Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Светът в черно и бяло - "за" и "против"
.::Metal World::. Форуми > Всичко, несвързано с метъла > Общ форум
Sw1tched
Всъщност ми е тема за есе за Четвъртък и би било хубаво да има нещо общо с Х. Смирненски, но може и просто да споделите мнението си "за" и"против" хипотезата, че светът е в черно и бяло. Щях сам да го направя (предполагам), но съм на шофъорски punk.gif . 10x предварително.
melhaer
лошо няма, но я пейстни самото прозиведение на смирненски, щото нещо отдавна съм завършил и не си спомням нищо:)))

п.с. провай с "черно и бяло" ма Георги Христов:))
Sw1tched
Смирненски
^тука има произведения, иначе примерно :
Цитат
Да бъде ден!
Нощта е черна и зловеща,
нощта е ледна като смърт.
В разкъсаната земна гръд
струи се бавно кръв гореща.
В димящите развалини
безокий демон на войната
развял е хищно знамената
и меч въз меч безспир звъни.
Сред мрака непрогледно гъст
стърчи злокобен силует
на някакъв грамаден кръст,
и хилядни тълпи отвред
вървят, подгонени натам
от яростта на златний бог.
И мрака става по-дълбок,
тълпите нижат се едвам.
За въздух жадни са гърдите,
очите молят светлина,
един копнеж, мечта една
гори и се топи в душите
и през сълзи и кървав гнет,
през ужаса на мрак студен
разбунен вик гърми навред:
"Да бъде ден! Да бъде ден!"

________________________
Цитат
Въглекопач
Надоле! Надоле! Надоле!
В студените бездни слезни,
където тела полуголи
се гърчат край черни стени,
де опват се мишци железни
и техния удар звъни
сред мрака на страшните бездни
с протеста за слънчеви дни,
с протеста за отдих, за воля,
за въздух, простор, ширини.
Надоле, надоле, надоле -
надоле слезни!

Слезни в тия мрачни утроби
на хищната - майка земя,
слезни между братята роби -
в морето от вечна тъма,
и твоята лампичка бледа
ще бъде там ярка звезда,
там сноп от лъчи ще огледа
зловещия храм на труда,
зловещите тези идоли,
де няма ни нощи, ни дни.
Надоле, надоле, надоле -
надоле слезни!

А там вековете незнайни
редили са пласт върху пласт -
тез пластове мрачни, безкрайни,
прострени навсъде край нас,
които живота изтъка
на каменен, черен килим,
които са хладни кат мъка,
и крият и огън и дим.
Слезни там и с удари верни
разбивай, разлюшквай, руши,
разкъртвай тез пластове черни
тез робски души!

И в бурната пещ на борбата
грамадата черна хвърли
и спри се да видиш, когато,
сред мрак и оловни мъгли,
ще блеснат реки огнеструйни,
когато червени вълни,
понесени в пристъпи буйни,
ще бликнат по всички страни,
когато сред блясъци нови
земята ще ври, ще гори
в огньове, огньове, огньове
и дъжд от искри!
SepulTeraHead
Цитат(Sw1tched @ Oct 27 2004, 10:10 AM)
Всъщност ми е тема за есе за Четвъртък и би било хубаво да има нещо общо с Х. Смирненски, но може и просто да споделите мнението си "за" и"против" хипотезата, че светът е в черно и бяло. Щях сам да го направя (предполагам), но съм на шофъорски punk.gif . 10x предварително.

I see the world in a different light
Things not always black and white
Through all these years still, to this day
My hardened eyes see only shades of grey
melhaer
Няква абсолютня тъпня, ма сега съм на работа, не съм псиал подобни неща повече от 8-9 години, така, че не бъдете много критчни:))

За и Против черно-белия свят

Изхождайки от една нормална нагласа на човека за неговите възприятия спрямо света веднага бихме могли да кажем, че той не е черно бял, между тези два свята съществуват хиляди други светове, но в крайна сметка кой би могъл да каже кой е най-истинският свят, кое е мястото където най-лесно да се достигне до абсолютната истина за живота, до това, което малко или много е цел на всяко разумно същество?

