Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: България подписа ACTA
.::Metal World::. Форуми > Всичко, несвързано с метъла > Общ форум
Страници: 1, 2
Svetyl
Както, най-вероятно, сте чули. наскоро България (или по-точно българския посланник в Япония) подписа за забрана на торенти и криминализирането на тегленето им. България трябва да приеме редица закони, които, поне както го разбирам, де факто ще ограничат всичко, свързано с мултимедийни продукти, тегленето им, дори гледането и слушането им. Ето една кратка статия по въпроса: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1206591
Та, да ви питам за мнението ви, понеже откакто е подета "борбата с пиратството", това тук ми се струва най-сериозния опит то да бъде ограничено. Какво ще правим/правите? Как виждате нещата?
P.S. Морализаторски речи за това как трябва да се купуват оригинални продукти (тук не става въпрос само за музика, все пак!), както и умишлено осиране на темата, не се приемат, не им е мястото тук.
scion_of_storm
Организирам национален протест, това правя.

Ако искаш ще ти дам линк към групата на лично. smile.gif

Ясно е, че ACTA не е търговско споразумение, нито защитава авторското право, както прокламира. Отива много, много надалеч.
RunningWild
То имаше камара протести и какво? Паца. Като цяло БГ торентите няма да ги спрат никога, защото никой не знае кои са истинските собственици, както и къде са хоста, сървърите... Потребителите, обаче, могат много лесно да се заловят, така че да внимаваме biggrin.gif
Имаше преди някаква P2P апликацийка eMule или нещо от сорта (ако не ме лъже паметта). Това си е идеално за споделяне на всякакви неща, които сме свикнали да ползваме на готово.
the_fire_eye
Цитат
Те ще трябва да предоставят достъп до личните данни на “пиратите” на носителите на правата.

1984
Thrashard
Цитат(scion_of_storm @ Jan 29 2012, 01:25 PM) *
Организирам национален протест, това правя.

Ако искаш ще ти дам линк към групата на лично. smile.gif

Ясно е, че ACTA не е търговско споразумение, нито защитава авторското право, както прокламира. Отива много, много надалеч.

Саше, не си тъп, не се излагай, моля те biggrin.gif
Sile
Да, ама ти си biggrin.gif
Svetyl
Ъъъм, тук става дума за нещо, касаещо всички ни и колкото и да ми е забавно да чета словоизлиянията на някои хора, точно тази тема не е мястото за това. Така че, моля ви, ако нямате какво да кажете ПО ВЪПРОСА, просто не пишете. Ицо, бих искал твоето мнение, ако имаш възможност...
Thrashard
Цитат(Sile @ Jan 29 2012, 05:27 PM) *
Да, ама ти си biggrin.gif

Абе нEкак си ти точно да ми го кажеш... biggrin.gif
Svetyl, извинявам се, бях провокиран smile.gif Спирам да пиша.
scion_of_storm
Meйт, що бе? Трябва да се организираме за такива неща. Малко се изхвърлих с национален, ама простено да ми е - сесия и сто неща на главата.

Както и да е, ACTA не е наред в няколко направления. Най-главното е, че е супер двусмислена и размътена като дефиниция и може да се възприема доста мъгляво. Какво точно е "менте"/"копие" според нея?

Отделно е абсолютно грубо нарушаване на правата на гражданите на страните, подписали споразумението. Защо не са били известени, след като предполагаем принцип на демокрацията е прозрачността и т.н.?

С две думи - ACTA не е само до пиратството, Светъл. Защита на интелектуалната собственост и авторското право трябва да има и ще има, както и патенти. Проблемът е в това докъде се ширят тези дефиниции и защо трябва да се навлиза в цензурни действия спрямо интернет, каквито предписва проекта.
Thrashard
Да де, точно за "национален" ми стана весело, иначе би било ок, да smile.gif
HateBreeder
Аз съм от село...Какво ще се случи,когато започна да свалям от руски торент сайт някой филм и после го гледам?Ще дойдат ли батковците с качулките до нас и ще пребият ли мен и дядо ми,който е инвалид?Не мога да схвана логиката в това,че извършам криминално деяние,след като не уврежда по никакъв начин физическото и психическото здраве на който и да било индивид(е,поне не пряко,но ако проблема съществува,само тогава ще се прояви).
Аз съм "за" това да притежаваме и използваме лицензиран софтуер,музика,филми и т.н. ,но това няма как да се случи при този ръст на доходите(да,знам,че всички за това се оплакваме,но...).

