![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Master of your sorrow ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2201 Регистриран: 24-April 07 Град: Sofia Потребител N: 2034 ![]() |
Честно казано, групите в България страдат от липса на публика в голяма степен заради лошото освучаване!
Явно музикантите трябва да бъдат хора - перфекционисти, за да успеят в това, което правят. В това се убедих днес, след като един приятел, който не е никак почитател на стила Death Metal, хареса Хиперборея ![]() -------------------- Free are those who walk away from setting suns
And free are those who laughed at chains that held them bound Free are those who conquers in vain but won't stop to run Battered and down they pick up their pieces to rise as one |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Facepalmer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 13270 Регистриран: 11-April 03 Град: South Of Heaven Потребител N: 63 ![]() |
О, да това е много важно, наистина. В петък гледах As Soon As Possible за примерно пети път, но този път в Дъ Бокс. И докато предните пъти все ми бяха като някакво досадно чакане да свършат с тоя неометъл, в петък им чух всичките китарни мелодии и сложнотии в музиката... и всъщност си купих албума им. Мноооого е важно групите да са с як звук на живо!
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 187 Регистриран: 28-March 10 Потребител N: 3783 ![]() |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Facepalmer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 13270 Регистриран: 11-April 03 Град: South Of Heaven Потребител N: 63 ![]() |
![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Keep trekking ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1495 Регистриран: 20-May 09 Град: София Потребител N: 3419 ![]() |
Мноооого е важно групите да са с як звук на живо! Което за жалост се получава доста рядко на практика. -------------------- Каквото посееш, това ще пожънеш.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Метъл ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1366 Регистриран: 13-June 10 Град: София Потребител N: 3861 ![]() |
^Ами, не всяка банда в България може да си позволи лампов амп за 3000 лева, сет от ефекти за 2000 и китара пак за 3000.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Master of your sorrow ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2201 Регистриран: 24-April 07 Град: Sofia Потребител N: 2034 ![]() |
^ Не е само до това. Въпросът обикновено опира до това да се чува какво свири бандата, а не едни барабани, басът по малко и останалото да е някакъв общ шум... И тук опираме И до озвучителя.
-------------------- Free are those who walk away from setting suns
And free are those who laughed at chains that held them bound Free are those who conquers in vain but won't stop to run Battered and down they pick up their pieces to rise as one |
|
|
![]()
Коментар
|
|
И апаратурата в самия клуб, както и акустиката на помещението... абе кур си е...
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Метъл ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1366 Регистриран: 13-June 10 Град: София Потребител N: 3861 ![]() |
Вие ходите по Каварни рок фестове, Сонисфиери и очаквате от бг бандите да звучат добре като идолите ви. Не става по няколко причини:
1. Няма добри озвучители. Ще дойдат добри, само ако се плаща добре. 2. Гадно помещение. Колкото пари е имал собственика на клуба, такова помещение е купил и така го е нагласил. 3. Гадна апаратура. Пак опираме до пари. 4. Музикантите от групата са некадърници и не могат да си нагласят звука. Като изключим последното, всичко опира до пари. Така е... като нямаме финансова възможност, нямаме качествен саунд, нямаме стимул и си дъним на едно посредствено ниво (посредствено е силно казано). Иначе уверявам ви - в България има много талантливи метъл музиканти. Има банди, за които не сте и чували, а са жестоки. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Непросветен ![]() Група: Потребители Коментари: 44 Регистриран: 10-September 10 Град: DreamLand Потребител N: 3940 ![]() |
Аз съм на същото мнение.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Непросветен ![]() Група: Потребители Коментари: 48 Регистриран: 4-February 10 Потребител N: 3729 ![]() |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
^Нещата общо взето са много саднати. Винаги, когато правим саундчек озвучителя гледа да претупа нещата и бърза, че го мързи да седи.
