Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
6 страници V  « < 4 5 6  
Reply to this topicStart new topic
> NATURA 2000, кампанията продължава
Blashyrkh
коментар Jan 23 2009, 02:24 PM
Коментар #151

Демон

Група: Потребители
Коментари: 2148
Регистриран: 14-December 04
Потребител N: 693

Там съм да.

Точно защото все още не съм прочел такъв за конкретните протести се дразня.

Освен това кой е казал че трябва да съм съгласен с даден коментар, за да стане "нормален" по моите стандарти? Искам да чета интелигентно написани статий, които да представят някакво интелигентно мнение.
Go to the top of the page

+Quote Post
gadabout
коментар Jan 23 2009, 10:24 PM
Коментар #152

analizator

Коментари: 3004
Регистриран: 1-April 08
Град: WorthlessPieceofShitVille, Population:You
Потребител N: 2681

^ Съдейки по правописа, който показваш в последните постове, не е много умно да казваш как искаш да четеш интелигентни статиЙ... А такива търси, сравнявай и анализирай не от медиите, а от хората. Всичко друго е бошлав, като става дума за подобни неща и няма да ти обяснявам защо, ако сам не се сетиш.

--------------------

+Quote Post
2+2=0
коментар Jan 23 2009, 11:12 PM
Коментар #153

Прогресиращ

Коментари: 524
Регистриран: 8-July 08
Потребител N: 2846

Извинявам се, предварително, че се намесвам.
Обаче колегата Панда си е позволил да пусне едно мое излияние.
...

Та, обръщението ми е специално към Blashyrkh, не лично, а като извадка за общите мисли и мнения. Т.е. - не се заяждам.

Та, уважаеми хора

на първо време, нека обърнем внимание на факта, че писаното слово трябва да се разглежда и възприема в по-широк, интертекстуален даже, диапазон и на различни нива. То не е само това, което е написано. В някои случаи то е това, което е пропуснато да се напише.

С оглед на този факт (надявам се), можем да отметнем изискванията към стилова сложеност и качества на даден текст, бил даже и публикуван в интернет.
...

Нататък, същественото наистина е, че няма нито един обективен материал по темата. Защото това е невъзможно. При кратък преглед на историческото развитие на идеята за общество и държава, може да се забележи как към края на XVIII век се появяват теории като "демокрация", "разделение на властите" и "обществен договор".

В общи линии, те поясняват, че хората сключват споразумение помежду си за спазване на общи правила и подържане на общи интереси, чрез което се създава общественото явление "държава". Тя по никакъв начин не трябва да се приравнява с термина "общество".

Т.е. - човекът като индивид има неотменими права, и е основен носител на държавното право.
С две думи - управлението се конституира по волята на човека. Когато то престане да действа по тази воля, то вече е нелегитимно.

Тези възгледи, колкото и да са стари и вече променени, остават основни за модерния конституционализъм.
...

Прилагайки ги ad hoc в натоящата ситуация, се стига до един напълно нормален парадокс - те не действат на местна основа (българска), поради редица проблеми, започващи още от изграждането на основния закон и на трите върховни органи на властта.

В такава ситуация, обществото (българското), вместо да реагира по нормалните за всяко такова начини, сметна, че защитата на гражданските права е нещо, което много подобава, да кажем - на официално соаре в приятна компания.

Гражданското неподчинение като събитие, в исторически аспект се очертава с природа на стихийно събитие, довеждащо до превес на революционното над еволюционното. С две думи - правовият ред като такъв (правов) вече не действа, ergo - не е ред, а прераства в хаос, охлокрация, тирания, деспотия, прочее.

=> грубата реакция е тъкмо такава (реакция).
...

Конкретно на въпроса тогава.
С каква цел беше осъществен протестът? За да изкаже за пореден път общественото недоволство. За пореден път. Аз лично бях известен още на 12, че се планират по-сериозни действия, въпреки че въобще не съм организатор или деен участник.

