Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
4 страници V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Относно mp3-ките. Какво мислите?, Да или не!
fugazi
коментар Oct 5 2006, 08:56 AM
Коментар #61

Непросветен
*

Група: Потребители
Коментари: 38
Регистриран: 24-May 06
Потребител N: 1360

От mp3 до оригинал.диск има разлика и то е в звученето smile.gif мисля аз обратно на някои твърдения тук .
mp3-заглъхнали среди и омазани високи.Освен това повечето уредби са с някакъв подем към 70 Hz,като честоти под 50 Hz не се чуват.Това прави картинката още по-омазана.Изявените високи за сметка на средите,породени от филтъра(ако изобщо има такъв) в озвучителните тела също спомагат за нереалната музикална картина.Освен това дори човек да има супер уредба и оригинални дискове,то вече самата група трябва да са майстори на звукозаписа за да остане човек очарован от чутото,(още повече че слуша своята любима музика)

Не знам дали някой ме разбра smile.gif

Всичко това относно звука обаче си е просто една идеализация,която просто не е за този форум.

Твърдо съм против mp3-ките,но 70% от записите ми са такива.
Нито пък имам кой знае каква уредба.

Човек на първо място трябва да уважава музиката все пак smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
blue_eyes_
коментар Oct 5 2006, 10:45 AM
Коментар #62

Eyes Of The World

Коментари: 1666
Регистриран: 27-September 06
Град: Plovdiv
Потребител N: 1594

Аз нямам нищо против mp3 формата. Мисля, че и качеството не е толкова лошо, както се твърди. Да, трябва да бъдем и солидарни към любимите си групи и изпълнители, като от време на време си взимаме по нещо "истинско", само че тук възниква друг въпрос: Доколко това което купуваме е истинско? Аз например наскоро си купих "оригинално" DVD с концерт на любима банда, но звука е под всякаква критика. Е как да дадем пари за нещо, което не се знае дали е истинско и качествено.
hmm.gif unsure.gif blink.gif crying.gif

--------------------

KURO means 'black' in Japanese. But not just any black. Perfect black. To understand why black is so important, experience it for yourself...

+Quote Post
Rolf
коментар Oct 5 2006, 07:58 PM
Коментар #63

метъл

Коментари: 3123
Регистриран: 8-October 05
Потребител N: 963

Казали сте вече доста верни неща. Искам само да отбележа, че ако сега останем без mp3-та, се връщаме в "каменната" ера на презаписаните аудиокасети. Настоящото положение ме устройва повече. wink.gif

Пък и голяма част от тези, които теглят, след това и купуват. Основният определящ фактор е качеството на музиката.

--------------------
We live to fight the hand of doom,
We got the pride to strike a fool,
Vain glory be my wicked guide...

+Quote Post
Blade al'Slayer
коментар Oct 5 2006, 08:49 PM
Коментар #64

Asha'man
**

Коментари: 188
Регистриран: 13-July 06
Град: София
Потребител N: 1454

Цитат(blue_eyes_ @ Oct 5 2006, 11:45 AM) *
Аз например наскоро си купих "оригинално" DVD с концерт на любима банда, но звука е под всякаква критика. Е как да дадем пари за нещо, което не се знае дали е истинско и качествено.

Вярно... Обаче повечето групи, които ме интересуват мен лично имат вече изключителен взук. Това се дължи най-вече на факта, че записват в някое от малкото качествени студия и от хора, които разбират:
Finnvox, Sonic Pump Studios на Нино Лорене от Thunderstone, това на Саша Пает - май беше Gate Studios...

Разбира се, ако звукът е скапан, както с много групи се случва - цялата идея за по-доброто качество на оригиналния диск отива на вятъра.

--------------------
Blade hails you...

