Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Iron Maiden - най-сухата хеви-метъл банда!
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
Страници: 1, 2
File099
Ако става въпрос за суха откъм музика британска хеви-метъл банда то това със сигурност са Iron Maiden.
Тъй като познавам творчеството им сравнително добре до излизането на The X Factor през 1995та година
когато някои хора направо чупеха този диск през ОЧЗто отвратени с пълно право
от ниското качество на албума, аз няма да се спирам върху развитието им през последните 17 години,
тъй като каквото съм слушал след това то е било още по-зле!....


За всичките си 32 години откакто излезе дебютният им албум Айрън Мейдън през 1980та година който даже
и тогава беше изостанал технически на фона на British steel на Judas Priest и Heaven and Hell на Black
Sabbath който излезнаха същата година когато ние все още бяхме бебета, до 1995та година британската
хеви-метъл група Iron Maiden успя да издаде за период от 15 години както казах до 1995та година само
два силни албума и това бяха Somewhere in time през 1986та - това беше най-силният им албум, и разбира
се Fear of The Dark 6 години по-късно през 1992ра. Примерно Piece of Mind и Powerslave съответно бяха
посредствени албуми които запълваха вакуума, нещо като хеви метъл баласт през първата половина на 80те
години. Учудващо е, че някои хора на запад приемаха The number of the beast(1982) и Piece of Mind(1983)
като цитирам "най-добрите албуми в сферата на хард-рокът досега".????
Феновете на Мейдън не трябва да забравят една тяхна съществена грешка, своебразно отклонение от
специфичният звук на хеви-метъла постигнат от супер групи от онова време примерно като Black Sabbath,
Judas Priest,Accept. Става въпрос конкретно за това, че китаристите на Мейдън умишлено настройват така
китарите си, че да го няма специфичният метал звук на дистерите "джджждж" който представлява
самата натурална есенция на метъл-звученето до ден днешен вече повече от 30 години време. Затова, поради
тази причина за мен лично Iron Maiden са по-скоро хард-рок група, oтколкото емблема на британския и
най-вече на световния хеви-метъл...


Някои хора се опитват да сравняват Iron Maiden с Judas Priest...Даже твърдят, че Мейдън били по-добрата банда!Няма такова нещо. Първо Мейдън вървят по стъпките на Джудас и по принцип няма начин да са по-добри, второ от чисто обективна гледна точка албумите и особено песните на Джудас са по-силни от тези на Мейдън и по-добре да не давам примери. Сега знам след като го написах това нещо, че много мейдънисти ще ми скочат на главата тук,но те не си ли задават въпроса дали наистина не слушат Мейдън само заради имиджа си или наистина харесват тяхната музика?


Послеслов - след 1995та година съм слушал само Brave New World който излезе през 2000та година и последният албум-The Final Frontier.И определено не виждам абсолютно никакво развитие, освен песента The Ghost of Navigator друга хубава песен в двата албума не съм чул...
Svetyl
Пълни глупости smile.gif
File099
Въобще не са глупости. Аз се чудя как е възможно някои хора да сравняват творчеството и музиката на Мейдън с творчеството и музиката на Блек Сабат?
PitBull
Пускам си The Educated Fool в чест на темата ти. smile.gif

(отначало мислех да е Ghost of the Navigator, преди да стигна до последния ред, където точно нея я хвалиш - и пак си в грешка - в онзи албум слаба песен няма!)

p.s. Go see a doctor...
File099
Аз не виждам силна песен в албумът от 2000та година освен тази която споменах. Айрън Мейдън се изчерпаха след 1992ра година и пряко доказателство за това беше именно Хикс-Факторът които излезе през 1995та година. Пълен отврат! Да не говорим, че почти всички песнички на тази британска групичка се въртят около един и същ музикален мотив, с две думи пълно изчерпване.
Midnightsun
Цитат
най-сухата хеви-метъл банда

Да се намокрят и въпросът е решен. laugh.gif laugh.gif

От 28-и август температурата пада, дотогава пазене от слънце и студена бира. wink.gif
File099
Аз бира не пия. Считам го за простащина и лош вкус.
abydos
Абе не са лоши момчетата. Имат 2 1 хубава песен.
File099
По ирония на съдбата според мен най-хубавата им песен е от албум с дървено звучене. Песента е Hallowed by the name от The Number of the beast(1982).
Svetyl
Всъщност ти каква музикална подготовка имаш, за да говориш така???
File099
Ами само в периода декември 1991ва-декември 1997ма съм изчислил около 10 000 часа слушане на метъл. Например изчислил съм, че албумът на Металика Ride the lightinig(1984) съм го слушал около 450 пъти!!!Албумът на Блек Сабат The Eternal Idol(1987) съм го слушал около 350 пъти. А Слеър съм ги слушал до сега около 1400 часа.