Такива слухове са стигнали до полицията и тя е предприела мерки. Дотук нищо лошо.
В малко по-късен разговор между познати, които имаха определен опит в политическата дейност, разбрах, че организирането на протеста е било ясно в подробности и за хора от и около парламента. Пак нищо лошо.
...

По въпроса за плащането на ръка и т.н. - смятам, че такива неща са се случили, но определено с цел да се злепостави организацията. Никой не е очаквал или търсел нарочно подобен ефект на репресивност. В по-голямата си част, хората, които започнаха размириците, се организираха естествено.

Което е естествена реакция в общественото настроение. По-радикално настроените бяха първия бушон, който изгърмя в опит да се постигне ефектът '97. Което поне за мен означава, че те бяха едни от малкото адекватни.

Защото - пределно беше ясно, че мирен протест не е ново събитие за правителството и ще отмине тихо и кротко. Опитът, колкото и брутален и краен, да се събуди обществено мнение, изглежда единственият логически правилен. Най-ясен пример за това би могло да бъде Априлското въстание и развитието на Балканския въпрос след потушаването му.

С две думи - първичната реакция на хората с качулките не беше проява на олигофрени (макар че има и такива със сигурност) а нещо по-сложно - първа стъпка от опита да се събори правителството както преди 11 години.

Естествено, полицията реагира адекватно. Въпросът е защо само след няколко дни излезе повторно на протест. Въобще, в случая, на 14, какво точно защити полицията. Защото изглежда, тя вече не е обществен, а политически орган. Подобна е ситуацията и със Конституционния съд, който не взе адекватни мерки.

За побоищата и невинните коментар е излишен. Дано няма хора с друго мнение.
...
Въпросът за политическата подкрепа бе ключовият. При дейна такава, протестът можеше и да издържи да вечерта, да нарастне при поведението на органите на реда и да доведе до така желания край (?).
Само че - необходимо ли е. След 5 месеца - избори, тотално дискредитирана власт. Незаслужен риск, при условие, че няма адекватна опозиция, която да може да приеме последствията на безредиците (те са по-важни в случая).

От този момент протестът на практика е безсмислен. Не и последствията му. Хората, които изядоха боя, трябваше да са катализатор на обществени действия за разрешаването на проблема по един или друг, но категоричен начин.

С две думи - хората трябва да решат какво да правят.
Което обаче в рОдината е неосъществимо (за разлика от Гърция, примерно). Т.е. - реално протестът изпълни задачите си като израз на порадикално мнение. По-консервативно настроената част от обществото предпочете да не реагира, а да замълчи и да поохули разни гаменчета.

Това е, което е плашещото в случая. Полицаите бият същите хора и по мачовете.
Но когато гражданското право на мнение вече не се зачита, проблемът не е в двадесетте ултраси най-отпред, а в другите зад тях. Едва ли има човек по улиците, който да не повтори мантрата за "маскарите".

Само че битите поне го казаха открито. По най-грубия, първичен и прост начин. Така че да се чуе.
После ги заглуши не фактът, че ги биха (не че ги биха и много), а водопадът от мрънкане, обвинения, политиканстване, демагогия и репортерски глупости. Смущаващото е не, че полицията постъпи излишно твърдо, при условие, че много хора не бяха разбрали за бомбената заплаха (макар че лично проверих пряко и косвено - на площада нямаше и не е имало сапьорски екип). Смущаващото е, че органите на реда считат това за част от своите правомощия. Много криворазбрана демокрация.

Който за гражданите на РБ явно е нещо абсолютно приемливо. За разлика от защитата на личните права.
И т.н. Откровено казано, домързя ме да продължа да пиша. Едва ли ще има и смисъл.

Единствената ми молба е, да не се реагира спонтанно и първосигнално на този пост. Той не е с цел заяждане, не е с цел лично изтъкване или друго. Щом искате интелигентно отношение и подход, това е доста скромен и лишен от стабилни познания опит.

