![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 90 Регистриран: 11-November 07 Град: София Потребител N: 2420 ![]() |
Е не съм мн запозната ама при условие,че е било проядено от червеи само едното и ъгълче,не би ли трябвало само то да се реставрира,а не цялата икона,та чак да гърбът и да блести като полирано бюро...а и тва би отнело мн повече от няколко дена работа...
-------------------- ...I'm a wild child, come and love me
I want you My heart's in exile I need you to touch me 'Cause I want what you do... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Странник в странна страна ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1114 Регистриран: 5-May 07 Град: София Потребител N: 2056 ![]() |
Абе малко е омотано, идеята е, че през не знам си кой век не са имали инструменти да направят равен гърба на икона. А при реставрация явно не се променят такива работи, с една дума майстора е направил дубликат. Абе не ми хареса тази загадка, но сега идват няколко добри:)
23. ГРАВЮРА ОТ ДЮРЕР Инспектор Стрезов погледна гравюрата. Тя представляваше две жени, които носеха пълни кошници. — Гравюрата е фалшива — каза спокойно Стрезов и това го съобщаваше на мен, дългогодишния музеен работник, чийто живот е протекъл сред картини, в изучаване изкуството на Възраждането. Стрезов наистина прекалява. Какво разбира, той от немско възраждане, колко познава стила а похватите на Дюрер, за да твърди, че гравюрата е фалшива! Той само ме попита от кого е картината. Посочих му подписа в долния ъгъл на творбата, обясних му колко велик художник е Дюрер и му разправих няколко любопитни неща от неговата биография. После Стрезов ме попита кога е живял Дюрер. „1471—1528 година" — издекламирах аз, крайно разочарован от своя приятел. Как може да не знае кога е роден Дюрер! „Краят на петнадесети — началото на шестнадесети век, така ли?" — засмя се ехидно Стрезов. „Така е и в това няма нищо смешно" — казах му аз, малко обиден. А иначе историята е следната. Днес следобед при мен дойде един гражданин заедно с художника Самсаров. — Представи си — ръкомаха току пред очите му възбуденият Самсаров, — отивам в къщата на ей тоя другар. Гледам, в стаята му виси гравюра, разглеждам я по-отблизо и не мога да повярвам, Дюрер. Откъде имаш точно ти тази гравюра, питам го аз, а той ми разправя една предълга сълзлива история, как дядо му бил голям търговец, как напуснал семейството и живял дълги години в чужбина, а след смъртта му синовете отишли да получат наследството и донесли гравюрата. Ти знаеш ли, че на тази гравюра не и е мястото тук, а в художествената галерия, разправям му аз и заедно с картината го докарах при теб. Бях силно смутен — пред мен стоеше творба на Дюрер — селянки носят кошници с картофи. Трябваше веднага да а отнеса в лабораторията. Там щяха да я подложат на обстоен анализ и да преценят дали е истинска, или фалшива, но не можех да откъсна погледа си от нея. Тогава дойде моят приятел от детинство инспектор Стрезов. Просто минавал оттук, видял, че свети и решил да ми се обади ... — Фалшива е — повтори инспектор Стрезов, прочел недоверието в моите очи. Какво кара инспектор Стрезов да твърди, че гравюрата е фалшива? -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 90 Регистриран: 11-November 07 Град: София Потребител N: 2420 ![]() |
офф/ прочетох "Гравюра от Дюнер" и ме напуши истеричен смях...айде почвам да мисля докато се лакирам хаха
I want you My heart's in exile I need you to touch me 'Cause I want what you do... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Metalhead ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2899 Регистриран: 14-October 05 Град: София Потребител N: 973 ![]() |
Картофи хахаха, през това време в Европа е нямало картофи !!!
-------------------- "Покупка на нов албум... ~ 15 €
Покупка на самолетен билет за почивка... ~ 150 € Забава с надъхани, малолетни метълчета по интернет сайтове... Безценно!" lodborg |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Е ъъъ..картофите не са ли пренесени в Европа именно в края на XV и началото на XVI век...Хаха,нооо дааа май чак към 17 век се разпространява по-широко
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Metalhead ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2899 Регистриран: 14-October 05 Град: София Потребител N: 973 ![]() |
Колумб открива Новият Свят през 1492 година, тоя пич умира през 1528, за има няма 30 години, бая трудно могат да се разпространят толкова бързо, че да станат масова култура и да ги има по гравюрите !
Покупка на самолетен билет за почивка... ~ 150 € Забава с надъхани, малолетни метълчета по интернет сайтове... Безценно!" lodborg |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Странник в странна страна ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1114 Регистриран: 5-May 07 Град: София Потребител N: 2056 ![]() |
Jaja, weiter, schneller!
