mcmanus@gmx.net
Mar 2 2004, 11:09 PM
Po li4ni nabliudeniq dosta malko hora v bylgariq sa slushali, 'razbirat' i znaqt shto e tui 4udo nare4eno Folk Metal. Kakto stava qsno ot samoto mu naimenovanie tova e metal kato vseki drug ... no kakvo shte re4e FOLK? Folk - narodna muzika moje bi, muzika harakterna za vsqka strana sys otli4itelni belezi i specifi4ni instrumenti

Celta mi na tozi posting e da namerq srodni dushi na koito im dopada tozi stil v muzikata... a moje bi i da zainteresovam nqkoi da poslusha malko FOLK

Interesno e da se 4uqt grupi ot roda na Temnozor (Ezi4eski Folk/Black Metal ot Rusiq s harakternite za rusiq ... fleiti i razni podobni duhovi instumenti (ne sym zapoznat s to4nite im naimenovaniq razbira se

)), In Extremo (Folk/Medieval Metal ot germaniq sys gaidi - zvu4at leko shotlandski ... hmm no se vpisvat 4udesno v metal muzikata), Italiancite Elvenking (Folk/Power Metal), Falkenbach (Blackened Folk/Viking Metal), Cruachan (Celtic/Folk Meta), Finntroll (Polka-influenced/Folk/Viking Black Metal) i oshte i oshte vse veliki grupi

Ako se zamislq za bylgariq ... moje bi Necromancer (7 ways to die albuma) i Frozen Tears izpolzvat dosta motivi ot bylgarskiq folklor, taka 4e spokoino mogat da se vpishat v stila...
Nqkoi shte podkrepi li mnenieto mi za tozi stil???

Dopada li vi takiva po stranno zvu4asha muzika?
Imam idei za igrajdaneto na bylggarski web sait obhvashtasht Folk/Pagan/Viking Metal stilove (informaciq za razli4nite grupi, linkove, pesni po vyzmojnost za da se nasladqt na muzikata im i novozapoznatite

)
Ako ima srodni dushi v tozi Forum, neka da zapovqdat v IRC kanal #FolkMetal v UniBG Irc mrejata i da obsydim malko idei - a zashto ne i v tozi Forum