Слушам музика от пролетта на 1982ра година. За пръв път през живота си чух хеви-метъл по радиото през следващата 1983та година когато пуснаха Winterdreams на Аксепт от тогавашният им култов албум Balls To The Wall(1983). Тази песен ме събуди от следобеден сън тогава. За пръв път имах метъл на касетка през лятото на 1986та година. Става въпрос за баладата на Скорпиънс When The Smoke Is Going Down. Сериозно прослушах метъл в края на декември 1991ва година и първата ми цялостна метъл-касетка съдържаше две песни от черната Металика и албумът на Блек Сабат Етернъл Айдъл 1987. От тогова до влизането ми в казармата на 5ти януари 1998ма година не съм спирал да слушам метъл дълги часове наред всеки божи ден.


След казармата през 1999та година слушах слабо главно Slayer, Biohazard и Рамщайн. В началото на 2001ва година съвсем загубих интерес към метъла. Чак през средата на октомври 2009та година започнах отново да купувам дискове и да слушам като ненормален. Спомням си един ден от края на 2009та май беше бях слушал абсолютно всички албуми на Слеър в продължение на 16 часа от оригинални дискове на уредба. Не съм изчислявал колко часа съм навъртял допълнително в периода октомври 2009та - август 2012та, но те вероятно са нарастнали с още поне 2000 часа и вече са станали 12 000 часа...


Навремето имах около 270 касетки само с хеви, траш, дет и индъстриъл. Сега на касетки не слушам. В момента съм събрал 107 диска от които повечето са оригинални. Последните 50 диска започнах да ги купувам от октомври 2009та година досега.
Svetyl
Супер, да слушаш едно и също по хиляди пъти и да смяташ това за постижение. Свириш ли на нещо, че смяташ музиката на мейдън за дървена и суха??? smile.gif Не, нали?
lady_madness
unsure.gif
Само не разбрах тази критика от какъв зор е споделена... Като не ти харесват Мейдън - слушай Джудас, толкова е просто :-)
То за това има такова разнообразие и толкова много музика. Не може на всеки всичко да му харесва. Музика се слуша със сърце и душа, като нямаш такива за Мейдън слушай Криско - може пък да ти хареса, знае ли човек :-)))
Надявам се това да не го приемеш като заяждане, щото не е такова. Просто ми стана странно що хабиш толкова ресурс да споделяш какво не ти харесва...

За себе си мога да кажа, че Мейдън са първата група, която чух в живота си и ме запали по хеви-метъла :-)
File099
Не свиря на нищо, аз съм музикален инвалид. Но около мен има хора които свирят много сериозно на солови китари и нито един от тях не е фен на Мейдън. А колкото до това, че съм слушал едно и също нещо по хиляди пъти само ще кажа, че малцина от вас познават метъла изобщо. За да придобиеш реална представа от даден албум така както трябва е нужно да си го слушал поне 300 пъти минимум. А вие слушате един диск 20-30 пъти, минавате на следващия и него го слушате 20-30 пъти и си мислите, че сте хванали есенцията на албума. Няма такова нещо!Самия саунд на Мейдън е дървен и сух. Не толкова музиката им...Лейди Маднес, тази критика към Айрън Мейдън зрее в главата ми вече повече от 19 години откакто чух дървеният звук на албумът им Килърс. Не го приемам като заяждане, има хора на които Мейдън им харесват и защо не? Но това за мен лично е ориентация която акцентува повече върху хард-рока отколкото върху хеви-метъла.
conguestadors
Ти що не вземеш да се скриеш някъде, вместо да ни обесняваш, че не разбираме нищо от метъл. И кой си ти изобщо, че си позволяваш такава критика към Мейдън. От всичките ти постове които съм ти чел, оставам с впечатлението, че познаваш пет групи на кръст и от години въртиш само тях. И спри да ни разправяш от коя година слушаш метъл, защото така не ставаш по голям фен, нито културата ти се е обогатила повече, явно. Не искам и не смятам да си меря годините от които съм прослушал метъл с теб, искам само да ти кажа, че тези комплекси можеш да идеш да си ги избиваш някъде другаде.
А и съм сигурен, че ако прочетеш биографията на Брус Дикинсън, ще разбереш защо Мейдън са велика група.
File099
Не ми харесва този заядлив тон. Комунизма отдавна си отиде и всеки има право на свободно мнение. Не може и не трябва да се игнорира мнението на никой, особено на твърдите металисти. А колкото до определението комплекси, то това е отдавна изтъркано клише което се употребява в интернет от доказани комплексари...