П.П. Не искам да се връщам в соца.Не смятам,че лишението е майка на декриминализацията,а тъкмо обратното.И кой,по демоните,ще плаща за тези акции?
lodborg
Нямам никакви познания в областта на правото и много би ми било интересно да чуя мнението на някой по-вещ. Абсолютно лаическото ми мнение е обаче, че ACTA е страшно объркана и странна история и това го казвам не от злоба или защото подкрепям "ограбването" на големите компании.

Няколко неща считам за фрапантни - първо, че не просто предполагаемият пират ще си го отнесе, но и страницата/блогът/форумът, в който изпиратстваният продукт е бил качен, както и ПРОВАЙДЕРЪТ! Как точно се предполага последните да правят качествен контрол и поради каква причина трябва да бъдат наказвани заради действия, независещи от тях, ми е непонятно. Единственото ми обяснение е, че може би си оставят вратичка за лов на вещици. И за заличаването на неудобни страници.

Второ, както Сашо отбеляза, ACTA e нарочно недовършена. Много неща, включително и дефинирането на това какво е легално съдържание, е оставено за въпросната комисия. Тя ще има правото впоследствие и по свое усмотрение да допълни текста. С много голям потрес бих се съгласил такава задача да бъде предоставена на комисия, която няма да се контролира от никаква институция (и най-вече от моето правителство).

Общо взето, някой лобира на глобално ниво за големите компании. Интересно ми е също от къде накъде някой трябва да пази логове на всичко, което съм посетил в Интернет и как това ще помогне за защита на авторското право. Все едно да целиш муха с атомна бомба. Още повече, че според следното проучване (статията е на немски) следователите в Германия просто не разполагат с технология, която да парсва данни в такъв обем за приемливо време. Според предишно подобно изследване на Max Planck Institut (линк в статията), това масово логване би подобрило разкриването на подобни престъпления само с 0,002%.
scion_of_storm
Венци, при вас има ли? В смисъл, Германия не е подписала ACTA, но предполагам ще се включи на 11 февруари.

Инак си прав и научих ново полезно инфо от теб, сега ще прегледам и проучването.

Мъглявостта и непрозрачността на процеса са направо плашещи...затова, дори и наглед безсмислени, трябва да проведем протести из страните, засегнати от споразумението. Че и извън тях. Проектът е за предаване на ЕП в края на юни месец, така че има време.
ludspamer
Демокрация.......ПХАхахахаххх....едва ли има по-голяма измама на света.Колко години Сащ се "бореха срещу комунизма със всички сили" по време на студената война, сега самите те се превръщат в комунисти.Това с ограниченията в интернет не е единствения показател....повече ме притеснява проамериканската политика на собствената ни държава....не знам кой се излъга, че ще спечелим нещо, като лижеме гъзове на реднеци, пълен абсурд
HateBreeder
По същата логика нека забраним пикането в обществените кенефи,защото е безплатно и хората обменят доста информация(визирам надписите по стените).
Thrashard
Цитат(HateBreeder @ Jan 29 2012, 11:54 PM) *
По същата логика нека забраним пикането в обществените кенефи,защото е безплатно и хората обменят доста информация(визирам надписите по стените).

biggrin.gif
SoulOfPerdition
Едно едно кратко филмче за ACTA.
HateBreeder
Боли ме чепа кои са АСТА,стига да стоят настрана от нас.Хората не разбраха ли,че това е начина за набавяне на информация?!?!?Ако до сега не са го проумели,значи трябва да ги разстрелят за "Масово връщане към средновековието".Или нещо такова.Правим телефончета с камери,ама виждате ли,не можем да снимаме с тях каквото си посикаме,защото някой ще сметне,че това го засяга и не бива да го показваш на приятелите си.Все пак въпросните сайтове са само посредник.

Това разбирам аз от цялата насрана организация с тъпо прозвище.
pa®tci
Естествено, нашите политици са едни от първите аборигени-малоумници, които подписват нещо, свързано с нахлуване в личния живот на всеки един нормален гражданин. А "медиите" ни удобно мълчат. Добре дошли отново в комунизма.



