Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Стиловете в Black Metal-a
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
_SiegfrieD_
w00t.gif
Sunforger
Така,аз поемам паган блекът.
Паган блекът се дели на три основни групи - славоник,германик и селтик.
Славоникът се дели на източен,западен и южен, при келтския разделението е подобно,но аз не съм особено заинтересован от него. При германик блекът делението е основно в Скандинавска и Континентална насока. Всеобщо известно е че основоположник на германския паган блек е една велика персона : граф Варг Квирстен Ларсон Куинсил "Гришнак" Викернес.Този стил има толкова много важни представители че чак ме мързи да почна да ги изброявам. Е в момента забивам един такъв - Wadgelmir.В интерес на истината основоположниците и същевременно най-дейните изпълнители на славянски паган блек си остават Nokturnal Mortum.Много възлови представители на славянски паган блек са и Sunchariot, Ashen Light,Temnozor, Satarial и Butterfly Temple. Надявам се точно в любимия си стил да не съм изпуснал нещо много съществено.В келтския паган блек навярно най-характерните представители са Eluveitie , Aes Dena , Anaon , Belenos, Bran Barr , Crystal Moors и Geassa... Поне за тези се сещам и имам. Не съм голям привърженик на келтския паган и за това не мога да кажа,кой знае какво за него...
Dragon's Bride
xubavo de mnogo dobre 4e ima primeri s grupi i t.n. ama na men vse pak ne mi snata qsno kakvo e pagan black metal...po kakvo se razli4ava ot ostanalite? nesto po xarakterno za nego ...
Sunforger
Е,хайде сега,има си английско-български речници => виж какво значи pagan => ограмоти се => разбери за какво става дума.
_SiegfrieD_
Да.Абсолютно прав си.
В много от случаите хората страшно бъркат NS,Viking и Pagan,а всъщност ако се заслушаме в типичните представители на тези стилове ще открием доста голяма разлика в цялостното звучене,текстовете,вложените идеи и т.н.Естествено съществуват и групи,които включват NS и Pagan елементи заедно.Например-Темнозорь,(въпреки че при тях се наблюдават повече Folk елементи),Graveland,дори и Nokturnal Mortum понякога са вписвани в Black/NS категорията и това е разбираемо ако чуем The Taste Of Victory.

Не споменахме и за множеството групи,правещи музика на сатаниска тематика.За мен лично фаворити са Black Dawn.Други интересни представители са Blackdeath(не бившите Darkthrone,a друга група от Русия),Bloodhammer(финландци),Demon Realm(датчани),Maniac Butcher(чехи),Sargeist(финландци)...още доста могат да се изброят.Въобще за групите със сатанински наклонности-колкото по-неизвестни,толкова по-добре,нищо че понякога качеството на самата група е доста ниско.Това,като че ли си е приоритет на някои групи.
Dragon's Bride
pagan- езичник, безверник, атеист
е и?
Sunforger
Аз мога да кажа,че всяка славянска паган блек група е пълна и със фолк елементи и за тованяма нужда да се споменава "фолк" в определянето на стила. Колкото до Ноктурнал Мортум - те винаги са си били НС,защото абсолютно във всичките им албуми откривам текстове описващи превъзходството на славянската раса над другите. Паган също е било винаги,така че наистина найточно определение на Ноктурнал Мортум може би е Slavonic Aryan Pagan Black Metal...
_SiegfrieD_
Цитат(THERION @ Jul 10 2004, 12:46 PM)
pagan- езичник, безверник, атеист
е и?

хмм само каква разлика има между тези думи,но в случая превода е "езичник".
Не само славянските паган групи са пълни с фолк елементи.Това е присъщо за всички видове паган блек и е едно от нещата,които различават стила.
По принцип идеите на почти всички такива групи са националсоциалистически
с малки разлики.Например някои пеят против евреите,други не,но като цяло идеологията се припокрива.
Sunforger
Да,абсолютно така е. Аз казах че е така само за славянския паган,защото там във абсолютно всяка една група е така,докато има разни други видове паган,които изобщо нямат такива неща,а само текстовете има са на паган тематика,инач са като чист блек.В блека,фолк-а почти винаги се припокрива с паган-а.
_SiegfrieD_
В тая тема май само ние двамата ще си водим диалог.Май е по-добре да използваме IRC...
Sunforger
Ами да ти призная,точно това беше целта на темата,до колкото си спомням,все пак трябваше да проверим - това бяхме запланували.
blood_freak
Е, аиде и аз да каже някои др. дума

Епик Блек Метъл - Типичното звучене за блек метъл + малко средновековни мотиви както и фолк. Тематиката на Текстовете е подобна на тези от Хеви Метъла - битки от древните времена, дракони, алата балата.. такива неща.

