Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!

Reply to this topicStart new topic
> Животните имат ли съвест?
Megadeth
коментар Jun 21 2010, 05:49 PM
Коментар #1

Mahtavin :>

Група: Потребители
Коментари: 4294
Регистриран: 20-March 08
Град: Пловдив
Потребител N: 2643

Бе в един от изпитите дето карах имаше есе за съвестта. След сума примери, реших да спомена, че и животните имат такава...
Оценката нещо не ме удовлетвори, пък само този пример е под въпрос, но това е просто оправдание, че пускам темата.
Ебавайте се, но пък за мен това е дилема, върху която силно си размишлявах. Вашето мнение какво е? smile.gif

--------------------
В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защого не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен и тогава не бяха останали хора, за да ме защитят! (Мартин Нимолер - пастор)
Go to the top of the page

+Quote Post
Svetyl
коментар Jun 21 2010, 05:53 PM
Коментар #2

Поетично бездушен

Група: Приятели
Коментари: 6131
Регистриран: 8-October 03
Град: Русе / Велико Търново
Потребител N: 295

Въпреки скромните си познания по психология, ще изкажа мнение. Ужким било доказано, че животните не могат да мислят. Според мен, обаче по-развитите организми - делфини, маймуни, извършват някакви подобни на мислене процеси, което значи, че може и да имат съвест. Във всеки случай комарите нямат съвест!

--------------------
Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse.

Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто.

+Quote Post
Vlad
коментар Jun 21 2010, 05:57 PM
Коментар #3

лайно

Коментари: 1536
Регистриран: 18-August 05
Град: софия
Потребител N: 904

Ми от личните ми наблюдения бих казал, че имат. Е предполагам зависи от животното де. Сега имам заек и това е доста безмозъчно животинче. Котките обаче са друго нещо. Като им се накараш след някоя поразия се случва да се сдухват хаха. Горе долу си имат чувства подобни на нашите.

--------------------

+Quote Post
Chimera
коментар Jun 21 2010, 06:18 PM
Коментар #4

Глава на монархията

Коментари: 1016
Регистриран: 17-October 07
Град: Вятър ме вее на бял кон...
Потребител N: 2375

Съвестта е създадена от нас. Ние имаме съвест, защото имаме достатъчно развит мозък и акъл в него да мислим аутсайд ъф дъ бокс и да се съмняваме в действията си. Животните нямат, защото не вършат действия извън инстинктите си, иначе казано - не грешат. А ние непрекъснато съдим личните си действия по правота => съвест.

Може да си имат нещо друго, което да се изразява в определено поведение, в отговор на съответно действие. Само че идентично с нашата съвест няма, смятам аз.

--------------------
I may be bad, but I'm perfectly good at it

+Quote Post
Sile
коментар Jun 21 2010, 06:51 PM
Коментар #5

Метъл

Коментари: 1176
Регистриран: 10-May 10
Потребител N: 3823

Мисля, че имат, но те самите не го осъзнават, защото инстинктът при тях е по-силно изразен от разсъждението. Кучетата например имат съвест. Като се скарах нещо на старото ни куче веднага почваше да ме гледа виновно, да се умилква. Или пък като направеше нещо, разбирах по погледа му. Но това всъщност е рефлекс заучен от миналото, когато е било малко и като е направило беля е било удряно. Така е разбрало, че това, което е извършило е грешка. Същото като при децата. Хората щяха ли да имат съвест, ако някой не им показваше какво е правилно и грешно още докато са били малки? А въобще хората щяха ли да имат съвест, ако някога си не са били извършили първата грешка и видели резултата от нея, впоследствие почувствали се виновни? Да вземем за друг пример един кон. Когато между стопанина и него има силна връзка на приятелство и любов, в случай, че човекът падне от гърба му, веднага се връща при него и го души. Обаче ако конят мрази господаря си, ще го метне без да му мигне окото. Ще го смаже, ще го убие и няма да му дреме, той е с ясното съзнание, че иска да стори зло на човека, но не го гризе съвестта, защото не е такъв мислител като хората, че да разсъждава в/у постъпката си. Но ако животните различават омразата от съчувствието защо да нямат и съвест?

