Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
3 страници V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Колко прослушвания ви трябват..., ...за да харесате някоя песен или група
Metanoia
коментар Nov 28 2005, 11:08 AM
Коментар #1

I Am The Bloody Earth

Група: Потребители
Коментари: 515
Регистриран: 4-February 03
Потребител N: 25

Искам да ви питам колко пъти трябва да чуете дадена песен за да я оцените и за да ви хареса? А група? И всеки път различно ли е? Т.е. някои групи да ги харесвате от първо слушане, а други да трябва да ви престоят в главата и да ги слушате няколко пъти...

Лично аз рядко харесвам някоя наистина стойностна група от първи път. Или поне групите, които ми стават любими рядко ги харесвам от първо слушане.
Може би от най-любимите ми групи само My Dying Bride съм харесал от първия път... и Behemoth... От по-малко любимите Cradle of Filth и Dimmu Borgir... не се сещам дали ги харесах от първо слушане... мисля, че да, но не съм сигурен. Но Tool, Marilyn Manson, Korn, Slipknot ми трябваха много, много пъти да ги чуя за да ги харесам, да не говорим, че ми трябваха да чуя и доста песни за да разбера за какво става въпрос. Аз го намирам за нормално, да стане така - ако се гледа повърхностно на въпросните групи не са нищо особено (даже обратното) и започваш да загряваш за какво иде реч много по-късно. Докато другите са по-сложни за възприемане, но нямат повърхностно ниво, на което могат да бъдат гледани - или ги разбираш, или не...
Май нищо не казах... rolleyes.gif Както и да е, отговаряйте на темата...

--------------------
Който пее (освен блекметъл) зло не мисли.
Go to the top of the page

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Nov 28 2005, 11:13 AM
Коментар #2

Facepalmer

Група: Приятели
Коментари: 13270
Регистриран: 11-April 03
Град: South Of Heaven
Потребител N: 63

Различно е, разбира се. Sepultura, Pantera и Machine Head ме прегазиха още с първото слушане. The Haunted и Killswitch Engage пък изискваха много повече слушания за да ми влезнат в душата. По принцип нещата, които влизат по-бавно, стават по-любими впоследствие.

--------------------

+Quote Post
Lucretia
коментар Nov 28 2005, 11:17 AM
Коментар #3

Просветен

Коментари: 401
Регистриран: 25-October 05
Град: Хангар 18
Потребител N: 996

Обикновено групите, които ме грабнат веднага, не просъществуват дълго в моето сърце biggrin.gif Най-често ми трябва известно време да отсея стойностните неща от еднодневките. Общо взето има групи, които колкото повече слушам, толкова повече ми харесват и такива, които с всяко следващо слушане ми стават все по-безинтересни. Но има и изключения, разбира се.

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Nov 28 2005, 11:19 AM
Коментар #4

Balance Guardian

Група: Админ
Коментари: 28394
Регистриран: 12-January 03
Град: София
Потребител N: 3

Различно е за всяка група, дори за всеки албум. Ако си много навътре в творчеството на даден изпълнител и си запознат с похватите, които предпочита да използва, не е нужно много време, за да схванеш една нова творба. Не мисля, че има пряка връзка между времето, необходимо за асимилиране на една музика и качествата й. Дори не смятам за вярно твърдението, че това, което бързо те грабва, бързо омръзва. Всичко опира до композиторско майсторство. Едно време за да осмисля албумите на Immortal, ми бяха необходими сериозни усилия, но днес са сред любимите ми групи, при все че им знам всяка песен наизуст. Сега въобще не ми коства толкова усилия да разбера и доста по-сложен блек метъл от техния, чувайки го за пръв път. В един момент слухът на човек се тренира...

--------------------
Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.