ПП Подписка към ЕП (към момента са се подписали близо 1.5 млн).
Rabe
SOPA и PIPA нищо не ни направиха, но АСТА доста ще ни разтресе. И въпреки това няма да успее да затвори торент сайтовете. В момента специално на замундата не се знае с точност къде им е сървъра, така че няма спиране. Ние не теглим за да съсипваме бизнеса на хората. Теглим нелегално, заради липсата на финанси. Европейските цени са високи. Един албум струва 20 лева. Е като средната заплата е около 600 лева месечно как да си позволи човек лукс като албум за 20 лева. Да не говорим, че през годината излизат много албуми, които могат да се харесат на човек. И какво правим?
pa®tci
^ Няма да затворят замунда, просто ще задължат доставчика ти да блокира сайта.
scion_of_storm
11.02.2012, 11 ч., НДК. Съгласувахме го с общината, прието е, утре ще ни потвърдят.

Бъдете там. smile.gif
Svetyl
Успех, браво, че си се нагърбил. И дано полицаите не ви налетят.
ZerraX
Там сме с компанията.
Thrashard
Цитат(scion_of_storm @ Jan 30 2012, 03:56 PM) *
11.02.2012, 11 ч., НДК. Съгласувахме го с общината, прието е, утре ще ни потвърдят.

Бъдете там. smile.gif

Браво, Саше, там сме smile.gif А куките да го духат, най-много да стане като всеки път ахахаха
2+2=0
Сега остава да обясните и срещу какво протестирате.
scion_of_storm
Светъл, всичко ще е културно и сме го повтаряли и пак ще го повторим - инак само бихме се злепоставили. Трашарде и Зера, мерси! Дайте обаче наистина да сме културни.

2+2, знаеш се с Додов, аз си мислех, че и ти покрай него се вълнуваш?

Meжду другото, имаме първото официално мнение (неавтоматизирано) от член на ЕП, който ни насочва къде гласът ни е най-вероятно да бъде чут и изказва, че е на нашето мнение.
Elnahir
Къде? Ако можеш, би ли споделил информацията?

Доста хора (аз включително) писахме на българските евродепутати (просто, защото ..нали. Трябва да имаме вяра.), но без резултат. Shocker. smile.gif

Ще се видим на 11-и.
scion_of_storm
Елнахире, https://www.facebook.com/groups/32274752443...24925134218917/

Kaжи така виждаш ли го, ако не, ще ти метна на ЛС.
2+2=0
Интересувам се от развитието на проекта за международно споразумение за защита на авторското право от доста време, вероятно малко преди Пандата.

Иначе, мейтс, попитах, защото наблюдавам как се развиват протестните движения и ми прави впечатление, че организаторите винаги залагат на това срещу какво протестират, не какви промени искат да бъдат извършени.

АСТА е международно споразумение и като такова не рефлектира директно върху националното законодателство. България участва в множество подобни споразумения (за защита на авторските и сродните им права), в Наказателният кодекс има член, регламентиращ престъпленията, свързани с авторските права - чл. 172а, който препраща към Закона за авторското право и сродните му права. В този ред, пиратството отдавна е престъпление в България, както и в повечето държави с модерно законодателство.

Имам предвид, че отстрани нещата изглеждат като поредния протест защо затваряте замундата. Моят личен съвет е да поканите на протеста хора, вещи в авторското право, които да разяснят на присъстващите за какво точно става дума, понеже ситуацията е малко мъглява.

За мен лично проблемът на АСТА не е, че е мъгляво формулиран, защото няма как международно споразумение да регламентира конкретно подобни правоотношения. АСТА обаче предвижда изграждане на международен регулатор, който да разглежда проблемите, свързани с авторство, който според мен ще бъде силно зависим от корпоративни интереси. АСТА допуска също така сериозни намеси в личното пространство на интернет потребителите и отваря възможност за въвеждане на процедури по следене на лични данни с цел да се следи за нарушения - при положение, че множество организации (например на производителите на свободен софтуер) се опитаха да докажат, че масовото следене първо е невъзможно в настоящия момент и второ - няма да помогне за борбата с пиратството. Следенето на трафика обаче предразполага към нарушения и злоупотреби, промишлен шпионаж, спам и т.н.