Мейдън може и да са велика група, но по-велика група в сферата на хеви-метъла са Блек Сабат и по-велика група от тях на това поприще никога няма да има! Мейдън нищо не са в сравнение с тях!
gordost
Оф, още тонова метълски глупости. После защо хората не ви харесват...
File099
През 80те години комунистите не харесваха метъли защото метълите бяха бунтари и преди всичко носители на западна култура. А комунистите не са хора, а престъпници, експлоатори и мафиоти. Толкова за хората които не са ни харесвали.
SepulTeraHead
Цитат(gordost @ Aug 22 2012, 01:28 PM) *
Оф, още тонова метълски глупости. После защо хората не ви харесват...

Именно.
Megadeth
Аз съм слушал над 451 пъти втория албум на Blinded Colony, тва ги прави най-недървената музика в света.. <:
Svetyl
Ако не друго, поне форума се събуди. Иначе не смятам, че е задължително и наложително да се сравняват Мейдън със Сабат. Достатъчно е да кажем, че не един и двама китаристи се вдъхновяват и от двете банди, не един и двама барабанисти също.
Дикинсън е вдъхновил не един и двама вокали...
Абе въобще, цялата тая критикарщина е безполезна.
lady_madness
Цитат(File099 @ Aug 22 2012, 12:52 PM) *
Мейдън може и да са велика група, но по-велика група в сферата на хеви-метъла са Блек Сабат и по-велика група от тях на това поприще никога няма да има! Мейдън нищо не са в сравнение с тях!

Твърде субективно изказване, лишено от каквато и да е обосновка... Или може би изчислените часове в слушана от теб музика ти дават изключителното право на най-великия разбирач, с когото всички трябва да са съгласни и да цъкат одбрително с език, прекланяйки се пред великото прозрение...

Освен да седна пък и аз да си изчисля часовете на слушане на хеви-метъл от 1983 година до днес, пък ако седна да си изчисля за последните три месеца колко пъти съм прослушала единствено и само три определени албума на една група, сигурно това ще ме направи най-великия разбирач и ще мога да се бия гордо в гърдите и да омаловажавам труда на професионалистите с чиста съвест! evil.gif

Мисля, че сравняването на групи е твърде безмислено...
PitBull
Вярно, че се посъживи форумът, но заслужаваше ли си да е по този начин...

Човекът си троли тука отдавна в този стил и си прави ташак, аз досега едно мнение не съм му видял сериозно, защо е тази идиотска фасада нямам представа, но нищо важното е веселба да става. smile.gif
Dragontear
Много ми е интересно когато някой иска да каже, че някоя група не му харесва, но понеже не може да се обоснове като хората я сравнява с друга голяма група която му харесва малко повече.... но срещу която пък никой няма да каже нищо.

Да кажеш че мейдън са „сухи” е все едно да наречеш 90 % от актуалните групи в момента – сухари....

Ама то нормално всъщност в България ще продължаваме да се кефим на Пърпъл, Сабат и Wasp и тн ... И разбира се актуални групи като Bring Me The Horizon, Avenged Sevenfold итн ще наричаме педермета........... Защо?... защото пак ще ги сравняваме с JUDAS, SABBATH и WASP. До кога!??