-------- Малка историйка: Преди година и половина с бандата свирихме на мотосъбора в Приморско - "Приморско рок фест 2009". По време на саундчека дойде моят ред за чекване. Връзвам си аз ефектите, китарата, ди ай бокса и съм готов. Почвам да свиря и оня ми вика, че ефектите ми звучали много зле, не съм могъл да си настроя нещата, както трябва и ме наруга бая. С абсолютно същите настройки съм свирел къде ли не из България без да имам никакви проблеми. Ясно ми е, че всеки пулт е различен. Озвучителя беше длъжен да ми отдели повече време в такъв случай, че да оправи звука, защото не беше невъзможно. Вместо това той ми отдели макс 10 минути и премина към баса, че "нямал време да се занимава с глупости". --------- Ето за това говоря..... -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() virtual sentinel ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 692 Регистриран: 28-February 08 Град: София Потребител N: 2612 ![]() |
^ Аз имам един малко страничен въпрос. Доколко зависи избор на подгряващи групи на концерти от страната домакин, също организаторите, хедлайнерите и т.н. ли имат най-вече думата. Идеята ми е, че би било по-добре като първа група да се представя българска. Така ще ги видят повече и по-различни хора, които не ходят по мотосъбори или малки клубове. Например на концерта на Сабатон, без да правя четки, ама ваш'та група щеше да стои по-добре от Steelwing.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^ Това много зависи от хедлайнерите, времетраенето на събитието, че също и от размера на очакваната публика (респективно - паричният въпрос
![]() -------------------- Free are those who walk away from setting suns
|
|
![]()
Коментар
|
|
Зависи най-много от групата хедлайнер. За концерта на AC/DC бях чул, че самите те преслушали доста банди и в крайна сметка си избрали. Доста чуждестранни банди, обаче, си водят групи, с чиито членове се познават, примерно - Iron Maiden 2007 си доведоха Lauren Harris, Gamma Ray 2010 си доведоха Freedom Call. Сега за концерта на Сабатон нито Steelwing, нито Alestorm са немци, но предполагам, че тук пръст вече имат мениджърите.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 967 Регистриран: 7-July 09 Град: Транай Потребител N: 3491 ![]() |
Тази година ми се случи интересно преживяване през лятната почивка. Случи се така, че попаднахме в седмицата на културните празници в Малмьо и целият град беше залят със сцени с всевъзможни концерти и постановки. Една от вечерите свириха Adept и The Haunted. Цъфнахме на изпълнението на Adept по средата някъде и не можех да повярвам, че на тази огромна профи сцена, могат да направят толкова изтрещял ЛОШ звук - все пак това е Швеция. Докато се чудех защо така, Адпет завършиха участието си и точно около 10 минути The Haunted правиха саундчек (10 мин за цялата банда не повече - при това явно на слушалки защото единственият инструмент, който се чуваше докато чека продължи бяха барабаните и то просто акустично). 10 минути по-късно излезе вокалът и каза : "Ние сме шибаните Дъ Хаунтед от Гьотеборг" - и се започна нещо нечовешко, със звук сравним с качеството на албумните им записи, при което ченете ми увисна и ми се искаше сета им да не свършва. Та не е до държава и до апаратура (последните със сигурност ти осигуряват повече комфорт, но апаратурата не е всичко) - явно е най-вече до ушите на човекът, който се грижи за звука ти и качествата на музикантите в групата.
-------------------- И низвергнахме из нашего ума Токийского Хотела... ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 106 Регистриран: 28-December 10 Потребител N: 4005 ![]() |
е тва е бати яката българска метал група мноо го е добра http://www.myspace.com/ohband
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
-------------------- Free are those who walk away from setting suns
|
|
![]()
Коментар
|
|
Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 524 Регистриран: 8-July 08 Потребител N: 2846 ![]() |
^ Това е фест за екстремна музика без аналог. Пари, условия, групи. Много ми се иска да мога да отида това лято.
Дано да се съберат доста хора и да стане традиция. Чуждите банди ще дойдат с времето. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Има го бг метъла, ама нема пари да се развива.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Keep trekking ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1495 Регистриран: 20-May 09 Град: София Потребител N: 3419 ![]() |
Като заговорихме за БГ метъл - утре и другата събота има много силни дет метъл концерти у Бокса. Някой ще посещава ли?
