Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Слуша ли се у нас друго, освен...
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
Страници: 1, 2
gadabout
...хепи и флауър метАл?

Така, генерално погледнато?

Купуват ли се халбуни извън тези две красоти? На коцерти на други стилове ходи ли се?

А мрънкаме ли, че няма сцена?

С кашкавал ли е?
HateBreeder
Ти да не си друсан?
Иначе сериозно... Хепи и метАл не ми се връзват нещо. Концертите са такива, каквито ни предложат, а ние нямаме много голям избор, нали? Аз лично искам да видя Silent Civilian, но съм наясно, че това никога няма да се случи. По-скоро биха поканили омразната ми Таря за 10000 път, отколкото някоя нова, свежа банда...
gadabout
Друсан съм. Проблем?

Концертите са такива, каквито ни ги предложат, а? А предлагането от какво се определя?

Особено е грозно по малките концерти и на тези, на които участват родни банди - 6 до 10 лъва са много, като и без това можем да коравеем по фороните. Що пет човека да дадат 6 лв за Интралмънт, като 5000 могат да дадат 50 лв за Таря?

И сиренето е с пари, нали знаем?

Много млечно стана...

Или кво, тая тема е нищена вече, предполагам? Какви са изводите? Какво правим?
Во Царствии Твоем
Просто ако сме фенове посещаваме и това е то, то друго за правене няма. Не искам да гледам в двора на другите. Едно време се дразнех на истории от сорта: "Да бе да, ще дам 5 лв за български групи а няма да си взема пиене и да са осмъртя пред залата на концерта...", вече ми е все едно. Ако си успял да грабнеш няколко души-печелиш,а другите нека си се въргалят в калта и да мучат от щастие.
Иначе по въпроса с кашкавала...то хубаво него да го има, ама без филия/масло и кайма с подправки ни принцесата принцеса, ни партизанинът сит smile.gif
gadabout
То не е за гледане в чуждия двор. Не желая кокошката на ближния, не ми се вижда пуйка.

Бедата е, че заговори ли се, обичайно излиза, че у нас еди кво си не се слуша и еди кви си банди няма в България, понеже никой не свири и всички са зле, и лайна, и кочини, и нам си кво...

Ба ли го, може и да нямаше сми от тая тема.
HateBreeder
Винаги има сми от нещо, което напира да види бял свят. Щом си направил темата, значи има защо.

A ето ти нагледно как стоят нещата. Hype са приятелчета. Свирят общо 3 групи за кирливите 6 лева... Лошото е, че тук за да се занимаваш с подобна музика, можеш да го правиш само и единствено като хоби. Ужасно, но факт. Гада, това за друсането беше в кръга на шегата, защото ми беше трудно да схвана "метафорите" в началото. wink.gif
I Like Scat Porn
Цитат(HateBreeder @ Apr 21 2011, 05:25 PM) *
Лошото е, че тук за да се занимаваш с подобна музика, можеш да го правиш само и единствено като хоби. Ужасно, но факт.

От ъндърграунд музика никъде не се правят големи пари. Те големи банди като Найл и Кенибъл не изкарват кой знае колко много, какво остава за по-малки местни. Идеята не е в тва да е "професионално", а да има сцена, музика и фенове. ей така заради едното хоби и кеф.

Не знам кво се слуша в България.
HateBreeder
В България се слуша от всичко,по много.Независимо дали разбираш за какво става въпрос в песента или не.Мейнстриймът разбива на пух и прах таланта на огромна част от свестните творци.И защо?Защото е по-лесно смилаем или просто защото "аверите" го слушат?И това да слушаш ъндърграунд,само защото е "Ъндърграунд" и да се хвалиш с това е същата безподобна глупост.

Сцена в наш'та мила рОдина има,за "леличките и чичковците" от Сърбия,с техният прословут алкохолен и развратен репертоар,а също така и за Металика,на чиито концерти половината(да не кажа и повече) ходят заради Nothing Else Matters,One и The Unforgiven.А за Ride the Lightning(примерно),не са и чували.
gadabout
Цитат(HateBreeder @ Apr 21 2011, 10:01 PM) *
Мейнстриймът разбива на пух и прах таланта на огромна част от свестните творци. И защо? Защото е по-лесно смилаем или просто защото "eврeите" го слушат?