Освен това, АСТА може сериозно да ограничи достъпа до свободна информация в интернет. Обектите на авторско право са защитени в Европа, общо казано - за период от няколко десетилетия. В България нас това не ни бръсне много, но в държави като САЩ ситуацията е далеч по-сложна. Най-простият пример е, когато някой се опита да си пусне песен в ютюб и види, че разпространителят е забранил излъчването на парчето в тази държава. АСТА може да ограничи достъпа до произведения по много по-сериозен начин, дори когато те не са използвани с комерсиална, а например с учебна цел - например няма да могат да се използват откъси от филми/книги/песни с цел тяхното изучаване, ако са защитени от авторско право.

В България също има подобни примери - опитите да се наложи на всички заведения такса за излъчването на радио и телевизионни програми пред клиентите, с което се привличали потребители за сметка на изпълнители и разпространители. Обсъждаше се дали таксиджиите да плащат подобни такси - говорим за абсурдни ситуации, в които например трябва да платите такса, незнайно на кого, защото слушате музика вкъщи, но ви чуват и навън. Родните Мюзикаутор се опитват да подражават на RIAA и често навестяват организаторите на концерти с искане за заплащане на абсурдни такси, с които уж се уреждат авторските права на гостуващи музиканти - и при това при положение, че организаторите са платили на музикантите уговорена с договор сума за тяхното изпълнение.

Имам предвид, че защитата на авторското право е доста сложен въпрос, който лесно може да послужи за закищане на нечии финансови интереси за сметка на потребители и автори.

Никъде, говорейки и с Пандата (обаче нямам фейсбук, за да видя какво точно публикувате) не видях някой да излага структурирани искания и да ги насочва срещу някого. Затова и попитах - за какво точно протестирате?

1. АСТА не беше подписана тайно. Проектът се разглежда от няколко години.
2. АСТА защитава авторското право и сродните му права. Протестирате срещу защитата на едно конституционно право?
3. Няма да затворят торентите заради АСТА. Те трябваше да са затворени отдавна. Настоящото положение със свободното разпространение на филми/книги/игри/музика трудно ще бъде разбито точно в България.
4. И в момента може да се стигне до събиране на информация за определени клиенти на всеки един интернет доставчик.

Ако кажете, че протестирате срещу големите компании и консуматорското мислене, тогава ок - влизате в съвсем дълбоки води. Но протестът съвсем ще изгуби своята цел.

Иначе съм за - не харесвам кино и музикалната индустрия, не харесвам популярните радио и ТВ програми и смятам, че не е редно да се събира информация за потребителите без тази процедура да бъде строго легитимирана и прозрачна. Искам хората да подкрепят изпълнителите - не купувайте ДВД-та и тениски, отидете на концерт и дайте парите си лично на музикантите, спрете да теглите всеки филм, чиято обложка ви хареса и бойкотирайте медийните магнати. Не плащайте на кината, не плащайте на Уорнър брадърс и EMI, подкрепете локалната сцена, отидете на безплатните прожекции в дома на киното или на безплатен концерт, щом нямате пари или не ви се харчат.


Та, това е, моето скромно мнение на страничен наблюдател и потребител. Ако искате да организирате протест, формулирайте ясно срещу какво протестирате и какви промени искате. Насочете протеста си към орган, който ще ви изслуша. Привлечете медийно внимание, различно от 5 минути в късната емисия и не се асоциирайте с хората, които ще застанат пред камерите и ще кажат, че си искат торентите.

Според мен ви трябва солидна помощ. Потърсете мнението на хора, които се занимават с правните аспекти на защита на авторското право и сходните му права, както и с организации, занимаващи се със защита на личните данни и свободата на информацията. Поканете ги и дискутирайте с тях, вместо да крещите пред парламента, защото никой няма да ви обърне внимание.

И последно - Пандата каза, че искате да организирате и концерт. От общината дадоха ли ви разрешение?
scion_of_storm
Бро, прав си. Аз специално се разтърсих за фармацевтичните компании в насока монопол като едно от последствията на АКТА и генеричните лекарства.

Сцената още не е решена, питахме групата. Инак...уви, няма как сред протестиращите да няма лица Х с еди какви си виждания. Ние като организатори ще гледаме да сме обосновани. Отделно ще се свържа с една юристка в сряда в БНР, Нели Огнянова, може да си ѝ виждал постове. Юристи ни трябват.
gordost
Цитат(2+2=0 @ Jan 30 2012, 11:59 PM) *
Интересувам се от развитието на проекта за международно споразумение за защита на авторското право от доста време, вероятно малко преди Пандата.

