![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Balance Guardian ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Админ Коментари: 28391 Регистриран: 12-January 03 Град: София Потребител N: 3 ![]() |
За 4oBeKa_He4oBek:
Приятелю, не знам защо реши, че не разбирам нео-метъла... самата идея, че някой може да не го разбира, ме хвърля в ужас. И не наричам този стил глупав и комерсиален, само защото не го харесвам - правя го, съпоставяйки го с останалите подстилове в метъла. Съгласен съм, че има и оригинални групи в нео средите, но повечето звучат съвсем идентично. Да, corpse paint гримът на блек метълите също е въпрос на имидж, но тук става въпрос за нещо, което се е превърнало в част от посланието на самата музика още от зараждането й и хората не го възприемат като плоска реклама. Протестното послание е налице при посочените от теб стилове, да... но това не е повод да се слагат под общ знаменател. Не си тръгнал да говориш небивалици, а? Противоречиш си, човече - кой каза че блек метълите били надрусани наркомани-истерици? Когато аз критикувам даден стил, поне посочвам кои са му слабостите, а не разчитам на обобщения като твоето... -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Хекър ![]() Група: Потребители Коментари: 44 Регистриран: 21-February 03 Потребител N: 49 ![]() |
Да признавам ,думите ми по адрес на блека не бяха оправдани ,ама изпуснах си нервите... Мопга да ти кажа какво мисля за стила .Начи първо лириката - не ме кефи въобще че цялата им музика от гледна точка на текста е свързана с насилие ,кървишта и разни тъмни сили ,които не правят нищо друго освен това че увреждат мозъците на по наивните. Пеят за някви неща ,които просто не могат по никакъв начин да допринесат за развитието на човешкия дух и позитивност... Клиповете им са също трагедия ... мисля че тва много малко хора могат да го отречат ... Вокалите са хермафродитни ... не мога да разбера мъж или жена пее...пък и не ми трябва ... Сатанистките истории са безмислени и дори вредни за съзнанието . Не знам ,кажи какво е хубавото на тоя стил? Иначе хевито както казах си го уважавам ,макар и да не го слушам вече.
Все пак аз не казвам че който и да било стил е пълен с качествена музика ... но факт е че и при неото я има. Начи нто си остава все пак подстил на метъла ,и нямаме проблеми вече по тоя въпрос. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Balance Guardian ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Админ Коментари: 28391 Регистриран: 12-January 03 Град: София Потребител N: 3 ![]() |
За едно съм съгласен - сатанисткият имидж е смехотворен. Но заради това не може да се осъжда музиката, а тя е далеч по-съдържателна от кървави истории на фона на шум от прахосмукачки.
![]() Щом предпочиташ да наричаш нео-то метъл - давай, няма да възразявам повече. Но ако познаваше поне отчасти философията и произхода на метъла като музикално явление, нямаше да си толкова категоричен в тази си преценка. -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Хекър ![]() Група: Потребители Коментари: 44 Регистриран: 21-February 03 Потребител N: 49 ![]() |
Рифове и хармонии и разни, ми добре де ,това никои не го е отричал ,но аз ти посочих какво не ми харесва в стила и също както ти не харесваш неото ,така и аз не харесвам блека . На мен не ми стига да слушам няква мусика заради това че е многопластова от гледна точка на реализацията й. Ако искам да слушам музика заради инструментала мога и към електронната да се обърна. Хаха, на кой му трябва фентази базирана лирика ,по добре да седна да прочета някоя книга по темата. Масовата концепция на авторите се засича с насилието и другите грозни неща от живота.
"В периода 1966-1970 се появяват групи като Golden Earring , Cream, Тhe Jimi Hendrix Experience, Led Zeppelin, Vanilla Fudge, Iron Butterfly, Steppenwolf, Blue Cheer, Deep Purple, Grand Funk Railroad, Free, Uriah Heep, Mountain, Humble Pie, Bloodrock, Black Widow, Аtomic Rooster, Cactus, и Black Sabbath, всяка от които оказва в различна степен влияние върху развитието на рок музиката оттук насетне."- това до известна степен ми дава основание да слагам рока метъла под общ знаменател ,а от тук всичко си следва = пънк-рок = пънк - хардкор - макар и не супер тясно свързани по между си ,все пак могат да са част от форума и Metal World. Това че началото е положено от класическия за наше време метъл не ни дава право да игнорираме новостите ,а само основание да уважаваме старите неща! Всичко се развива приятел , не можа да очакваш да зацикли на едно място и всичко да си остане като в началото ,трябва да се опиташ да откриеш и положителните качества на сатила. Jeth-Реге - много яка българска група с женски вокал ,свали си го това парче от автора ,много е здраво. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
И след като сам каза кои са основателите на хард'н'хеви звученето, кажи ми откровено - намираш ли общи черти в тяхната музика и "модерния" (нео) метъл? Аз не критикувам нео-то, защото не го харесвам, а защото не го намирам за метъл и се опитвам единствено това да докажа. Че нещата трябва да се развиват - съгласен съм, но хората имат погрешната нагласа винаги да отъждествяват новото със стойностното. Метълът никога не е бил мода, но това не му е попречило да се развива като стил - нещо, което продължава и днес. Просто корените на нео-то далеч не са в метъл музиката и ми се вижда некоректно да се твърди, че нео-то е резултат от развитието на въпросната музика.