+Quote Post
telia
коментар Jun 21 2010, 06:55 PM
Коментар #6

Прогресиращ

Коментари: 794
Регистриран: 11-March 07
Потребител N: 1949

Нека се каже първо какво е съвест и пряко ли е свързана с мисленето и след това, от къде правим връзка между мислите и мозъка, па нека после задаваме въпроси по отношение на животните и тяхната "съвест".

--------------------
"...Ако не беше ти(спрямо това, което търся тук) щях да си изляза от този форум, който въпреки стойностите си, щеше да бъде безполезен за целите ми."- nikoi ... Птицата ще лети и в катрана, дирейки небето си/ небето ни, което е нейното Всичко! / Неизвестното крие в себе си сбор от предположения, чиято вероятност на сбъдване е правопропорционална на нашите очаквания за обратното.

+Quote Post
Sile
коментар Jun 21 2010, 07:03 PM
Коментар #7

Метъл

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%...%B5%D1%81%D1%82

+Quote Post
RunningWild
коментар Jun 21 2010, 07:15 PM
Коментар #8

Метъл

Коментари: 1366
Регистриран: 13-June 10
Град: София
Потребител N: 3861

На мен би ми било съвестно, ако без да искам бутна и счупя една чаша. Ако обаче котка направи това, няма да й е съвествно, защото не знае дали това, което е сторила е лошо, добро, нередно и т.н. Съвестта и мисленето са свързани.
По темата - едно животно може да има съвест, ако го научиш. Това е моето мнение.
А специално по психология, етика и други такива шитни още в училище ни учеха, че животните нямат съвест и не мога да мислят.....

--------------------
Life is too short to listen to slow music... In GERMAN POWER METAL we trust, in HELL we burn!

+Quote Post
Megadeth
коментар Jun 21 2010, 07:18 PM
Коментар #9

Цитат(Svetyl @ Jun 21 2010, 06:53 PM) *
Във всеки случай комарите нямат съвест!

Тук ме разсмя искрено biggrin.gif

Според мен съвестта се възпитава. Но тук вече самото възпитание е сложно, факторите за възпитание на всяко едно качество са много. Родители, среда, примери, съдба ако щеш.. Оттук идва и степента на съвест, която се възпитава у индивида. Как той ще възприеме околния свят и колко морално ще бъде настроен за делата, които върши. При всеки съвестта е в различни дози въплатена. Преди време гледах за приятелство между еленче и заек или други видове животни и беше страшно интересно. Според мен щом може да има приятелство, сиреч привързаност, защо да няма и съвест? Аргументирам се, ако едно животно, което се е привързало към друго несъзнателно го нарани, то той ще изпита страдание, но и вина ала съвест smile.gif

--------------------
В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защого не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен и тогава не бяха останали хора, за да ме защитят! (Мартин Нимолер - пастор)

+Quote Post
telia
коментар Jun 21 2010, 08:05 PM
Коментар #10

Прогресиращ

Sile, за съжаление се и компрометираш сама.

--------------------
"...Ако не беше ти(спрямо това, което търся тук) щях да си изляза от този форум, който въпреки стойностите си, щеше да бъде безполезен за целите ми."- nikoi ... Птицата ще лети и в катрана, дирейки небето си/ небето ни, което е нейното Всичко! / Неизвестното крие в себе си сбор от предположения, чиято вероятност на сбъдване е правопропорционална на нашите очаквания за обратното.

+Quote Post
abydos
коментар Jun 21 2010, 08:10 PM
Коментар #11

Коментари: 2603
Регистриран: 14-December 07
Потребител N: 2481

Животните? Да. Жените - тц. :п

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Jun 21 2010, 08:14 PM
Коментар #12

Balance Guardian

Група: Админ
Коментари: 28394
Регистриран: 12-January 03
Потребител N: 3

Абсурдно ми се вижда да търсим съвест при животните, след като по начало им е чужда концепцията за добро и зло. Chimera се изказа много правилно - при тях почти всички действия са обусловени от инстинктивното начало. Това, че примерно Sile е научила кучето си да се страхува от наказание при определена постъпка, не е нищо повече от условен рефлекс. Стимул и реакция.