Въпросът е, че липсва интелигентната реакция у тези, които осъдиха грубото, уличното и крайното. Трябваше да я има и да е насочена към друг проблем. Затова, моля, хората, под чието достойнство е да протестират или да се бият с органите на реда (о, ужас), да оставят това на хората, които не го намират за срамно и нискокултурно, а вместо това да намерят своята адекватна реакция.

Толкова.
Без хапане, само казвам.
Приятна вечер.

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Jan 24 2009, 01:06 PM
Коментар #154

Демон

^ Това ще ми отнеме време да го прочета, но първо ще хапна smile.gif

Цитат(gadabout @ Jan 23 2009, 11:24 PM) *
^ Съдейки по правописа, който показваш в последните постове, не е много умно да казваш как искаш да четеш интелигентни статиЙ... А такива търси, сравнявай и анализирай не от медиите, а от хората. Всичко друго е бошлав, като става дума за подобни неща и няма да ти обяснявам защо, ако сам не се сетиш.

Е айде сега да се хапем за това и онова. Какво толкова се жегна от коментара ми, да не си я писал ти статията? smile.gif Правописа ми е кофти и никога не съм твърдял, че ми е добър. Това е главната причина подари която пиша във форуми anyway...

Не виждам връзката с това че искам да чета интелигентни коментари.

+Quote Post
gadabout
коментар Jan 24 2009, 09:31 PM
Коментар #155

analizator

http://file.bg/c7049MdlBZb

Поредните политиканско-демагогско-дървено-философски коментари за това колко е безсмислено всичко или кое как е трябвало да бъде, или това какво са направили хората и какво е трябвало да направят са без значение. Определени отношения към студентите - също.

--------------------

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Jan 25 2009, 02:50 AM
Коментар #156

Демон

Хммм, с риск да ми кажеш, че съм негамотен, тъп или че ще ме посетиш в Милано, отново ще кажа, че по-голямата част от коментарите са написани зле и това че ги прочетох не ми обогати знанията и представите за протеста. С две думи считам, че времето ми беше изгубено.

+Quote Post
gadabout
коментар Jan 25 2009, 08:07 PM
Коментар #157

analizator

Опасявам се, че неминуемо трябва отново да ти кажа колко си неграмотен и тъп...

Един въпрос - от какво и кого се нуждаеш, за да ти даде желаната информация по приятния за теб начин?

--------------------

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Jan 25 2009, 08:49 PM
Коментар #158

Демон

Много си нервен нещо напоследък.... rolleyes.gif

От какво се нуждая вече казах:

Цитат(Blashyrkh @ Jan 23 2009, 12:56 PM) *
Не-краен, не-"cool", не-пропагандиращ, взимащ под внимание и 2те страни на въпроса преди да се произнесе.

От кого? Не разбирам въпроса, но определено не от бозите, които постваш...

Ето примерно една доста интелигентна статия за същото нещо ама в Латвия. В 2 страници добих повече представа за какво става дума отколкото от цялата информация, която намерих за нашите протести взета заедно. То може би за това статията не е за нас а за тях...

+Quote Post
gadabout
коментар Jan 25 2009, 09:12 PM
Коментар #159

analizator

Ти си някакъв мн краен случай, пич... Наистина не знам какво да ти казвам...

Или прави повече секс, или чети повече книги, не знам...

Всеки случай имаш някаква много крива представа, която при все това защитаваш толкова дървено и неотстъпчиво, че просто не си струва повече да се коментира. Ти просто не знаеш какво искаш, реално.