P.S. Не отричам правата на всекиго да има лично мнение, но нека не преиначаваме фактите... -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Както вече ти казах протеста срещу света и глупостите в него е коренът на уравнението. Всички тези стилове изказват някакъв протест ,но темите и вълненията с времето са се сменили ,затова не можем да очакваме музиката да изказва едни и същи неща. Нео-то също не е било модно в началото ,но тъй като доста се приближава до живота на една не малка част от младите е прието присърце и е приветствано от тях като огледало на мнението им. (не че лп и лб са групи които вклучвам в тази сметка , те просто са продукт на комерсиални интереси)
От къде мога да си взема нещо на Jimi Hendrix ? |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Че посланието на нео-то е близко до мисленето на младите - сигурно е така (не че е близко до моето мислене
![]() P.S. Повечето неща на Hendrix ги има в mp3.online.bg Ако се интересуваш от нещо оригинално, не мога да ти помогна. -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]() ![]()
Коментар
|
|
Непросветен ![]() Група: Потребители Коментари: 47 Регистриран: 5-February 03 Потребител N: 27 ![]() |
Warrior.....vednaj mai kaza 4e SLIPKNOT gi biva...da ne si si promenil mnenieto...za6toto ot izbroenite na men te mi haresvat naistina
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Една лястовичка пролет не прави, Руми...
-------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Не Warrior ,аз говорих по точно за гледната точка на младите хора спрямо обществените проблеми и прочие , всички са на мнение че даржавата ни е скапана , имаме проблеми с разбирането от страна на възрастните ,пороците... В музикално отношение предлага твърде малкло казваш ,тоест елементарно направена?! Пак казвам от нео до нео има разлика ,а и да не би музиката която прави Richard Claiderman да е елементарна ,щото той използва само пиано? Важното е посланието и това как звучи ,ако на някой му харесва и му носи удовлетворение нака си го нарича както иска! Щом на теб самата музикална основа на метъла ти се струва далечна от тази на неото ,проблема е твой ,просто го остави да си е НЕО МЕТЪЛ.
МЕРСИ за сайта ,аз така и не успях до сега да използвам друг освен датата. Тука доста материал има, жалко че нямам яка връзка. Ти чу ли го онова Jeth - Реге за което ти говорих , хареса ли ти ?! |
|
|
![]()
Коментар
|
|
ОК, край на споровете за неото...
Не, не съм го чул все още... скоро ще поправя този си пропуск! -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]() ![]()
Коментар
|
|
Непросветен ![]() Група: Потребители Коментари: 47 Регистриран: 5-February 03 Потребител N: 27 ![]() |
Mi az da sam kazala 4e edna lqstovica pravi prolet..iskah samo da popitam dali ti haresvat o6te....ne sam misli da za6titavam neoto!
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() I Am The Bloody Earth ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 515 Регистриран: 4-February 03 Потребител N: 25 ![]() |
Хич нямам време да ви чета умнотиите...
![]() Ако не сте запознати Slipknot, Limp Bizkit, Linkin Park (как пък ги групирахте така съвсем не мога да схвана ![]() П.П. Някой спомена за Slipknot и сатанинския им имидж - да, огромна глупост и откак я направиха ги уважавам много по-малко, не защото не съм любител на сатанизма като религия, а защото просто позират... И им личи... Чак ти става мъчно ... едно време имаше много смисъл в музиката им. Обаче за маските не сте прави (май FuckMeJesus) - някой от вас да е слушал от стария индъстриъл, да се е задълбочавал във философията му? Ако не сте - ми ваш си проблем. ![]() ![]() Аре .... PEACE! -------------------- Който пее (освен блекметъл) зло не мисли.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
limp bizkit и linkin park свирели кросоувър... муахахаа
![]() Това, че са решили да правят нещо ново, далеч не означава че го правят добре. Специално в случая с т.нар. нео-метъл - 90% от "новите" и "оригинални" групи имат почти идентично звучене. И метъл групите, правещи над 20 години ЕДНА И СЪЩА музика, всъщност са съвсем малко. Мен ако питаш, далеч по-трудно е 20 години да правиш музиката, която обичаш, без да измениш на стила си заради по-големи продажби... При истинските метъл групи поне има развитие в звученето, докато вижте linkin park - пичовете изкараха един успешен албум и сега се задоволяват единствено да го копират във всяко едно отношение, защото това се продава. limp bizkit пък тоя нов албум го бавят вече трета година - сигурно се опитват да подобрят рекорда на Metallica. Тази музика може и да се слуша още някоя и друга година, но след 5 или 10 години никой няма да помни тези групи, докато Iron Maiden пак ще събират по 200,000 човека на концерт... -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
6te se sabirat 200,000 fenove ako ne sa pukanli dotogava Iron maiden....ma kakto i da e..
ta warrior ne mi otgovori na vaprosa! |
|
|
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Da schlägt es links ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3756 Регистриран: 17-January 03 Град: София Потребител N: 8 ![]() |
Linkin Park и Limp Bizkit са помирисали Crossover-а от доста далече, ама хайде...