--------------------
Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.

+Quote Post
Daddy`s Girl
коментар Jun 21 2010, 09:08 PM
Коментар #13

Прогресиращ

Коментари: 720
Регистриран: 29-April 10
Потребител N: 3818

Защо пък животните да нямат съвест? Кои сме ние,че да казваме,че по-долу стоящите в йерархията (определена от нас) са и по-нисши? Останалите животни(изключвам нас,хората) вероятно имат свой си свят и свое `съзнание`, `съвест`.За мравката,хората са жестоки великани.А за нас,човеците, същите животинки са безполезни,а понякога дори вредители.Ние знаем, че сме способни да използваме т.нар. `гузна съвест`, но мравките(просто пример) знаят ли за това?
Вероятно нямат представа какви сме ние,хората,извън скотската обвивка.Вероятно...
Не сме сигурни, дали по- `нисшите` знаят,че едва ли не ги превъзхождаме.
Откъде тогава правим извода, че останалите форми на живот нямат съзнание(или съвест)?
Може би съществува друга цивилизация, в чиито очи ние сме мравките.Това значи ли, че нямаме съвест?

(Не оставайте с впечатлението,че вярвам в извънземни.Допускам различни варианти,пък и една друга цивилизация не трябва непременно да живее другаде.Може би просто не сме се огледали.)

Не налагам,а изразявам мнение!!

* дано да разберете посланието на автора *

--------------------

Are you watching c l o s e l y ?

+Quote Post
Sile
коментар Jun 21 2010, 09:28 PM
Коментар #14

Метъл

^+, те това е!
telia, не мисля, че се излагам, пуснах линка, за който не знае точно какво е съвест. И именно с мислене си е свързана. Щото като не се замислям за последицата от това, че съм предала някого (просто пример), ще ми кажат:" Ти нямаш съвест!" А вината как се поддържа? Като мислим постоянно за това, което сме направили.

+Quote Post
telia
коментар Jun 21 2010, 09:31 PM
Коментар #15

Прогресиращ

Защото съвестта е присъша на личността. Животните не са личности. Личностите са различни индивидуалности. А съвестта не в пряка връзка с мисленето. Съвестта няма как да я дресираш. Поради горните причини. Животните няма как да осъзнават нещо или нищо да не осъзнават, защото нямат индивидуално съзнание. И това съвсем не означава принизяване. Говорим за различни устройства по отношение на вселената. Няма и инстинктивно начало. Инстинктът е в основата на процеса оцеляване при животните, но той е свързан с рефлекса. Животните няма как да грешат, защото при тях не е на лице процес на изравняване в следствие индивидуална инкарнация. Съденето на личните ни действия е във връзка с процес на изравняване и е връзка от типа на грешка- поука, което е важно по отношение на кармата. Това не е налично при животните, защото става въпрос за колективна душа. Възпитанието, дресирането не водят до поява на съвест.

--------------------

+Quote Post
LordZombie
коментар Jun 21 2010, 09:33 PM
Коментар #16

Post Mortem

Коментари: 4321
Регистриран: 22-September 07
Град: In my own portrait of Sorrow
Потребител N: 2345

Никой не е казал, че съвестта им трябва да е това, което човек разбира под съвест. Някакво си определение нищо не значи. Със сигурност не са толкова дълбоко психически съвестни, но имат нещо от този род, което определя действията им, понякога.

--------------------

Хората ме наричат луд, но все още не е изяснено дали лудостта не е висша форма на интелект и дали всичко славно - всичко задълбочено - не е рожба на болната мисъл, на онези настроения на ума, достигнати за сметка на разума. Сънуващите денем знаят много неща, които убягват на сънуващите единствено нощем. В своите сиви видения те успяват да зърнат вечността и се събуждат разтреперани от мисълта, че са били на прага на голяма тайна. Научават по нещо откъслечно от мъдростта, което е за добро, и повече от обикновеното познание, което е за зло.