Никога няма да седнем и да чуем една група от - до и да отценим това, което са, а ще се опитаме по най-сухия начин да посочим това което Не са!

Кой си ти приятелю, че ще казваш, че група която е написала голяма част историята на тежката музика (и продължава да я пише) са СУХИ.

Моля те по същия начин кажи...Кои групи са „Влажни”, но моля те не ми цитирай имена, които мангала дет продава смокини на пазара ще ми каже също... (В това число влизат и SLAYER… защото той все пак е с тяхна тениска)

И разбира се ако можеш да се обосновеш с факти

Както например нарече албум като The Number Of The Beast – ПЪЛНЕЖ .
За едно си прав: Да....... останалата част от света смята този албум за най-добър рок - метъл албум за последните 50 години изобщо. Но явно Те бъркат wink.gif (Ето малко инфо ако можеш да четеш на английски)

Наистина искам да знам кое според теб не е пълнеж и кое не е сухо.... посочи ми пълните и влажни неща в живота ти.. (това прозвуча доста странно)
Знам че много хора ще ме обвинят заради моята неприкрита фанатичност към Maiden … Но знам че и много хора не са съгласни с твоята откровенна простота .

Очаквам и твоето мнение и ... не си мисли, че се заяждам... Който и да попиташ от форума .. аз съм си такъв....
gordost
Ловя бас, че пример за идейност, разнообразие и най-вече "влага" в музиката ще са Manowar smile.gif А и добра и нова група са Sepultura, ама само в първите албуми icon_headbang[1].gif Все пак той слуша тази музика откакто ти (а и аз) не си бил роден, така че недей да спориш whistle.gif

ПП: The X Factor е един от най-добрите албуми, които съм слушал, напук на всички метълисти-разбирачи. Ако някой не усеща заряда в песни като Lord of the Flies проблема си е лично негов. Пък да чупят дискове и плочи колкото си щат...
Svetyl
^Съгласен от до.
^^ Браво!
Frightmare
Това, че Мейдън са велика група, не значи, че човека не е прав за някои неща. Да, икони са. И въпреки това... Чета засегнатите хевита тука и хем ги разбирам, хем си мисля, че всеки си има мнение и ако някой, дето слуша метъл от 30 години каже, че еди коя си група има такъв и такъв кусур - може пък да има нещо вярно в думите му. Не е като някой на 16 с фланелка на Корн да го каже, нали така. Аз за 26 години слушане на траш не харесах Антракс и Оувър Кил, пък ако ще феновете им да изпадат в транс пред тях. Не че не са ебати имената и от ебати годините, не че не свирят... просто за мен са набедени "гиганти" и никой не може да ми срути мнението. Та така и с човека по-горе и Мейдън...
Warrior Of Ice
Всеки има право на лош вкус. smile.gif Безспорен факт е, че Maiden са една от няколкото банди, оформили в най-голяма степен лицето на почти всички съвременни метъл жанрове, пък нека са сухи, безидейни и каквото още ви хрумне там... laugh.gif
Beyond the Grave
Цитат(Dragontear @ Aug 22 2012, 11:06 PM) *
Ама то нормално всъщност в България ще продължаваме да се кефим на Пърпъл, Сабат и Wasp и тн ... И разбира се актуални групи като Bring Me The Horizon, Avenged Sevenfold итн ще наричаме педермета........... Защо?

Те са педермета, защото правят лигава музика за ревливи тийнейджърки и гейове; това дали са млада или стара банда е без особено значение. wink.gif
SPYBORG
Наистина, пълни глупости са това за Мейдън! Вярно, че в последните години затлачиха на едно място, но това се случва с почти всички стари групи, с изключение на Scorpions, примерно, които са актуални и до ден днешен. Но когато Мейдън бяха в разцвета на силите си, нямаха равни в своя жанр. При тях винаги го е имал емоционалния контакт със слушателя, коеото е основен фактор да ни хареса една група и тази емоционална връзка дължим основно на Брус. А за професионално изсвирената музика и блестящите аранжименти едва ли има нужда да убеждаваме някой, защото те са факт.
KTULU
Добре,че са "сухи" Мейдън, щото комбинацията от влага и електричество не би позволила тази тема да я имаsmile.gif)
Artillery
Цитат(gordost @ Aug 22 2012, 01:28 PM) *
Оф, още тонова метълски глупости. После защо хората не ви харесват...