Знаех си, че има нещо...
lodborg
Знам, че е много комплексен въпрос; знам, че един куп фактори допринасят за мизерното състояние на музиката в България; знам, че не е хубаво да обобщавам, но ми се ще да отговоря на няколко от въпросите, които gadabout задава. Първо защото не съм сигурен доколко са риторични, второ защото се радвам, че един от хората, които обичат да обсъждат музиката (а не само да си чешат езиците), е отново във форума. Та...

1. Що пет човека не могат да дадат 6 лв за Интралмънт, като 5000 могат да дадат 50 лв за Таря? - Сериозно ли мислиш, че това е строго български феномен? В чужбина според теб Tarja или Nile правят по-големите концерти. За сравнение, последният концерт тук на Nightwish преди около година и половина (верно, че бяха без Tarja, но принципът си остава) беше на СТАДИОН. Nile не са идвали насам, но последният концерт на Unleashed, примерно, беше в клуб. Абсолютно същата ситуация като в България и съвсем нормално.

Все пак ъндърграундът си е ъндърграунд. По една или друга причина, Tarja прави много по-достъпна музика от Nile. Което не означава, че прави по-лоша музика, просто ъндърграундът бива разбиран от по-малко хора. Не само в България, навсякъде е така.

2. Що се слуша само флауър и хепи метъл - лично аз съм на мнението, че родното пауър и хеви са в около хиляда пъти по-лошо състояние от който и да било друг стил. Коства ми неимоверни усилия на волята, за да изслушам и едно парче от последните албуми на Епизод, които в момента, вЕрвай ми, са сред каймака на пауъра ни. Добре че има групи като Pantommind и Project Arcadia, за да не сме капо в не-growl стиловете. Не-флауър сцената ни, макар да не е цвете за мирисане, е дооооста по-добре.

3. Що пет човека не могат да дадат 6 лв за Интралмънт, като 5000 могат да дадат 50 лв за Таря version 2.0. Reissued, remastered, with bonuses and an extra DVD - според теб колко от тия хора, дето ще ходят на Tarja, има някакъв бегъл шанс да отидат на концерт на Enthrallment? Или още повече - какъв процент от масата, която отиде на Metallica имат някакъв интерес да отидат на концерт на Enthrallment?

Ще дадеш пари за това, което ти харесва. Харесвам Tarja - отивам на концерт на Tarja. Ако не харесвам Enthrallment, и безплатен да беше концертът, пак нямаше да отида. И с риск да обидя теб или някой друг, лично аз точно на Enthrallment и безплатна бира да раздаваха, пак нямаше да отида. No offence.

4. Що нямаме сцена, аджеба - много сложен въпрос, на който за съжалние не се отговаря с "метълът ни е тъп". Първо, живеем в държава, в която учени, учители и като цяло повечето хора едва свързват двата края. За музикантите е още по-сложно. А за да създадеш добра банда, която да прави хубава и качествена музика, се искат време, усилия, много труд, влагане на много енергия и концентрация главно върху музиката и бандата. Не виждам как човек с dayjob може да отговори на тези условия, като в същото време не виждам как музикант без dayjob може да се изхранва. Човекът трябва да яде нещо все пак, нали.

Няма как да се концентрираш върху идеите си и да се занимаваш сериозно с музика, ако всеки ден се връщаш смазан от работа. Така се правят банди, които свирят между другото, нищо повече! Такива банди имаме в изобилие, а на мен такива банди не са ми интересни. Хипотетичен въпрос, понеже май много лоши ти се струват тия български фенове - нескопосана пасмина до един. Ако Enthrallment (почва да ми става неудобно да ги мажа момчетата, ама така идва) излезат да правят концерт в Германия (където едни Mercenary получават вяло поклащане на главите по време на песните и тук-таме някоя вдигната ръка), мислиш ли, че ще бъдат посрещнати от ентусиазирана тълпа фенове в претъпкани зали? Щото мен дълбоко ме съмнява. Немският метъл-фен ли е виновен?

Средно излиза по горе-долу половин албум на година, който да има нещо наистина оригинално в себе си. Едни Pantommind изкараха невероятна тава, преди това имаше страхотен Inspell, който вече ми стана навик да цитирам в многото теми за българския метъл във форума (не че искам да се подмазвам на представителя на бандата, който пише във форума, просто факт), но настрана от това наистина няма нищичко, което да имам желание да си пусна. А в крайна сметка опира до това. Ако музиката не ми харесва, длъжен ли съм да ходя на концерта? Някакъв данък "роден метъл" ли трябва да плащам?
gadabout
Мерси за включването.