20 години?!? Мислиш ли, че металът все е същия какъвто е бил преди две десетилетия? Ако наистина смяташ така, това за мен означава недвусмислено, че не си чувал почти нищо от съвременните Metal-банди (Дано не съм прав!! ![]() ![]() Не знам защо много хора се заблуждават, че неометалът има нещо общо с метъла (колкото и тъпо да звучи...). Само имената са сходни... аз считам, че това се е получило, защото някой невеж идиот е чул китарата, в Korn примерно и си е казал: "Я - Метъл!"... майтап де ![]() Съпоставени, си личи двата стила имат съвсем различен произход. Металът води началото си от рока, а неометалът (както Hardcore-ът и Crossover-ът) произлизат от Alternative... Мир вам!! ![]() ![]() ![]() -------------------- meh.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Архидемон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3914 Регистриран: 12-April 03 Потребител N: 65 ![]() |
Ще се изям от яд - гадта warrior-ска (на шега де...) воюва все с по един нео-метъл...и въпреки че това което защитаваме е в пъти по-трудно за защита поради наличието на Бизкити разни пак го поозорваме малко...Човеко, Нечовеко дай да обединим усилия и да "смажем гадината" както е казал някъв тип в историята. Нео-то ще бъде независимо от това дали ви харесва или не. И съм длъжен да кажа че е адски тъпо да съдиш за един стил по негативите му - те могат да се изгладят, докато важна е концепцията. И warrior ако още си на мнение че добра музика означава тази която е сложна и силно преплетена то само мога да те посъветвам да се осъмниш в твърдението си - вземи например Конфуций - малко думи много разум, или пък някоя програма - оптималното е това което дава максимален резултат по рационален начин. Проблема е че с даскалото не знам как ще намирам време за достойна битка с воина.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 372 Регистриран: 19-April 03 Потребител N: 76 ![]() |
Цитат Нео-то ще бъде независимо от това дали ви харесва или не. Sw1tched, pitam se oba4e za kolko vreme 6te go bude...da ne stavam glupava, ama to edno vreme i za spice girls taka se govore6e... pak i nikoi nito se opitva, nito puk moje da spre neo-to.nqma lo6a muzika.problemut, koito iskah da postavq s tazi tema e, 4e neo-metalat nqma ni6to ob6to s metala...tova dali muzikata e slojna ili prosta moje bi nqma takova zna4enie, vajna e emociqta, koqto nosi. -------------------- Free your body and soul
Unfold your powerful wings Climb up the highest mountains Kick your feet up in the air You may now live forever Or return to this earth Unless you feel good where you are! |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() I Am The Bloody Earth ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 515 Регистриран: 4-February 03 Потребител N: 25 ![]() |
Цитат(FuckMeJesus @ May 8 2003, 11:20 PM) Sw1tched, pitam se oba4e za kolko vreme 6te go bude...da ne stavam glupava, ama to edno vreme i za spice girls taka se govore6e... Обаче в този форум ти си една от малкото, които заслужават да им отговаря човек... Само да спомена, че когато е започвал хеви-метъла с Black Sabbath всички са си мислили 100%, че това ще е поредното чудо за 3 дни, като е почвал траша - същото, същото е и с дета... Аааа, а преди това с рока... За Spice Girls от самото начало си беше ясно, че са еднодневка... Цитат pak i nikoi nito se opitva, nito puk moje da spre neo-to.nqma lo6a muzika.problemut, koito iskah da postavq s tazi tema e, 4e neo-metalat nqma ni6to ob6to s metala...tova dali muzikata e slojna ili prosta moje bi nqma takova zna4enie, vajna e emociqta, koqto nosi. Добре, може ли някой да ми конкретизира какво е "метъл"? Ама не ми почвайте, че това е бунта против общоприетото, против мейнстрийма, против комерсията, защото примери с много уважавани от вас групи, които правят точно обратното имам доста... Я пък вземете и ми кажете какво е кросоувър, бе братя и сестри? Като сте толкова отворени? И защо точно Limp Bizkit да не са? Примерно... Някой пък да се е сетил, че Limp Bizkit и Linkin Park (особено първите) от начало съвсем не са свирили такава музика? Постепенно обаче ги гепват едни големи компании и продуценти, комерсиализират музиката и всички "oldschool" метали започват да ги плюят... най-вече от завист... Метъла водел началото си от рока, а неометъла от алтърнатива... Вярно е... Ама неометъла е алтърнатив-метъл... проблема е решен... Хубавото на неометъла (нео = почти) е че не е само метъл, а и индъстриъл... Ха сега да видим хардкора... той произлиза от пънка. Пънка произлиза от ... рока... Въпроси? ???? много добре отбеляза какво ще се случи съвсем скоро на 200 000-те фенове на Iron Maiden... А пък след 10 години сегашните келешчета, които освен LB и LP друго не са чували ще станат на ~25 години и ще ходят на 200-хилядни концерти на оживелите до тогава такива групи. Warrior of Ice искрено ме разсмя с това, че 90% от нео-метъл групите имат сходно звучене. Това да не ти е хеви, бе момче? Там всички групи си звучат еднакво, но те съветвам да влезеш някоя вече в канал #korn на unibg и да потърсиш Jonathan_Davis - този пич може да ти изкара 100 групи, които са нео-метал, кросоувър, рап-метал или каквото си там искаш и нямат нищо общо една със друга... Това, че LB, LP, Slipknot ect. са станали известни на всички не значи, че само те свирят такава музика и че всички звучат така... -------------------- Който пее (освен блекметъл) зло не мисли.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Страйки, ако досега не си разбрал коя музика смятам за стойностна, не виждам смисъл тепърва да ти обяснявам... не, не е задължително да е сложна, нито виртуозна, макар тези неща да й придават допълнителна красота. Истинската музика се прави от сърце и душа с целта да извисява духовно слушателя - не да прави богат изпълнителя. А ако смятате, че lp и lb не правят музиката си за пари, повече спорове явно са излишни.