+Quote Post
vampiressp
коментар Oct 6 2006, 08:09 AM
Коментар #65

Непросветен
*

Коментари: 6
Регистриран: 8-December 05
Град: Sofia
Потребител N: 1069

Az lichno bih predpochel da si kupia albuma s oblojkata na audio disk no cena ot 30 lv za disk e absurdna. neka napraviat diskovete po djoba ni, hodil sam po evropata i tam po starite albumi sa na ceni 7-8 evro koeto e smeshno za evropeicite. taka che dokato razprostranitelite ne proumeiat che ceni za diskove i DVDta po 30 i nagore leva sa neposilni za masovia slushatel shte teglime mp3ki

+Quote Post
Blade al'Slayer
коментар Oct 6 2006, 04:49 PM
Коментар #66

Asha'man
**

Коментари: 188
Регистриран: 13-July 06
Потребител N: 1454

Само за сведение: тук новите оригинални дискове на Nuclear Blast струват по-малко отколкото в Германия. Така че все пак има някакво съобразяване с нашия по-нисък стандарт. Знам, че пак ни се струват скъпи, но и това е нещо. Пример: Nightwish - End of an Era litd. edition DVD - тук 49лв. В Германия - 35 Евро (lodborg да ме поправи, ако бъркам цената, но май толкова беше). Това е доста сериозна разлика.

--------------------
Blade hails you...

+Quote Post
emerald
коментар Oct 9 2006, 12:30 PM
Коментар #67

Просветен

Коментари: 487
Регистриран: 26-July 06
Потребител N: 1476

Цитат(Rolf @ Oct 5 2006, 08:58 PM) *
Искам само да отбележа, че ако сега останем без mp3-та, се връщаме в "каменната" ера на презаписаните аудиокасети.

Много добре си спомням тази "ера" и ми харесва, че днес, когато ти трябва информация и се интересуваш от музика, много по-бързо и лесно можеш да чуеш нови неща. Всичките тромави процедури с касетите ги няма.

А че mp3s са си безскрупулна практика съм съгласна. И аз се възползвам, естествено не с мисълта да прецакам музикантите. Но все пак защо да си затваряш очите за една възможност, която освен че улеснява достъпа до музика, е и доста ефективен начин за популяризиране на групи, към които иначе не всеки ще прояви интерес да си купи нещо тяхно или да им стане фен.

Е то излезе, че съм за mp3тата, но всъщност реших да се спра на добрата им страна, отколкото да критикувам. Иначе CDта трябва да се купуват, но като оставим настрана съвестта и респекта към групите, основният мотив за мен е да го направиш наистина заради музиката, заради това, че нещо ти харесва много и не ти пука колко е скъпо (или евтино), а да си мислиш, че просто не може да не си го купиш. Поне според мен, една част от музиката може да си я слушам и на mp3 и то не защото я принизявам по някакъв начин, а просто защото не съм изпитала потребност да си я купя в оригинал.

+Quote Post
lodborg
коментар Oct 9 2006, 02:04 PM
Коментар #68

I, Voyager

Група: Модератори
Коментари: 7649
Регистриран: 24-September 06
Град: Карлсруе, София... където и да е
Потребител N: 1587

@Blade - не бъркаш, за 35 евро си го взех, защото сърце юнашко не траеше...

А иначе моето мнение вече беше изказано от доста - за съжаление не мога да си позволя да купувам всичко, което ми харесва, а камо ли всичко, което слушам. Но поне албумите, които силно ме впечатлят, си ги купувам, стига да имам излишни пари по това време. Причините са две - разликата в качеството на звука е повече от очечовъркаща (обикновено изброените от Blade студия са гаранция за качество), а и тези групи все пак с това си изкарват хляба. А дали? Mай напоследък повече пари падат от концерти и official merchandise.

--------------------

------------------------------------------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post
ardagast
коментар Oct 9 2006, 10:23 PM
Коментар #69

Прослушващ метъл
**

Коментари: 84
Регистриран: 24-April 06
Град: Plovdiv
Потребител N: 1305

Като гледам колко музика съм събрал, ако трябваше за всеки диск да плащам по 20-25 лева, трябваше да продам сестра си в робство и да дам майка си под наем. Друг е въпроса, че благодарение на МР3, и то по простата причина, че са безвъзмездно достъпни, човек може да чуе много нови групи и то дори само от чисто любопитство, нещо за което аз лично не мога и да си мечтая, ако се налагаше да се кихат левчета. Вярно, не съм ходил на много концерти, но и на тези състави, на които съм ходил, съм се запознавал с творчеството им чрез МРтройния начин. Пък и доколкото знам, лъвският пай от продажбите се взимат от хора, които нямат нищо общо с мисленето и изсвирването на музиката.