Цитат(lodborg @ Apr 21 2011, 10:35 PM) *
1. Що пет човека не могат да дадат 6 лв за Интралмънт, като 5000 могат да дадат 50 лв за Таря? - Сериозно ли мислиш, че това е строго български феномен? В чужбина според теб Tarja или Nile правят по-големите концерти. За сравнение, последният концерт тук на Nightwish преди около година и половина (верно, че бяха без Tarja, но принципът си остава) беше на СТАДИОН. Nile не са идвали насам, но последният концерт на Unleashed, примерно, беше в клуб. Абсолютно същата ситуация като в България и съвсем нормално.

Все пак ъндърграундът си е ъндърграунд. По една или друга причина, Tarja прави много по-достъпна музика от Nile. Което не означава, че прави по-лоша музика, просто ъндърграундът бива разбиран от по-малко хора. Не само в България, навсякъде е така.

Простичък факт и добре, че е така и разбира се, че не е строго български феномен. Но моето разграничение не се основава на мейнстрийм/ъндъграунд, а на това, че прекалено много хора, вписващи се във втората графа, друго, освен да мрънкат, не правят.


Цитат(lodborg @ Apr 21 2011, 10:35 PM) *
2. Що се слуша само флауър и хепи метъл - лично аз съм на мнението, че родното пауър и хеви са в около хиляда пъти по-лошо състояние от който и да било друг стил. Не-флауър сцената ни, макар да не е цвете за мирисане, е дооооста по-добре.

На това ти наблюдение съм доста склонен да вярвам, макар че съм далеч от тази "тежка" музика. Но и тук имах друго предвид.
Голяма част от хората, самоидентифициращи се като "метъли" са чичаци над 40 или младежи между 20 и 30, за които Седемте чудеса на света са Млековар, Металлица, Найтуиш, Хамърфол, АЦеДеЦе, Айрян Мейдън и Моторхед (бъзикът с имената не е с лошо... поне не за всичките). Покрай тези банди голяма част от въпросните фенИ НАЙ-МНОГО да открият 17 по-малки чудеса по поляните на флауър метъла. И да речем, че това просто си е така, в сми, върти го, сучи го, оплаквай се - хората са, каквито са и се кефят на каквото се кефят.
Нямаше въпросната "група" от хора да е с толкова регресивен ефект, ако не допълваше по един ужасяващ начин онази друга, по-малка, но значителна група под горния ти цитат - онези, дето са по-подземни и почти не слушат изброените в предния абзац групи, но и не правят НИЩО друго, освен да хейтят наляво-надясно.

На практика хората извън тези две големи "групи" правят нещо. Средно, колко могат да са тези хора?...


Въпросът за "плащането на данък родна музика" няма да го коментирам, ясно е, че няма такова чудовище.
ZerraX
Каквото и да бухаме против тези, които не се кефят на родната сцена и са по-склонни да дадат 50 кинта за Тarja едва ли ще се промени посещаемостта на ъндърграунд гиговете. Според мене това, че не се тачи толкова ъпдер-а е заради начина на прослушване на метъл. Един човек, който е почнал да слуша Black Sabath, Dio, Judas Priest, Iron Maiden, Venom, Metallica и такива големи групи, едва ли ще стане върл фен на ъндър-а. От друга страна един човек, който се е запознал с метъла чрез не толкова големи и известни групи има доста по-голям шанс да обикне ъндър-а. Това може да не е много вярно според по-възрастните в комуната, но това забелязвам сред младите (все пак и аз съм 1 от тях). Аз не слушам много-много майстриим, но не заради TRVE OCVLT KINGDOM OV FROST, а просто съм навлезнал в метъла с малките групи и тези т.н. величия не представляват интерес за мене.
Просто ще приключа с "За всеки пътник си има влак". А нашият е в The Box-a (най-често), събота (най-често) след 18:30-19:00 (най-често), разбиващи се за 6 кинта.
HateBreeder
Благодаря за "рекламата", ЗеракС.

Това с какво е започнал човек и какво слуша, са две мноого далечни неща. Това, че си започнал с "гейстрийм", не означава, че задължително ще слушаш него. Същото е и с ъндъра... Просто пробваш, ако ти хареса-ОК, ако не-Фък оф и готово...

За концертите: Не мисля, че където и да е по света, парите са решаващи за избора дали да отидеш. По-скоро те подтикват фактори, като приятели, телевизия, албуми, PR и тн.