Иначе, мейтс, попитах, защото наблюдавам как се развиват протестните движения и ми прави впечатление, че организаторите винаги залагат на това срещу какво протестират, не какви промени искат да бъдат извършени.

АСТА е международно споразумение и като такова не рефлектира директно върху националното законодателство. България участва в множество подобни споразумения (за защита на авторските и сродните им права), в Наказателният кодекс има член, регламентиращ престъпленията, свързани с авторските права - чл. 172а, който препраща към Закона за авторското право и сродните му права. В този ред, пиратството отдавна е престъпление в България, както и в повечето държави с модерно законодателство.

Имам предвид, че отстрани нещата изглеждат като поредния протест защо затваряте замундата. Моят личен съвет е да поканите на протеста хора, вещи в авторското право, които да разяснят на присъстващите за какво точно става дума, понеже ситуацията е малко мъглява.

За мен лично проблемът на АСТА не е, че е мъгляво формулиран, защото няма как международно споразумение да регламентира конкретно подобни правоотношения. АСТА обаче предвижда изграждане на международен регулатор, който да разглежда проблемите, свързани с авторство, който според мен ще бъде силно зависим от корпоративни интереси. АСТА допуска също така сериозни намеси в личното пространство на интернет потребителите и отваря възможност за въвеждане на процедури по следене на лични данни с цел да се следи за нарушения - при положение, че множество организации (например на производителите на свободен софтуер) се опитаха да докажат, че масовото следене първо е невъзможно в настоящия момент и второ - няма да помогне за борбата с пиратството. Следенето на трафика обаче предразполага към нарушения и злоупотреби, промишлен шпионаж, спам и т.н.

Освен това, АСТА може сериозно да ограничи достъпа до свободна информация в интернет. Обектите на авторско право са защитени в Европа, общо казано - за период от няколко десетилетия. В България нас това не ни бръсне много, но в държави като САЩ ситуацията е далеч по-сложна. Най-простият пример е, когато някой се опита да си пусне песен в ютюб и види, че разпространителят е забранил излъчването на парчето в тази държава. АСТА може да ограничи достъпа до произведения по много по-сериозен начин, дори когато те не са използвани с комерсиална, а например с учебна цел - например няма да могат да се използват откъси от филми/книги/песни с цел тяхното изучаване, ако са защитени от авторско право.

В България също има подобни примери - опитите да се наложи на всички заведения такса за излъчването на радио и телевизионни програми пред клиентите, с което се привличали потребители за сметка на изпълнители и разпространители. Обсъждаше се дали таксиджиите да плащат подобни такси - говорим за абсурдни ситуации, в които например трябва да платите такса, незнайно на кого, защото слушате музика вкъщи, но ви чуват и навън. Родните Мюзикаутор се опитват да подражават на RIAA и често навестяват организаторите на концерти с искане за заплащане на абсурдни такси, с които уж се уреждат авторските права на гостуващи музиканти - и при това при положение, че организаторите са платили на музикантите уговорена с договор сума за тяхното изпълнение.

Имам предвид, че защитата на авторското право е доста сложен въпрос, който лесно може да послужи за закищане на нечии финансови интереси за сметка на потребители и автори.

Никъде, говорейки и с Пандата (обаче нямам фейсбук, за да видя какво точно публикувате) не видях някой да излага структурирани искания и да ги насочва срещу някого. Затова и попитах - за какво точно протестирате?

1. АСТА не беше подписана тайно. Проектът се разглежда от няколко години.
2. АСТА защитава авторското право и сродните му права. Протестирате срещу защитата на едно конституционно право?
3. Няма да затворят торентите заради АСТА. Те трябваше да са затворени отдавна. Настоящото положение със свободното разпространение на филми/книги/игри/музика трудно ще бъде разбито точно в България.
4. И в момента може да се стигне до събиране на информация за определени клиенти на всеки един интернет доставчик.

Ако кажете, че протестирате срещу големите компании и консуматорското мислене, тогава ок - влизате в съвсем дълбоки води. Но протестът съвсем ще изгуби своята цел.