пример за епичен блек метъл са STORMLORD, според мен те си падат и паган малко но са си епик блек
Warrior Of Ice
Цитат(blood_freak @ Jul 11 2004, 11:32 AM)
пример за епичен блек метъл са STORMLORD, според мен те си падат и паган малко но са си епик блек

Бих добавил също Bal-Sagoth, Forefather, Summoning (които са по-скоро ембиънт блек, но са и доволно епични).

Интересно защо сте пропуснали прогресив блека с групи като Arcturus, Ulver, Emperor, Borknagar, Lunaris и подобни... wink.gif
Sunforger
Не сме го пропуснали, просто не сме го споменали още smile.gif Гррр...Бал Сагот не ги обичам...
_SiegfrieD_
Знам за съществуването на Прогресив блек,но го пропуснах,защото този стил не ми харесва особено wink.gif Тук бих прибавила Vintersorg и Ancient Rites
Ulver са по-скоро нещо като Samael-с по-електронно звучене.Зависи от албума,защото по-ранните неща са си чист блек.
Bal Sagoth и аз не ги харесвам,а Ensiferum наистина отива към викинг и затова не го включих.
Crafter
Я кажете... какво от стила на Енсигерум ще ми препоръчате? Защото ме кефят адски много :
_SiegfrieD_
Чуй Thyrfing, Einherjer, Borknagar...
Sunforger
Защо ли и аз щях да предложа Тирфинг и Айнхерер...
Trolltaar
За първи път виждам определението "прогресив блек" и ми се до повръща от него. Недейте осира и Black metal-a с тази гнусна дума. Emperor и Arcturus са си както и да го погледнеш Symphonic black. Ulver трудно могат да се определят като стил понеже всеки албум им е различен, а Borknagar според вокалиста и стила лично аз харесвам само албумите с Garm.

И Княже нищо, че не харесваш Celtic Pagan моля те произнася се Келтик. "С" в началото на думата ВИНАГИ се е произнасяло от тези народи като "К", дори и Тolkien се е съобразил с това. Същото важи и за отбора шотландски.
А и си пропуснал в твоето изброяване Graveland, Perunwit към Slavonic, и Kampfar и Ulvhedin към скандинавския клон на Pagan Black-a.

Kъм Satanic бих добавил и Besatt, Black Altar.
Sunforger
Е,произнася се така,само от самите келтски народи,иначе на английски е със с... Ами забравих за Перунуит,а за Грейвланд се сетих,ама ме мързеше да едитвам...
Между другот,не мисля че прогресив блек и симфоник блек са едно и също нещо,поради простата причина,че не намирам много общо между Емперър,Арктурус у Диму Боргир,примерно.
Trolltaar
Аз също не намирам нищо общо, а и не твърдя, че прогресив и симфоник е едно и също. И в Emperor и в Arcturus има сифонични елементи в изобилие. За мен прогресив блек метъл просто не съществува. Но не си прав за Келтик и в английския си е с "к". Широко разпространено е произнасянето селтик, но е прогрешно проверявал съм наистина.
_SiegfrieD_
Аз не слагам въобще Arcturus и Emperor към прогресив.Колкото и да не ти харесва,този вид наистина съществува.Изброихме някои групи.
Black Altar и Besatt-да добра "сатанинщина".Никога не съм приемала сатаник блека насериозно,но има и не лоши неща...
Warrior Of Ice
Цитат(_SiegfrieD_ @ Jul 12 2004, 01:13 PM)
Аз не слагам въобще Arcturus и Emperor към прогресив.

Един чисто приятелски съвет: слушай ги пак, малко по-задълбочено. Особено последните им неща. А покрай това не би било зле и да си изясниш значението на термина "прогресив". wink.gif Чрез слушане на такава музика, разбира се...