Или за да се достигне да тази цел трябва да се съсредоточиш изцяло върху абсолютните стойности в този свят – да видиш света само в черно-бели краски, така както го е виждал Смирненски – мрак, кръст и очи молещи за Светлината, или тъмните бездни и гърчещите се тела молещи за същата тази светлина.

Къде тогава трябва да стои човек, в шарения свят където цветовете те заливат или в негатива, където черното и бялото се редуват и карат душата да се лута между мрака и светлината, между любовта и омразата, между верността и предателството в един неспирен водовъртеж от антагонзими изпълнен със сладост и болка, но винаги в най-чистият им вид. В черно белият свят победата е ПОБЕДА, а загубата е ЗАГУБА. Всеки от нас има възможността да избере в коя част на света иска да живее в тази на антгонизмите и вечната борба или в тази на шарения, гейски свят (от англ. gay- шарен, пъстър, весел). Да избереш шарения свят, където пъстротата размива рано ли късно всичко – дори и най-прекрасните идеи или да отидеш в света където омразата и любовта са се напластявали век след век:

„А там вековете незнайни
редили са пласт върху пласт -
тез пластове мрачни, безкрайни,
прострени навсъде край нас,
които живота изтъка
на каменен, черен килим,
които са хладни кат мъка,
и крият и огън и дим.
Слезни там и с удари верни
разбивай, разлюшквай, руши,
разкъртвай тез пластове черни
тез робски души!”

Защото ако любовта е най-силният двигател, който е движил човечеството през цялото му съществуване, то омразата е не по малък вдъхновител за идеи, които коренно са променили съдбата и хода на човечеството. Само ако можеш да живееш и да бъдеш част от черно белия свят, само тогава ще можеш с кипящ от сила и ярост юмрук да разчупиш оковите на всекидневието и шаблона, да преобърнеш представите на света за добро и лошо, да поведеш робите към свободата:

” И в бурната пещ на борбата
грамадата черна хвърли
и спри се да видиш, когато,
сред мрак и оловни мъгли,
ще блеснат реки огнеструйни,
когато червени вълни,
понесени в пристъпи буйни,
ще бликнат по всички страни,
когато сред блясъци нови
земята ще ври, ще гори
в огньове, огньове, огньове
и дъжд от искри!”.

Hasta la Victoria siempre – Победата винаги е наша – Ернесто Гевара де ла Серна – Че Гевара, които без съмнение е живял в черно-бялата част на света.Днес тези думи пробождат и амбицират сyзнанието на милиони хора, които не искат да са част от тази матрица и са готови по-скоро да умрат, отколкото да са послушни овци. А за да стигнеш и да познаеш Светлината трябва да слезеш до най-дълбоките бездни и да познаеш абсолютния Мрак.
Твоя смерт
Цитат(melhaer @ Oct 27 2004, 10:30 AM)
Днес тези думи пробождат и амбицират сyзнанието на милиони хора, които не искат да са част от тази матрица и са готови по-скоро да умрат, отколкото да са послушни овци. А за да стигнеш и да познаеш Светлината трябва да слезеш до най-дълбоките бездни и да познаеш абсолютния Мрак.

Много дръзко и фентъзи го раздаваш, учителката на момчето ще се стресне laugh.gif
Твоя смерт
@Switched, ако есето ти ще е свързано със Смирненски, не е зле да познаваш историческите особености на периода, в който е творял -инак, подходящи подтези - градът - гробница (студен и мрачен - подходящо за свързване и цитиране - свържи го със символиката на черното и бялото - които предполагат едно обезличаване - ако ще е така, гледай да цитираш и ползваш за тезата си точните стихотворения - защото посочените са от малко по-различно естество, макар и те да могат да бъдат използвани - особено ако ще защитаваш тезата за "цветен" свят.); старческата немощ, която в ледено-застиналия град е равносилна на "черно-бяла смърт" - смъртта - жълтата гостенка; откраднатата красота - в този ред на думи можеш да направиш връзка с черно-бялата (ерго - постна, бездуховна) същност на "социалните насилници" и да сравниш двата типа живот - непринудено-бездуховен и принудено-бездуховен. Опитай се да потърсиш наличие на елементи от света на "цветното" при черно-бялото, респективно - обратното. Важно е да покажеш, че знаеш биографията на Смирненски и да вплетеш основните му тези за света и живота, в твоята собствена... Светът, който не е черно-бял можеш да представиш чрез пламъка на колектива, колелото на съзиданието и извечното универсално желание за достойна всесветовна подредба - трудът също влиза в тази категория (поне що се отнася до Смирненски - ти може да си на съвсем друго мнение) и т.н. Съветвам те да прочетеш по-обстойно цикъла "Зимни вечери", "Цветарка", "Стария музикант" - в тях ще намериш достатъчно материал за разсъждение и развитие на есето... само да вметна, че ако ще защитаваш тезата "за" черно-белия свят, каузата е предварително загубена;П
От публицистичен характер ли трябва да е есето ти?
Sw1tched
Мерси на melhaer за помоща и на Твоя смерт за съветите, но тези съвети просто няма да имам време да ги използвам защото есето е за утре ..не знам какъв тип е, просто г-жата даде тази тема за домашно.