--------------------

+Quote Post
LordZombie
коментар Jan 25 2009, 09:17 PM
Коментар #160

Post Mortem

Коментари: 4321
Регистриран: 22-September 07
Град: In my own portrait of Sorrow
Потребител N: 2345

Hail the BEER,The cause of, and solution to, all of life's problems drinks_drunk.gif

--------------------

Хората ме наричат луд, но все още не е изяснено дали лудостта не е висша форма на интелект и дали всичко славно - всичко задълбочено - не е рожба на болната мисъл, на онези настроения на ума, достигнати за сметка на разума. Сънуващите денем знаят много неща, които убягват на сънуващите единствено нощем. В своите сиви видения те успяват да зърнат вечността и се събуждат разтреперани от мисълта, че са били на прага на голяма тайна. Научават по нещо откъслечно от мъдростта, което е за добро, и повече от обикновеното познание, което е за зло.

Едгар Алан По - "Елеонора"
.

Ние сме завинаги нова генерация
със кървящи от мъка
и болка очи.
Знаем, че за нас
няма компенсация
и повръщаме върху надеждата
за по-добрите дни.

Keelhauled

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Jan 25 2009, 09:22 PM
Коментар #161

Демон

^^ Няма проблем. Както кажеш. Не ми се спори така или иначе wink.gif Мир. smile.gif

+Quote Post
Megadeth
коментар Jan 26 2009, 12:56 AM
Коментар #162

Mahtavin :>

Коментари: 4294
Регистриран: 20-March 08
Град: Пловдив
Потребител N: 2643

гейски спор {}

--------------------
В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защого не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен и тогава не бяха останали хора, за да ме защитят! (Мартин Нимолер - пастор)

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Jan 26 2009, 02:26 AM
Коментар #163

Демон

Еми, брат, той освен че ме нахрани нищо друго не каза, не ми се занимава просто... Преди много се палех по такъв тип спорове ама сега ми е през баницата... Тук така или иначе всички сме хванали Господ за шлифера... biggrin.gif

+Quote Post
Megadeth
коментар Jan 26 2009, 02:36 AM
Коментар #164

Mahtavin :>

Коментари: 4294
Регистриран: 20-March 08
Град: Пловдив
Потребител N: 2643

Кво ти пука, 90% от хората са само хора тук :>

--------------------
В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защого не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен и тогава не бяха останали хора, за да ме защитят! (Мартин Нимолер - пастор)

+Quote Post
gadabout
коментар Jan 26 2009, 08:01 PM
Коментар #165

analizator

^^А ти, освен че сравняваш Новините в 20 с любителски запис на събитието, твърдейки, че едното е по-информативно, също не каза.
Вярваш на Иконъмист, а не на студенските ни вестник, щото първия е по-тежък, нали? Щото си кон с капаци, дето наистина не знае какво иска извън кухата си глава? Във студентския вестник бяха изразени мнения, по най-културния възможен начин. А да искаш ОБЕКТИВЕНО мнение при такива събития (и да го намираш в Иконъмист)... ХА!!!
Неадекватно е, човече.

Какво да ти казвам, освен да те храня, кажи ми?

На теб ти трябва собствена медийна агенция, с поне 200 специалисти, които да филтрират информацията и да я поднасят по желания от теб начин, след което да структурират и подреждат всичко в латински текст, който по-късно да го превежда някое светило... Това ти трябва, за да задоволява тънките ти и уникални нужди.

Като си на майната си, задоволи се с какво има. Някои хора, както каза 2+2 намериха своята реакция, и като че най-ясната такава беше точно на ултрасите в челните редици. Но това бяха единици. Всички останали сме кухи, кухи лейки, овце, лайна и още ред обиди, които не мога да се сетя... Бесен съм, а дори не бях там, та не смея да говоря твърде много... Наистина не знам какво да казвам, особено на философи като теб.

Цитат
Не-краен, не-"cool", не-пропагандиращ, взимащ под внимание и 2те страни на въпроса преди да се произнесе.
--->

icon_poop.gif

--------------------

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Jan 26 2009, 08:59 PM
Коментар #166

Демон

Виж, ти упорито отказваш да разбереш елементарните неща които казвам, точно защото си бесен, тоест крайно пристрастен, тоест отдавна минал границите на конструктивен спор. Каквото и да напиша ще е абсолютно безсмислено, но утре имам изпит и не ми се учи, така че ще отговоря и на това...