Metanoia, не е важно какво са си мислели хората при появата на даден музикален стил - важно е дали той се е доказал и утвърдил в последствие. Готов съм да заложа каквото и да е в подкрепа на твърдението си, че след най-много пет години нито linkin park, нито limp bizkit ще съществуват (или поне няма да се радват на настоящата си популярност), поради простата причина, че те отдавна казаха каквото имаха да казват и идеите им се изчерпаха. Оттук нанатък могат единствено да лежат на стари лаври и да се повтарят до безкрайност - просто самият им стил не предлага голяма възможност за развитие. Искаш да ти конкретизирам понятието "метъл"... Щеше да е добре първо да изложиш своето виждане по въпроса, но както и да е. Може да звучи клиширано, но наистина в основата на тази музика стои бунтът против общоприетите норми. А колкото до безбройните примери, с които разполагаш, но от които нито един не си дал, бих могъл да ти докажа с разумни доводи, че уважаваните от нас групи далеч не потъпкват гореспоменатия принцип. Метълът е музика, нещо повече - той е изкуство. Изкуство, за чието създаване е необходим талант, разбиране на музиката и отдаденост. Изкуство, което изисква много от слушателя, заради което често е недооценено. Изкуство, което дава много на слушателя - изобилие от емоции, идеи и внушения. Метълът е музика, която се свири и се пее - не е просто препродуциран полуфабрикат (с каквито ни заливат отвсякъде днес). И не на последно място - метъл не могат да се нарекат комерсиалните напъни на банди от псевдо-музиканти, които едва комбинират 3-4 рифа в различна последователност и темпо... И още нещо - ако така наречените от теб "oldschool" метъли плюят по нео групите, то не е от завист, а от обида и презрение. Прочие, би ли ми посочил индъстриъл мотивите в музиката на въпросните нео банди (като Ill Nino, P.O.D., korn, papa roach и т.н.)? Може да ти е смешно твърдението ми относно 90% от нео-групите, но аз мога единствено да съжалявам, че е така. Ако си направиш труда да ми посочиш разликите в звученето на тези толкова оригинални формации, ще се радвам. Това, което аз съм слушал от този стил (а то не е никак малко), стриктно следва формулата: елементарна рифовка + монотонни барабани + ядосан вокал (понякога придружен и от рап-ориентиран такъв) + известно количество семпли + повтарящи се до втръсване припеви. Текстовете обикновено са псевдо-философски на тема колко шитав е светът и колко неразбрани, видите ли, са младите бунтари... -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Малко неориентирано ще пиша ама недоспиването ми е в повече... извинявай ако напиша нещо, което не разбереш, проблема не е в теб.
За стила на LP и LB (абе защо само за тях конкретно говорим, само те ли са?) мога да кажа, че с нищо не е по-ограничен от хеви метъла. Самите групи може би няма да просъществуват още дълго, но и Black Sabbath ги няма отдавна... Разпадаха се, събираха се... и сега ги няма. И дядо Ozzy пее с Coal Chamber... ![]() Цитат Това, което аз съм слушал (а то не е никак малко) от този стил, стриктно следва формулата: елементарна рифовка + монотонни барабани + ядосан вокал (понякога придружен и от рап-ориентиран такъв) + известно количество семпли + повтарящи се до втръсване припеви. Текстовете обикновено са псевдо-философски на тема колко шитав е светът и колко неразбрани, видите ли, са младите бунтари... Типична хеви (спийд, пауър) група - 4-5 здрави мъжаги с китари, облечени в кожени панталони, дълги коси с бритончета и пеят за битки, мечове, девици, мощни мотори и т.н. все особено възвишени неща. Музиката им е тежка и мелодична, основана на куплет-припев-куплет рифове, тук-таме малко клавир и доста сола... нали трябва да се покаже и китариста... Хайде, кажи ми че не е така? Както се вижда ситуацията е сходна като преди 20 години... всичко ново е добре забравено старо... Малко изключение правят AC/DC. Те са направили един албум и от тогава нататък при всеки нов сменят обложката (това са техни думи). Цитат Прочие, би ли ми посочил индъстриъл мотивите в музиката на въпросните нео банди (като Ill Nino, P.O.D., korn, papa roach и т.н.)