Rejection -------------------- Каквото посееш, това ще пожънеш.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 74 Регистриран: 25-January 11 Потребител N: 4022 ![]() |
По мои наблюдения освен старите групи Ахат, Ера и т.н. няма нови масово известни групи. Що? Народа е луднал по чалга - елементарни текстове и мелодии(лесни за смилане) голи мадами и педерази и простотия. В България мизерия и простотия. А къде са най-развити метъл сцените - в богатите и цивилизовани страни. Положението днес е направо трагично. Малко са наистина талантливите групи. Аз се сешам само за The A.X.E. Project (gothic metal) и Demenzia (уж melodic death metal) Ми ние една добра пауър или траш група нямаме - само дет и блек(някой от тях са добри). Аз признавам че слушам малко нов български метъл но не защото не ми се иска а защото не намирам групи които да хващат ухото. И на балканите сме зле като метъл сцена. Вижте заобикалящите ни държави.
Гърция - http://www.youtube.com/watch?annotation_id...p;v=JJIkKaYG_j0 Румъния - http://www.youtube.com/watch?v=pBVQBo3rJhA Сърбия - http://www.youtube.com/watch?v=IE05pVfEb8k Не просто скъпи клипове а и хубави песни(слушал съм и останалото на тези групи) А ние? Положенитео в България - sad but true |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 524 Регистриран: 8-July 08 Потребител N: 2846 ![]() |
Като заговорихме за БГ метъл - утре и другата събота има много силни дет метъл концерти у Бокса. Някой ще посещава ли? Rejection Днес пропускам, понеже съм на работа и изпити, но другата седмица се уговаряме голяма тълпа. Иначе ми е малко тъжно как из темите има активност, а на концерти се мяркат едни и същи 30-40 човека. Не че и аз не пропускам доста концерти, но се старая да ходя, когато имам възможност. Иначе дано стане добър концерт и промо. А за другата седмица е вече срамно да има оплаквания, че няма концерти и групи или за цени. Иначе - няма никакви отзиви при такива въпроси, няма и репорти. В това отношение хардкорът ни е доста напред. Направо ми се иска да питам екипа - няма ли да има повечко материали за български банди и концерти, интервюта, кочинки, такива работи. "ХА?" |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Концертът се получи смазващо мощен. Имаше си прилична бройка хора и бандите свириха бая добре.
Past Redemption не ги бях гледал от дооста време, посменили са част от състава. Забиха много здраво и стегнато. Rejection - какво да кажа? Една от най-любимите ми български банди. Разпространяваха си безплатно новото ЕП/Демо. Все така енергични и добри на сцената. Текстовете им ги отличават сериозно от болшинството групи в стила. Много ми се ще да изкарат албум скоро. Новата им песен. Копромафия София пък представяха новия си албум на концерта. Сетът им беше изпълнен с шеги и закачки, а пред сцената имаше постоянно танци-манци. И те са с нов барабанист - Благо от Еуфобия. С две думи - перфектна съботна вечеринка се получи. -------------------- Каквото посееш, това ще пожънеш.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 318 Регистриран: 18-December 10 Потребител N: 3997 ![]() |
БГ метъла е слаб, а и му липсват страшно много пари.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 472 Регистриран: 5-February 09 Потребител N: 3246 ![]() |
Не мисля, че е само до парите. Няма идеи, а малкото идеи, които има, не се развиват. Има страшни български (дет, траш, блек) албуми, но са само по 1, макс 2, на група. Крачка напред, после - нищо. Защо така?
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 318 Регистриран: 18-December 10 Потребител N: 3997 ![]() |
Може би защото копират западни групи и им липсва собствена концепция. Плюс финансовите проблеми.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 52 Регистриран: 18-October 05 Потребител N: 984 ![]() |
БГ Метала е жив и ще продължава да живее. Факт е колко много групи издават албуми, макар и не професионално записани. Всяка вечер има концерти из страната, клубовете започнаха да се пълнят.Доста стари групи се събраха отново. Това неминуемо говори, че тази музика има бъдеще и става все по-популярна в България.