+Quote Post
Pyjamka
коментар Nov 28 2005, 11:22 AM
Коментар #5

ПринЦецка

Коментари: 1227
Регистриран: 5-October 05
Град: Pyce
Потребител N: 962

Бих казала, че това не само за определена група, не само за даден албум, а дори и за конкретна песен е строго индивидуално. При мен фактори да харесам от първо слушане дадена песен (занапред ще обсъждам само песните) са това дали съм слушала преди дадената група, с каква нагласа съм към въпросната песен (дали очаквам да ми хареса или не) и, разбира се, много важно е и настроението ми. Спомням си, че първия път, когато си пуснах Soulfly, бях възхитена от яростта и мощността на звука и, явно тогава съм била така предразположена, веднага ми хареса! (Ако не ме лъжи паметта, песента би трябвало да е била "Seek'n'Strike", защото се сещам, че преди да имам каквото и да е на Макс, много усилено търсех това парче.)
Има много случаи, в които пък първоначално изобщо не ми е харесвало звученето на дадена група, а после съм се влюбвала буквално в нея! Иде реч за Children Of Bodom и т.нар. от мен "период на деветия диск" (дълга история... wink.gif ).
Сама съм си ставала свидетел и на следната ситуация: слушам песен на дадена група, за която не съм знаела нищо преди това, и ми харесва още от втората нота, но след това, когато съм намерила и други парчета на същата банда, вече не ми харесват толкова. Има и случаи, в които някоя група не ми харесва по принцип, но отделни песни ме кефят.
Изобщо... Както по-горе писах, кажи-речи за всяка песен си е поотделно. Важно е обаче човек да си намира все нови и нови творения и по този начин да се обогатява повече. smile.gif

--------------------
Наоколо е светлина и мрак -
едновременно! -
звуци и безмълвие, болка и наслада, смисъл и безсмислие, отрицание и възторг, Север и Юг.
Наоколо е ексил без спомени, безкрайна умора и волтова дъга от високо напрежение. Стени, за които епидермисът съобщава, че са изкъртени. От чужди изстрели? От собствени зъби? - какво значение има това! - пещерата е ехо на детската люлка и Лот се люлее, хванал се с две ръце за пръчките (ако все още има ръце!), все по-високо и по-високо - главозамайващо е! Ще се превърти през глава! - докато люлката се превърне в катапулт и го изстреля в самото сърце на
...Бога.

Сигурна съм, че в живота има две неща, на които може да се разчита: удоволствието на плътта и удоволствието на литературата. Аз имах щастливата съдба да събера и двете и да ги изпитам заедно изцяло.

+Quote Post
Slash
коментар Nov 28 2005, 11:53 AM
Коментар #6

Сатана

Коментари: 7135
Регистриран: 1-April 05
Потребител N: 783

Ейгу нашия музикален критик - Metanoia. tongue.gif
Хубава тема, между другото.

Музиката е лична емоция. Всеки харесва дадена песен или група по различен начин. Аз лично, при първо прослушване мога да разбера, дали ще слушам дадената група (примерно) занапред. Една музика не е по-дълбока от друга, ако ти самият не си втълпиш така. Не се тревожете ако не сте ме разбрали, и аз не се разбрах. punk.gif

+Quote Post
MadHatter
коментар Nov 28 2005, 12:09 PM
Коментар #7

ghost of the sun

Коментари: 3537
Регистриран: 5-September 05
Потребител N: 924

кратко и ясно: един
ако някой елемент от песента или нещо,което знам,че е характерно за групата ми хареса на момента,значи ще продължа да я слушам.но това не означава,че няма случаи,в които съм слушала една група много време и чак тогава ми е харесала.но мисля,че ако нещо трябва да ти хареса,то ще ти хареса от първия момент.

--------------------
Не насилвайте нещата, просто вземете по-голям чук.

+Quote Post
Blashyrkh
коментар Nov 28 2005, 01:04 PM
Коментар #8

Демон

Коментари: 2148
Регистриран: 14-December 04
Потребител N: 693

Малко албуми са ми харесвали от първия път. Сега се сещам за Brave new World или Show no Mercy. По-сложните и задълбочени неща са ми отнемали много време. Например Individual Thought Patterns (това първо го слушах 1 седмица нон стоп, и после след месец още толкова и чак тогава ме удари величието му). Други такива албуми са примерно - From the Pagan Vaslands, Stormblast, De Mysteriis Dom Sathanas, Minas Morgul (това все още ми е особено за слушане), Dark Medieval Times, Повечето на Immortal. Да добавим и At te Gates, че много блек стана smile.gif.