Цитат
Всеки от нас има възможността да избере в коя част на света иска да живее в тази на антгонизмите и вечната борба или в тази на шарения, гейски свят.
laugh.gif хгаха пъстър :-)
SepulTeraHead
И аз трябва да го пиша за утре. Съветите на двамата общо взето се припокриваха с това което смятах да пиша.
````````
Ето ти една палитра...


Небето с цялата си синя щедрост даде
на моите мечти зелена улица
към дремещото слънце, безу1астно жълто.
Макар че беше ми безгрижно и оранжево,
написах с яркото червено в себе си,
че всъщност май не ми е много розово...


*Есето след 15-тина минути
````````
***

Седя си в стаята и търся вдъхновение..над клавиатурата. Мъка! Днес е сряда, т.е. утре е четвъртък, а аз имам да пиша есе. Да, ама ме мързи и две не виждам. Ако можеше някак си компютъра да прихваща моите мисли, да ги прехвърля в двоичен вид и да ги записва с безброй нули и единици в паметта. После аз безгрижно да цъкна в/у програмката и Воаля! - есе. Не че си нямам лична позоция..но що за философстване мога да направя!?

Против съм! Това е, точка.
Какво има да се обяснява? Все едно да кажа, че светът е в Розово (Забележка: За да проследите мисълта ми направете справка с качествената характеристика на цветовете) Всеки средно разумен би могъл да ме обори, и с право!
Светът не е едностранчив... това човечеството го е проумяло още някъде.... края на средните векове. Следователно Светът не може да е само Черен или само Бял. Също както и хората не са само Добри и Лоши. Тези две крайности някак си се вплитат в едно... образуват мелодия, преливат, разливат се... образуват нюанси...
От тук някъде идва и добре познатото ни словосъчетание 'Сив свят', а не е чисто и просто цветови подбор. ( сиво - меланхолично, ежедневно) Просто нещата не стоят на два полюса - положителен или отрицателен, а само клонят към тях.
Представете си числова права... -(безкрайност) 0 +(безкрайност)... и си представете устройството на света като квадратно уравнение. S=x^2 , където х (принадлежи) на Re и е (различно) от нула. Има безброй измерения, които не могат да се начертаят... но те никога не приемат стойност 0 или някой от полюсите.
Смятам че точно това му е хубавото на живота - различен е. Всеки ден, всеки миг... спадове, върхове... низ от лишения и компромиси, отстояване на принципи... Това не е черно.. и не е бяло. Това е дъга от цветове, мелодии, чувства, мои, твои, негови... и го виждаме със собствена светлина. Той може да е и оранжев... мове да е и сив... а на момети дори отива към розово, но винаги се променя и то спрямо нас.
SepulTeraHead
Цитат
Представете си числова права... -(безкрайност) 0 +(безкрайност)... и си представете устройството на света като квадратно уравнение. S=x^2 , където х (принадлежи) на Re и е (различно) от нула