Да, PR... Колкото и странно да звучи, това оказва огромно влияние на "публиката", защото едни "Млековар" са известни като най-шумната банда, например. Всеки би ги предпочел пред Enraged by Beauty (примерно). Това да се похвалиш на близки, че си бил на концерт на някоя 20-30 годишна група си е сензация сред обкръжението, докато ако изсумтиш някое нечувано име, става конфузно... wink.gif

Сега ругайте братя мои, заради заемането на двете гледни точки.
Hellhound Anathema
Цитат
Просто ще приключа с "За всеки пътник си има влак". А нашият е в The Box-a (най-често), събота (най-често) след 18:30-19:00 (най-често), разбиващи се за 6 кинта.

Браво, браво... Па тя едната София е цяла България, нали.... Другите, които не сме в "голямото селу" а сме от малкото такова... К'во... Да гълтаме копчета и да пикаем със 4 струи, и да се кефим на това ли????? Пфффф Големия гражданин... София не е държава, сещаш ли се???
gadabout
^Оф, аре без такива комплексарски и откровено плоски изказвания, а? Под вола теле търсиш, а под телето... както и да е. Няма връзка с темата.

Относно това, кой с какво започва - и аз не мисля, че има значка. Аз почнах с Офспринг. ПроблемС?
HateBreeder
Не е само София, имаме си "Цонковил", с неизброим арсенал от знайни и незнайни "воини". Но наистина, средищата на подобен вид музика са основно в тези два града, което е меко казано жалко.

Едит: Гада, би ли цитирал на кого точно говориш?
gadabout
На Хелхоунд Анатхема ов Фроузън Мизери енд Ротен Корпсис. А за "започването" с едно или друго - на Зеракс, съответно и на теб, имахте различни позиции, съгласявам се с единия.

А на Цонковил и това, в което се превръща, желая само един едър тролски кор.
Frog
Цитат(gadabout @ Apr 21 2011, 03:45 PM) *
Що пет човека да дадат 6 лв за Интралмънт, като 5000 могат да дадат 50 лв за Таря?

Щото разликата в класите е очевадна, примерно.
HateBreeder
Как по-точно се определя тази "класа", ако може да се използва такъв термин тук? Въпросът не е в това кой каква класа е, а по-скоро баба Таря казва: "Аз ще пея за толкова пари, независимо устройва ли ви или не". Нашите момчета казват: "Живеем в България и мизерията е налице, затова не можем да искаме от хората по 20 лева за концерт, би било егоистично и публиката ще се оправдава, че не сме Соулфлай (примерно)".
_TNT_
Цитат(gadabout @ Apr 21 2011, 02:18 PM) *
...хепи и флауър метАл?

Така, генерално погледнато?

Купуват ли се халбуни извън тези две красоти? На коцерти на други стилове ходи ли се?

А мрънкаме ли, че няма сцена?

С кашкавал ли е?

Радвам се да те видя отново, Гада.

Нещо като не става, дори и българско да е, то пак не става. И не, не мисля, че трябва да се чувствам виновен, че не си купувам дискове с музика, която не ме кефи. Примерът неведнъж е даван. Гърция. Rotting Christ и Septic Flesh. (И) последният на Septic Flesh разцепва. Тук не съм чул нещо дори близо по класа. При пауъра и хевито е страшно положението.
Hellhound Anathema
gadabout: Явно не си ме разбрал или по-скоро аз не се изразих добре.. Познавам доста талантливи момчета и момичета, но за жаласт доста трудно се справят в по-малките градове, та се чудя защо "аджеба" Само в по-големите градове има подобни възможности за изяви??? Като пример давам клубовете в Ямбол... Там няма да има лайв на някоя дет или блек група...

Това исках да кажа, затова, моля да ме извиниш за нескопосаното ми боравене с думичките...
I Like Scat Porn
класа
...
метъл
...
сериозно?!
lodborg
Аха, gadabout, поразгледах какво се случва из други теми във форума в момента и мисля, че разбрах откъде идва възмущението ти. Поне към втората група.

Колкото до първия тип - някои хора просто нямат време да се ровят и преоткриват постоянно вкуса си, което не ги прави по-долна категория. За мен, например, познанията ми по изобразително изкуство започват и свършват с Рембрандт, Каналето (има такв художник, не става въпрос за предаването), Йоаким Лютке и Сет Сиро Антон, което не означава, че хора като sharon, които се занимават професионално с това, трябва да ме считат за имбецил и да ме гледат със снизхождение. Много ясно, че метълът се развива заради хората между описаните от теб две категории, но докато ядът ти към едната може да е оправдан, сред другата има хора, които инвестират времето си я в собствен бизнес, я в семейство, я в хоби различно от метъл. За тези хора си е голямо събитие, че Manowar или Judas са дошли да направят концерт.