След като си слушал доста време стойостни неща, развиваш слух за тях. Ако сега ми попадне някой такъв албум най-вероятно ще ми отнеме по-малко време да го разбера. Разбира се за тези неща доста зависи и от концентрацията и настроението, когато слушаш.

+Quote Post
Валкирия
коментар Nov 28 2005, 03:10 PM
Коментар #9

Прослушващ метъл
**

Коментари: 236
Регистриран: 20-July 04
Град: Sofia
Потребител N: 564

Що се отнася до песните,на 1-во-2-ро слушане вече съм решила дали ми харесват,или не.Има такива песни като Close My Eyes,Silent Angel,Nobody's Fool които ме грабват от първия път и ми остават любими- това обикновено са балади.Иначе,за да "отсея" някоя група и да преценя цялостно творчеството й,определено трябва да мине повечко време и слушане на всеки албум по няколко пъти..

--------------------
В пустинята видях човек-гол,озверял,клечеше на земята и стискаше сърцето си,и го ядеше."Добро ли е,приятелю?"-му казах аз."Горчиво е"-отвърна той."Но ми харесва,защото е горчиво и е мое."

+Quote Post
Svetyl
коментар Nov 28 2005, 03:38 PM
Коментар #10

Поетично бездушен

Коментари: 6131
Регистриран: 8-October 03
Град: Русе / Велико Търново
Потребител N: 295

Ami znachi ima mnogo neshta koito me kefqt, goworeiki za albumi. No samo tezi, koito sa mi haresali ot pyrwiq pyt, gi slusham zadylgo. SaXoN primerno mi haresaha wednaga. Drug e wyprosa che tochno togawa ne znaeh shto. Chak kato se zapoznah po obstoino s tworchestwoto im i shwanah. Lichno spored men pri pyrwoto slushane na dadena pesen/album, chowek edin wid si testwa sluha. Ako mu haresa ot pyrwiq pyt znachi che ima zashto da rowichka po obstoino w pesenta/albuma.

--------------------
Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse.

Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто.

+Quote Post
feather
коментар Nov 28 2005, 07:07 PM
Коментар #11

какво ме гледаш, а?

Коментари: 1460
Регистриран: 3-November 04
Потребител N: 653

Абсолютно съм съгласна с по-горните мнения за индивидуалния подход и важността на многото фактори изграждащи представата за конретната песен/мелодия/албум. smile.gif
Но тъй като става въпрос за личната ми преценка ще спомена и нея.
В повечето случаи ми е абсолютно достатъчно да преценя дадена музика от първото изслушване. Говоря за настоящия момент, а не как бе преди 3-4 години...wink.gif Все съм понаучила това-онова за това време. wink.gif Разбира се, че е важно дали съм запозната с предишно творчество, стил, насоки (дори с тенденциите за експериментиране). От друга страна се опитвам да не бъда предубедена към новите неща, които ми се налага да слушам. Отново да се върна във времето преди няколко години когато ситуацията не беше изобщо такава и определено бях ограничена (wink.gif) в много по-голяма степен от сега... Приемах нещата по по-детински начин. Не, че сега съм нещо кой знае какво... tongue.gif
Та това е - преценявам дали една група/песен/албум ще ми харесат като се опитвам да ги приема такива каквито са, да разбера псоланията им, да вникна до колкото е възможно в същността на направеното от тях. Понякога това се случва от първата нота, друг път доста по-късно. В повечето случаи ситуацията ми е ясна за съвсем кратко време след изслушването й/им. За моя радост, първоначалното впечатление се потвърждава за постоянно в повечето случаи.

