![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() 卐 Misantr☣p☣lis 卐 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2524 Регистриран: 4-November 08 Град: Valhall Потребител N: 3087 ![]() |
Не видях такава тема (извинявам се, ако има все пак) тъй че запитването ми е:
Какво мислите за продължителността на песните? Дали колкото са по-дълги - толкова са по досадни или обратното, или пък не понасяте късите песни, защото тъкмо влезете в ритъм и песента свършва? Коя е най-дългата и най-късата песен, която сте чули? -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Balance Guardian ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Админ Коментари: 28394 Регистриран: 12-January 03 Град: София Потребител N: 3 ![]() |
Факт е, че да направиш добра дълга песен е доста по-трудно от това да направиш добра къса песен. Хем трябва да предложиш някакво разнообразие и развитие, за да не отегчиш слушателя, хем трябва да свържеш отделните пасажи по начин, по който да не изглеждат просто налепени един за друг... и така нататък. Крайно против съм самоцелното записване на протяжни пиеси, каквито доста групи правят, само за да покажат, че "могат".
Оттам насетне не мога да кажа кой тип предпочитам, защото не е важно колко чуваш, а какво чуваш. Има дълги парчета, които за мен са някакъв връх в композиторското майсторство. Има и къси такива. Всичко опира до това да изразиш пълноценно идеите си. -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() analizator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3004 Регистриран: 1-April 08 Град: WorthlessPieceofShitVille, Population:You Потребител N: 2681 ![]() |
В Книгата на Гинес You Suffer на Napalm Death е записана като най-късата песен, с продължителност от 6 секунди (като реално е по-кратка).
Етикети: Бабата - Хиподил. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() свиня ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3379 Регистриран: 10-April 07 Потребител N: 2010 ![]() |
Една дума - Bathory. Във викинг метъл албумите му има бая дълги парчета, но никога не дотягат.
-------------------- A moment of remembrance of all the one who died. These brave and loyal warriors with hearts so full of pride. They´re gone but not forgotten, in our hearts they still live on. For them we will keep up the fight until our war is won. Sleep well our brothers - we will never forget We promise you to carry on Sleep well our brothers and rest in peace Your sacrifies make us marching on...... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() 卐 Misantr☣p☣lis 卐 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2524 Регистриран: 4-November 08 Град: Valhall Потребител N: 3087 ![]() |
^^ Ем щом я има в Гинес явно е най-късата марак че Excrementory Grindfuckers имат песни за по 4 секунди xD
^Съгласен съм с теб за Bathory Просто темата ми хрумна докато слушах Uruk-Hai – A Night In The Forest, която е дълга 72:01 и май това е за сега най-дългосвирещата песен, която съм чул. Иначе съм съгласeн с админа. Ясно е, че качеството на една песен не зависи от дължината й. Например Moonsorrow правят страшна музика, а интрото на албума е кажи-речи, колкото една нормална песен (3-4 мин xD). Последният им албум пък има 2 песни по 30 мин и пак ми хареса. Същато нещо споделям и за Wyrd - Heathen (51:11) песента е страшна въпреки дължината Къси парчета има също страхотни - Orphaned Land - Joy (0:42) или Otyg - Skuggan Pе Еsen (1:15) /не са интрота/ Finntroll също имат доста къси песни и те са страхотни. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Post Mortem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4321 Регистриран: 22-September 07 Град: In my own portrait of Sorrow Потребител N: 2345 ![]() |
Пример за страхотни дълги песни (7, 8, 9 минути) са песни на Мейдън като Blood Brothers, For the greater good of God, Hallowed be thy name, Don't look to the eyes of a stranger, Fear of the dark и прочие.