brickwall.gif brickwall.gif brickwall.gif brickwall.gif Понякога си прекалено умна за мен. Сериозно!
giggle
I ZA MEN e tfa ne go shvanah ph34r.gif
````````
:")))) Аз щях да спомена и Епсилон околност... но реших че госпожата по литература на боби дори да е висшиска няма да ме разбере веднага:")))

Не е толкова сложно де бахти.... учи се от 7 клас насам....


А иначе като цяло есето харесва ли ви?
giggle
Ni6to li4no niki ....oba4e po4nah da se kompleksiram i ne go do4etoh....
SepulTeraHead
Цитат
А иначе като цяло есето харесва ли ви?

Това есе ли е? Аз ако предам нещо толкова късо ще има cock nad ball torture.

..........

Сядам да пиша аз.
Твоя смерт
Цитат(```````` @ Oct 27 2004, 06:59 PM)
висшиска

А сигурна ли си, че се пише така? tongue.gif wink.gif
````````
wsy6tnost, ne sym sigurna dali 4e takava duma ima.... mislq 4e se izpozlva samo v razgovorniq ezik.... taka 4e ne q znam kak trqbva da se napi6e:") znam 4e ima vis6e obrazovanie.. i predplagam 4e tam eventualno sym 'izqla' edno t...
pixie
eseto ne me kefi kak po4va:)
nqkvo typo mi be6e tam i daje se 4udeh dali da go do4eta

i se pak ne syjalqvam 4e go do4etoh:)
haresa mi smile.gif
toq moment sys funkciqta osobeno:)to e nqkvo neharakterno sravnenie i tova mu e originalnoto i hubavoto:)ne e nujno nito sep nito gigs nito gospojata na bobi da razbirat ot funkcii ot tipa S=x^2:)
qkoto na tova sravnenie e 4e funkciqta ne prinadleji nito na nula nito na bezkrainostite ot 4isla i moje vseki mn qsno da si napravi izvoda 4e i sveta nikoga ne moje da dostigne do krainosti bqlo i 4erno smile.gif