И по-лошо от това може да свърши човек. Доста по-лошо.
gadabout
Цитат(lodborg @ Apr 22 2011, 12:18 AM) *
Аха, gadabout, поразгледах какво се случва из други теми във форума в момента и мисля, че разбрах откъде идва възмущението ти. Поне към втората група.

Колкото до първия тип - някои хора просто нямат време да се ровят и преоткриват постоянно вкуса си, което не ги прави по-долна категория.

И по-лошо от това може да свърши човек. Доста по-лошо.

Разбира се - звуча крайно, но просто се изразявам по-обилно, не, че имам нищо против тези хора. Всеки с живота си.
HateBreeder
Жабчо нещо ми избяга, едва ли ще отговори на въпроса ми, но това е без значение. Аз искам да попитам, къде зачезнаха Одд Крю? Те бяха наистина сериозна банда с очевадно бъдеще, да не ги смаза великата машина на "кризата"?
gadabout
Цитат(Hellhound Anathema @ Apr 22 2011, 12:15 AM) *
gadabout: Явно не си ме разбрал или по-скоро аз не се изразих добре.. Познавам доста талантливи момчета и момичета, но за жаласт доста трудно се справят в по-малките градове, та се чудя защо "аджеба" Само в по-големите градове има подобни възможности за изяви??? Като пример давам клубовете в Ямбол... Там няма да има лайв на някоя дет или блек група...

Това исках да кажа, затова, моля да ме извиниш за нескопосаното ми боравене с думичките...

Ми ок де, оставаме на тема значи. Защо в Ямбол няма клубове? Защо в Ямбол няма и концерти, а в Краварна има (да не се мисли, че съм от сектата на цонкопоклонниците)? Каварна не е голям град, по-скоро е село. Ямбол е относително голям град.

Кво куца, според теб?

Може би малко ревем или какво...
I Like Scat Porn
Цитат(lodborg @ Apr 21 2011, 10:35 PM) *
Няма как да се концентрираш върху идеите си и да се занимаваш сериозно с музика, ако всеки ден се връщаш смазан от работа. Така се правят банди, които свирят между другото, нищо повече!

напротив, има много яки банди, които никога не са се изхранвали от музиката си, нито са свирили по стадиони и прочие глупости. виж вече за "сериозно" занимаване с музика, не знам, мен ако питаш - ако си "сериозен музикант" няма да свириш метъл. по простата причина, че има много по-интересни и предизвикателни за свирене неща от метъла. ама май не е в това идеята, а?
pa®tci
Цитат(I Like Scat Porn @ Apr 22 2011, 11:09 AM) *
... ако си "сериозен музикант" няма да свириш метъл. по простата причина, че има много по-интересни и предизвикателни за свирене неща от метъла...

Дълбоко съм склонен да не се съглася и мога да ти сипя бая примери за МЕТЪЛ (или рок) банди, които вкарват в продукциите си и народни творци, и сериозни музиканти, че дори цели оркестри/филхармонии. Като цяло, според мен, метълът е една от най-интересните и предизвикателни музикални сцени в днешно време, защото в него можеш да вкараш АБСОЛЮТНО ВСИЧКО като музика и в него най-много си личи (съответно говоря за лайв изпълненията) кой е кадърен и истински музикант и кой не става за чеп за зеле.

Иначе да, примерно едни LAKE of TEARS не са сериозна банда (разбирай, че не си изкарват прехраната с музика, това им е хоби) но пък за сметка на това ский какви тави пекат - такива, каквито 90+% от днешните банди могат само да си мечтаят да издадат (музика, настроение, атмосфера).


Иначе, Гаде ('драсти, БДУ), наистина кофти тема си заседнал, ама и в наистина кофти момент я захващаш. Да не говорим, че тук, в БГ, сме свикнали, че българското трябва да ни е безплатно (примерът с HYPERBOREA - "Издайте албум, издайте албум, издайте албум, издайте албум, издайте албум, издайте албум..." -> издават албум -> Гошо, Тошо, Атанас, Захари, Харалмпи, Генчо, Бончо и Дончо: "Пешо си го е купил, ше ни го даде да си го запишеме, за к'во да си го кОпуваме?"), а и културата на турнета на дадена банда в "държавата" ни липсва (най-вече, отново, у феновете).