Let's ROCK!
Sunforger
Mar 2 2004, 11:15 PM
Viking Metal покорява.Слушайте Satyricon първите албуми и Thyrfing и Einherjer(баси айнхерер не се пише така а се пише Einherjar,ама те са си кръщавали групата...)
Beoulf
Mar 2 2004, 11:20 PM
за мен лично Folk Metal свързвам само с Viking Metal от най 'меко' ниво.не искам да го свързвам с нищо друго. няма да давам примери, тъй като не съм чувал група, чиито албуми да са изцяло в тази сфера, може би LUMSK, тъй като имат самоедин албум.
Finntroll - Visor Om Slutet, Ragnarok - To Mend the Oaken Heart и още много наистина прекрасни групи, но не мисля че ще е много ефектно да ги изброявам. та това е прекрасна музика разбира се, но не мисля че някога ще си покажа носа в mIRC, проклето да е!
Epa Epizod sa malko folk metal, sushto i Balkandzhii i oshte nekwi grupi.
Warrior Of Ice
Mar 3 2004, 09:20 AM
Фолк метълът е наистина прекрасна музика... Като пиша това, слушам последния албум на Finntroll - тук няма и помен от метъл, за разлика от предходните, творбата е изцяло фолкорна, но по нищо не отстъпва на Jaktens Tid или Midnattens Widunder.
Elvenking, които спомена mcmanus, правят нещо много оригинално и красиво, Thyrfing и Falkenback - също. И Rhapsody имат няколко песни с фолклорни елементи...
Подкрепям идеята за такъв сайт!
SepulTeraHead
Mar 3 2004, 10:02 AM
Ь1
С това се изчерпва всичко което съм способен да кажа по темата.
Sunforger
Mar 3 2004, 10:13 AM
Има много,и то интересни групи...
mcmanus@gmx.net
Mar 3 2004, 03:35 PM
Sw1tched
Mar 3 2004, 05:18 PM
"Артерия" !!? верно не е точно българско фолк влиянието ама пак..Балканско..що никой не ги споменава?
alpha prime
Mar 3 2004, 05:37 PM
er malyk
tumulus
iron maiden alexander the great
_SiegfrieD_
Mar 3 2004, 05:55 PM
Цитат(Satyr_ @ Mar 2 2004, 11:15 PM)
Viking Metal покорява.Слушайте Satyricon първите албуми и Thyrfing и Einherjer(баси айнхерер не се пише така а се пише Ejnherjar,ама те са си кръщавали групата...)
Мдаа наистина,но между Folk и Viking има разлика мисля.Наистина Folk Metal-ът не е много известен и слушан тук.
BTW някой слушал ли е Subway To Sally или Schandmaul?
SepulTeraHead
Mar 3 2004, 07:58 PM
Артеи не са метъл първо...
Освен това, Шумен мрази ЦСКА.
mcmanus@gmx.net
Mar 3 2004, 11:51 PM
Цитат(Satyr_ @ Mar 2 2004, 11:15 PM)
BTW някой слушал ли е Subway To Sally или Schandmaul?
Na Germancite Subway To Sally imam 2 albuma, te i drugite sa germanci de no ne mi govorqt mnogo... Vse pak novatorite v Germany sa In Extremo!
Za tova za razlikata mejdu Viking i Folk - naistina si e golqma do nqkyde... no neznam zashto na mnogo mesta dvata stila se vpisvat v edna grafa ...
Sunforger
Mar 4 2004, 10:41 AM
Ами вписват се в една графа "понякога" защото вайкинг метъла е вид фолк метъл.Като ще си говорим за германци-Ninngizhidda u Ancient Ceremony.
blood_freak
Mar 4 2004, 05:43 PM
Otyg - това са едни норвежци които май идеално се вписват в стила Фолк-метъл .. на български името на бандата се чете ОТЮГ. вокалиста на бандата преди май се е занимавал с блек .. ама не сам много сигорен VinterSorg
ако има някой който е чувал нещо на ОТЮГ ще се радвам да сподели нещо др.
Beoulf
Mar 4 2004, 10:37 PM
факт е, че Viking Metala, взаимства много Folk елементи, поради това и част от песните в даден албум са изцяло Folk - за атмосфера.
Не знам дали забеляза, но Jacktens Tid на FinnTroll, се забелязваше Folk отклонението много по осезаемо от по стария Midnattens Widunder, а с новия
Visor Om Slutet са съвсем Folk - да.
а, да - те не са съвсем Viking, може би TrollMetal(!), представяш ли си?
mcmanus, пич, напълно те подкрепям и ще помогна с каквото мога, защ, това е музиката! само кажи какво да сторя, идеята е благородна!
mcmanus@gmx.net
Mar 5 2004, 12:21 PM
Цитат
mcmanus, пич, напълно те подкрепям и ще помогна с каквото мога, защ, това е музиката! само кажи какво да сторя, идеята е благородна!

Tova koeto mi se vyrti za sega e ... predimno pomosht za informaciq za kolkoto e vyzmojno pove4e grupi, koqto da byde publikuvane - mislq 4e v tova shte imam nai golemi zatrudnineq. Druga ideq e kym vsqka grupa da bydat UPLOAD-vat po 2-3 pesni za da stava qsno na posetitelite za kakvo zvu4enie stava vypros i da ne strelqt na tymno! Ta v tozi smisyl ... za upload syshto shte e neobhodima dosta pomosht. Tova e v obshti linii po vajnoto. O4akvam razbira se (shantavi) idei koito da se realizirat!
P.S. blood_freak mersi za poqsnenieto - vinagi sym 4el Оtyg kato "Отъг"

.. te mai imaha neshto obshto s Burzum ili gresha? Nqkakyv strani4en proect?
Bitango
Mar 5 2004, 02:05 PM
Цитат(SepulTeraHead @ Mar 3 2004, 08:58 PM)
Освен това, Шумен мрази ЦСКА.
az puk poznavan nyakoko dushi ot shumen, koito ne mislyat taka
Boris
Jun 18 2004, 02:07 AM
Цитат(blood_freak @ Mar 4 2004, 03:43 PM)
Otyg - това са едни норвежци които май идеално се вписват в стила Фолк-метъл .. на български името на бандата се чете ОТЮГ. вокалиста на бандата преди май се е занимавал с блек .. ама не сам много сигорен VinterSorg
ако има някой който е чувал нещо на ОТЮГ ще се радвам да сподели нещо др.
Това според мен е най-добрата фолк (метъл) група. Otyg е общо име за вълшебните същества от швеския фолклор. Уникалното при нея е, че песните са авторски, т.е. не са заимствани от шведския фолклор, а композирани от основателя и вокалиста на групата Vintersorg. Текстовете са написани на старошведски и дори шведите не ги разбират напълно