? Точно в тези индъстриъл няма, прав си. Има на много места във втория албум на Slipknot. Papa Roach са група, която няма качествата дори на LP (между другото - тези мазни келешчета от самото начало не ги понасям) и въобще не искам да я коментирам. P.O.D. се продадоха, Ill Nino са позьори... Ако искаш може да говорим за KoЯn, но едва ли е най-подходящото място. Там примерно има 5-ма уникални като начин на свирене музиканти, които са уважавани от хора като Joe Satriani и Alice Coper - върви спори с тях ако искаш. ![]() Между другото - твърдиш, че си слушал много от т.нар. неометал - от "Фрактура" и МСМ, ли или? А сега основния въпрос - относно метъла. Виждам, че идеалите ти за "метал" още са възвишени ... ще минат 2-3 години и ще ти намалее ентусиазма... като огледаш 90% от феновете на тази музика - неудачници; ревльовци, които се правят на железни; алкохолици; хора, които обичат да изглеждат различни и се правят на метали, без да са слушали повече от 10 групи (има-няма). Това ли са твоите хора, които получават "от емоции, идеи и внушения"? И все пак да се върна на темата за самото понятие "метъл". Метъла е култура, различна от общоприетата. Метъла е живот, различен от това да бъдеш овца, която гледа да си напълни корема и да се келеши по дискотеки, пълни с пошла музика. Метъла е ... метъла е нещо многобразно. Метъла е отвореност на съзнанието, да отречеш оковите, в които те поставят, да покажеш среден пръст на всичко и всички и да поемеш риска на това да бъдеш цял живот "черната овца". Метъла е начин на мислене ... широк, неограничен до колкото това е възможно! Метъла е творчество... Метъла не е позиране по сцени, псуване по всеки, който не мисли точно като теб и по никакъв начин не ти пречи. Метъла не е безконечно напиване, побоища и насилие. Метъла е нещо, което може да те освободи от натрупаната горчивина, мръсотия, омраза и всичко, което тормози духа и съзнанието ти! Това е моето мнение... Не може да кажеш на някоя, чиято музика, външен вид и т.н. не ти харесва, че автоматично е гаден олигофрен просто щото не те кефи! Да, ама него си го кефи! Той отстоява нещо ново, нещо, което не е правено до сега... Може наистина да не свири добре ама толкова може! Обаче този човек е вложил нещо от себе си в тази музика и отстоява различието си... Моля те, не ми обяснявай, че Cradle Of Filth не са комерсиални. Аз също съм им фен и те са сред първите истински метъл групи, които съм слушал. Вярно, не продават 5 милиона копия примерно, но за стила си (блек) продават прекалено много... че и вече записват за Sony... ![]() Искам да те попитам нещо - не знам дали си музикант, но да предположим, че си. Ако си истински творец би ли свирил едно и също 20 години? Няма ли да се опитваш да се усъвършенстваш, да разкриеш нови висини във музиката, която обичаш, и със всеки нов албум... със всяка песен да изненадваш хората, които са слушали хиляди пъти всички твои песни, знаят всичко за теб... Няма ли да експериментираш с това колко велик можеш да станеш като изпълнител и композитор, като новатор и да натикаш китарите в гърлото на кварталните келеши, които си мислят, че "Господа за шлифера яко са гепили" ( ![]() Мога да дам пример за такива изпълнители. Алис Купър например. Ози Озбърн... Paradise Lost... Мога да дам и пример за хора, които са намерили веднъж печелившата комбинация, която продава албумите им и печели винаги почитатели във всяко едно ново поколение... Единственото нещо, което правят е да вдигат шум около себе си, че са издали нов албум. Такива са Manowar, Iron Maiden, особено AC/DC (откак умря стария вокалист ![]() -------------------- Който пее (освен блекметъл) зло не мисли.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Стилът на linkin и на limp не бил по-ограничен от хевито... Нима?! В хеви метъла няма да видиш такова вопиющо еднообразие в музикално отношение и такава липса на творчески идеи. Хеви групите звучали сходно, казваш - кое им е сходното. Пичовете си свирят РАЗЛИЧНИ рифове и хармонии, текстовете са РАЗНООБРАЗНИ (пък и могат да правят концептуални албуми) - било философски, фентъзи базирани или социално ангажирани, а да съдиш по имиджа на дадена група за музиката и е елементарно. И да не бяха с дълги коси, големи мускули и прочие, това нямаше да има грам значение - важно е това, което създаваш, а не как изглеждаш и се държиш. И далеч не всички групи базират музиката си на посочения от теб стереотип "куплет-припев-куплет рифове и т.н." Тук има и преходи, и инструментали, композицията често е разчупена - има дори групи, които нямат припеви (да, за пауър жанра говоря).