![]() 24. НА ГОСТИ ПРИ ПРИЯТЕЛ Пекна слънце и инспектор Стрезов неволно забави ход. Надзърна във витрината на антикварното магазинче. После изведнъж му хрумна, че точно сега трябва да се подстриже и влезе в бръснарницата. Налагаше се да почака. Седна до някакъв човек, скрил лице зад днешния вестник. — Здравейте, граж. . . пардон ... — Стрезов — каза си името инспектор Стрезов и с това сякаш сложи край на пролетното настроение. Припомни си за кражбата на гарата, станала малко след полунощ, спомни си и всички подробности от биографията на този слабичък човечец с клепнали уши, който сега толкова угоднически му се усмихваше. — Името ти е Продан Джафков, нали? — Точно така — зейнаха два реда развалени зъби. — И беше жител на Провадия? — Пак там си живея, след като . . . — Много пътуваш — неочаквано констатира Стрезов. — Отказах се. Съвсем се отказах — помъчи се да бъде убедителен човекът. Продан Джафков беше нещо като специалист по кражби на куфари. Пътуваше непрестанно и щом се откриеше удобен случай, слизаше от влака с нечий чужд багаж. — Дойдох на гости при Христо Пешунов — продължи обясненията си Джафков. — Бях при него снощи към осем часа вечерта. Изпихме по едно питие, поприказвахме. После той трябваше да тръгва за работа, беше нощна смяна. „Спи тук, вика ми той, пък утре ще се видим на спокойствие и по за дълго." Добре, но аз трябваше да си тръгвам рано сутринта. Разбрахме се да оставя ключа под изтривалката. — Къде живее този твой приятел Христо Пешунов? — Зад църквата „Свети Георги". Има си гарсониера ... стаичка с изглед към абсидата, точно за ерген човек. — Когато Пешунов отиде на работа, ти какво прави? — Нищо. Легнах си и веднага заспах. Сутринта ме събуди изгрялото в прозореца слънце. Повъртях се малко и реших да се избръсна, преди да взема влака. — Едно е да задигнеш куфарите на заспал човек, а съвсем друго е да съчиниш правдоподобна история. За второто се иска интелигентност... Малко след като Пешунов е отишъл на работа, ти също си напуснал гарсониерата, пъхнал си ключа под изтривалката и повече не си се връщал там. А сега признай къде си оставил куфарите. Как инспектор Стрезов разбра, че Джафков лъже? -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Е нали се е бръснал..за кво е в бръснарница
![]() -------------------- ...I'm a wild child, come and love me
|
|
![]()
Коментар
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Според мен, проблема е в слънцето. "Пекна слънце", т.е. сега е пекнало, а не напича от сутринта, както се опитва да обясни ония с клепналите уши. Няма как да го е събудило слънцето . Това е на прима виста, ако не е вярно ще мисля още
![]() -------------------- "Покупка на нов албум... ~ 15 €
|
|
![]()
Коментар
|
|
е ок ако е трябвало да си тръгва рано сутринта да си беше тръгнал и тва слънце...
|
|
![]()
Коментар
|
|
Според мен, проблема е в слънцето. "Пекна слънце", т.е. сега е пекнало, а не напича от сутринта, както се опитва да обясни ония с клепналите уши. Няма как да го е събудило слънцето . Това е на прима виста, ако не е вярно ще мисля още ![]() В слънцето е проблема, но тр да помислиш и попрочетеш още работи за някой елементи от разказа. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Няма как да напече през прозореца, заради абсидата
|
|
![]()
Коментар
|
|
"... стаичка с изглед към абсидата..." ? хаха оооок пак ме изпревари
|
|
![]()
Коментар
|
|
"... стаичка с изглед към абсидата..." ? хаха оооок пак ме изпревари ![]() Така де, ама налучквате ли, или? Обяснение требе, защо така:) -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Мамка му, все пак съм тъп милиционер, нормално е да съм професионално изкривен :)Няма налучкване, умни сме
|
|
![]()
Коментар
|
|
ОКи, пускаме тогава следващата серия - Инспектор Милен решава :П