. Vintersorg има много специфичен нисък и плътен глас, а заедно с него пее и едно момиче - Cia Hedmark. Групата има издадени два албума в периода 1998-1999, а през 2000 година Vintersorg и китаристът Mattias решават да спрат проекта.
Друга култова група е Storm, с вокалист Sigurd Wongraven (или Satyr от Satyricon

) Storm издават само един албум - Nordavind, през 1994 г. Парчетата са метъл адаптации на норвежки народни песни.
Твоя смерт
Jun 18 2004, 12:14 PM
Хъм.... има огромна разлика между фолк, фолк метъл.... а викинг и паган...ехее, съвсем отидохме в друга насока. От тук споменатите фолк истински правят Отиг...а не виждам защо не сте сложили Тенхи - или просто аз съм кьорав

Инак споменатите приказки за медивъл-а са що годе припокриващи се...ахъм - и никой не е споменал за Данс Макабр...или пък за Атараксия или Парсифал... и тъй нататък...
autumn
Jun 21 2004, 12:20 AM
Kakvo ste kazhete za Corvus Corax
Boris
Jun 21 2004, 03:24 PM
Цитат(Твоя смерт @ Jun 18 2004, 10:14 AM)
Хъм.... има огромна разлика между фолк, фолк метъл.... а викинг и паган...ехее, съвсем отидохме в друга насока. От тук споменатите фолк истински правят Отиг...а не виждам защо не сте сложили Тенхи - или просто аз съм кьорав

Сигурно, защото Tenhi не са метъл
Nest - също

Аз бих споменап и Garmarna - истински шведски фолк!
btw смерт, как мога чуя mp3-ките от твоя сайт, файловете ги няма...
_SiegfrieD_
Jun 21 2004, 03:26 PM
Otyg ги знам-наистина добро звучене...
Твоя смерт
Jun 21 2004, 05:12 PM
Цитат(Boris @ Jun 21 2004, 01:24 PM)
Сигурно, защото Tenhi не са метъл
btw смерт, как мога чуя mp3-ките от твоя сайт, файловете ги няма...
Точно това исках да кажа - mcmanus пита и за фолк - не само за фолк метъл - ако прочетеш неговия първи постинг... колкото до мп3-ките - ето ти линк към две пълни песни -
http://rack6.free.evro.net/calamity
KingSlayer
May 4 2007, 09:12 PM
Копам тая тема от дълбините, ама нещо не виждам сериозни дискусии около фолк/паган/викинг метъла

пък и се разписвам с харесваните от мен: Paghania, Finntrol, Korpriklaani
От тука набарах Otyg и се надявам някой да ме светне и на други готинийки, по възможност, най-вече близки до Paghania
scion_of_storm
May 4 2007, 09:50 PM
Кооооооооооооооопеле недей, моля те
KingSlayer
May 4 2007, 09:52 PM
Кво е станало
scion_of_storm
May 4 2007, 10:26 PM
Засегна слабото ми място ;p
Тъй, любими банди ще изброя
Thyrfing. Equilibrium. Galar. Einherjer. Windir. Wolfchant. Turisas. Moonsorrow (до някаква степен).
Kampfar. Falkenbach. Elexorien. Ensiferum. Fimbultyr с едно страхотно демо. Dark Forest. Великият Куортън с Bathory. Aes Dana. Eluveitie. Brynjard. Asmegin. Elvenking. Tuatha De Danann. Valkyria. Wuthering Heights. Vintersorg. Storm. Finntroll. Korpiklaani. Kivimetsan Druidi. Folkearth. Arafel. Невидь. Butterfly Temple. Satarial. Алконост. Kromlek. Lord Wind. СеверньIe Врата. Темнозорь. Nokturnal Mortum. Volkolak.Май са тея най-любимите ми, може да съм пропуснал няколко, тепърва имам да задълбавам още

)
ShannonLarkin
May 4 2007, 10:28 PM
Не мисля, че съм слушал Фолк метъл...Може пък и да ми хареса кой знае...
KingSlayer
May 4 2007, 10:33 PM
Thyrfing.
Equilibrium. Galar. Einherjer. Windir. Wolfchant.
Turisas.
Moonsorrow (до някаква степен).
Kampfar. Falkenbach. Elexorien. Ensiferum. Fimbultyr с едно страхотно демо.
Dark Forest. Великият Куортън с Bathory. Aes Dana. Eluveitie. Brynjard. Asmegin. Elvenking. Tuatha De Danann.
Valkyria.
Wuthering Heights.
Vintersorg.
Storm.
Finntroll.
Korpiklaani. Kivimetsan Druidi.
Folkearth.
Arafel.
Невидь.
Butterfly Temple.
Satarial. Алконост.
Kromlek. Lord Wind.
СеверньIe Врата. Темнозорь. Nokturnal Mortum. Volkolak.
Тия "дебелите" ги знам, въпреки, че някои не са баш фок/паган, ама нема са да спориме естествено