Не става дума за това на кого или какво вярвам, също така ми е абсолютно ясно, че няма обективно мнение, без значение кой го е писал. Странно ми е обаче защо се учудваш, че искам да чета статии, които са написани така че да информацията хем да е поднесена по що годе обективен начин, хем да изразява и мнение и след като я прочетеш да си кажеш, че поне малко ти обогатила знанията или е додала аспект на цялостния ти начин на въприятие. Не казвам, че студентския вестник е написан не-културно, а че след като го прочетох не останах с такова чувство (това което ми остана в главата е, че Слави Трифонов бил внесъл подписка за мажоритарна избирателна система, което подсилва тезата ми в предишния спор в тази тема...)

Икономиста Е по-тежък, точно защото е написан от едни от най-добрите журналисти и специалисти в света и точно защото ми дава много ясна представа за нещата. Вестника сам открито си казва, че е пристрастен и това не е тайна, но статиите се пишат така че (почти)винаги показват и другата теза и ако знаеш предубежденията им пак може да си направиш изводите сам. Казваш, че ако си бил в челните редици няма как да не си краен и тук определено съм съгласен с теб, но това е част от дефиницията на добър журналист. Ако искаш да напишеш добра статия ще преодолееш гнева/омразата си и няма да напишеш поредата статия, която ще се хареса само на тези, които са бесни като теб.

Намирам за много странно, че наричаш желанието ми да чета това което наричам „добра стаитя” тънки и ункални нужди. Според мен това е нещо толкова фундаментално, че не си заслужава да се коментира.

Аз СЕ задоволявам с каквото имам и си изказвам мнението за него - не ми харесва как се написани статиите и коментарите за това което се случи на 14ти. Освен че правиш отчаяни опити да ме обидиш, ти не си ми дал особено много аргументи в защита та твоята теза, която всъщност не ми е съвсем ясна. Освен това Новините в 20 не съм гледал от 3 седмици вече и нямам представа как са отразили протеста – тоест не ги сравнявам с нищо.

Благодаря на 2+2 за мнението му. То беше добро, изказа един поглед на нещата и (без значение дали съм съгласен или не) ми хареса.

+Quote Post
gadabout
коментар Jan 26 2009, 09:30 PM
Коментар #167

analizator

Моята теза?
Моята теза е, че някои от единиците, които НАПРАВИХА НЕЩО покрай този протест, са именно разни анонимни списващи хорица, някои от които в този вестник... Че твоето отрицание на техния труд е поредното дървено отричане на малкото сторено покрай тези протести, поредния овчи поглед...

--------------------

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Jan 26 2009, 10:01 PM
Коментар #168

Демон

Благодаря. С това съм съгласен. Прав си за техния труд. Ако беше започнал така щяхме да си спестим нерви.

+Quote Post
power_metal666
коментар Feb 27 2009, 07:15 PM
Коментар #169

Непросветен
*

Коментари: 23
Регистриран: 23-February 09
Потребител N: 3274

Да се спаси българската природа е вече отдавна изгубена цел :/

+Quote Post
pa®tci
коментар Mar 5 2009, 09:33 AM
Коментар #170

Serpent Moves

Група: Приятели
Коментари: 5893
Регистриран: 20-May 07
Град: parc des partcalence
Потребител N: 2094

Цитат('7ДНИ Спорт')
Чети внимателно, мръсна, продажна свиньо!