За корн не ми се спори - това, че някой голям музикант ги е похвалил (може би за да се саморекламира по този начин) далеч не означава, че музиката им е качествена. Въпрос на вкус е, но и техните песни са също тъй скучни и еднотипни като на повечето нео-изпълнители. Говориш за нестандартното в музиката им... Похватите им бледнеят пред изстъпления на групи като Asgaroth или Ram-Zet що се отнася до смесването на стилове и "шизофреничното" звучене. Не, радиото и телевизията не са основните ми източници на информация относно нео-то. Слушал съм немалко албуми (взети от приятели най-вече), за да мога да давам примери. Ако 90% от феновете на метъла, които познаваш са неудачници и ревльовци (а според мен е тъкмо обратното), държа да ти кажа че при нео-феновете положението е още по-лошо. Нео в момента слушат предимно комплексирани пубери, които не могат да осмислят живота си по друг начин, освен чрез "бунтовните" послания на тази музика, които ги карат да се чувстват много велики, тежки, cool и прочие. Типичният метъл фен (говоря по собствени наблюдения) е интелигентен човек с широка музикална култура и с някаква цел в живота. А дори да беше както казваш - не се вдъхновявам от феновете, а от групите и от посланията им. Нямам нищо против всеки да твори и да се развива в избраната от него посока. И за стотен път казвам - аз не целя да обиждам неото и феновете му, нито да им натрапвам някакви мои предпочитания и т.н.. Просто изказвам мнението си, че тази музика има твърде малко общо с останалия метъл, за да спада и тя към него. Cradle не са комерсиални, въпреки всички нападки и приказки по техен адрес. Да, имиджа им на моменти е прекален, но пък поне си пасва с музиката, която правят. Какво като са подписали със Sony?! Това ли е твоят критерий за комерсиалност - не какво прави групата в албумите си, а кой ги издава? С последния си албум те дадоха достоен отговор на всякакви упреци в комерсиалност - чуй "Damnation And A Day" и тогава ще ги обсъждаме отново. Ако бях музикант, не бих свирил едно и също, разбира се... по-скоро бих се опитал да изградя собствен оригинален стил (доколкото е възможно), да се науча да свиря прилично, и да се стремя да се развивам. Специално твърдението ти за Cradle и Dimmu е смехотворно - та всеки техен албум е уникален сам по себе си, като същевременно се вписва в стила на групите. Малцина могат да го постигнат... За Manowar си прав донякъде, ала за Maiden не съм съгласен. Не считам, че за да бъде оригинална дадена група, е необходимо с всеки нов албум да прави коренни промени в звученето си - напротив, всеки следващ албум трябва да е музикално по-съвършен от предходния, но и същевременно да има някаква връзка между двата, да личи развитие... -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Архидемон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3914 Регистриран: 12-April 03 Потребител N: 65 ![]() |
Ааа не, така няма да се разберем, явно трябва да говорим с имена.
1.Еднообразие????(руми, не става дума за тебе, просто пиша 4 "?") Съжалявам ама не съм сигурен че Spineshank, Coal Chamber, Staind,LP,40 bellow summer,dry kill logic,godsmack, one minute silence,otep и Slipknot например имат много (да не казвам нещо) общо в звученето си или пък в текстовете..а става дума за 10-тина от всички нео-метъл групи. Корн...дали мнението ти е обективно или субективно?Аз лично не смятам че има еднообразие между песните Good God, Freak On A Leash и Here To Stay например. А що се отнася до I. Maiden - не знам дали си менят ст-рата на песните и др. такива глупости, но "Fear Of The Dark" и песните от времето на "Run to the hills" (съжалявам но не знам името на албума) ми свучат страшно подобни и за мен да подредиш нещата по нов начин не означава задължително че правиш нещо ново. 2. Като можеш да даваш примери защо не ги даваш...ill nino, pod и papa roach ли са ти давали само? 3. За феновете на даден стил не може а и не бива да се съди...някакси ми прилича на дискриминация, това че някой мой или на warrior събрат е бил напушен олигофрен означава че и ние сме такива ли? 4.Ние не наричаме нео-метъла "нео-метъл" все пак - думичката метъл само показва че ядрото е най-доброто от метъла и вече останалото е пълна свобода, а това че някой хора нямат добра представа за "най-доброто" е минус за групата а не за стила! 5. За Cradle мога да съм сигурен че са комерсиални точно колкото вие може да сте сигурни за LP - само те самите си знаят и всичко останало са само хипотези често подтиквани от желание за самоутвърждаване (по-често лъжливо) - видите ли аз слушам Истински метъл а не фалшив следователно съм възвишен и ми е много голяма музикалната култура 6.Абсолютно съм сигурен че трябва все някога дадена група да направи нещо което никой не е вярвал че ще направят, макар и само за експеримента - ако се получи нещо като Металика, винаги можеш да покажеш на света че още можеш старото...но си искал да рискуваш и да достигнеш по-високо, да не се лимитираш с това което се изисква от теб, да бъдеш себе си и да не ти драме как си се издънил, защото истинските фенове не биха си извадили заключения от един провал. М/у другото някой слушал ли е "Breack The Cycle" на Staind? Според мен това е пример за албум по-добър от синглите на групата. И това че Арън е избрал да говори за шитавия живот, нещо което е правено и преди него означава че е позъор така ли? Човека си е изтсрадал доста и от наркотици и от любов (и всякви такива лоши работи ![]() ![]() И warrior,албума "sevas tra" на "otep" слушал ли си го? Да ми обясниш тяхната некадърност и защо точно не са метъл...ама айде да не задръстваме форума с всички групи които слушам. Male ama sa ni dylgi post-owete |