Не всяка група, обаче умее да прави добре такива песни, те не са за всяка група. Според мен в началото една група трябва да се сработи и да започне да прави по-кратки песни, а като стане достатъчно опитна да прави дълги, епични песни. Леко, като че ли, се отклоних от темата... Няма значение колко са дълги песните, важното е в тях да има смисъл. Пък, ако са дъгли е важно и да не са отегчителни. Във всяко нещо трябва да има мярка. -------------------- Хората ме наричат луд, но все още не е изяснено дали лудостта не е висша форма на интелект и дали всичко славно - всичко задълбочено - не е рожба на болната мисъл, на онези настроения на ума, достигнати за сметка на разума. Сънуващите денем знаят много неща, които убягват на сънуващите единствено нощем. В своите сиви видения те успяват да зърнат вечността и се събуждат разтреперани от мисълта, че са били на прага на голяма тайна. Научават по нещо откъслечно от мъдростта, което е за добро, и повече от обикновеното познание, което е за зло. Едгар Алан По - "Елеонора". Ние сме завинаги нова генерация със кървящи от мъка и болка очи. Знаем, че за нас няма компенсация и повръщаме върху надеждата за по-добрите дни. Keelhauled |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() analizator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3004 Регистриран: 1-April 08 Град: WorthlessPieceofShitVille, Population:You Потребител N: 2681 ![]() |
Винаги, бтв, съм бил изумен от това колко сила и ударност може да има в grindcore/PV парчета, дълги не повече от минута. Говоря предимно за социално насочените такива, защото бандите, концентрирани върху политически/обществени теми, имат много директен и, ест, краен подход. Дълги и сложни парчета няма да имат и половината от силата, която кратките и наковаващи те такива постигат.
Казвам това, за да илюстрирам казаното в по-горните постове с пример от музиката, която аз харесвам. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Хър-мър ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1862 Регистриран: 27-April 05 Град: БГ Потребител N: 798 ![]() |
Дълга песен звучи добре, ако удължаването не идва от повтарянето на 2-3 мотива по 15 пъти.
Кратка песен, която те оставя с чувство за незавършеност, нещо й куца в свършването или съдържанието. 7, 8, 9 са нормално дълги песни, все пак не говорим за забавна песен за Евровизия. -------------------- Смешка. Направо да умреш от гъдел ;)
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Non Serviam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 5600 Регистриран: 1-July 07 Град: Плевен / Велико Търново Потребител N: 2189 ![]() |
Винаги, бтв, съм бил изумен от това колко сила и ударност може да има в grindcore/PV парчета, дълги не повече от минута. Говоря предимно за социално насочените такива, защото бандите, концетрирани върху политически/обществени теми, имат много директен и, ест, краен подход. Дълги и сложни парчета няма да имат и половината от силата, която кратките и наковаващи те такива постигат. Казвам това, за да илюстрирам казаното в по-горните постове с пример от музиката, която аз харесвам. Абсолютно правилно. Пример за изкормващо-як албум с "дълги" композиции: Darkthrone "A Blaze In The Northern Sky". Чуйте, ако не сте. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 493 Регистриран: 2-March 06 Потребител N: 1192 ![]() |
Аз лично предпочитам дългите парчета. Друго си е, когато музикантът си даде достатъчно пространство, за да развие идеите си напълно. Има неща, които в рамките 4-5 минути няма как да се вместят.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 26-November 06 Потребител N: 1692 ![]() |
Зависи.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Рицар на върховен дом Сянка ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 13162 Регистриран: 26-November 05 Град: София Потребител N: 1041 ![]() |
Аз се кефя предимно на песни до 6 минути, въпреки че има и дългички, които са ми любими. :Р
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Oryctolagus Cuniculus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 7672 Регистриран: 10-January 06 Град: София Потребител N: 1112 ![]() |
Доста относително е, и в двата случая могат да се получат много добри неща. Принципно като че ли повече се наслаждавам на по-продължителните песни, от онези, след чиито финал въобще не разбираш как и кога е минало времето. Веднага се сещам за Rhapsody - "Gargoyles, Angels Of Darkness", HammerFall - "Knights Of The 21st Century", един куп от извънземните композиции на Ayreon, че и просто инструментали от сорта на Equilibrium - "Mana".
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() свиня ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3379 Регистриран: 10-April 07 Потребител N: 2010 ![]() |
Хм, сега се сетих, че има и някои интересни траш/кросоувър кратки композиции, примерно на S.O.D и Nuclear Assaut, разни кратки, но изкъртващи рифове
![]() -------------------- A moment of remembrance of all the one who died. These brave and loyal warriors with hearts so full of pride. They´re gone but not forgotten, in our hearts they still live on. For them we will keep up the fight until our war is won. Sleep well our brothers - we will never forget We promise you to carry on Sleep well our brothers and rest in peace Your sacrifies make us marching on...... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() spectral ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1821 Регистриран: 19-December 07 Град: София Потребител N: 2488 ![]() |
Много зависи, но повечето наистина дълги песни в един момент започват да ми действат неприятно на нервите. Не казвам, че предпочитам триминутни хитчета, но една песен от порядъка на двайсет минути трябва да е много изпипана, за да ми допадне.