+Quote Post
InsArtTure
коментар Nov 28 2005, 07:21 PM
Коментар #12

Бесен тийн, какъвто отдавна не трябва да е

Коментари: 3402
Регистриран: 29-October 03
Потребител N: 317

Цитат
Музиката е лична емоция. Всеки харесва дадена песен или група по различен начин. Аз лично, при първо прослушване мога да разбера, дали ще слушам дадената група (примерно) занапред. Една музика не е по-дълбока от друга, ако ти самият не си втълпиш така. Не се тревожете ако не сте ме разбрали, и аз не се разбрах.

Взехте ми думите от устата с Уориор. Нещата опират както до тренинг, така и до нагласа. Преди 2 години Анатема ми звучаха тотално неразбираеми, докато сега са сред любимите ми състави изобщо. Просто сега такава ми е нагласата към света. Меланхолично-тържествена в конкретния случай.

--------------------
"Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith

+Quote Post
Mort
коментар Nov 28 2005, 07:22 PM
Коментар #13

Witcher

Група: Metal World Conclave
Коментари: 4075
Регистриран: 8-October 03
Град: Sofia
Потребител N: 296

При мен също е различно, но много неща които не са ми харесали от първо слушане сега са ми любими. Но пък аз смятам, че съм достигнал някакво ниво на познаване на метъла и съм склонен да оценя нещо като качествено още от първо слушане, дори когато не ми харесва особено (като например последния Nevermore).

--------------------
Място за реклама:

+Quote Post
ivomag
коментар Nov 28 2005, 07:45 PM
Коментар #14

Прогресиращ

Коментари: 502
Регистриран: 14-May 04
Потребител N: 486

А мен като си пусна нещо ново или ме грабва веднага,или просто си остава някаде измежду дисковете! whistle.gif

--------------------
A TOUCH OF EVIL

Please set me free
I can't resist a Touch of Evil

+Quote Post
Metanoia
коментар Nov 29 2005, 12:58 PM
Коментар #15

I Am The Bloody Earth

Коментари: 515
Регистриран: 4-February 03
Потребител N: 25

Я колко смислена се получи темата. Чак да не повярваш! cool.gif

--------------------
Който пее (освен блекметъл) зло не мисли.

+Quote Post
anonimna_dx
коментар Dec 1 2005, 12:32 PM
Коментар #16

... 2 hEaRtS ...

Коментари: 837
Регистриран: 10-October 03
Град: Gb
Потребител N: 305

"Музиката е лична емоция.Всеки харесва дадена песен или група по различен начин" ....

Всяка песен и съответно група взависимост от настроението (емоционално или каквото и да е... ) ми влияе по различен начин... blink.gif на една и съща песен мога ужасно много да се кефя , радвам и т.н.. и в следващият момент да ми е толкова тъжно и неприятна... suicide.gif Дори и песента да е от тези дето въобще не биха ми харесали.. ако открия нещо лично.. нещо докосващо.. и така..
Иначе има песни които направо немога да ги понасям, но по стечение на обстоятелстваат ги знам ph34r.gif huh.gif вследстие на постоянно набиване.. unsure.gif Незнам какво толкова са ми направили Manowar , но просто немога да ги слушам.. pinch.gif no.gif направо издивявам... или например в началото вокала на Accept много ме дразнеше.. а сега си заемат мястото си в winamp-a wink.gif
Всичко е индивидуално и според зависи... tongue.gif whistle.gif

--------------------

...Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
Born to be wild....

+Quote Post
`Xandria`
коментар Dec 1 2005, 11:10 PM
Коментар #17

Демон

Коментари: 2408
Регистриран: 5-November 05
Потребител N: 1009

Насила хубост не става. smile.gif
Не мога да прослушвам по няколко пъти дадена песен,само за да ми хареса.Не казвам,че всички групи,които обичам съм ги харесала от пръв път,но поне при първото слушане ако не песента,то елемент,част от нея ми е харесала,за да продължа да я слушам.Май не мога да отговоря на въпроса,прекалено много фактори оказвaт влияние за това колко пъти ще прослушам дадена песен/група. rolleyes.gif sp_ike.gif

+Quote Post
ThE-SaMe-IdIoT
коментар Dec 1 2005, 11:29 PM
Коментар #18

Прогресиращ

Коментари: 550
Регистриран: 28-November 05
Град: Козлодуй/Правец
Потребител N: 1048