+Quote Post
KingSlayer
коментар Oct 18 2006, 09:28 PM
Коментар #70

Метъл

Коментари: 1161
Регистриран: 25-July 06
Потребител N: 1475

А се сетих, че вместо да се чудят що не даваме трийсе кинта за пластмаска с десет песни и дали е щото немаме кинти или щото се намират фрии... можеха да поумуват как да ни ги земат финно тия 30 пари, след като 5-6 са им малко smile.gif
Аз например бих се разделил с такива пари за нещо малко по-ценно от "обикновенна" бланка. Може би ако се бяха напнали да направят някакви интерактивни дискове с видео-клипове, снимки, яко инфо, линкчета, интересни сцени при запис или концерт, други врътки и тн и тн, така наречените творчески продукти щяха най-вероятно да вървят много повече.

--------------------
''HEAVY METAL IT'S? NOT A TREND, IT'S A WAY OF LIFE, A FIRE INSIDE US, AS ALONG WE STICK TOGETHER NO ONE CAN FUCK WITH US''
Dave Mustaine

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Oct 18 2006, 09:49 PM
Коментар #71

Balance Guardian

Група: Админ
Коментари: 28394
Регистриран: 12-January 03
Потребител N: 3

^ Лейбълите са се сетили за тия фокуси и от доста време ги предлагат в специалните издания на разни албуми... Съответно, въпросните са малко по-скъпи. wink.gif

--------------------
Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.

+Quote Post
KingSlayer
коментар Oct 18 2006, 09:52 PM
Коментар #72

Метъл

Коментари: 1161
Регистриран: 25-July 06
Потребител N: 1475

^Мда, аз имам на Анук и не съжалявам за 40-те лева smile.gif
бих дал още няколко пъти по толкова за любимите си групи, но при положение, че е вложено повечко творчество и оригиналност, естествено и яко инфо, както и разбира се поносима цена от 25 до 40 лева макс

--------------------
''HEAVY METAL IT'S? NOT A TREND, IT'S A WAY OF LIFE, A FIRE INSIDE US, AS ALONG WE STICK TOGETHER NO ONE CAN FUCK WITH US''
Dave Mustaine

+Quote Post
Airin Of Ancelot
коментар Oct 19 2006, 06:13 PM
Коментар #73

warrior princess

Коментари: 3813
Регистриран: 1-May 06
Потребител N: 1323

Практиката с така наречените limited edition-и е доста умен начин да се стимулира купуването на албуми. Аз винаги бих предпочела да си взема едно луксозно издание - поне да знам за какво давам тия пари.

--------------------
Rage of the winter mould the horizon,
cover the mountains, forest and lakes
Rage of the winter - magical wonder,
enchanted fury, majestic force...

+Quote Post
Weedsmoker
коментар Nov 19 2006, 02:05 PM
Коментар #74

Непросветен
*

Коментари: 42
Регистриран: 10-November 06
Град: РУСЕ
Потребител N: 1668

определено ЗА щом ги има защо да не ги използваме metal.gif

--------------------
weed - $20 papers - $2 smoking with friends...... priceless |don't drink and drive - smoke and fly

+Quote Post
wqwrrr
коментар Nov 30 2006, 06:36 PM
Коментар #75

Eáránë Táralóm...