Ти ще си един от първите, с когото ние - "файтонът с ментарджии, които убиваме природата" - ще се занимаем най-подробно, когато вземем нещата в свои ръце в тази държава, в която мръсни, долни лайноядни изроди съсипват природата. И тогава ще претърпиш огромни унижения, преди да бъдеш мъчително ликвидиран.
Ние сме единствените будни хора в страната, които се борят за природата и добре запомни - когато ние дойдем на ход ще направим така, че да не останат абсолютно никакви курорти, голфигрища, СПА, писти, чадъри, кръчми и бетон по плажовете, хотели и т.н. Бедна ти е фантазията какво мащабно разрушение на курорти, затрупване със земя и залесяване ще организираме. И как затворите ще се напълнят с мутри и "инвеститори" за които няма да си губим времето да ги съдим - просто ще ги тикнем в дранголника доживот без право на помилване и толкоз. Мнозина вероятно няма даже и да ги затваряме, 2 метра под земята е по-доброто и по-бързото решение.
И няма да има абсолютно никакъв интензивен туризъм - нито морски, нито планински - ще го ликвидираме изцяло и той ще бъде зачеркнат от списъка на стопанските дейности в тази държава. И ще остане само туризмът пеша, с раница и палатка на гръб. Ние така го практикуваме, значи всички ще го практикуват или така, или никак, и ако не им харесва или не могат да го правят, ще си стоят по домовете и/или по родните държави. Защото важна е само и единствено природата, и никакъв човешки поминък - било то на градове, села или шепа мутри няма значение на фона на тази единствена и най-висша цел.
С колко ще падне Брутният вътрешен продукт на България от това и с колко ще обеднеят едни или други хора е без никакво значение. Природата е най-висша ценност и тя е ценна сама по себе си, а не е създадена за ползване от хората. И ние ще наложим това, вярвай ни!
А теб ще те запомним добре - имаме си списък и ти влизаш там. Ще дойде моментът да се разправим жестоко с всички в държавата, които доведоха природата до това състояние.

От цялото това, като го прочетох и само ми дойде да го намеря тоя, дето го е писал и да му пръсна задника от "залесяване". Малоумни наркоманчета.

Цитат('7ДНИ Спорт')
СТАНОВИЩЕ
на Гражданско сдружение "Природата за хората" по повод освобождаване на директори на природни паркове