-------------------- An angel strays upon my door so frail and lost within
To weep upon her days of yore, my decadent come in... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 506 Регистриран: 3-January 07 Потребител N: 1766 ![]() |
Пф, къде ти търпение да ги слушам ония ми ти отнесени от вихъра едночасови инструментали. Дай ми на мен нещо кратко и стегнато, че току виж заспя иначе.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 78 Регистриран: 13-September 08 Град: София Потребител N: 2978 ![]() |
Една дума - Bathory. Във викинг метъл албумите му има бая дълги парчета, но никога не дотягат. Абсолютно правилно! Иначе преди се кефех много на Dimmu Borgir - Puritania. Тя е около 3 минути и нещо и се не ми стигаше да я слушам и ми се искаше да е по-дълга, та я слагах да се превърта и накрая ми омръзна ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() метъл ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3123 Регистриран: 8-October 05 Потребител N: 963 ![]() |
На една по-проста тема й е нужно по-малко време, за да се развие, на една по-сложна - повече. Това е. И двете могат да звучат добре, ако са измислени и изпипани професионално, както и обратното.
-------------------- We live to fight the hand of doom,
We got the pride to strike a fool, Vain glory be my wicked guide... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 479 Регистриран: 6-February 07 Град: Варна Потребител N: 1849 ![]() |
Дължината на една песен може да бъде в неин плюс, ако е добре направена. Всъщност не би ме подразнила, дори и ако не ми харесва особено, стига да не е основно изградена от един и същ повтарящ се мотив без развитие (както в блека понякога).
-------------------- "No! this face is only a mask a wicked ornament,
Illuminated by an exquisite grimace, Look and see, atrociously contoroled, The real head, and the sincere face Turned back under the shadow of the face which lies." Charles Baudelaire |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() noctambulant ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1754 Регистриран: 6-April 06 Град: София Потребител N: 1273 ![]() |
Признавам си без бой, че и аз съм от хората, които рядко имат търпението да изслушат песен от над 6-7 минути. Има изключения, но не са много. По-кратките са някак по-запомнящи се, де да знам. По-голямата част от така наречените дълги песни са или повтаряне на едно и също до безкрай, или зле направен колаж от разни мотиви.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Сатана ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 7135 Регистриран: 1-April 05 Потребител N: 783 ![]() |
Последното хубаво нещо което чух беше "Harvest Of Souls" на IQ. Тя е 24 минути, но е толкова разнообразна, че не я усещаш как минава. Иначе не ме дразнят дългите парчета, но понякога отблъскват, когато искаш да дадеш шанс на нещо ново, което се състои от три парчета от по 20 минути. Това което ме дразни са парчета - шегички, като "Pendulous Skin" на Mastodon, което е едно 20 минутно голямо НИЩО, една тишина. Дори и в гениалния "Dreaming Neon Black" на Nevermore има такова нещо в края.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 14-December 04 Потребител N: 693 ![]() |
Зависи от настроението и средата...
|
|
|
Гост Void KD (гост) |
![]()
Коментар
|
Гост ![]() |
Не харесвам прекалено дълги песни. Нито пък прекалено къси.
Особено пък на Диму Боргир песните които са повече от или около 6 минути. Добре че е Вортекс малко да "разведри" обстановката. На Death - Spirit Crusher и Flesh and the Power it Holds ми харесват много, въпреки че и двете са над 6 минути (а за мен това е дълга песен, не слушам някви си по 9327049 часа, примерно казано де, имам предвид такива над 10 минути). |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 192 Регистриран: 9-March 06 Град: In Abhorrence Потребител N: 1204 ![]() |
Абсурдна тема. Какво значение има продължителността? Добрата песен си е добра, независимо дали е 3 или 30 минути. Който няма нерви, да се преориентира към поп музиката.
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 87 Регистриран: 21-October 08 Град: Варна Потребител N: 3059 ![]() |
Хм, не знам защо се сетих за Opeth... сякаш те имат също едно такова "удължаване" на парчетата. От техните албуми съм прослушвала единствено "Blackwater Park" и ми направиха голямо впечатление композициите. Особено когато го слушах за първи път - във всяка песен се съдържат коренно различни 2-3 мотива.
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 347 Регистриран: 9-December 07 Потребител N: 2474 ![]() |
До 10 минути макс една песен е добре, но повече е чекиджийска работа. Не знам как издържате.
-------------------- Fuck it all and fuckin no regrets
I hit the lights on these dark sets Medallion noose, I hang myself Saint Anger round my neck |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Бе и ние се питаме как може да онанираш на кривата усмивка на Ларс, ама не те закачаме...
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 23rd June 2025 - 01:43 AM |