Има някой групи които те "грабват" в още с започването на песента .. има и групи които в началото изобщо не обръщам внимание но в последствие се оказват доста добри wink.gif има и групи които квото и да праа се не се слушат wink.gif

--------------------
I min ensomhet vet jeg likevel
At jeg ikke har noen andre å takke enn meg selv
Derfor er jeg rolig når
Repet strammes rundt min nakke
--------------------------------------------
http://myspace.com/thesameidiot

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Dec 2 2005, 01:35 PM
Коментар #19

Рицар на върховен дом Сянка

Група: Metal World Conclave
Коментари: 13162
Регистриран: 26-November 05
Потребител N: 1041

Наистина си зависи и от групи,и от песните...В повечето случаи трябва да прослушам песента няколко пъти,но понякога тя ме грабва веднага rolleyes.gif

--------------------

+Quote Post
cunt
коментар Dec 2 2005, 02:19 PM
Коментар #20

Modify my water pistol, fill it with piss.

Коментари: 1652
Регистриран: 12-March 05
Град: чувствам как почти пропадам в дълбоката рана.
Потребител N: 765

От първото съприкосновение с някоя песен рядко разбирам дали ми допада. Поне 3-4 нужни са ми.

+Quote Post
Vlad
коментар Dec 2 2005, 11:19 PM
Коментар #21

лайно

Коментари: 1536
Регистриран: 18-August 05
Град: софия
Потребител N: 904

Има песни които ме грабват още от първото слушане.Но много от тях бързо писват.Попринцип някоя песен ми прави впечатление.След тва я слушам няколко пъти и разбирам дали ми допада.

--------------------

+Quote Post
RazorJack
коментар Dec 3 2005, 01:59 AM
Коментар #22

The Conqueror I Be

Коментари: 1797
Регистриран: 17-January 03
Град: 127.0.0.1
Потребител N: 10

Ами за по-сложната музика ми трябват няколко прослушвания (няма строго определен брой) ама първото прослушване е решаващо дали въобще ще си пусна нещо втори път. Обикновено нещо като не ме кефи от първия път така си и остава. Ако ме кефи леко като го пусна пак има шанс да ми хареса повече.

А това че квото ти хареса от първия път бързо писева са глупости според мен. Всичко е според зависи.

--------------------
The day Microsoft makes something that doesn't suck is probably the day they start making vacuum cleaners.

+Quote Post
Spinefarm_Record...
коментар Dec 4 2005, 03:53 PM
Коментар #23

Прослушващ метъл
**

Коментари: 54
Регистриран: 19-August 05
Потребител N: 905

Аз винаги като чуя нещо за първи път, ми се струва адски странно... не мога въобще да го възприема, камо ли да оценя неговата стойност. blink.gif blink.gif После, без да очквам започвам да си го тананикам, ако ми харесва, ама това става вече най-малко след тртото прослушване. smile.gif По принцип колкто по-странно ми се стори някоя парче или група, толкова повече се влюбвам след това в него.

--------------------
A snowy owl above the haunted waters
poet of ancient gods
Cries to tell the neverending story
prophecy of becoming floods

An aura of mystery surrounds her
the lady in brightest white
Soon the incarnate shall be born
The Creater of the night

Deep dark is his Majesty's kingdom
A portent of tomorrow's world
There shall the liquid give Him power
The red-eyed unborn lord

+Quote Post
Rolf
коментар Dec 6 2005, 12:02 AM
Коментар #24

метъл

Коментари: 3123
Регистриран: 8-October 05
Потребител N: 963

Много рядко се случва нещо да ме грабне от първия път. Обикновено един албум ми влиза под кожата едва след петото слушане, но ако при първото съвсем нищо в него не ми допадне, едва ли бих му дал втори шанс. Е, имало е изключения, разбира се...

--------------------
We live to fight the hand of doom,
We got the pride to strike a fool,
Vain glory be my wicked guide...