of ne moga da se obqsnqvam dobre ama kakto i da e smile.gif

i se pak ako mu sloji6 po dobro na4alo mislq 4e 6e e po spolu4livo:)
````````
Kraq go pretupah nabyrzo.. mene kraq me drazni nai mnogo.. a na4aloto be6e smao dokato zagreq.. moje da se lsoji kato na4alo onova stih4e i da se popravi malko i 6te stane o6te po simpati4no:")) I mi pisna da go 4eta... 6toto ve4e po4na da mi se struva 4e ne sym go pisala az.. i super da me nervi...

thankz roni
SepulTeraHead
Аз изписах 2 страници(което за моите стандарти е безбожно много) и просто ми секна мисълта. Трябва си още, ама след съответната почивка.
abductor
Цитат(```````` @ Oct 27 2004, 08:17 PM)
Представете си числова права... -(безкрайност) 0 +(безкрайност)... и си представете устройството на света като квадратно уравнение. S=x^2 , където х (принадлежи) на Re и е (различно) от нула. Има безброй измерения, които не могат да се начертаят... но те никога не приемат стойност 0 или някой от полюсите.

Уха! Математиката бая ни е поизпържила мoзъка май smile.gif

ПС Ами ако х (принадлежи) на Ym? wink.gif
Lethe
koeto o6te vednyj mi napomnq za tova 4e ne moga da re6a i nai elementarno uravnenie no.gif

inak eseto osven matemati4eskoto sravnenie ne e ni6to osobeno
smile.gif
Sw1tched
бе незнам, предадох го..преписвах го на кариран лист в час по испански хехе punk.gif използвах най-вече на melhaer нещата щото ми звучат най като есе , при това свързано поне малко с творчеството Смирненски. на Твоя смърт съветите не са лоши ама само в случай че имам време и желание да напиша наистина добро есе..а аз нямах нито едното нито другото..дано оцени мислите на melhaer добре, че почнах с 4-ка на входното хехе
Zdravko Peev
Няма да отварям нова тема, ще използвам тази...

Някой има ли нещо на ум по темата
"Не всички можем да сме богати, знатни и красиви, но всички можем да бъдем добри" - Конфуции

Есе

smile.gif
SepulTeraHead
отвори нова тема, за да ти отговоря. няма нищо общо с тази.
Sw1tched
Днеска върнаха есетата.
Ами какво да кажа

melhaer icon_headbang[1].gif
хехе "Отличен 6" ти пиша.
SepulTeraHead
И аз имам 6. icon_headbang[1].gif
````````
prepisva4i!:")))
pi4
bw rules evil.gif
Beerzebub
А на мен някой ще ми драсне ли някой протокол по "Електрични методи" на тема "Симетрично профилиране. Метод на работа и анализ на резултатите" или "Изследване на измененията на компонентите на електрично поле, създадено от два точкови заземителя" headbang[1].gif
````````
А да има желаещи да ми напичат домашното за Дон Кихот:"))
Death_Angel
Относно домашното за Дон Кихот пробвай в referati.com аз оттам си написах контролното са тряя и за Хамлет да си търся biggrin.gif
strel4e_90
хехехе този на когото му трябва есето за четвъртък случайно да не е от Езиковата в Стз да казва щото мисля да гепя материала на Mleher (btw evala-super ti e seseto!) и...тук-таме да бладиатствам още малко от другите rolleyes.gif rolleyes.gif
Цитат(melhaer @ Oct 27 2004, 12:30 PM) *
Няква абсолютня тъпня, ма сега съм на работа, не съм псиал подобни неща повече от 8-9 години, така, че не бъдете много критчни:))

За и Против черно-белия свят

Изхождайки от една нормална нагласа на човека за неговите възприятия спрямо света веднага бихме могли да кажем, че той не е черно бял, между тези два свята съществуват хиляди други светове, но в крайна сметка кой би могъл да каже кой е най-истинският свят, кое е мястото където най-лесно да се достигне до абсолютната истина за живота, до това, което малко или много е цел на всяко разумно същество?

Или за да се достигне да тази цел трябва да се съсредоточиш изцяло върху абсолютните стойности в този свят – да видиш света само в черно-бели краски, така както го е виждал Смирненски – мрак, кръст и очи молещи за Светлината, или тъмните бездни и гърчещите се тела молещи за същата тази светлина.

Къде тогава трябва да стои човек, в шарения свят където цветовете те заливат или в негатива, където черното и бялото се редуват и карат душата да се лута между мрака и светлината, между любовта и омразата, между верността и предателството в един неспирен водовъртеж от антагонзими изпълнен със сладост и болка, но винаги в най-чистият им вид. В черно белият свят победата е ПОБЕДА, а загубата е ЗАГУБА. Всеки от нас има възможността да избере в коя част на света иска да живее в тази на антгонизмите и вечната борба или в тази на шарения, гейски свят (от англ. gay- шарен, пъстър, весел). Да избереш шарения свят, където пъстротата размива рано ли късно всичко – дори и най-прекрасните идеи или да отидеш в света където омразата и любовта са се напластявали век след век:

„А там вековете незнайни
редили са пласт върху пласт -
тез пластове мрачни, безкрайни,
прострени навсъде край нас,
които живота изтъка
на каменен, черен килим,
които са хладни кат мъка,
и крият и огън и дим.
Слезни там и с удари верни
разбивай, разлюшквай, руши,
разкъртвай тез пластове черни
тез робски души!”

Защото ако любовта е най-силният двигател, който е движил човечеството през цялото му съществуване, то омразата е не по малък вдъхновител за идеи, които коренно са променили съдбата и хода на човечеството. Само ако можеш да живееш и да бъдеш част от черно белия свят, само тогава ще можеш с кипящ от сила и ярост юмрук да разчупиш оковите на всекидневието и шаблона, да преобърнеш представите на света за добро и лошо, да поведеш робите към свободата:

” И в бурната пещ на борбата
грамадата черна хвърли
и спри се да видиш, когато,
сред мрак и оловни мъгли,
ще блеснат реки огнеструйни,
когато червени вълни,
понесени в пристъпи буйни,
ще бликнат по всички страни,
когато сред блясъци нови
земята ще ври, ще гори
в огньове, огньове, огньове
и дъжд от искри!”.

Hasta la Victoria siempre – Победата винаги е наша – Ернесто Гевара де ла Серна – Че Гевара, които без съмнение е живял в черно-бялата част на света.Днес тези думи пробождат и амбицират сyзнанието на милиони хора, които не искат да са част от тази матрица и са готови по-скоро да умрат, отколкото да са послушни овци. А за да стигнеш и да познаеш Светлината трябва да слезеш до най-дълбоките бездни и да познаеш абсолютния Мрак.

LordZombie
Искаш да кажеш :

бладиатствам - ' плагиатствам '

seseto - ' есето '

?
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.