Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Какво прочетохте последно?
.::Metal World::. Форуми > Всичко, несвързано с метъла > Общ форум
Страници: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46
Hellhound Anathema
Юрий Поляков - "Замислих бягство аз..."
scienza
Напоследък забелязвам някаква тенденция да недочитам това, което съм започнала. Много си се дразня. Последното, което четох (до половината) е Тютюн. Ама мисля да си надвия... нещото, което ми пречи да си дочета всяка книга, и тази да я прочета.
Hellhound Anathema
Албер Камю - Чужденецът
Darkness_Lady
Кандис Бушнел - Сексът и градът
Thrashard
Нощна смяна на Бахман
Rolf
Препрочитам си Чупливи неща на Нийл Геймън.
Diablo
Ричард Кнаак - Денят на дракона
Frog
Сава Петров - "Понятия за обективно и субективно"
Chaotic One
"Вещерът: Последното желание" на Анждей Сапковски и почти веднага след това си поръчах следващите две от поредицата. Купих си я от любопитство и, за да разбера повече за героя от играта, но усещам как сагата за Гералт ще ми се услади.. happy.gif
Svetyl
Нийл Даниелс - "Историята на Judas Priest".
Издание от 2007-ма по принцип, излязло на български тази година. Препоръчвам на всеки, който поне малко слуша групата, тъй като е наистина добре направена книга. По-ценното там е ранната история на групата 1969-1974 г., тъй като за нея не се знае много. И е сравнително евтина като за такъв тип книги - 16.66 лв.
Daddy`s Girl
За последните два месеца:

Стивън Кинг- Мъртвата зона
Преди да прочета „Мъртвата зона” се „огледах” в интернет за резюме или някакъв коментар. Разбира се, намерих. Оттам нататък сюжетът не ме впечатли кой знае колко. За да съм максимално обективна, ще изключа това, че не си падам по фантастични сюжети. И правейки това „изключване” мога спокойно да кажа, че от гледна точка на развитие на действието, Кинг се е справил добре. Книгата е разделена на части, частите на глави, а по- съществените моменти в главите са отделени с числа. Което говори за някакъв вид структура; подреденост.
На мен би ми харесало повече, ако описанията на някои моменти липсваха... особено политическите. Някак си ме умориха и доста често поглеждах колко страници ми остават до края. Дори в един момент умишлено пропуснах 2-3 към средата на книгата.
Като цяло не ми хареса. Чела съм по- добри неща от Стивън Кинг като „Бягащият човек” или пък ”Куджо”.


Марко Семов- „Цената”
Поводът да прочета романа „Цената” от Марко Семов бе, че ми го препоръчаха като приятно четиво за летните жеги. В началото бях резервирана, ала с четенето „дойде” интересът. Авторът има добър стил на писане, описанията ми харесаха. Малко ми бе „тегаво”, че по- съществените моменти не са отделени по някакъв начин... може и да не е с глави, ами с числа или нещо друго.. Но това са подробности. ;d

Едгар Алън По- „Златният бръмбар”
Не съм очарована.

Mirjam Pressler- Bitterschokolade
Хареса ми, но не е нищо особено.
Определено е тийнейджърска. ;д

Дан Браун — Шифърът на Леонардо
Допадна ми романа, макар че съм гледала филма вече. Е, има разминаваня м/у филма и книгата като например цвета на косата на главната героиня. Във филма тя е тъмнокоса, пък в книгата червенокоса. Но да не издребняваме. ;дд

Мартин Лун- Ключ към "Шифърът на Леонардо"
Интересна е, но не мисля, че оспорва кой знае колко "Шифърът на Леонардо". По- скоро дава допълнителна информация, докато стои на по- неутрална позиция.

Renate Welsh- Einmal 16 und nie wieder
Така се зарадвах, когато завърших книгата, че нямате представа. Доскуча ми. С нетърпение броях оставащите страници.
А като си представя, че трябва да правя проект по нея..