|
|
![]() ![]()
Коментар
|
|
Dosta dalgi..tuk stana prekaleno slojno za men.....moje bi 6toto me marzi da 4eta
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Страйки:
Трябва да призная, че от изброените от теб групи са ми познати само Coal Chamber, Staind, Godsmack и Slipknot, като донякъде уважавам единствено последните. Но като цяло продължавам да твърдя, че звученето им е сходно. Това, че китарите им са настроени по различен начин, не е съществена разлика, не мислиш ли? Е, Slipknot се отличават на фона на общата посредственост, но те и не са точно нео... Кои песни от времето на "Run To The Hills" имаш предвид? Сигурно няма разлика в композициите от "The Number Of The Beast" и тези от "Fear Of The Dark" (един от малкото слаби албуми на Maiden, прочие), щом ти си казал... Аз обаче смея да твърдя обратното - стилът наистина е същият, но като музика и текстове разликата е забележима. Прочие, първият който започна с "дискриминационните" обобщения, е твоят колега Metanoia - аз само последвах светлия му пример. Пак се изказваш неподготвен - неото взимало най-доброто от метъла... Кое взима бе, братко - единствено дистортнатите китари са общото м/у двата стила. А като концепция нео-то няма почти нищо общо с метъла. За Cradle грешиш - не можеш да твърдиш, че са комерсиални, без да познаваш творчеството им и да следиш посоката им на развитие - все пак става въпрос за група с над десетгодишна история. И всеки човек с някаква музикална култура може да ти каже кога една група започва да изневерява на стила си, за да се продава. Cradle никога не са залитали в такава посока. lp не виждам смисъл да ги обсъждаме - те си правеха музика за масова консумация още от създаването си. Относно мнението ти за експериментите - съгласен съм, въпреки че това не бива да се превръща в самоцел на която и да е банда. По някаква случайност съм слушал Break The Cycle на Staind и предполагам, че знаеш какво мисля по въпроса. Не ме интересува дали фронтменът им е позьор, или не - просто текстовете са елементарни, както впрочем и инструменталът. Ха, Страйки - те ако можеха да си преплитат пръстите, нямаше да свирят нео... -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Метъл ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1599 Регистриран: 26-April 03 Потребител N: 83 ![]() |
slu4aino i az da kaja 4e vupreki ima mnogo SHIT v Neo-to ima STRA6NO raznoobrazie v nego kakto kaza ili sw1cthed [na koiot btw sum slu6al 2-3 pesni ...inside...10 dead fingers i tn ..gotini4ki sa ] ili sepulturahead
vidqh nqkude za industrial elementite..am ima6e takiva EDNO VREME v Disturbed,Spineshank a sega ima v Chimaira ,Five Pointe 0,DownTheSun,Skrape ,Ultraspank drugo...deaznam ...beszmislen e spora..kakto ne mojete da sravnqvate primerno misho shamra sus R'za taka i Lp sus Slipknot da re4em a ottam i supostavqneto mu s klasi4eskiq hevi metul ...koito po moe mnenie e stra6no ostarql i monotonen no 6tom na Warrior Of Ice mu haresva.. ![]() -------------------- as time slips away
the cage will rust life will go on as you fall to dust |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Какво ще рече остарял, приятелю? Една музика не е остаряла, докато все още има хора, които да я харесват, и такива, които да я свирят. Какво като повечето хеви групи са създадени отдавна - все едно е да се твърди, че класическата музика е остаряла, понеже е правена преди двеста и повече години (но хората все още я слушат!)... Подобни твърдения са несериозни. Това, че нещо е модерно в момента, не прави автоматически всичко друго "остаряло".
-------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Warrior of Ice, твоята работа е "едно си баба знае, едно си бае". Като не те интересува мнението на другите, както и истината защо изобщо пишеш? Или по-точно защо четеш? Чувал си 20 албума на наистина най-комерсиалните групи и правиш генерални заключения... че и се опъваш, че си слушал много. НИЩО НЕ СИ ЧУЛ! А пък да твърдиш, че Slipknot и Godsmack изобщо имат нещо общо във стиловете си е пълна глупост. Godsmack имат повече общо с хевито, отколкото със Slipknot (тука вече общото със неото е само ниско настроените китари и нищо друго - нито вокала отговаря на описаното от теб, нито инструментала има сола и т.н.). Да не говорим пък, че в първия албум на Slipknot (ако си го глушал) има поне по 2-3 различни стила НА ПЕСЕН. Надявам се някой път да седнем двамата да го слушаме и ще ти показвам... да те видя как ще отречеш тогава... или ще почнеш да се правиш на неразбрал ... или пък голям разбирач! Аре у лево!