Хех, щото вас всички ви обичат нали, особено по районните laugh.gif

Иначе аз нямам проблем с това, че на автора на темата Мейдън му се стрували сухи. Явно наистина така му се струват smile.gif и нито вие ще го убедите в противното, нито той вас в своето wink.gif ама карай да върви лаф моабет.
На мене Мейдън, въпреки че са ми от любимите групи, също ми сухареят в последните десетина години. Последния им влажен албум smile.gif за мен беше Brave new world. Но явлението е повсеместно и Running wild след реюниъна си издадоха мега скучен албум, Manowar също се окендзаха с последния, Judas и Sabbath горе долу стават, но пак това което днес правят е несравнимо с това което правеха преди 30 години, и нормално, духа на 80-те никога повече няма да се върне.
SepulTeraHead
Цитат(SPYBORG @ Aug 23 2012, 01:14 PM) *
Наистина, пълни глупости са това за Мейдън! Вярно, че в последните години затлачиха на едно място, но това се случва с почти всички стари групи...

Добре, добре... обективно погледнато е точно така. Още малко и да се съглася, преди изненадващото ляво кроше, което ми вкарва продължението:

Цитат(SPYBORG @ Aug 23 2012, 01:14 PM) *
...с изключение на Scorpions, примерно, които са актуални и до ден днешен.

Това ме кара да се чувствам почти като Ерик Картман в ония епизод, дето видя хора със задници вместо лица и после не можеше да се засмее или усмихне, каквото и да направи.

Иначе за Maiden - толкова са сухи и безидейни, че някак си станаха една от първите подобни групи, които започнах да слушам с кеф.

Но имам едно предложение за г-н Филе:

+ =

Дали?
SPYBORG
SepulTeraHead, долавям сарказма ти, но ако си слушал последните албуми на Scorpions, вероятно си забелязал, че звука е доста осъвременен и никак не навява ретро асоциации. И това не пречи песните им отново да звучат хитово, както е било винаги при тях.
Dragontear
Държа да се отбележи за протокола.. единствено в България! песните не Скорпионите все още звучат хитово!!!...
gordost
Цитат(Artillery @ Aug 30 2012, 10:22 AM) *
Хех, щото вас всички ви обичат нали, особено по районните laugh.gif

И кои сме тези т.нар. "ние"?
mental
Цитат(Frightmare @ Aug 23 2012, 02:42 AM) *
Това, че Мейдън са велика група, не значи, че човека не е прав за някои неща. Да, икони са. И въпреки това... Чета засегнатите хевита тука и хем ги разбирам, хем си мисля, че всеки си има мнение и ако някой, дето слуша метъл от 30 години каже, че еди коя си група има такъв и такъв кусур - може пък да има нещо вярно в думите му. Не е като някой на 16 с фланелка на Корн да го каже, нали така. Аз за 26 години слушане на траш не харесах Антракс и Оувър Кил, пък ако ще феновете им да изпадат в транс пред тях. Не че не са ебати имената и от ебати годините, не че не свирят... просто за мен са набедени "гиганти" и никой не може да ми срути мнението. Та така и с човека по-горе и Мейдън...

Не слуша метъл от 30 години, а слуша 3 групи от 30 години, това нито го прави капацитет, нито го прави грамотен, в цялата тема видях само един верен ред, написан от чичака-разбирач и той беше за комунизма smile.gif Аз не съм метъл, не съм филмиран по дракони и брадви и все пак Мейдън са най-великата хеви банда на всички времена и никой, още повече някъв музикален инвалид като този типаж (сам се е определил като такъв) няма правото да ги съди и да определя к'ви били, сухари били, дървари били, еди к'ви си... просто е смехотворно, наистина се засмях, прочитайки темата, защо въобще има такива хора ??? biggrin.gif
Midnightsun
Цитат(mental @ Sep 26 2012, 10:32 AM) *
Аз не съм метъл