Джовани Бокачо — Декамерон
С най- ”пресни” впечатления съм от ”Декамерон” (съкратена версия).
Интересно ми бе. Не е скучeн десетдневникът. Стига да не четете оригинала (800стр). ;д
Chapter
Аз наполедък много се захласвам по Нора Робъртс и последните няколко книги които съм чела са нейни. Като последната, която прочетох докато бях на почивка на море беше ''Партньори'' и много и хареса! Нора Робъртс според мен умее много добре да съчетава инересна история и някаква загадка с любов, чувства и в книгите й има толков много емоции...
Artillery
"Прокълнатите крале" на Морис Дрюон.
Kent
Нийл Геймън - "Никога, никъде, никой". Уникален автор! smile.gif
winterstorms
Дийн Кунц - Непознати пътища
the_fire_eye
"Повелителят на мухите" от Голдинг
pa®tci
Хм, имам една по-различна молба - някой да му се намира "Червенокосия Джайлс" на Толкин, старото издание, малката книжка с илюстрациите? Моята я потурчих някъде, а ми трябват самите илюстрации като примери за един проект.
HateBreeder
Джордж Р.Р. Мартин-Песен за Огън и Лед:Игра на Тронове
I Like Scat Porn
Цитат(pa®tci @ Oct 5 2011, 08:01 AM) *
Хм, имам една по-различна молба - някой да му се намира "Червенокосия Джайлс" на Толкин, старото издание, малката книжка с илюстрациите? Моята я потурчих някъде, а ми трябват самите илюстрации като примери за един проект.

Ха! Точно тази я имам у нас, ако искаш мога да се разровя като се прибера в града в края на седмицата.
pa®tci
Да, ще съм ти благодарен и на снимки от фотоапарат. В сми, само да се виждат илюстрацийките читаво. smile.gif
pa®tci
Намерих си ги с екстра качество в endorion.org съответно. Човек като не се сети да търси първо там нещо за Толкин, после може само да си начука главата в стената.
Chapter
,,Любовта е сборна касетка'' на Роб Шефийлд. Страхотна книга.. за любов, музика и още нещоsmile.gif
Cunnus Diaboli
Ърнест Хемингуей - Старецът и морето
Sile
Ренета Бакалова - Елиза, но не по Бетовен. Тук са поместени няколко от многото й гениални произведения <3
ludspamer
"Железният светилник" на Димитър Талев. Много ми хареса, мамка му! Не мога да повярвам, че преди години не харесвах българската литература...
Discipline
Страхотна книга, между другото. Още когато беше задълже за училище я прочетох и дори тогава ми беше супер интересна. Но не съм чел следващите му романи.

По темата - започнал съм сигурно 3-4 книги и все не мога да ги продължа rolleyes.gif

Някой има ли представа откъде мога да намеря "Пътят на Джийт кун до" от Брус Ли? Писах по разни интернет книжарници и до издателството, но няма наличност и не се предвижда преиздаване.
Sile
Цитат(Discipline @ Oct 16 2011, 12:24 PM) *
Страхотна книга, между другото. Още когато беше задълже за училище я прочетох и дори тогава ми беше супер интересна. Но не съм чел следващите му романи.

^ Освен да почнеш да следиш книжните сергии или потърси в библиотеките, а ако си от София, може в университетска библиотека да провериш. Само че не дават да се изнася, трябва да преснимаш, а и за външни лица, неучащи в Софийски пак искат такса. Мога да ти я потърся там и да ти кажа дали я има.
Volt Thrower
Не бях чел от много одавна, а вкъщи имаме сигурно 1000 книги, за това реших просто да грабна първата дузина, която видя. И във момента чета Среща с Рама от Артър Кларк. Стара книжка е... пише 1979 година. Ебал съм го дали е добра или не е, на мен ми харесва. Мамка му имам нужда да чета... много.
I Like Scat Porn
Ender's Game на Orson Scott Card. Доста впечатляваща алегория за Студената война. Научната фантастика взе че ме зариби. Налазвам Asimov скоро.
Bleach
Доста стихотворения чета в последно време,къде покрай даскалото,къде по собствена инициатива.Пейо Яворов,Христо Ботев,Пенчо Славейков,Димчо Дебелянов и т.н.Възползвам се от учебната програма да си обогатя малко знанията по българска литература.
Airin Of Ancelot
Реймънд Фийст, Джани Вурц - "Дъщеря на Империята"
Artillery
"Танковите сражения на СС войските", У. Фей.
sharon
Цитат(Airin Of Ancelot @ Mar 20 2012, 10:28 AM) *
Реймънд Фийст, Джани Вурц - "Дъщеря на Империята"

+1. Добра си е, но както винаги ни връщат назад в историята, издавайки книгите капка по капка...
Warrior Of Ice
Трилогията "Милениум" на Стиг Ларшон. Отдавна бях загубил интерес към криминалните / детективски романи, но това наистина е написано страхотно. Сега захващам и филмите. smile.gif
Elnahir
"The Quantum Thief" на Hannu Rajaniemi по препоръка на приятел. Страшно свежа, жива книга, в която бъка от страхотни идеи - full-privacy gevulot, exomemory, движещи се градове, необвързаност с едно физическо тяло = съвсем различен строй общества, в които има т. нар. Quiet, които са полу-машини, The Noble, tzaddik-и и два тона други жестокости.