И така, точния отговор е - Абсидата на всяка църква е ориентирана на изток, следователно стаята им западно изложение. не съм специалист по религии, така че предполагам има разлики, а и честно казано не се сещам какво точно е абсида и защо по дяволите стаята не може да гледа от другата страна.. Може би по-скоро искат да кажат, че стаята има всякакво друго изложение, но не и източно, за да може да го огрее сутринта слънцето.. Първия раздел на книжката го свършихме, да вървим нататък:) — Вторият раздел... — замисли се миг-два Стрезов — ... но, разбира се, това трябва да е разделът, в който имаме работа с автомобили, фотография и всякакъв род техника! Т Е X Н И К А Т А 25. УЛИКАТА Жалко за момчето — разсъждаваше гласно старшина Варадин. — Така и ще го осъдят за едното нищо, „Не е нищо, мислеше си Стрезов, нима човешкият живот е нищо!" . . . Било късно вечерта, когато младежът се прибирал със самосвала в къщи, Улицата била затворена, но той не заобиколил по съседната, а тръгнал направо срещу знака. И в този момент от сянката, почти срещу автомобила, изскочил човек с неестествено разперени ръце. В едната държал преполовена бутилка коняк, а другата била силно протегната напред, сякаш искала да достигне нещо, което се реело из въздуха. Шофьорът реагирал моментално, натиснал спирачките, дори успял да извие встрани, но разстоянието било толкова малко, че се случило най-лошото — връхната дреха се заплела в калника и човекът попаднал точно под колелото. Чуло се само как недопитата бутилка ударила във фара и звънът на натрошени стъкла заглушила предсмъртния стон. - Нещастен пияница - отсече Варадин, сякаш прочел мислите на Стрезов. — При тази концентрация на алкохол в кръвта е можел да падне със същия успех в канавката, вместо да влезе под колелата на самосвала. - С тази разлика, че тогава щеше да се отърве само със счупен крак или ръка, а сега е мъртъв. "Направих каквото можах, беше казал шофьора при разпита. Не карах бързо, 50 километра в час, не повече, но разстоянието беше малко... два, най-много три метра. Чудя се на този човек, не видя ли фаровете, не чу ли шума от мотора. Явно, трябва да е бил много пиян ..." И нито дума, че е влязъл в забранена улица. Но не това направи най-силно впечатление на Стрезов! Имаше нещо гузно в държането на младежа — желание да скрие част от истината. Какво точно, Стрезов все още не можеше да каже. В кабинета влезе служител със снимките от огледа и протокол за състоянието ма автомобила. Нищо особено — самосвалът е в изправност. По калника — следи от кръв. Счупени са стъклото на фара и стъклото на крушката, докато самата крушка е останала навъртяна на цокъла, дори жичката е цяла и непокътната. Стрезов остави протокола настрана. Сега поне той знаеше какво искаше да скрие шофьорът при разпита. Какво друго нарушение на правилника за уличното движение е извършил още шофьорът, което се е надявал, че ще остане скрито? -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
емииии да кажем,че абсидата е на изток(християни сме) а слънцето от там изгрява
![]() ![]() -------------------- ...I'm a wild child, come and love me
|
|
![]()
Коментар
|
|
Днес май с вас двамата ще си играем:П
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Ооо,аз съм такъв автомобилен спец, че нямам думи хаха..ми де да знам нещо с крушката? Може би фарът не е светел...
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 103 Регистриран: 20-July 07 Град: София Потребител N: 2240 ![]() |
Карал е на тъмно без светната крушка.
Едит: Изпревариха ме. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^ & ^^ И по какво съдим?
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 103 Регистриран: 20-July 07 Град: София Потребител N: 2240 ![]() |
Жичката е останала цяла.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Приема се:)
Е те тука вече ви скъсах, мухахахаха (зловещ смях!) 26. КРАЙ ГОРСКИЯ ДОМ — Ало, ало! Тук е капитан Мартинов! — Слушам ви — каза инспектор Стрезов, — какво се е случило? — Другарю Стрезов, току-що ми съобщиха, че горският дом над Ягодово е ограбен. Изчезнала е значителна сума — заплатите, които е трябвало да бъдат раздадени днес на горските работници. — Момент... — каза Стрезов — разкажете по-подробно обстоятелствата! — Грабежът е извършен с кола - започна Мартинов, — и то много нагло. След като горският а касиерът донесли в дома чантата с парите, звъннал телефонът. От името на директора на стопанството ги викали бързо и двамата. Нищо не подозирайки, те заключили добре дома, слезли до Ягодово и тук разбрали, че никой не ги е търсил... — Ясно — каза Стрезов. — После? — Била дадена тревога, защото се досетили, че по този начин са ги отдалечили от горския дом. За съжаление — късно. Грабежът вече бил извършен. — А защо смятате, че престъпникът е бил с кола? - Защото околността веднага била блокирана и претърсена. Човек без превозно средство не би могъл да избяга. — Имате ли някаква подозрения? — Да. На шосето са забелязани две коли. Децата случайно видели номерата. Едната е вартбург със софийски номер СК 