Колкото до това къде засягаш за хеви-метълистите е факт от край време, че те друг музикален стил в метъла трудно издържат. Предпочитат да си циклят на петте избрани бандички (и евентуално 6 542-та им клонинга) и дотам.
lodborg
Цитат(I Like Scat Porn @ Apr 22 2011, 10:09 AM) *
има много по-интересни и предизвикателни за свирене неща от метъла. ама май не е в това идеята, а?


Разбира се, че в това е идеята, къде да е идеята иначе? Да, прав си, че има по-предизвикателни неща за свирене от метъл, но предполагам, че музиката на John Coltrane e означавала точно толкова за него и е била точно толкова предизвикателна за него като музикант, колкото е Nile за Karl Sanders, да речем. Ако музиката, която свириш, не те стимулира по някакъв начин, защо изобщо се занимаваш с това?

И, да, наистина има добри банди, които излизат извън категорията "изхранващи се с музика", но когато младежкият ентусиазъм поутихне, реалността се завърне с гръм и трясък, а някой трябва да плаща сметките, тези банди или се "продават", или биват запомнени като супер яката банда отпреди двайсет години с два албума (Amebix), или оцеляват колкото благодарение на талант, толкова благодарение на постоянство и усърдие. Бандите в последната категория са много малко, защото постоянството и усърдието са много рядко срещани добродетели*. Някак си не го виждам Miles Davis да бачка като счетоводител и междувременно да пише "Kind of Blue".
--------------------------------------------------------------
* И особено в България са почти несъществуващи.
Discipline
Между другото да спомена, че халбумът на Hatebomb е записан и ще бъде промотиран на 21.05.2011 в "The Box" и при това при свободен вход. Мисля да посетя. Освен това на 01.05.2011 в рок бар "Fans" ще има концерт на Деградат и Axecutor.

Човек винаги ходи на това, на което има най-сериозен мотив да присъства. Останалото е бошлаф. Мен примерно на така дискутираната Таря (например) и свободен вход трудно би ме навил да я гледам.
HateBreeder
Имам и друг въпрос, защо концертите на Цици (Сити) са безплатни, идват знайни и незнайни изпълнители, а метъл концерт от такава величина, веднъж на десетилетие да е безплатен? Политиката на организаторите ли е такава?
I Like Scat Porn
Цитат(pa®tci @ Apr 22 2011, 11:47 AM) *
Дълбоко съм склонен да не се съглася и мога да ти сипя бая примери за МЕТЪЛ (или рок) банди, които вкарват в продукциите си и народни творци, и сериозни музиканти, че дори цели оркестри/филхармонии.

окей

Цитат
Като цяло, според мен, метълът е една от най-интересните и предизвикателни музикални сцени в днешно време, защото в него можеш да вкараш АБСОЛЮТНО ВСИЧКО като музика и в него най-много си личи (съответно говоря за лайв изпълненията) кой е кадърен и истински музикант и кой не става за чеп за зеле.

Тва ще да е джаза. в сми, бързите неокласически сола можеш да ги научиш след няколко годинки потене, ама истинската музикантщина си е в импровизациите - няма кой да те "научи".

http://www.youtube.com/watch?v=MiRxLgyN_Lo

иначе си прав - всичко може да вкараш. много се изкефих като чух сериен метъл, хах...

Цитат(lodborg @ Apr 22 2011, 01:02 PM) *
Разбира се, че в това е идеята, къде да е идеята иначе?

Идеята е DIY - свириш квото можеш и го записваш и го свириш на живо, без оглед на това дали някой го кефи или покрива някакви "стандарти". важното е да има демота, зинове, концерти, били те малки, забутани и гадни, и да има фенска база. за сметка на това в България всеки иска да е ебахти якия рок музикант, да се върти по национална телевизия и да свири по стадиони. Еми не става.


Цитат
Някак си не го виждам Miles Davis да бачка като счетоводител и междувременно да пише "Kind of Blue".

Ъм, Kind of Blue е доста минималистичен албум, акцентът като цяло е повече върху модалното свирене, не толкова върху самите композиции. Но да, нямаше да го пробва ако не е бил вече утвърден артист.

Но колко метъл банди експериментират след като са станали големи?
Frog
Цитат(gadabout @ Apr 21 2011, 01:18 PM) *
...хепи и флауър метАл?

Така, генерално погледнато?

Купуват ли се халбуни извън тези две красоти? На коцерти на други стилове ходи ли се?