Другите ги сейфнах и почвам издирването им
Мерси
scion_of_storm
May 4 2007, 10:36 PM
Е аз съм намесил викинг метъла тук, то където фолк, то там и викинг

А някои викинг групи са тясно свързани с блека- като Windir/Einherjer/ Kampfar
noel_f
May 19 2007, 11:41 PM
Цитат(scion_of_storm @ May 4 2007, 11:26 PM)

Невидь. СеверньIe Врата. Темнозорь. Volkolak.[/b]
Дай някакъв линк към руските, plzz!
Mangalf
May 19 2007, 11:58 PM
бг фолк метъл - Балканджи
Само че те са по скоро фолк рок
Свар
May 19 2007, 11:58 PM
Имена на групи няма да давам ,защото вече сте дали много ,но фолк метъла има много голяма почва у нас според мен ,защото имаме силен фолклор....а те са тясносвързани

. Svarrogh е великолепен пример,макар и да е блек ,а не само фолк метъл.Жалко ,че малко хора се занимават....аз лично много идеи имам ,но си оставам само с идеите ,както повечето фенове
scion_of_storm
May 20 2007, 09:02 AM
Ридьо няя се сърди, Ноел, виж тук кои неща има (:
http://store1.data.bg/lemminkainen/content/И виж в линка, който ти метнах в случайни глупости ;p
lodborg
May 20 2007, 11:21 AM
Според мен един български нео-фолк проект би бил къде-къде по ценен от фолк-метъл банда. Чудя се дали имеме вече такъв.
Свар
May 20 2007, 12:12 PM
http://www.myspace.com/isihiaи предлагам да чуеш тези две песни на Сварог,ако не си все още lodborg :
The Solitude Of Stara Planina и Svarrogh - Sun, I Pray To Thee .
lodborg
May 20 2007, 12:14 PM
Svarrogh съм ги чувал разбира се, хубава банда са. Исихия винаги съм ги отбягвал по непонятни за мен причини, май е време да се поправя.
Свар
May 20 2007, 12:16 PM
"Кукери" е голям албум ей
А Исихия правят наистина добри неща.
ShannonLarkin
May 20 2007, 12:31 PM
мен не ме кефи да пеят за викинги и елфи и темподобни...някво тъпо ми е...
Свар
May 20 2007, 12:40 PM
^Става ли да не се обаждаш като не си компетентен ?
Народните мотиви и народните инструменти не значат пеене за викинги,елфи и т.н.
ShannonLarkin
May 20 2007, 12:43 PM
е добре...за кво пеят?
Свар
May 20 2007, 01:24 PM
Исторически и фолклорни мотиви,Доста често и езически ,според -зависи...природа също така.
Ест ,не е за силата на кецовете и брадърите на метъла.
ShannonLarkin
May 20 2007, 01:34 PM
хубу де...не ми харесва
wqwrrr
May 21 2007, 02:40 PM
О, на скоро доста за зарибих по фолк метъла. Много ме грабнаха групите Finntroll, Thyrfing, Elvenking, Einherjer, Korpiklaani и Folkearth. Въобще има много почва.
noel_f
May 22 2007, 12:08 AM
Аз по Korpiklaani и Невидь (които също май се водят фолк

). Еnsiferum и Folkearth от край време ги харесвам. Между другото ако някой още не е чул Korpiklaani, да го направи незабавно. Истински шедьовър - такъв албум скоро не бях чувала!
scion_of_storm
May 22 2007, 09:04 AM
Пиянски кръчмарски метъл, което не му пречи да е прекалено як, да
Mago De Oz
May 22 2007, 11:31 AM
никъде не видях, в цялата тема, да се споменават основоположниците на стила - SKYCLAD. както и най-успешната фолк-метъл банда MAGO DE OZ. Верно е, че унас са по-известни скандинавските подобни банди, но без тези двете няма как да се мине !
П.С. ELVENKING - италианските фолк-метал крале респект!
Mangalf
May 22 2007, 12:08 PM
елвънкинг и аз много ги тача, макар че не са чист фолк. По скоро пауър/фолк. Малко вокалите нещо от време на време не могат да надвикат останалото ама са добри пак.
scion_of_storm
May 22 2007, 05:35 PM
^^Не ги слушам толкова много, Милене, иначе си ги пускам от време на време (: Велика работа са тея англичани бе
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.