Колкото до коментарите на Trolltaar, те са толкова смешни, че просто не заслужават да се взимат насериозно.
ThrashIsNotDead
Извинете , ама не е ли целия БЛЕК МЕТЪЛ една голяма "СатанинщинА" ?! devilsmiley.gif
Trolltaar
Към Warrior of Ice:

Нека се разберем не отричам стила прогресив въобще просто смятам, че този термин няма нищо общо с Black metal-a. Споменатите от теб последни албуми на Emperor, Arcturus, Borknagar също нямат нищо общо с Black metal-a, за Vintersorg пък да не говорим, те като цяло нямат не влизат в тази категория. Така стана ли по-ясно МОЕТО МНЕНИЕ, с което не искам да обиждам никого.
Trolltaar
Не, не е The_Burnt_Hell!
Warrior Of Ice
Trolltaar, стана ми по-ясно мнението ти и не съм съгласен с него. Във въпросните албуми има блек метъл елементи - къде повече, къде по-малко. А и говорим за творчеството на групите като цяло...
Demiurg
... интересна тема - продължавайте, аз си водя бележки (групи, които да си намеря) wink.gif
Dragon's Bride
Цитат(The_Burnt_Hell @ Jul 12 2004, 11:59 AM)
Извинете , ама не е ли целия БЛЕК МЕТЪЛ една голяма "СатанинщинА" ?!

i az mislq 4e bi trqbvalo da e ina4e kakvo e edno vreme xorata koito slu6axa black bqxa naistina xora vqrvasti v pentagrama koito nosqt vqrvasti v ideite na satanizma...pone moite priqteli koito slu6at black sa takiva sega neznam kak e tuk 4eta s interes zastoto nikoga ne sam slu6ala black metal (ima razlika mejdu 4uvala i slushala) ta mi interesno no nikade ne vidqx da se pi6e za ideite v black-a a mi slq 4e tova e ...osnovnoto ama qnvo ve4e i black-a ne e e sastiq ...znam li?
Sunforger
Е,айде сега,блека не е толкова стар стил... Има и по-стари неща...
Dragon's Bride
Цитат(Knjaz Varggoth @ Jul 12 2004, 01:35 PM)
Е,айде сега,блека не е толкова стар стил... Има и по-стари неща...

4e az da sam kazala 4e e star stil?
_SiegfrieD_
Цитат(The_Burnt_Hell @ Jul 12 2004, 01:59 PM)
Извинете , ама не е ли целия БЛЕК МЕТЪЛ една голяма "СатанинщинА" ?!  devilsmiley.gif

Извинявай,ама не разбираш ли прекалено малко за да се намесваш?
А иначе стилът за мен се появява някъде 1984-87 с първите неща на Bathory и Mayhem.
И все пак ми е малко трудно да намеря общото между Emperor и Arcturus примерно.Може би наистина трябва да им преслушам по-внимателно нещата...
Sunforger
Ами да ти кажа,не смятам че Батори има кой знае какъв принос. По-скоро Мейхем (колкото и да не ни се ще...) smile.gif
Warrior Of Ice
Цитат(Knjaz Varggoth @ Jul 12 2004, 09:06 PM)
Ами да ти кажа,не смятам че Батори има кой знае какъв принос.

"Bathory"? "The Return"? "Under The Sign Of The Black Mark"? "Blood, Fire, Death"?
2Cool4U
Цитат
Ами да ти кажа,не смятам че Батори има кой знае какъв принос. По-скоро Мейхем (колкото и да не ни се ще...)

Аз пък смятам точно обратното. Батори за мен са тези които имат по-голям принос!
Trolltaar
Зигфрид:
Наистина Emperor и Arcturus нямат нищо общо, колкото и да ги слушаш, освен че Ihsahn участва в една от песните от последния албум на Arcturus.

Therion:
Black metal-a е възникнал като сатанистки стил, но в последствие се появяват останалите разклонения ползващи същите изразни средства, но и обогатени такива. Явно приятелите ти са слушали само този едничък клон, няма лошо. Siegfried мисля, че добре обясни отделните клонове какви тематики застъпват, така че на теб ти остава само да слушаш/чуеш и сама да си прецениш, ако искаш.
Sunforger
Е,за мен е друго, поради простата причина,че Батори просто е основно викингски метъл,а не блек. Това че първите са мязали на блек - добре,така да бъде,но истинския блек започва с Мейхем.
_SiegfrieD_
Цитат(Knjaz Varggoth @ Jul 13 2004, 10:27 AM)
Е,за мен е друго, поради простата причина,че Батори просто е основно викингски метъл,а не блек. Това че първите са мязали на блек - добре,така да бъде,но истинския блек започва с Мейхем.

Хммм в първите му албуми не намирам нищо,ама нищо викингско....Чист сатанински блек мен ако питаш...
Sunforger
Е,вярно е,че по-прелича на блек от колкото Венъм,ама аз винаги съм бил за Мейхем...
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.