Иначе съм за - не харесвам кино и музикалната индустрия, не харесвам популярните радио и ТВ програми и смятам, че не е редно да се събира информация за потребителите без тази процедура да бъде строго легитимирана и прозрачна. Искам хората да подкрепят изпълнителите - не купувайте ДВД-та и тениски, отидете на концерт и дайте парите си лично на музикантите, спрете да теглите всеки филм, чиято обложка ви хареса и бойкотирайте медийните магнати. Не плащайте на кината, не плащайте на Уорнър брадърс и EMI, подкрепете локалната сцена, отидете на безплатните прожекции в дома на киното или на безплатен концерт, щом нямате пари или не ви се харчат.


Та, това е, моето скромно мнение на страничен наблюдател и потребител. Ако искате да организирате протест, формулирайте ясно срещу какво протестирате и какви промени искате. Насочете протеста си към орган, който ще ви изслуша. Привлечете медийно внимание, различно от 5 минути в късната емисия и не се асоциирайте с хората, които ще застанат пред камерите и ще кажат, че си искат торентите.

Според мен ви трябва солидна помощ. Потърсете мнението на хора, които се занимават с правните аспекти на защита на авторското право и сходните му права, както и с организации, занимаващи се със защита на личните данни и свободата на информацията. Поканете ги и дискутирайте с тях, вместо да крещите пред парламента, защото никой няма да ви обърне внимание.

И последно - Пандата каза, че искате да организирате и концерт. От общината дадоха ли ви разрешение?

Най-после смислено мнение. Надуха ми главата с тая АФТА, АКТА, СОПА, ТОЧИЛКА или каквото е там.
По-интересното е, че бяха прокарани доста по-абсурдни закони без особени стачки (като например това да те събличат на летището), така че стачковия ентусиазъм тоя път ми се вижда излишен. Така или иначе точно нашите политици нищо не могат да направят.
Elnahir
^^ Супер, това ще е добре да стане достояние на повече хора, които могат да го разчетат правилно. Посоката с юристите е добра; имал съм курсове при Нели Огнянова и тя е добър избор, но по-скоро от гледна точка на активността си онлайн. Със сигурност можете да намерите юридически по-добре подготвени хора.

Edit: Имам разни познати адвокати, та ако някой прояви интерес да се захване по-присърце с въпроса, няма да имаш против да ви свържа, надявам се. smile.gif
scion_of_storm
Драскай ЛС, биха били добре дошли smile.gif
Elnahir
Стори ми се интересно и добре аргументирано за споделяне:

Цитат
Средствата за заобикаляне на технологичните ограничения, които ACTA ще наложи, са отдавна измислени и от години се използват от организираната престъпност. Да, това споразумение ще спомогне за обявяването ви за престъпници, но не го взимайте лично, а го приемете като само още един етап в процеса по разделяне на обществото според достъпа до информация. Във време, когато знанието е най-важната предпоставка за успех и средство за производство, неоторизирания достъп до знание ви прави престъпници. Когато възможността да се създава се цени толкова високо, е естествено това право да бъде монополизирано и защитено със заплаха от репресии. В този смисъл, ACTA е само инструмент за разделяне на хората на можещи и знаещи, от една страна и обикновени престъпни невежи от друга.

source: http://blog.peio.org/?p=7611

P.S.:


laugh.gif
scion_of_storm
biggrin.gif

Да споделя, днес гостувахме в бТВ с още двама от организаторите. Понеже предаването ще е уикенда, се надявам монтажът да не ореже много от говоренето. Според мен се справихме добре и се аргументирахме, като мен предполагаемо ще ме орежат, защото обсъждах членове от споразумението.

Утре, който желае, да слуша БНР между 9 и 10 сутринта, ще бъдем с Нели Огнянова, представители на ПроФон и двама от организаторите + евентуално някой от ГЕРБ на тела.

Elnahire, това видя ли го?

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2012...adoc_148963.pdf

И отговор:

http://www.laquadrature.net/en/debunking-t...lies-about-acta
Megadeth
^Мойта гордост си ти. {} {} {}
RunningWild
Ще записваме от радиото на касетки бе, кво толкова...
Elnahir
Цитат(scion_of_storm @ Jan 31 2012, 05:47 PM) *
....

Не, това не съм го чел, ама мерси. :Д Also, искайте си записи от тия неща, че архивите са всичко, мамка му. :))
Megadeth
^Може да са в противовес с ACTA. biggrin.gif
scion_of_storm
biggrin.gif

Честно казано, не смятам, че и голяма част от нас сме строго компетентни, но сутринта по БТВ смесиха SOPA и ACTA и ги представиха като ЕДНО и СЪЩО нещо, като фактът, че едното е регионално, а второто - глобално споразумение е най-малката грешка...