Неото нямало нищо общо с концепцията за метъла ... ами ако метъла е са жени, мотори, пиене и мечове - да, няма, признавам. Обаче лично за мен метъла не е такова! LP от самото начало НЕ свирят комерсиална музика! Както и Cradle НЕ свириХА! Но сега си свирят. От много години свирят чисто КОМЕРСИАЛЕН БЛЕК без изобщо да е запазена ФИЛОСОФИЯТА на блека... както и 99% от останалите блек групи! Хич не ми обяснявай, че Steve Vai и Joe Satriani са започнали да си правят евтина реклама като хвалят KoЯn. Смешно е! Нито те, нито Алис Купър имат нужда от такова нещо, а са хора доказали спсобностите си на музиканти, признати са от всички, които разбират от МУЗИКА. Нито пък Oзи Озбърн има нужда да си прави реклама като свири с Coal Chamber. За еднообразието в хевито нямам какво повече да ти кажа - китарки, солца, припевче... Далеч не са толкова много групите, които не следват тази схема ... да не кажа, че са просто изключения да имат няколко песни да не са такива. Различни били рифовете и хармониите ... ми то оставаше да свирят всички само еднакви! Разбира се, че са различни, но са си пак типичните за хевито постройки, настройки и т.н. Еднообразието на хевито и ограничеността му като стил съвсем не е по-малко от това не неото... да не говорим, че това, което каза за Корн (че са еднообразни) просто съвсем не е вярно. Посочиха ти по-горе защо, и трябва да си глух, че да не чуеш разликата между първия и всеки следващ албум. Това че не ти оттърва да го признаеш си е твой проблем. За класиката не отваряй дума. Кажи ми, след като 200 години се е слушала тази класика продължава ли да се развива и сега? Модерната класика няма нищо общо с нея с изключение на инструментит. Класиката си е класика, слушала се е до сега, пак ще се слуша. Блек Сабат са се слушали и ще се слушат. Същото важи и за Мейдън. След 20 години Slipknot, Korn и т.н. също ще станат класика. Независимо дали го искаш или не. Всеки нов стил започва с големи тълпи фенове, групите са набеждавани за пошли и еднообразни, наблягащи само на имиджа си, но след 20 години нещата се променят. Да ти дам ли стари статии за Алис Купър ... примерно? Винаги е било така и винаги ще бъде. -------------------- Който пее (освен блекметъл) зло не мисли.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
protocol down ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1855 Регистриран: 12-January 03 Град: Пловдив Потребител N: 4 ![]() |
Цитат(???? @ May 9 2003, 07:26 PM) Dosta dalgi..tuk stana prekaleno slojno za men.....moje bi 6toto me marzi da 4eta ![]() ???? , моля те друг път се въздържай от такива коментари, моля те... Има си тема Лигавщини и там можеш да си пишеш простотии! БТВ: Написах 2 страници на Уърда по темата и спря тока преди да сейвам и сега не ми се пише пак, но само ще кажа, че не виждам какъв е смисъл да се водят подобни спорове?!?!?! Ние които слушаме всичко друго освен нео, никога не сме ви казвали: "Не слушайте нео метъл" или нещо подобно, ние просто не харесваме стила и толкова. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Напротив, Metanoia, мнението на другите ме интересува и гледам да го уважавам - това значи ли, че трябва да съм съгласен с всеки?! Не твърдя, че съм слушал много (това никъде не съм го казвал) - просто съм слушал ДОСТАТЪЧНО. Да, за Godsmack си прав (не приличат на Slipknot), може би не се изразих правилно в предишния си пост... Но за албума на Slipknot не съм съгласен - кросоувърът е налице, но пък чак по няколко стила на песен няма. Комбинират нео с траш елементи, и толкова - това е положението из целия албум. И не се нуждая от нечии познавачески напътствия (били твоите или нечии други), за да разбирам дадена музика и стила й. Слушам метъл от достатъчно време, за да мога поне това да правя. В случая само ти си този, който не уважава чуждата позиция.
Метълът не е жени и мотори, а нещо много повече - ако си беше направил труда да вникнеш в написаното неотдавна от мен по въпроса, нямаше да се налага да повтарям. А каква, прочие, музика свиреха lp в началото? Може би някакъв ъндърграунд кросоувър? ![]() Дори да не ти се иска да го приемеш, съществува възможността дори вечни изпълнители като Vai, Cooper и Satriani да искат да разширят кръга на своята публика с ласкателски изказвания по адрес на комерсиални групи като korn. А дори и въпросните изказвания да са резултат на искрено възхищение, то много други велики музиканти са се изказвали против тази гавра с метъла, която наблюдаваме през последните години. Не знам на какво се дължат впечатленията ти от хевито, но ми се струва, че редиш заучени фрази, без да си наясно какво се случва с тази сцена през последните години. Настройките и постройките били едни и същи... пълни глупости! Слушай някои от новите групи като Stratovarius, Children Of Bodom, Rhapsody, Edguy/Avantasia, Nocturnal Rites, Domine, и т.н. и после ми дрънкай врели-некипели за еднообразието на стила. Аз не мога да нарека нехарактерна структура на песента, комбинирана с майсторско свирене с влияния от класическата музика, нещо еднообразно. Но когато човек е предубеден, дори смислените доводи отиват на вятъра... И още нещо, относно класиката - това, че съвременните изпълнители използват нови похвати с класическите инструменти, не е лошо. А аз искрено ще се учудя, ако до 3-4 години Slipknot не се разпаднат... за да направят някой шумен реюниън само година по-късно, разбира се! -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 14th May 2025 - 07:53 AM |