Едгар Алан По - "Елеонора"
.

Ние сме завинаги нова генерация
със кървящи от мъка
и болка очи.
Знаем, че за нас
няма компенсация
и повръщаме върху надеждата
за по-добрите дни.

Keelhauled

+Quote Post
Sile
коментар Jun 21 2010, 09:55 PM
Коментар #17

Метъл

^^искаш да кажеш, че на човек му е вродена съвестта. Не знам. Но това, което каза Daddy's Girl е семпло, но много точно, поне според моите убеждения. Всъщност кое е истината? Много ми се иска да разбера неоспоримата истина за всичко, (едва ли само аз), но като се насилва човек, и като се съмнява постоянно няма да намери покой и накрая ще стигне до заключението, че всичко е лъжа, дори самият той. И много ще греши, дори сега аз, която съм разкъсвана от съмнението, може да мисля грешно smile.gif Отклоних се от темата... laugh.gif та, исках да кажа, че в нашите мнения до тук може да има частица истина и заблуждение, тъй като обсъждаме ?, който все още няма отговор. Така де - всеки от вас може да бъде сметнат за прав.

"Говорим за различни устройства по отношение на вселената." - така е. Ами ако на някои животни е много по - възвишено? По - мъдро? Символите на някои са почитани като богове в различните култури. Едва ли е случайно.

Аз пък гледах документален филм за една лъвица, която гледаше бебе антилопче и понякога й се искаше да го захапе, защото беше гладна, но се спираше, заради инстинкта на майка.

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Jun 23 2010, 03:55 PM
Коментар #18

Рицар на върховен дом Сянка

Група: Metal World Conclave
Коментари: 13162
Регистриран: 26-November 05
Потребител N: 1041

http://www.youtube.com/watch?v=1p5WuOKfY0A...layer_embedded#!

'същите болка и гняв'

--------------------

+Quote Post
Cunnus Diaboli
коментар Jul 18 2010, 09:11 PM
Коментар #19

Прослушващ метъл
**

Коментари: 92
Регистриран: 6-March 10
Потребител N: 3759

Не, нямат. И хората нямат.

--------------------
The dead have taken my soul...

+Quote Post
OrangeGirl
коментар Jul 19 2010, 09:39 PM
Коментар #20

Прослушващ метъл
**

Коментари: 98
Регистриран: 6-July 09
Град: The dark lake.
Потребител N: 3490

Според мен твърдението, че животните имат съвест, е грешно, защото казвайки "животните", независимо от това дали всъщност го имаш предвид или не, посочваш всички биологични иднивиди, причисняващи се към огромното царство на животните. Тоест от охлюв и маймуна до прасе и крокодил.
А съвестта е вътрешно присъща характеристика, която има смисъл само когато се отнася до хората. От чисто философска гледна точка само разумно същество може да има съвест, защото само едно такова може да има ясна представа за самото понятие съвест. Съвестта трябва да бъде осъзната като характеристика на индивида. Следователно животните нямат съвест.
Може би ни се струва, че определена част от животните имат някави... наченки на съвест, но ние ги приписваме на животното. Светът на хората не е светa на лъва и светът на орелa не е светa на жирафa. Бла-бла, дано разбирате на къде бия... Бия натам, че всеки вид преиначава нещата по собствен начин, с което изгражда собствен свят, в който вероятно има съвсем различни правила от тези в другите (условно казано) светове.
А ние иначе правим фаталната грешка да вярваме, че анализирайки поведението на животните можем да разберем и тяхната душевност. Не можем, защото се опитваме да я разберем някак си... по човешки и най-вече - разумно. И да сме наясно... човекът е единственото същество с разум и това ни отдалечава от възможността да разберем животните. Не е съвсем ясно дали котето наистина съжалява и има съвест или системата на провала и опита не го е довела до решението, че точно това поведение ще му донесе още една порция Whiskas. biggrin.gif

--------------------
Aliis laetus, sibi sapiens...

