Една валута има покупателна сила, защото зад нея стоят стоки или злато ( в миналото ), казано накратко - активи. Количеството и се регулира от институция, т.е. Централна банка като наличните резерви в чуждестранни валути позволяват на банката да се намесва на пазара и по този начин да подържа определен разменен курс на вътрешната валута към чуждите такива. Т.е. когато вътрешната валута става скъпа, а банката предпочита по-облекчен курс, тя продава резерви в същата валута като купува таргетираната чужда валута, срещу която обменният курс е неблагоприятен и обратното. За да извършва тези операции, банката има нужда от капитали, и то много сериозни като те гарантират до някъде обменният курс и неговото стабилно поведение. Зад валутите от типа на Биткойн, който се провали с гръм и трясък и съвсем очаквано - такива капитали няма. Освен това не е ясно до колко защитени са от хакване и тези валути нямат икономика зад себе си, т.е. реалната им покупателна сила би трябвало да е 0.00, надявам се, разбираш ме. Конвертируемостта на тези изобретения в нормални парични средства също е с една голяма червена въпросителна, Биткойна беше стигнал доста високо ниво, но единствения начин да го оползотвориш бе да купиш нещо от търговец, който приема Биткойн, а те не бяха много и за тяхно съжаление, финала на филма не беше розов и нямаше еднорози, които да припкат с огромни торби евро.
Търсиш бърза печалба чрез спекулация и се надявам, че осъзнаваш риска, който ще носиш. Надявай се поне да е адекватен на възвръщаемостта, която очакваш, според мен едва ли е. Както казват Британците - too good ot be true.
И един съвет - ако си решил да се занимаваш с инвестиране от какъвто и да е тип - прочети малко книжки по микро/макроикономика, финансов анализ и сам си прави заключения дали да си дадеш парите някъде или не. Инвестирайки на база тоя какво е казал обикновено води до големи разочарования - в този бизнес има два типа участници - такива, които създават новини и такива, които инвестират на база новините. Пазарите вече са сравнително ефективни и цената на даден актив обикновено включва бъдещите положителни/отрицателни новини, е с малки изключения.
Вторият ми съвет е да си отвориш една бира и да си пуснеш новия Аморфис, железо е