В тоя ред на мисли, след хубавите документи отгоре, държа да споделя и един отвратително неточен и неинформиран такъв: http://www.standartnews.com/balgariya-obsh...eta-132624.html

Първо не е цитирана нашата група, второ имаме имена като организатори в описанието и трето, лол @ предписанието, че Zamunda е определила какво да правят участниците. ;Д

И изказването на Трайков е просто плачевно!

Цитат
„Ако ме питате за личното ми мнение аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, която винаги е била в предните редици в промяната на законодателството си в тази посока”, заяви министър Трайков, цитиран от БГНЕС.

„На практика ние се оказваме между страните, които са най-добре отговарящи на тези постановки”, продължи Трайков.

„Този документ създава ангажименти по-скоро на останалите държави, които го подписват, отколкото на България”, смята той.
Elnahir
Абе, Трайчо бе, абе, Трайков бе..


Най-доброто, което може да се случи на 11-и, според мен, е повече хора да получат адекватна информация, която да отговаря на написаното в споразуменията. Ето тази статия в Ars Technica например добре илюстрира какво имам предвид. Значението на тая информация всеки трябва да си го прецени, но е хубаво да се очертаят на разбираем език възможните развития оттук нататък.



Винаги сме били в предните редици на промяната, бе... icon_axe.gif
scion_of_storm
Аз от толкова версии...не знам, аз гледам уж окончателната - http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUri...0380%3ABG%3ANOT

Нали за нея говориш? Three strike аргумента никога не съм го ползвал, но това с ISP-тата го ползвах, както и 'асоциативността' на наказуемостта. Пичовете са говорили добре за генеричните лекарства, но това, което е проблем, е факта, че като ефект от тези гранични мерки и евентуални конфискации (чета тук в член 16 един неясен термин 'съмнителни' стоки) би пострадал този клон на индустрията. Увеличаване на цените би означавало затруднен достъп до развиващите се страни - затова някои от тях са против ACTA, което същевременно противоречи на политиката на СЗО и ЕС тип 'хей, нека има по-голям достъп до лекарствата - особено за по-бедните държави'. Което, бтв, важи напук на великите думи на Трайков, и за нас.

Каквото и да е, този текст, ако говорим за същия (а ако съм гепил грешна 'финална' версия, много лошо), е пълен с неточности, неясноти, липса на дефиниция, и какво ли не друго. Отделно член 30 и 31, относно прозрачността и обществените дискусии звучат смехотворно на целия фон.

Инак статията е хубава, макар че ако я метнеш на мнозинството, те ще я обявят за про-АКТА.

Мен, честно казано, много ме кефи това:

Цитат
4. Дадена страна може, в съответствие със своите законови и подзаконови норми, да оправомощи компетентните си органи да разпоредят на даден доставчик на онлайн услуги да предостави незабавно на носителя на правата информация, достатъчна за идентифициране на абонат, чийто достъп се предполага, че е бил използван за извършването на нарушение, когато носителят на правата е подал юридически обоснована искане, свързано с нарушение на права върху търговска марка или за нарушение на авторско или сродно право, и когато такава информация е необходима за целите на защитата или прилагането на тези права.

Тези процесуални норми се прилагат по такъв начин, че да се избегне създаването на препятствия пред законната дейност, включително пред електронната търговия и, в съответствие със законодателството на съответната страна, да се спомогне за защитата на фундаментални принципи като свобода на изразяване, право на справедлив процес и неприкосновеност на личния живот.


Парадоксът е не по-малко от велик.
Sepultura
Тва нема се приеме никога. biggrin.gif
scion_of_storm
Почнаха със сученето на локуми май...Трайчо щял да се консултира с Германия (която не е подписала АКТА), Борисов се разбира с НПО-та...
pa®tci
Малко по темата. Или даже съвсем не е малко, ами право в целта. Искам сега нкояй от тия поддръжниците на това споразумение да ми обясни как то облагоделствува творците.
scion_of_storm
Мда...Гюров се поизложи според мен.

Инак!

DISSIDENT AGGRESSOR
http://www.segabg.com/article.php?id=588278
Elnahir
Веселко, като за надъхване. Важното е утре да се съберем маса народ.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.