никога не е намирана мумия...всички мумии открити до сега са били намерени в Долината на Мъртвите

... мисля че не е така, но не помня "доказателствата". Ще ме караш пак да чета !

--------------------

+Quote Post
Ro6ava GarGa
коментар May 31 2005, 04:57 PM
Коментар #45

трансгалактически гаргаробластер

Коментари: 1440
Регистриран: 2-May 05
Град: ...на Луната
Потребител N: 800

няняня....бъркаш се...не знам какво си чел но там самите екскурзоводи ти гто казват:)

--------------------
Opinions are like assholes: we all have one and usually other people think it's yours that stinks.

+Quote Post
pi4
коментар May 31 2005, 08:02 PM
Коментар #46

Прогресиращ

Коментари: 560
Регистриран: 19-November 04
Град: München
Потребител N: 667

факт е, че от древните египтяни не е останало нищо друго, освен тези гигантски постройки. наистина, културата им се вляла в евреи и гърци, после в римляни, а чрез всичките тези и в това, което сме ние. но без тия запазени постройки сега никой нямаше да си спомня за тях. паралелно на тях са съществували и други култури, например на юг от тях е имало високоразвита цивилация, от която са намерени няколко парчетии, очевидно стойностни, но само това (виждал съм ги дори).
във всеки случай от нашата горда цивилизация изглежда и толкова няма да остане - малко стъкло, пластмаса, метал и планини от боклук - това е.
ала темата беше за боговете по-скоро.
историята на озирис например е почти буквално крадната в библията. добрият/лошият брат. възкресението.

--------------------
no more credits from the liquor store

+Quote Post

2 страници V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 18th July 2025 - 10:07 PM