А мрънкаме ли, че няма сцена?

С кашкавал ли е?

Ти тъп ли си? По какъв начин ти бърка пауър метълът в гъза? Естествено, че се слуша и по-твърда музика и се купуват албуми от други стилове. Просто това е най-достъпното течение в метъла, нормално е да има и най-много фенове. Не ти разбирам мрънкането.
gadabout
^А ти тъп ли си?
mordred
Цитат(gadabout @ Apr 21 2011, 02:18 PM) *
...хепи и флауър метАл?

Така, генерално погледнато?

Купуват ли се халбуни извън тези две красоти? На коцерти на други стилове ходи ли се?

А мрънкаме ли, че няма сцена?

С кашкавал ли е?

Пич, моля те избягвай да сядаш надрусан пред компа !!!!
gadabout
Т'ва се изтърка с надрусаното.


Нещо по темата да кажеш?
mordred
Ще кажа, че трябва да изчакаш да ти мине след като се набоцкаш и после да вилнееш из интернет !!!
Svetyl
Не съм сигурен дали схващам точно идеята на темата, ако не е така, се извинявам за поста...
Смятам, че в момента в България се слуша най-малко от флауър метъла или там както му се вика smile.gif Абе от леките стилове...
Мисля, че в България с всяка измината година "метъл-сцената" или като му викаме там, става все по-сериозна. Като доказателство бих посочил нарастващия брой фестове тук-там...
Иначе обичам концерти на родни групи и когато мога - ходя. Миналият вторник бях на Светльо & The legends. Беше супер.
lodborg
Тук се завърза доста приятна дискусия.

Цитат(I Like Scat Porn @ Apr 23 2011, 09:40 PM) *
бързите неокласически сола можеш да ги научиш след няколко годинки потене, ама истинската музикантщина си е в импровизациите - няма кой да те "научи".

Първо за импровизациите - прав си, страшно трудно нещо са. Затова и най-любимите ми концертни албуми в метъла/рока са на Deep Purple и Rainbow - защото 60% от всеки концерт е импровизация и то страшно добра. Ти го изкарваш обаче, че всичко в метъла е техника. Едва ли не, че след като придобиеш техниката да свириш бързите сола това ще те направи добър композитор. А светът е пълен с обратните примери. Не омаловажавай така достойнствата на композираната музика, както и на човека, който има дарбата да ПИШЕ хубава музика. Било то не на прима виста, било то и без главозамайваща техника. В метъла има бая такива хора.


Цитат(I Like Scat Porn @ Apr 23 2011, 09:40 PM) *
Идеята е DIY - свириш квото можеш и го записваш и го свириш на живо, без оглед на това дали някой го кефи или покрива някакви "стандарти". важното е да има демота, зинове, концерти, били те малки, забутани и гадни, и да има фенска база.

За това, разбира се, си прав и няма как да те оборя. Не мисли, че гледам с презрение на малките некомерсиални банди с по един-два албума, когато тези албуми са качествени. Много мои любими групи са точно такива. Обаче гледам с насмешка на малките банди с по един-два албума, които не са нищо кой знае колко идейно или добро, които обаче се считат за ебаси великата група, 'щото са издали албум в България.


Цитат(I Like Scat Porn @ Apr 23 2011, 09:40 PM) *
Но колко метъл банди експериментират след като са станали големи?

Не са толкова малко. Много набързо ми идват Therion, Septic Flesh са ми в акъла цяла седмица, но и те са за тук, Paradise Lost, Death Angel, Emperor, дори и по-флауър банди като Kamelot.

А ако заговорим за метъл бандите, които експериментират още преди да са станали големи, списъкът ще стана невъобразимо дълъг.
prayer4eto
Цитат(HateBreeder @ Apr 22 2011, 12:20 AM) *
Жабчо нещо ми избяга, едва ли ще отговори на въпроса ми, но това е без значение. Аз искам да попитам, къде зачезнаха Одд Крю? Те бяха наистина сериозна банда с очевадно бъдеще, да не ги смаза великата машина на "кризата"?

Самият факт, че задаваш този въпрос, отговаря на много от разгледаните дотук проблеми.

Ето им Facebook страницата: http://www.facebook.com/pages/Odd-Crew/32088415358
Ето им MySpace профила http://www.myspace.com/oddcrewband
(макар че MySpace-a вече доста западна и май не го обновяват...)

Хайде сега вземи и прочети някоя новина или събитие(,или някакъв график) на български музикален сайт, където да пише кога, къде и как ще свирят Odd Crew...

