Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: WUTHERING HEIGHTS – FAR FROM THE MADDING CROWD
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
Warrior Of Ice
WUTHERING HEIGHTS – FAR FROM THE MADDING CROWD



Wuthering Heights са сравнително млада банда от Дания, свиреща енергичен прог-пауър метъл с чувствителни фолклорни влияния. В дебютния си албум – “Within”, групата залага повече на комбинацията фолк-метъл, докато последвалият го “To Travel For Evermore” задълбава в прогресив експериментаторство. Новият студиен удар на датчаните, ползващ заглавието на “Далеч от безумната тълпа” на Томас Харди – навярно в някаква далечна връзка с новите приключения на Скитника, е симбиоза между предшествениците си. С третата концептуална творба сагата за странстванията на героя завършва, макар някои въпроси да остават открити. “Far From The Madding Crowd” е албум с неповторима атмосфера, дължаща се както на уникалните лирически визии на Erik Ravn, така и на впечатляващите му композиторски способности, благодарение на които съвременен пауър, прогресив, неокласика и фолк са обединени в едно неделимо цяло. Невижданото разнообразие от музикални теми и мотиви на песен затваря с трясък устите на някои хулители, според които пауър метълът не е нищо повече от безумно скоростно набиране върху няколко акорда. Единствените адекватни сравнения за композиционното богатство на Wuthering Heights са Rhapsody и Blind Guardian. Флейти, класически струнни инструменти, гайди, умерено използвани клавирни оркестрации и хорови партии – всичко това допринася за вълнуващото изживяване, наречено “Far From The Madding Crowd”. Композитор, китарист, басист, идеолог и текстописец, Erik Ravn с майсторството си по всички параграфи напомня за китарното вълшебство на Luca Turilli. Новото попълнение в бандата – вокалистът Nils Patrik Johansson, пял в Astral Doors и Space Odyssey, се справя отлично със задачата си без да се изстрелва в стратосферата, а гласът му приятно наподобява този на легендарния Ronnie James Dio. Wuthering Heights получават заслужени адмирации за владеенето на инструментите – умения, изцяло подчинени на развитието на песните и с които музикантите не парадират излишно. Без Rune Brink (клавир) и Henrik Flyman (китара) групата би загубила много, а Morten Sorensen се отчита не само със забележителната си работа с касите, но и с фантастичните преходи и постоянни смени на ритъма.

Още с интродукцията “Gather Ye Wild” добиваме представа за това, което ни предстои – пътешествие в един фантастичен свят, изпълнен със средновековна красота и едно постоянно чувство за магичност. Следва осемминутната “The Road Goes Ever On” - несъмнено най-запленяващата от първо слушане песен; да не говорим, че в нея има материал за поне още няколко добри парчета. “Tree” е тежък и рифов тържествен химн, завършващ с бесен спийд участък, а “Highlands Winds” е пример за перфектно съчетаване на наглед несъвместими по твърдост, скорост и настроение елементи. Централно място в албума заема разделената на три епика “Longing For The Woods”, която е от онези болезнено красиви късчета изкуство, които веднъж намерили място в душата на слушателя, никога не я напускат. Притежаваща изобилие от идеи, сложност и емоционална наситеност, тя предизвиква въображението, а не просто гали сетивата. Интересно е, че отделните й части са разделени от другите парчета. “The Bollard” е интерпретация, направена от Wuthering Heights на автентична фолклорна мелодия с келтско звучене. Получила се е една прекрасна, макар и доста тъжна песен, в която Nils прави много силно представяне. Шеговито наименован, “Bad Hobbits Die Hard” всъщност е великолепен инструментал, съчетал много изобретателност с виртуозно свирене. “Land Of Olden Glory” носи нещо подчертано величествено и на места – меланхолично, а закриващата симфонична балада “Lament For Lorien” е достойна за музикално оформление на “Властелина на пръстените”.

“Far From The Madding Crowd” не е албум, от който можеш да подбереш някоя особено силна песен, игнорирайки останалите. Той се слуша целия на един дъх, а след това – отново и отново.
gouranga
Изчерпателно. Добра работа. Аз се сещам за една много хубава песен на Angra с такова име - WUTHERING HEIGHTS.
Warrior Of Ice
А как не понасям едноименната книга на Бронте, ако знаеш... wink.gif
gouranga
Не знам, не съм я чел sad.gif
synchu
мда за разлика от Шарлот, Емили не се справя толкова добре....

а иначе групата е cool ! има доста готини парчета..звука им е малко смотан (на китарата smile.gif ) личи безконтролна употреба на Line6 POD...
Ама чак пък виртуози не са...! Не е и необходимо - важното е музиката идея да има...а при тях има и ме кефи много..!
scion_of_storm
ресърект на темата, нека бъде за групата

Salt e страхотен. това е една от най-непретенциозните, самобитни групи с изключително малко слушатели, които слагат ужасно много по-известни групи в малкото си фолк/прогресив джобче.

невероятни за пореден път, оставам без думи.
Aresius
И на мен ми хареса новото произведение, особено песента The Мad Sailor. Някакси алестормовски звучи. В последното парче леко се изгубих обаче, май е по-дълго отколкото трябваше да е. Все пак Far From The Madding Crowd си остава най-силния им албум. Не знам дали някога ще успеят да го надминяат.
conguestadors
От няколко дни го имам този албум и непреставам да го слушам. Дойде ми като отдушник, след разочарованието от новия Сабатон.
Midnightsun
И на мен ми хареса Salt.

Цитат
това е една от най-непретенциозните, самобитни групи

Това им е хубавото - неизкушени от мейнстрийма.
lodborg
В темата за пауър метъла вече го написах, но ще повторя и тук - вълшебен албум са изкарали Wuthering Heights. Няма празна минута в него, много свирене, мелодии, чудесни вокални линии. Да не говорим какво прекрасно, искрено чувство се разнася от него. Повече такива албуми трябва да излизат.

А при Wuthering по принцип никога не е имало слабо, де.
conguestadors
Wuthering Heights - Greatest Hits. Моите любимци са издали сборен албум, ето чудесен начин за хора които не са ги слушали, да се запознаят с творчеството им.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.