+Quote Post
ruth
коментар Dec 7 2005, 01:59 PM
Коментар #25

Непросветен
*

Коментари: 20
Регистриран: 30-November 05
Град: само в сънищата
Потребител N: 1054

ми за да ми хареса нещо истинско ми трябват две,три прослушвания-е има и някои изключения,но са рядкост-нещата, които грабват от първия път в повечето случаи ни са истински добри-има си и изключения,но и те са рядкост

+Quote Post
†MidiaN†
коментар Dec 9 2005, 01:37 PM
Коментар #26

Прослушващ метъл
**

Коментари: 82
Регистриран: 9-December 05
Потребител N: 1070

Нещо достатъчно силно ме завладява още първия път .. Така стават големите зарибявки ..
Когато сядам да се занимавам с нещо чуждо до момента, неочаквано далечно от настроението или нагласата ми, отначало се шокирам само .. О.о .. Желание се иска след време да го дочуя и дооценя .. Според ситуацията .. Въпросът тук е мога ли да оценя нещо максимално обективно, без каквото и да било влияние Т.Т

--------------------
Pale colors paint the picture of mankinds usurped hallucination
You dreamt but alas you were dead.
A faded bruised clone of the imitation that was copied centuries ago
There is no wailing and no grief and there are not enough tears in the
sky to mourn the fall of man, not enough strength to raise our heads
and say farewell...

+Quote Post
Nikola Bathory
коментар Dec 9 2005, 01:55 PM
Коментар #27

Прогресиращ

Коментари: 955
Регистриран: 12-June 04
Потребител N: 516

Обикновено едно прослушване.
Е, понякога /но рядко/ някой албум започва повече да ми харесва след като няколко месеца изобщо не съм го слушал.

--------------------

+Quote Post
winterstorms
коментар Sep 10 2008, 02:52 PM
Коментар #28

noctambulant

Коментари: 1754
Регистриран: 6-April 06
Потребител N: 1273

За пет-шест слушания ако не ме впечатли както трябва един албум, не виждам смисъл да се занимавам повече с него. А пък за да го чуя повече от веднъж, трябва все нещо да ми е харесало на първо слушане. Поне при мен нещата, които са ме грабнали най-бързо, са ми останали най-любими и след това.

--------------------

+Quote Post
Despair
коментар Sep 10 2008, 07:34 PM
Коментар #29

Erased

Коментари: 937
Регистриран: 11-February 08
Град: Изгубен
Потребител N: 2589

Странното при мен е, че често не си пускам повече неща, които страшно са ме впечатлили при първо слушане. Постоянно си търся нова музика, и ако нищо не ми хареса в някоя песен, няма да се мъча да си променям мнението. Има албуми, към които просто е трябвало да подходя с подходящата нагласа, обстановка, така нататък, но при втория опит нещата си идват по местата. Трети път, всъщност, има само за наистина любимите ми албуми smile.gif .

--------------------
The 13 Commandments of the Church of Tiamat:
XI. Thou shalt not tell thy brother & sister 'thou shalt not'.

+Quote Post
Aresius
коментар Sep 10 2008, 08:11 PM
Коментар #30

Просветен

Коментари: 311
Регистриран: 22-August 05
Град: The Enchanted Lands
Потребител N: 908

Повечето албуми, които адски много харесвам са ми харесали още от първо слушане, но има и албуми, за които за да ми харесат, ми е било нужно две-три слушания. Ще дам пример с Операта на Гардиън. Когато чух за първи път албума, направо ми идваше да скоча от балкона. Въобще не ми хареса, не можех да повярвам, че една от любимите ми групи е могла да изкара такъв боклук. Зарязах албума... След два-три месеца някъде реших да му дам втори шанс и разбрах, че всъщност албумът не е чак толкова лош smile.gif После го чух още веднъж, и още веднъж... и колкото повече го слушах, толкова повече ми харесваше. Това определено не бе любов от пръв поглед smile.gif Има и други албуми/групи с подобна съдба. Но по принцип ако един албум не ми хареса до третото слушане, го затривам (ако е в компа) и повече не се сещам за него smile.gif

+Quote Post

3 страници V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 20th June 2025 - 07:05 PM