Коментари: 1892
Регистриран: 2-November 06
Град: The Spectral Realm
Потребител N: 1655

Ами аз правя и двете. Мисля че е хубаво да уважим труда на изпълнителите и понякога си копувам оригинални албуми (повечето на български групи или на по-малко известни изпълнители), но като цяло слушам музика свалена от интернет. Имам стотина диска с MP3-ки и още около 50 гигабайта на харда, тъй че не мога да кажа, че съм против свалянето, нали? biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
Predator-S
коментар Dec 3 2006, 12:56 AM
Коментар #76

Прослушващ метъл
**

Коментари: 125
Регистриран: 11-March 06
Град: In the Shadows
Потребител N: 1208

Аз много бих искал да си купувам оригиналните CD-та, щото си е друго. Ама като нема пари, ке краднеме. crying.gif

--------------------
IPB Image

+Quote Post
Hetfield
коментар Feb 14 2009, 05:21 PM
Коментар #77

Просветен

Коментари: 347
Регистриран: 9-December 07
Потребител N: 2474

Не може без мп3та, много са скъпи тея оригиналета.

--------------------
Fuck it all and fuckin no regrets
I hit the lights on these dark sets
Medallion noose, I hang myself
Saint Anger round my neck

+Quote Post
DarknessChild
коментар Feb 15 2009, 09:25 AM
Коментар #78

Непросветен
*

Коментари: 17
Регистриран: 8-February 09
Град: България
Потребител N: 3251

Всичко опира до финансовото състояние. Ако имах излишни пари бих си купил всичката музика, която съм изтеглил...

--------------------
"...И го ударих с цялата сила на волята си, задълбах дълбоко в мозъка му, залях го с омразата си. Усетих болката му и това ми даде нови сили. За всичките години, които бях прекарал в изгнание, трябваше да получи поне това възмездие. Блъсках по бариерите на разума му в търсене на отмъщение, задето ме бе оставил на чумата. Удрях с всички сили, за да причиня някаква степен на страдание като отплата за болката..."

+Quote Post
abydos
коментар Feb 15 2009, 09:33 AM
Коментар #79

Коментари: 2603
Регистриран: 14-December 07
Град: Пловдив
Потребител N: 2481

Никога няма да имаш ако все караш на това оправдание. Аз лично съм буукмаркнал линкове към БГ сайтовете за музика и постепенно смятам да купувам по 1-2 албума докато си купя повечето неща, които имам (или поне има на нашия пазар). За сега линковете са на стойност около 2000лв, но малко по малко ще ги смаля:д

+Quote Post
ZerraX
коментар Feb 15 2009, 01:09 PM
Коментар #80

卐 Misantr☣p☣lis 卐

Коментари: 2524
Регистриран: 4-November 08
Град: Valhall
Потребител N: 3087

Без mp3ки, по-ъндърграунд групите ще имат доста по-малко продажби. Аз например като не съм чул примерно The Stone и като им видя албума, разбира се, че ще се замисля дали да си го взема, т.e. въпросът е дали си заслужава или си хвърлям парите на вятъра. E благодарение на mp3ките шаващи из нета аз съм чул The Stone и си взех "The Fog" и сега му се наслаждавам. Тъй че стига оправдавия, че музиката била скъпа. Касетките са по левче ^^", пак са оригинални и между тях има уникални работи забравени от бога/сатаната (повечето са BM xD). Аз за сега мога да си позволя да си взимам по 1 диск на седмица и гледам да го правя. Е да музиката, която слушам е доста по-евтина, но все пак е качествена.

--------------------
ЛастФМ ~,~ Soulseek acc: ZerraX - not active now.

Shareable Stuff: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

[updated: 31.07.12]
FuЦк! It's too kvlt to be trve!

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Feb 15 2009, 03:08 PM
Коментар #81

Рицар на върховен дом Сянка

Група: Metal World Conclave
Коментари: 13162
Регистриран: 26-November 05
Потребител N: 1041

Аз имам грандиозните 4-5 оригинални диска :Д

ама всичките са лимитед едишън, лол.

По-натам - повече.

--------------------

+Quote Post
zelatorr
коментар Feb 15 2009, 03:18 PM
Коментар #82

Метъл

Коментари: 1625
Регистриран: 9-March 07
Потребител N: 1944

Дърпам си яко музика, но се старая напоследък да взимам по 2-3 диска на месец ориджинал. Няма значение дали е българска или чуждестрана музика.