БГ метъла е слаб, а и му липсват страшно много пари. Факт е,че пари липсват, но къде има пари в България .Хората на изкуството винаги са тънели в мизерия и нищета! |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Концертът се получи смазващо мощен. Имаше си прилична бройка хора и бандите свириха бая добре. Past Redemption не ги бях гледал от дооста време, посменили са част от състава. Забиха много здраво и стегнато. Rejection - какво да кажа? Една от най-любимите ми български банди. Разпространяваха си безплатно новото ЕП/Демо. Все така енергични и добри на сцената. Текстовете им ги отличават сериозно от болшинството групи в стила. Много ми се ще да изкарат албум скоро. Новата им песен. Копромафия София пък представяха новия си албум на концерта. Сетът им беше изпълнен с шеги и закачки, а пред сцената имаше постоянно танци-манци. И те са с нов барабанист - Благо от Еуфобия. С две думи - перфектна съботна вечеринка се получи. Казаха другите свине, че се е получило и че Rejection даже пак са раздавали ЕР-то, за което големи уважения. Иначе другите две банди - съботата. В този ред, понеже никой не ми отговори на въпроса, а по-горните експертни мнения дано не са сериозни, пари на бандите липсват тъкмо заради слабата промоция. Нормално е група да свири и пред 50-60 човека, случва се навсякъде. Но доколкото съм говорил с различни хора от различни държави и континенти, българските групи не са слушани, просто защото липсва каквато и да е информация за тях и външно промотиране. Имаме вече примери за успешно промотиране извън рОдината и групите трупат фенове навън. В смисъл, пари липсват на рекърдсите и на издателствата, за да правят реклама. Иначе простотиите горе са забавни. Бандите принципно им трябват кашони с пари, за да си купуват уиски и курви. Все повече ми се струва, че тва са доста криви оправдания за липсата на желание. Имаш ли желание, все ще събереш две-три хилядарки за сносна апаратура. Все едно ти трябва студио за милиони, за да записваш метъл. Не че не помагат стените с ампове и кабинети, обаче и без тях може. За справка - как са записвани някои велики дет/грайнд албуми. Отделно, в момента има и групи, които вадят по два-три албума в рамките на две-три години. Пак е въпрос на желание. Има ги и страничните фактори, парите, живота и т.н., обаче някои успяват да се съсредоточат . Иначе е факт, че е трудно да се издаде албум. А непрофесионално записване не знам какво значи. В педесе различни сайта различни гурута показват как се записва в домашни условия и звукът им е смазващ. Един човек, един комп, краден софтуер. Стига оправдания с финансовите проблеми. Един албум струва колкото една почивка на морето. Въобще не мисля, че в това е проблемът. А тва за собствената концепция и копирането не заслужава коментар. А и не разбирам каква трябва да е собствената концепция на българските групи, свирещи именно метъл. В смисъл, с какво трябва да се различава от всички останали групи, от целия останал свят, които идват и от по-навряни кътчета, но въпреки това свирят и записват. Малко ми е неясно. Според мен винаги е имало групи от влизането на музиката в рОдината и с годините те стават доста повече, албумите са доста повече, опитът с такива неща е доста повече. Трудното е, че публиката е една и съща и няма особено голямо място за развитие. Една промоция в рамките на страната значи свирене на пет-шест места с обща посещаемост от 500 души. Ами, за три-четири години редовно свирене по клубове, всеки вече си познава публиката по лице. Липсата на развитие в това отношение смазва всяка група. И сега дъртите свирят отвреме-навреме, но повече се занимават за лична слава и чест с нещата и са оставили сериозното вживяване. Турове, клипове, дискове, дивидита, просто няма смисъл. Свиренето си остава хоби, принципно никой не печели от него, даже и много големи групи често заработват пари с професиите си, не е толкова страшно. Това все пак не е рок. Моите пет стотинки в касичката. Извинявам се, че пиша за такива работи, понеже на никого не му е интересно и със сигурност след още три месеца някой пак ще постне "еми няма пари, няма фенове, няма идеи, тва е балгариа, тука е чалга". Чалгата ни е в главите, не в музиката. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^ Пари няма - това е факт. И фенове няма, че и идеи понякога, а чалгата си процъфтява...
Ама това са последиците, а причините? ![]() -------------------- Free are those who walk away from setting suns
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 17th July 2025 - 04:36 AM |