Авторът е основател и изпълнителен директор на ThinkTank Maths и върши пълни дивотии. The Quantum Thief е първата книга от бъдеща трилогия, като втората част е обявена със заглавието "The Fractal Prince" и по думите на автора (как се транслитерира тази фамилия, по дяволите?!) ще бъде оформена - като вътрешен сюжет И като структура на изписване - като фрактал. W. T. F.

Изродията е пълна, а аз съм щастлив.
Mor Galad
"Крал Лир" на Шекспир. С приятел си говорихме, че Достоевски е взаимствал от тази творба за "Братя Карамазови"
Mort
В момента чета втората книжка от трилогията от общо пет biggrin.gif на Джо Абъркромби. Казвам три от общо пет, защото трилогията The First Law е от свързани книги, а следващите две - Best Served Cold и The Heroes са от същата реалност, но проследяват други истории, макар и с общи с трилогията герои. Много свежо ново фентъзи, на което не съм и предполагал че мога да попадна. Отдавна смятах, че нищо ново в този жанр не може да ме изненада приятно, да е различно и така да ме увлече. Като се има предвид, че Абъркромби е съвсем млад автор и това са едва първите му произведения, направо съм шашнат. Човекът е наясно, че сред фентъзи морето, което залива съвременният читател можеш да се откроиш като избереш по-нетрадиционен подход на изграждане на персонажи, история и действие. До момента поне е напипал две от трите изброени в пълна степен: героите са нетрадиционни и адски многопластови, като при изграждането им е заложил основно на принципа, че няма само черно и бяло. Да не говорим, че за пръв път чета фентъзи, в което повечето главни герои на практика са антигерои, особено осакатеният инквизитор Глокта, прекарал години наред в плен и измъчване. Имаме си пълна гама убийци, мъчители, слабохарактерни лигльовци, отряд мракобесници, група благородници пълни тъпанари, своенравни магуси и о, щастие, нито един селянин пубер, който е намерил някаква сила в себе си и ходи да мъсти на някъв мрачен бог. Изключително приятни за четене персонажи с изграден вече характер и морален кодекс (ако може да го наречем изобщо морален, по-скоро егоистичен). Въпреки че не мога съвсем да схвана общата история за момента (има там някакви военни конфликти и по-общата идея за ада, канибалите суперчовеци и разрушаването на границата между двата свята), тя някак излиза че не е особено важна, при положение че така описаните герои постоянно са въвлечени в неспирен екшън. Като под неспирен екшън съвсем ясно личи, че Абъркромби, поне за момента, не пише за пари. След толкова много прочетено фентъзи виждам как на моменти спокойно може да си разтакава само за да печели обем, но авторът умишлено прескача тези моменти и бърза да предложи, това което искаш да прочетеш. Наистина страшно ми пасва този стил. Препоръчвам на феновете на дарк фентъзито!
Elnahir
В очакване на "The Fractal Prince" от Hannu Rajaniemi почти без да исках започнах "Neverwhere" на Neil Gaiman.



Супер непретенциозен сюжет, готини, живи герои, макар и да не са най-плътните описания, които някога съм чел. Въпреки това цялото повествование върви приятно, напрегнато на моменти, с полагащата се дълбочина. Честно казано, до последните 20-на страници ми вървеше едно такова by-the-way леко. Финалът обаче успя да ме закове по доста стабилен начин. Очаквах някакъв twist, нещо грандиозно може би, ама последните 5 страници ме разбиха с погледа си. Пълен, пълен кеф. Сега със спокойствие мога да започна "American Gods". smile.gif
Warrior Of Ice
"14,99 евро" на Фредерик Бегбеде - колкото циничен, толкова и проникновен анализ на съвременното консуматорско общество. Не че казва неща, които да не са повече или по-малко известни, но изложението е много въздействащо.
pa®tci
Някой да е чел "Инкарсерон" на некоя си Катрин Фишър? Похвалили го на жена ми и сега се чуди дали да си купува.
sharon
Цитат(Mort @ Apr 22 2012, 11:05 AM) *
В момента чета втората книжка от трилогията от общо пет на Джо Абъркромби. Казвам три от общо пет, защото трилогията The First Law е от свързани книги, а следващите две - Best Served Cold и The Heroes са от същата реалност, но проследяват други истории, макар и с общи с трилогията герои.