+Quote Post
telia
коментар Jul 19 2010, 09:51 PM
Коментар #21

Прогресиращ

OrangeGirl, в този ред на мисли- животните имат колективна душа. И не разума ни отдалечава от възможността да разберем животните, а просто това, че сме "изградени" по различен начин по отношение на духовните светове. И котето няма как нещо да го "доведе до решение", защото то просто не взима такова.

--------------------

+Quote Post
OrangeGirl
коментар Jul 19 2010, 10:28 PM
Коментар #22

Прослушващ метъл
**

Коментари: 98
Регистриран: 6-July 09
Град: The dark lake.
Потребител N: 3490

telia, aко си съгласна с това, че животните могат да мислят посвоему, по начин отвъд нашите възприятия, то тогава ще се съгласиш с това, че могат да взимат и своеобразни решения или поне техния аналог в света им. :] А ние сме "изградени" по различен начин по отношение на духовните светове" с животните, именно защото притежаваме разум. Той е нашето своеобразно и първоначално мерило за духовното и неговите измерения. Наличието на духовност у хората е следствие от разума. Затова с разумното мислене първо се оформят, а след това променят и(или) развиват духовните категории, йерархията им се променя... (примери колкото щеш, но ... това e извън темата)

--------------------
Aliis laetus, sibi sapiens...

+Quote Post
telia
коментар Jul 19 2010, 10:43 PM
Коментар #23

Прогресиращ

Не съм съгласна.

--------------------

+Quote Post
Megadeth
коментар Sep 23 2011, 07:20 PM
Коментар #24

Според антропопсихизмът на който е основател Декарт, човекът обладава психиката, но това не е така, защото животните притежават високоразвита интуитивна психика. Могат да възприемат, възпроизвеждат, помнят, чувстват и т.н. Но въпросът е, че не притежават съзнание, те са психически активни същества, но не са съзнателни. Амин.

--------------------

+Quote Post
Bango
коментар Sep 25 2011, 09:56 AM
Коментар #25

Прослушващ метъл
**

Коментари: 57
Регистриран: 3-November 09
Потребител N: 3614

Трябва да си маса тъп, за да пуснеш такава тема! bowdown.gif

+Quote Post
Sile
коментар Sep 25 2011, 03:09 PM
Коментар #26

Метъл

Е, трай си, бе, мойче, кой те пита

+Quote Post
gadabout
коментар Sep 25 2011, 06:51 PM
Коментар #27

analizator

Коментари: 3004
Регистриран: 1-April 08
Град: WorthlessPieceofShitVille, Population:You
Потребител N: 2681

Според мен, хората имат по-малко съвест от животните. Да вземем онзи тип, който пее нещо за вятъра и оноди магари.

Иначе, да, взимайки предвид инстинкта и простото поведение "стимул-реакция" можем да обясним 95% от мисленето на ПО-ВИСШИТЕ животни. Останалите 5% не включват съвест, съжалявам.

--------------------

+Quote Post
Artillery
коментар Sep 25 2011, 09:19 PM
Коментар #28

Просветен

Коментари: 277
Регистриран: 25-October 08
Град: Battlefield
Потребител N: 3064

Животните го карат на инстинкти, макар и понякога да експериментират или да правят неща само за удоволствие, противно на изцяло инстинктивното поведение. Съвеста обаче е качество само на човешката психика.

+Quote Post
prayer4eto
коментар Sep 25 2011, 11:28 PM
Коментар #29

Master of your sorrow

Коментари: 2201
Регистриран: 24-April 07
Град: Sofia
Потребител N: 2034

@All: Define "съвест" first!

bye.gif

--------------------
Free are those who walk away from setting suns
And free are those who laughed at chains that held them bound
Free are those who conquers in vain but won't stop to run
Battered and down they pick up their pieces to rise as one

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 22nd July 2025 - 07:31 AM