9371, а другата — москвич от Пловдив, номер ПА 8716. Вероятно престъпникът е бил в една от двете коли. — Добре — каза инспектор Стрезов. - Ще се заема с разследването. *** Москвичът с пловдивския номер стоеше пред гаража и собственикът му Богдан Ванков тъкмо го миеше, когато в двора влезе инспектор Стрезов. — Охо! — каза инспектор Стрезов, — Стар познайник! Здравейте! Вие май от път се връщате! Да не сте ходили към Ягодово? Банков, който преди година беше получил присъда за кражба на държавно имущество, се смути от появата на инспектора. — Ами ... да . .. — каза той. — Нали жената е от тоя край. Защо? — Я разправете по-подробно! Кога минахте през Ягодово, кога бяхте край горския дом, спирахте ли там и стояхте ли? — Да, другарю Стрезов. Бяхме в Ягодово към десет и половина. Да сме стояли десетина минути, не повече. После тръгнахме ... — Спирахте ли пред горския дом? — Да, спряхме на шосето и ходихме дотам, на знаете, той е малко навътре в гората... — Добре, После? — Е, после — нищо: Не сме седели много, влажно беше. Видяхме, че домът е отворен, но не сме влизали вътре. Там май никой нямаше. Да не би нещо... Разпитът свърши. *** ![]() Васил Диманов не беше в къщи. Инспектор Стрезов завари само жената на Диманов. Представи се и помоли за някои данни. — Колата вън ваша ли е? — запита той. — Да. Малко е мръсна, но, знаете, днес бяхме на дълъг път . . . Защо питате? — Били сте до Ягодово, нали? — Да, откъде знаете? Ние често ходим там, деверът ми живее в Ягодово. — Кога пристигнахте в селото? — Мисля, че беше преди десет. — После какво стана? — Взехме девера ми и продължихме за Велинград. — Спирахте ли край горския дом? — Ами . .. да. Мъж ми и брат му смениха маслото в,двигателя, но аз... —А вие какво правихте през това време? — Аз не разбирам от коли и не можех с нищо да им помогна... Погледнах наоколо да видя дали няма гъби. — Е, набрахте ли? Беше валял дъжд. — Ами ... наистина беше влажно и имаше тук-там, но мъжете ме повикаха скоро, свършиха бързо работата ... Аз исках да останем още, нали знаете каква хубава гледка има оттам . . . — Зная, зная — прекъсна Стрезов словоохотливата Диманова, — а вашият съпруг кога ще се върне? — Скоро. — Е, тогава аз ще го почакам. А и вие не излизайте от къщи! Защо инспектор Стрезов смята, че Димановн са извършили грабежа ? -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Първите разпитани казват, че вратата вече е била отворена, а са били според техните думи по късно на мястото от вторите разпитани.
Едит: А бе масло в двигателя също не се сменя толкоз бързо май. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Хихихи, избесих ви просто, да е жив и здрав Стрезов, че ако зависеше от теб Ивчо, щеше да си се разхожда на свобода Диманов
![]() Приемете, че вратата няма отношение, а масло принципно може да се смени бързо на двигателя ако му разбираш:) За star_rider вече знаем, че не разбира :П -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Лелеее,верно ни затапи!Еми аз май още нямам конкретен отговор ама деверът трябва да се е обадил...той живее в селото
|
|
![]()
Коментар
|
|
Мислете, мислете:) За отивам да поям:) До следобед:)
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
А защо колата ще е мръсна ако са карали по шосето...въпросният дом е навътре в гората,където може би е кално...А и ква гледка от гората...тва се намира в Пловдивска област..низиниии,низиниии..а и маслото да го бяха сменили при девера...не в гората
|
|
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Master of your sorrow ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2201 Регистриран: 24-April 07 Град: Sofia Потребител N: 2034 ![]() |
Пътят на хората от Пловдив е "Пловдив - Ягодово - Пловдив", поне по недомлъвките от разговора. Докато пътят на софиянци е "София - Ягодово - Велинград - Ягодово - София" ( защото деверът живее в Ягодово ). Е, интересният момент е, че ако първите са минали покрай горския дом, то той е близо до шосето за Пловдив/София. Ако пък вторите са минали оттам, то това е било без девера. Или пък после не са пътували за Велинград ...
-------------------- Free are those who walk away from setting suns
And free are those who laughed at chains that held them bound Free are those who conquers in vain but won't stop to run Battered and down they pick up their pieces to rise as one |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 10th May 2025 - 01:35 AM |