Тогава май си объркал форума.
mental
Сори, навеждам глава и се махам, а би ли ми обяснил/а как се става метъл, за да стана и аз, та да мога да пиша тук?
Midnightsun
^Пиши си като искаш, но всяка втора дума ти е, че не си метъл, щото слушаш метълкор, кръст, пънк и нам кво си. Смяташ да убедиш някой колко са яки въпросните стилове? Не става, всеки си има предпочитания. Както ти не се филмираш по брадви и дракони, някои не се филмират по 5-6 човешки същества с неясна полова идентичност, хванали кое китара, кое барабани и едно крещи отпред.
mental
Нещо не ти схващам мисълта, според мен нямаш идея за какво иде реч и какви хора свирят музиката, която слушам smile.gif ДА не би да те обидих, да не би да си уарпаджия, че толкова се засегна за драконите и брадвите ? И всъщност казах, че не съм метъл само веднъж и да, не съм метъл, не харесвам това определение, иначе съм сигурен, че метъл в различните му подвидове съм слушал доста повече от теб smile.gif
Svetyl
Супер е като дойде някой с кофите и почне да се прави на интересен и колко е над другите. Реално погледнато в този форум почти няма човек от редовно пишещите, който да не е наясно с музиката, която обсъжда. Не знам комплекси ли избиваш, признание ли търсиш, но каквото и да е, съмнявам се, че ще го получиш тук. Хора като теб или започват да се държат нормално с времето, или спират да пишат, защото спират да получават внимание.
gordost
А е още по-жалко, че така наречените "редовни потребители" не осъзнават душевният онанизъм, в който са изпаднали. smile.gif icon_headbang[1].gif
Svetyl
^Определено е жалко. Добре, че има такива нови потребители-просветители, които да го посочат smile.gif
mental
Айде прегледай мненията назад и виж внимателно кой се заяжда, кой простветлява и кой се прави на интересен. После защо ли спирали да пишат хората тук ахаха
Rabe
Това да слушаш метъл и същевременно да не си метъл е като да свириш на музикален инструмент, ама да не си музикант. Нещо не схващам логиката. huh.gif
mental
Просто не обичам да се вкарвам в клишета, това е smile.gif А твоята логика също заслужава адмирации между другото, абе живи и здрави да сте smile.gif
pa®tci
Има много логика в думите на Чичо Файл, просто някои тука сте твърде про-Вдевичени, за да вденете. За мен лично "Бръмбара садист" е един от най-скучните им албуми евър, и най-прехваленият със сигурност. "Чупка мисъл" и "Нейде из времето" са далеч по-добри.
Scanspeak
Към автора:

Iron Maiden са такива, каквито са. Звученето им е уникално и едва ли са целяли да се придържат към парадигми или звучене на други банди. Вкусовете на хората са различни, за това съществува такова разнообразие от какво ли не и за това светът е красив wink.gif Доста странно сравнение и начало на темата си подел, предполагам, че целиш да предизвикаш някакъв вид спор за това кой е по-велик.
Както и да е, Мейдън е една от най-емблематичните банди в 90-те и причината е не в това, че хората харесват това, че те свирят хеви метъл, както и да го стереотипизираш, но защото харесват звука на Мейдън. Качеството на записа на албумите им е световно известно, често са сменяли студия и дори са записвали в оборудван фургон. Имат наистина катастрофални издания, но и отлично записани продукции като Brave New World и Fear of the Dark ( последния е добър, не отличен biggrin.gif ). А и да си кажем истината - това, което се продаваше в ОЧЗ бяха 99% презаписи, които често бяха ужасни заради самият презапис - връщал съм купени издания многократно и след подмяна - всичко е било наред.
Разбира се, признавам си, че съм голям фен на Мейдън, но смятам, че мнението ми е обективно пък и не ме интересува особено, че не се харесват на някого. Само ще спомена, че албум, който купих 1997 - Fear of the Dark - продължавам да го слушам често след 15 години.
beyondtheblack
Пълни сухари. Гледах ги три пъти на концерт през последните години - верно са "машина". Затова бързо се преориентирах към другата си първа любов - Джудас - и насочих там финансите, за да ги видя поне няколко пъти, докато още концертираха. Ей това е сочен рокенрол, ей това е пулсиращ метал.

П.П. Шегите на Дикинсън са едни от най-тъпите, които някога съм чувала.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.