![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() ПринЦецка ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 1227 Регистриран: 5-October 05 Град: Pyce Потребител N: 962 ![]() |
^Някъде из страниците на Случайни г;упости имаше отговорите.
Ето една задача от мен. Представям ви я така, както беше представена на мен. Интересна е. ![]() Когато Алиса попаднала в Страната на забравата, тя не забравила съвсем всичко. Не можела единствено да си спомни името и кой ден от седмицата е. В гората живеели двама приказни герои - Лъвът и Еднорогът. Понеделник, вторник и сряда Лъвът лъжел, а през останалите дни казвал истината. Еднорогът лъжел четвъртък, петък и събота, а другите дни - не. а) Един ден Алиса срещнала Лъва и Еднорога. Те й казали: Лъвът: Аз лъгах вчера. Еднорогът: Аз също лъгах вчера. Алиса, която била много умно момиченце, веднага се сетила кой ден от седмицата бил. Е, кой ден е бил? б) Друг път Алиса срещнала само Лъва. Той й рекъл: 1. Аз лъгах вчера. 2. Ще лъжа и вподруги ден. Кой ден се е случило това? в) В кой ден e възможно Лъвът да каже: 1. Аз лъгах вчера. 2. Ще лъжа утре. г) В кой ден е възможно Лъвът да каже: Аз лъгах вчера и ще лъжа утре. (Внимание! Отговорът на тази подточка не е същият като на предишната.) Ваша е! ![]() -------------------- Наоколо е светлина и мрак - едновременно! - звуци и безмълвие, болка и наслада, смисъл и безсмислие, отрицание и възторг, Север и Юг.Наоколо е ексил без спомени, безкрайна умора и волтова дъга от високо напрежение. Стени, за които епидермисът съобщава, че са изкъртени. От чужди изстрели? От собствени зъби? - какво значение има това! - пещерата е ехо на детската люлка и Лот се люлее, хванал се с две ръце за пръчките (ако все още има ръце!), все по-високо и по-високо - главозамайващо е! Ще се превърти през глава! - докато люлката се превърне в катапулт и го изстреля в самото сърце на ...Бога. Сигурна съм, че в живота има две неща, на които може да се разчита: удоволствието на плътта и удоволствието на литературата. Аз имах щастливата съдба да събера и двете и да ги изпитам заедно изцяло. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Balance Guardian ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Админ Коментари: 28394 Регистриран: 12-January 03 Град: София Потребител N: 3 ![]() |
а) четвъртък
б) понеделник в) 1. понеделник и четвъртък; 2. неделя и сряда г) няма такъв ден Може и да бъркам някъде... -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() ПринЦецка ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 1227 Регистриран: 5-October 05 Град: Pyce Потребител N: 962 ![]() |
О, съвсем не бъркаш!
![]() -------------------- Наоколо е светлина и мрак - едновременно! - звуци и безмълвие, болка и наслада, смисъл и безсмислие, отрицание и възторг, Север и Юг.Наоколо е ексил без спомени, безкрайна умора и волтова дъга от високо напрежение. Стени, за които епидермисът съобщава, че са изкъртени. От чужди изстрели? От собствени зъби? - какво значение има това! - пещерата е ехо на детската люлка и Лот се люлее, хванал се с две ръце за пръчките (ако все още има ръце!), все по-високо и по-високо - главозамайващо е! Ще се превърти през глава! - докато люлката се превърне в катапулт и го изстреля в самото сърце на ...Бога. Сигурна съм, че в живота има две неща, на които може да се разчита: удоволствието на плътта и удоволствието на литературата. Аз имах щастливата съдба да събера и двете и да ги изпитам заедно изцяло. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Cosmic Sailor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1451 Регистриран: 15-March 05 Град: Half Moon Cay, the Bahamas Потребител N: 771 ![]() |
ако г е като 1 условие както е написано може да е понеделник и сряда
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
На вашето внимание, госпожи и господа, уважаемите отговори на в) и г).
Разглеждани като казани по едно и също време, двете реплики от в) не могат да се изрекът в нито един от дните на седмицата. Разглеждани като отделни, "Вчера лъгах" може да се каже в понеделник и четвъртък, а "Ще лъжа утре" - в сряда и неделя. "Вчера лъгах и ще лъжа утре" се разглежда като цяла мисъл, цял силогизъм, защото то наистина е такова. В такъв случай обаче, ако едната част (примерно "Вчера лъгах...") е лъжа, то цялото приема форма на лъжа и няма значение дали другата част е истина или не. За да бъде цялото твърдение истина, то трябва да се каже във вторник - междинен ден между другите два, в които Лъвът лъже. Но тъй като във вторник той отново лъже, значи вторник не може да е отговор понеже Лъвът ще каже на практика достоверно твърдение, а това не му е позволено. В този случай за "Вчера лъгах и ще лъже утре" остава единствено да бъде лъжа, като не се разглежда по отделно дали половината твърдение е вярно и без да има значение коя половина е вярна. Щом е лъжа, значи е казано в ден, когато Лъвът лъже. => Понеделник и сряда. Revenant е отбелязал правилно тази възможност, докато аз я изключих напълно в началото. Неделя ще видим колко точно точки от максималните 30 за задачата ми е струвала тази грешка... -------------------- Наоколо е светлина и мрак - едновременно! - звуци и безмълвие, болка и наслада, смисъл и безсмислие, отрицание и възторг, Север и Юг.Наоколо е ексил без спомени, безкрайна умора и волтова дъга от високо напрежение. Стени, за които епидермисът съобщава, че са изкъртени. От чужди изстрели? От собствени зъби? - какво значение има това! - пещерата е ехо на детската люлка и Лот се люлее, хванал се с две ръце за пръчките (ако все още има ръце!), все по-високо и по-високо - главозамайващо е! Ще се превърти през глава! - докато люлката се превърне в катапулт и го изстреля в самото сърце на ...Бога. Сигурна съм, че в живота има две неща, на които може да се разчита: удоволствието на плътта и удоволствието на литературата. Аз имах щастливата съдба да събера и двете и да ги изпитам заедно изцяло. |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 23rd July 2025 - 01:48 PM |