Съвсем естествено идва въпросът - "Къде се къса нишката?". А също и "Само феновете ли са виновни или пък само групите, или само <новинарските> агенции?"
HateBreeder
Попитах, между другото... Не съм им кой знае какъв фен, просто се сетих,че безспорно бяха доста свежо попълнение на родната сцена. Аз съм далеч от този стил...
pa®tci
@I Like Scat Porn, джаза си е джаз, при него отклоненията в някаква насока са минимални и далеч не толкова чувствителни, колкото при метъла, а бързината на едно соло ДАЛЕЧ не е атестат за това, че то е добро такова.


Това за "рок музиканта" в България, за съжаление, е много точно казано. За друго съжаление, обаче, в нашата "държава" рок музиката далеч не е на такава почит, за каквато се говори. А и нека направим разделение между РОК и МЕТЪЛ, щото двете неща теглят малко в две различни посоки - едното си отива към мейнстрийма, докато другото (с някои КРАЙНО комерсиални изключения) си влачи към ъндърграунда.

В България, за да "пробиеш", е много важно да звучиш поп-рок. Здравият метъл е това, за което не се говори и пише... освен в статии от типа за това какво свърталище на сатанисти и сектанти е Black Lodge-а.


Тая тема яко се разми. biggrin.gif
gadabout
Цитат(Svetyl @ Apr 24 2011, 02:52 PM) *
Не съм сигурен дали схващам точно идеята на темата, ако не е така, се извинявам за поста...

Идеята на темата, която действително доста се разми, е, че е пълно по българско с всякаква разплута сволоч, претендираща колко е корава, а всъщност не правеща друго, освен да киселее по форумите. Справка - няколко мнения дори само в тази тема.

В сми, хем се мрънка, че дадено нещо в музиката у нас го няма, хем малко хора правят нещо по въпроса. Парцо е прав по един особено печален начин, като изключим това, че у нас се пише и говори КРИВО-ЛЯВО за корав метал, но само от наложили се медии, които от това си изкарват храната, ЕДВА ЛИ НЕ. Останалото е малко, мижаво, регресивно и направо умиращо. За последното не ми се ще да давам примерите...
Fish
Вярно ли у нас има медии (и въобще журналисти), които да си вадят прехраната с писане за метъл? За пръв път чувам за подобно нещо, но би било много хубаво, ако е истина.
HateBreeder
Давам пример с предаването "Бруталика" по Z-Rock и със списанието Про-Рок, което се изкривява в доста от случаите. Но това съвсем не променя нещата... Фрактура беше адски приятно предаване. От него научавах доста интересни и нови групи. Но и те започнаха да въртят 5-6 банди от "гейстрийма" и това е... Кога ще доживеем истински метъл, хардкор и грайнд предавания?
Fish
Васко Катинчаров ми е личен познат и повярвай ми, Фрактура го прави единствено и само за феновете; сериозни пари от това предаване никога не е изкарвал. Колкото до онзи смешен пасквил с има-няма 1000 бройки тираж, него го списват основно мечтаещи за "чест и слава" тийнчета без особен хабер в материята и съответно с нулева материална компенсация. Приходите отиват най-вече за финансиране на следващия брой.
gadabout
Изрично написах ЕДВА ЛИ НЕ с големи букви, четете.

Че пак се сурна темата на немай си къде.
HateBreeder
Защо, нали медиите са част от причината да се слуша само този стил... Така че сме си точно на място.
Belial
Цитат(Hellhound Anathema @ Apr 22 2011, 12:15 AM) *
gadabout: Явно не си ме разбрал или по-скоро аз не се изразих добре.. Познавам доста талантливи момчета и момичета, но за жаласт доста трудно се справят в по-малките градове, та се чудя защо "аджеба" Само в по-големите градове има подобни възможности за изяви??? Като пример давам клубовете в Ямбол... Там няма да има лайв на някоя дет или блек група...

Това исках да кажа, затова, моля да ме извиниш за нескопосаното ми боравене с думичките...

Само не разбрах къде ги видяхте тия талантливи че момчета че и момичета в Ямбол... и къде ги намирате тия клубове... та аз съм от Ямбол и мога да твърдя и да споря денонощия подред че в града ми няма клубове (не говорим за частните wink.gif). Та блек и дет на който му се слуша да си пуска тубата Ямбол е чалга таун.
Hellhound Anathema
^ Никой не ти е говорил специално за Ямбол...
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.