Миналата седмица държавните институции освободиха трима директори на природни паркове. Става дума за държавни служители, назначени от държавата, които години наред се разпореждаха с природата в големи региони. Природата, която е на всички българи, но която те идентифицираха като своя. Под претекста, че я защитават, те не правеха нищо обществено значимо, но пък прогонваха всеки, дръзнал да прояви интерес към развитието на инфраструктурата и туризма в планините. Че не са правили нищо обществено значимо и полезно, ще разбере всеки, който надникне в заглавията на проектите, развивани от служителите на Природен парк Витоша. Например:
Възстановяване на балканската дива коза в Природен парк Витоша
Възстановяване находищата на алпийския повет
Проучване на редки и консервaционно значими видове мъхове
Проучване на състоянието и подпомагане на популацията на мушмуловидната скоруша
Странно е, че в защита на тези малко популярни държавни служители със странни научни интереси се вдигнаха някои еколози. Същите природозащитници, които не са организирали поне едно значимо събиране на тоновете боклуци, в които са потънали Витоша и останалите планини. Еколозите, от които софиянци очакват конкретни действия да бъдат възстановени Симеоновските езера или Боянското езеро (превърнати при управлението на уволнения директор в смесица между сметища, блата и тресавища). Еколозите, които заедно с уволнения директор спокойно наблюдават как короядът методично унищожава дърветата на Витоша. Еколозите, които в крайна сметка трябва да са градивна опозиция на държавната власт именно в лицето на директорите на природни паркове.
Съмнителна изглежда тази защита на фона на занемареността и негостоприемността на нашите планини към туристите, към онези, които искат да спортуват сред природата, да се възползват от чистотата и уредеността й. Но явно еколози и държавни служители имат общи интереси, в които не са включени туристите, скиорите, обикновените хора.
В трудните икономически времена туризмът в планините може да има огромно значение за оцеляването и просперитета на страната. Защото създава работни места, защото носи национален доход, защото върши работа за няколко здравни реформи. Точно сега, в условията на финансова криза, никоя държава не може да си позволи лукса да се отказва от работни места, здраве и приходи. Затова е недопустимо и неприемливо каузата на еколозите да бъде саботиране на проекти за стотици милиони евро, а още по-немислимо е държавата да става съучастник в този саботаж.
С почти всички свои лозунги протестиращите еколози, съвместно с уволнените държавни чиновници, манипулират общественото мнение. Твърди се например, че за поставяне на нов лифт или за изграждане на нова писта се изсичат хиляди дървета. Фактите обаче са категорични: за 20 години само 0,002% от общия обем на сечта в страната се дължи на прокарването на просеки за ски писти и лифтове. Еколозите вероятно не знаят тези данни и затова досега не са правили кампании срещу най-големия бич за българската природа - бракониерската сеч и безогледния износ на дървен материал. И още едно невярно твърдение - директорът на парк Витоша "отчита", че 4 милиона туристи са се качили на Витоша за миналата година. Доста смело твърдение дори за отчет на държавен чиновник. Няма как 80 хиляди човека да се качат на Витоша седмично, защото няма транспорт, който да ги превози от града. Старият кабинков лифт няма този капацитет, а раздрънканите и ръждясали автобуси съвсем не стават. Ако все пак отчетните цифри не са измислени, къде са приходите от тези 4 милиона туристи?
Възниква въпросът дали в Австрия, Франция, Италия, Швейцария не милеят за природата си и нямат еколози. В Австрия, която има население колкото България, има 260 ваканционни селища, 22 500 км ски писти и 3313 лифтови съоръжения, които годишно приемат 50 млн. туристи и осигуряват 1/3 от националния доход на страната, равна на 20 милиарда евро. За Швейцария, страна далеч по-малка от България, цифрите са следните: 240 курорта, 28 млн. туристи, 2284 съоръжения и 16 милиарда приходи. Най вероятно в тези страни, известни както с природата си, така и с възможностите за туризъм, парковете и планините се управляват от истински мениджъри и държавници, а не от лесовъди и озеленители.
Столицата ни е разположена в полите на уникалния феномен Природен парк Витоша. Над 10 години той се управлява от един и същ директор. За това време "белите дробове на столицата" потънаха в разруха, мръсотия, порутени заслони, унищожени бяха 30 хил. декара иглолистни гори. Освен дълбокомислени научни разработки не личи да се прави нещо друго за Витоша. Все повече хора се чудят за кого е планината - за тях самите или за мъховете и мушмуловидната скоруша.
Националното гражданско сдружение "Природата за хората" настоява контролните органи да извършат незабавно финансова ревизия на 10-годишното управление на Парк Витоша и резултатите да се обявят публично. Същото ще поискаме и за другите природни паркове в страната.
За да не продължи безотговорното спекулиране с голямата тема за защитата на природата, настояваме на освободените места да бъдат назначени компетентни специалисти, които знаят как да съхраняват планините и които ще успеят да върнат на българските граждани природното богатство, полагащо им се по Конституция.
Настояваме също темата за управлението на Витоша, Рила и Пирин да не се използва от различни депутати за предизборна кампания. Защото навсякъде в планините безстопанствеността и безхаберието могат да се пипнат и видят. Но видимостта от жълтите павета до там е слаба и избирателите го знаят.

Вежди Рашидов
Филип Цанов

Мога само да кажа "Хвала на таквиз люде". За съжаление, не виждам как някой, който реално може да направи нещо, ще (поиска да) ги чуе. В тая помийна яма спасение няма.