Хмм, днес попаднах на интригуващо резюме на книга от същия автор, но не част от трилогията - за това иде реч. После се сетих, че някой беше споменавал името му тук, явно нещо ми е останало като спомен. Засега върви добре, доста директен и брутален стил има, а и липсата на крайно позитивни герои е винаги добре дошла! devilsmiley.gif
Отделно излезе и Елантрис на Сандерсън - от Бард явно са решили да позапълнят пролуките, преди да започнат да превеждат "Пътят на кралeте" и компания. edinaise4pdvg8.gif
Chaotic One

А на мен тъкмо преди 3 дена ми доставиха тези прекрасни неща. Най-сетне ще мога да спра да заплашвам хора, които обичат да правят спойлъри. happy.gif
I Like Scat Porn
wow

Няколко хиляди страници глупости.

Сигурно се изисква голямо търпение и концентрация, хахах.
File099
Последната книга която прочето беше Тайните на Третия Райх 1ва част.
Chaotic One
^^ Защо смяташ, че са глупости?
И, не, не е нужно търпение, а концетрацията си идва от самосебе си, когато книгата е написана хубаво.
I Like Scat Porn
Доколкото познавам (и съм се мъчил да "влезна" в подобна литература): 3/4 от това сигурно са ненужно детайлни описания, героите нямат особен характер извън тропите които представляват и историята не казва нещо особено... Знам ли, всеки с вкуса си.
Chaotic One
Ако под "подобна литература" имаш предвид фентъзи жанра, значи си гледал не където трябва. Не можеш да сложиш всичко от жанра под общ знаменател и го за осъдиш, според няколко лоши попадения.
Иначе, за тази поредица все още не мога да се изкажа, защото тепърва я започвам. Може и прав да се окажеш. :Д
I Like Scat Porn
Е, едва ли това "не където трябва" във фентъзито са Толкин и Джордан... Чети си ги, аз главно злобея защото худ. литература не ми се е отдало да чета от известно време, хах. sp_ike.gif
lodborg
Цитат(I Like Scat Porn @ Jun 8 2012, 04:58 PM) *
3/4 от това сигурно са ненужно детайлни описания, героите нямат особен характер извън тропите които представляват и историята не казва нещо особено.

Току що описа горе-долу всеки бестселър. Имал съм нещастието да чета Лъдлъм, Дан Браун и Гришам, примерно, и съвсем спокойно твърдя, че са доста по-детински от фентъзи авторите, които познавам. Все пак не говорим за кой знае колко сериозна литература, а за книги, написани предимно за забавление. И в това има чар.
Mort
Цитат(sharon @ May 24 2012, 09:20 PM) *
Цитат(Mort @ Apr 22 2012, 11:05 AM) *
В момента чета втората книжка от трилогията от общо пет на Джо Абъркромби. Казвам три от общо пет, защото трилогията The First Law е от свързани книги, а следващите две - Best Served Cold и The Heroes са от същата реалност, но проследяват други истории, макар и с общи с трилогията герои.

Хмм, днес попаднах на интригуващо резюме на книга от същия автор, но не част от трилогията - за това иде реч. После се сетих, че някой беше споменавал името му тук, явно нещо ми е останало като спомен. Засега върви добре, доста директен и брутален стил има, а и липсата на крайно позитивни герои е винаги добре дошла! devilsmiley.gif

Да, това фактически е четвъртата от трилогията biggrin.gif . Нея можеш да я четеш, без реално да си чела трилогията, но пък има общи герои, имена местности и т.н. - но все пак трилогията е по-яка поне засега, тъй като тъй като и аз тъкмо чета в момента Отмъщението на Монца (Best Served Cold на английски видиш ли) и си мисля, че тя е малко по-стандартизирано фентъзи, по-скоро в стил Фийст, ама с повече кръв, цинизъм и цици.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.