--------------------

+Quote Post
~Frozen angel~
коментар Feb 15 2009, 06:34 PM
Коментар #83

Прослушващ метъл
**

Коментари: 140
Регистриран: 3-February 09
Град: Dead gardens where sun never rises
Потребител N: 3244

За дърпането на mp3-йки. Все пак не всеки има възможността да си купи оригинален диск, и аз да имам най-много 5-6 оригинални. Разлика в качеството няма.

--------------------
Ae ú-esleliach nad... estelio han. Estelio hammen.

+Quote Post
Twilightfall
коментар Feb 15 2009, 06:39 PM
Коментар #84

Non Serviam

Коментари: 5600
Регистриран: 1-July 07
Град: Плевен / Велико Търново
Потребител N: 2189

Цитат(~Frozen angel~ @ Feb 15 2009, 06:34 PM) *
Разлика в качеството няма.

Има, има. ;р

+Quote Post
~Frozen angel~
коментар Feb 15 2009, 06:43 PM
Коментар #85

Прослушващ метъл
**

Коментари: 140
Регистриран: 3-February 09
Град: Dead gardens where sun never rises
Потребител N: 3244

От това, което имам като оригинал и това, което съм дръпвала, не намирам особено голяма. Може и да я има, но чак някава фрапантна - едва ли.

--------------------
Ae ú-esleliach nad... estelio han. Estelio hammen.

+Quote Post
lodborg
коментар Feb 15 2009, 07:52 PM
Коментар #86

I, Voyager

Група: Модератори
Коментари: 7649
Регистриран: 24-September 06
Град: Карлсруе, София... където и да е
Потребител N: 1587

Разлика има и то огромна, но за да се усети, трябва да не се слуша на компютър през DVD-писачка за 50 лева и колонки за 100.

--------------------

------------------------------------------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Feb 15 2009, 09:10 PM
Коментар #87

Balance Guardian

Група: Админ
Коментари: 28394
Регистриран: 12-January 03
Потребител N: 3

Чак да е огромна, не знам, Венци... Ако дадена песен е рипната наистина качествено, ти е нужна много скъпа и прецизна озвучителна система, за да доловиш съзнателно някаква съществена разлика с оригинала. Аз поне си признавам, че на моята уредба JVC за около 500 лева не хващам разлика между оригиналния диск и mp3 рип на 320 kbps.

--------------------
Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.

+Quote Post
StianThornsen
коментар Feb 15 2009, 09:14 PM
Коментар #88

Прослушващ метъл
**

Коментари: 78
Регистриран: 13-September 08
Потребител N: 2978

Дърпам от нета - слушам - преценявам дали ме кефи и евентуално ако имам пари си го купувам оригинален за уредбата.

--------------------

+Quote Post
ZerraX
коментар Feb 15 2009, 09:18 PM
Коментар #89

卐 Misantr☣p☣lis 卐

Коментари: 2524
Регистриран: 4-November 08
Град: Valhall
Потребител N: 3087

^^ ем обаче има групи, на които 320 kbps не можеш да намериш и от оригинален звучат доста по-добре отколкото на изтърбушена Mp3ка от 128 kbps. Е то и качеството на оригиналния диск не е на най-високо ниво и за това рип-а съква мощно. Нз на мен почти всичко ми звучи добре на компа (една самотна яйцевидна колонка от 1999 година). Трябва да пробвам как ще звучат на двд-то, или да си прибера Айвата (която също пък е от 96 ^^").

--------------------
ЛастФМ ~,~ Soulseek acc: ZerraX - not active now.

Shareable Stuff: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

[updated: 31.07.12]
FuЦк! It's too kvlt to be trve!

+Quote Post
abydos
коментар Feb 15 2009, 09:28 PM
Коментар #90

Коментари: 2603
Регистриран: 14-December 07
Град: Пловдив
Потребител N: 2481

Осве в рипа и техниката, зависи и от самото миксиране, mastering и стила на музиката. Трудно ще се хване особена разлика при един ambient албум примерно, но при албум с добър микс и динамика ще се усети. Зависи и колко е чувствително ухото на слушателя.

+Quote Post

4 страници V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 21st July 2025 - 08:59 PM