--------------------

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Mar 5 2009, 01:03 PM
Коментар #171

Демон

http://www.youtube.com/watch?v=T7mETr1SqXk

+Quote Post
Gorski
коментар Mar 7 2009, 12:27 PM
Коментар #172

Непросветен
*

Коментари: 1
Регистриран: 7-March 09
Потребител N: 3297

комсомолци неграмотни ще си останете!

Като сте гледали интернет страница на ПП Витоша за да видите приоритетните видове за опазване. Не видяхте ли и каква е целта на дирекцията? 1. Да изпълнява плана за управление на парка, а според него не се допуска ново строителство вкл. и писти! Вместо да се промени плана както му е реда се уволнява директора за да се назначи мижитурка, която ще си затвори очите за "Благородното дело" на Цеко (бивш съдружник на Младен Михалев Маджо - http://www.segabg.com/online/article.asp?i...=5&id=00002 )!

Няколко уточняващи въпроса:
1. Може ли например в зона за ниско строителство според ПУП да искаме да строим небостъргач, щото виждате ли ще бъде за БФСки и трябва да е висок, без да променим плана (ПУП)? Пък ако някой е против ще го уволним, че не си попълнил пътните листа правилно!
2. Ако направим изключени за Витоша ски, как ще откажем на другите мераклии да строят в планината? Или ще направим и Витоша като Слънчев бряг, за да е "полезна природата за хората"?
3. Как да имаме работещи държавни институции като даваме сигнали, че които си върши работата, а основната задача на директора на ПП Витоша е да изпълнява плана за управление, бива уволняван? Как ще имаме нормални институции, като въпреки супер мизерното заплащане, искаме от служителите постоянно да правят компромиси за наш’те хора?

+Quote Post
gadabout
коментар Oct 25 2009, 04:16 PM
Коментар #173

analizator

http://www.panda.org/bg/get_involvedd/forestcampaign/

--------------------

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Oct 25 2009, 04:23 PM
Коментар #174

Рицар на върховен дом Сянка

Група: Metal World Conclave
Коментари: 13162
Регистриран: 26-November 05
Град: София
Потребител N: 1041

Това е подписано отдавна.
Добре, че му се даде гласност малко и в ефир, че инак не знам дали щеше да стане толкова мащабно..

D.t.A.

--------------------

+Quote Post
sgoh
коментар Oct 25 2009, 11:53 PM
Коментар #175

Метъл

Коментари: 1257
Регистриран: 25-January 07
Град: Ъуей фром дъ биг шит ривър
Потребител N: 1800

Цитат(scion_of_storm @ Oct 25 2009, 04:23 PM) *
Добре, че му се даде гласност малко и в ефир, че инак не знам дали щеше да стане толкова мащабно..

Слава на Бога, че десет хиляди човека са подписали петиция в интернет. Мисля, че най-накрая ще спя спокойно yes.gif

--------------------
Live forever or die in the attempt

+Quote Post
pa®tci
коментар Oct 27 2009, 08:48 AM
Коментар #176

Serpent Moves

Група: Приятели
Коментари: 5893
Регистриран: 20-May 07
Град: parc des partcalence
Потребител N: 2094

Не знам. Всяка седмица в 7 ДНИ СПОРТ (!!!) излизат (неплатени) статии, в които се хранят "природозащитниците" затова, че погубвали гората, като не давали на добри хора да строят ски писти и хотели там, за да бъде тя в полза на обществото. С някои от нещата които пишат съм съгласен (примерно частта с почистването под лифтовете и пр. процедури за облагородяване), обаче изгъзици от типа "да направим магистрала до Рилските езера за да ходим до там с коли а не пеши" чисто ми вдигат кръвното. Все пак знаем къде живеем и за какво е целия шум. Споменава се Банско и как там сега било "светнало". Ми не знам, никога не съм ходил в Банско но по това, което съм чувал (и виждал на снимки, най-вече като ценови параметри) хич не мисля и да стъпна.

--------------------

+Quote Post

6 страници V  « < 4 5 6
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 15th September 2025 - 01:20 AM