Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Възражда ли се Метълът?
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
Страници: 1, 2
Mort
Как смятате дали се възражда метъла, поне аз смятам, че е така съдейки по огромния брой новородени яки метъл банди (е голям процент "новите" са плява, но то времето ще покаже кой струва и кой не). Освен многото нови групи и голяма част от старите продължават да доказват себе си издавайки много силни албуми - за мен 2004 и 2003 са едни от най-силните години на метъла, съдейки по качествени албуми. Някои групи вече достигат и до продажби и веднага са обвинени в комерсиалност (а 80 тогава метъла се продаваше много, това значи ли че е бил комерсиален?!?). Е кажете си мнението....
SepulTeraHead
Метълът никога не е умирал. От средата на 90те, до началото на новото деситилетие, обаче, беше в криза. Сега вече не е така. Нео-метълът писна на хората и повечето от бандите в този стил замряха. Сещате ли се за голям нео-метъл албум от тази година!?!?! Мне... няма такъв.

Колкото до отминалата вече криза: имаше един период от 98/9 докъм 2002ра когато, незнам за вас, но всьичките ми любими групи или издаваха слаби албуми, или се разпадаха. Machine Head - Supercharger е може би най-баналният пример. Също и Pantera, Sepultura... През този период може да са се появили феноменални блек, дет и прочие албуми, но специално на мен всичко което излизаше, ми се струваше супер слабо. Винаги накрая на годината си съставям един личен топ 10. През този период ми беше доста трудно да го попълня.

И тогава изведнъж - БАМ! boxed.gif Killswitch Engage - Alive Or Just Breathing! Нова, млада банда, свиреща нещо свежо. Нещо което освен това беше и искински шибан метъл! Не знам за вас, но за мен това е албумът с който започва новото хилядолетие. Поне година, две след това се появиха(или по-точно -станаха известни) и другите NWOAHM банди. Малко след това Chimaira решиха да свирят и те метъл, а Machine Head се върнаха към старото си звучене.

Днес... днес почти всеки нов албум който излиза ми харесва. Това е нещо с което не съм свикнал. Готино е! Аз и от миналата година бях напълно доволен, но тази се оказа в пъти по-добра. Има разлика между това да си мислиш "Това са Metallica, те сега лапат на негри, но преди 15 години са издали Master Of Puppets, който е ебати якия албум. Вече не се прави нищо стойностно." и "Това са God Forbid, които ТАЗИ година издадоха най-феноменалният албум който съм чувал някога!!!!"... И това е само пример.
Warrior Of Ice
Цитат(SepulTeraHead @ Nov 8 2004, 10:19 PM)
Метъла никога не е умирал.

Абсолютно вярно. За да говорим за възраждане, трябва да име състояние на тотален срив или поне нещо много близко до това. Загубата на популярност на някои банди и разпадането на други след 80-те наистина е факт, но не е достатъчно, за да се говори за замирането на цяла една сцена.

Цитат
От средата на 90те, до началото на новото деситилетие, обаче, беше в криза.


Е, аз пък мисля, че кризата беше малко преди това - от края на 80-те до средата на 90-те. Не че и в този период няма стойностни неща... След него вече започнаха да се появяват доста нови пауър метъл банди, доста нови блек метъл банди... През последните години пък дет метълът взе да търпи подем.

@Mort: Темата за връзката продажби-комерсиализъм доста сме я дъвкали тук, при това неведнъж... Лично за мен двете неща определено не са правопропорционални, поне принципно погледнато.
InsArtTure
Първо:мисля,че метълът хич не е в криза.Не съм убеден,че се възражда, но е сигурно,че не умира.

И второ:СЛАГАЙТЕ ПЪЛЕН ЧЛЕН, КЪДЕТО ТРЯБВА!!!

А и ти Сеп все се караш на разни хора,че правят грешки, а сега? biggrin.gif
Вземете да си оправите постовете-и най-вече ЗАГЛАВИЕТО на темата!

Пише се "Възражда ли се Метълът?"
abductor
Цитат(Warrior Of Ice @ Nov 8 2004, 11:45 PM)
Е, аз пък мисля, че кризата беше малко преди това - от края на 80-те до средата на 90-те. Не че и в този период няма стойностни неща... След него вече започнаха да се появяват доста нови пауър метъл банди, доста нови блек метъл банди... През последните години пък дет метълът взе да търпи подем.

Не съм съгласен. Първата половина на 90-те беше уникален период - повечето от по-старите банди издадоха едни от най-силните си албуми, дет-метълът се формира окончателно като стил, докато през осемдесетте беше по-скоро разклонение на траша (някой може и да ме оспори),появиха се и новите групи, част от които днес са класика. Лошото е, че тогава се даде и старта на нео-метъла, който уби голяма част от въпросните банди през втората половина на 90-те. sad.gif . Тогава и новите хеви-пауър групи също излезоха на преден план, след това траша отново дойде на мода, а сега на ред е дет-метълът (нали искате пълен член smile.gif ). Тъй че метълът никога не е бил в застой, просто постоянно се променя и за съжаление тези промени не могат да се харесат на всички...
Warrior Of Ice
Цитат(abductor @ Nov 9 2004, 09:34 AM)
дет-метълът се формира окончателно като стил, докато през осемдесетте беше по-скоро разклонение на траша

Е, аз не бих нарекъл албуми като "Slowly We Rot", "Leprosy" и "Beyond The Gates" (примерно) разклонение на траша... Поне за мен са нещо качествено ново, макар траш елементите да ги има.
SepulTeraHead
Цитат(InsArt†ure @ Nov 9 2004, 08:45 AM)
И второ:СЛАГАЙТЕ ПЪЛЕН ЧЛЕН, КЪДЕТО ТРЯБВА!!!

А и ти Сеп все се караш на разни хора,че правят грешки, а сега? biggrin.gif
Вземете да си оправите постовете-и най-вече ЗАГЛАВИЕТО на темата!

Пише се "Възражда ли се Метълът?"

Прав си. Беше късно вечерта и не съм мислил за такива работи. Сега го оправих.
Mort
"@Mort: Темата за връзката продажби-комерсиализъм доста сме я дъвкали тук, при това неведнъж... Лично за мен двете неща определено не са правопропорционални, поне принципно погледнато."
Warrior Of Ice, сигурен съм, че сте дъвкали темата за комерсиалността до изтъркване, но аз не съм участвал и смятам да си кажа мнението, защото смятам, че повечето хора разбират под комерсиално различни неща, с някои от които не съм съгласен. Но не смятайте, че съм против някой специално, просто исказвам становище по въпроса и то няма да е кой знае колко дълго, а изводите оставям на вас. Та една музика е комерсиална, когато още, докато се пише се съобразява с определен кръг слушатели (възможно най-много) и с финансови облаги (да не се повтарям). Когато обаче, някоя група постигне успех в последствие, без да се е стремила към горните две цели, то това не значи, че те са комерсиални. Не понасям "метълите", които смятат, че една група трябва да има трима фена, включително членовете на групата ranting.gif
От моя гледна точка, няма лошо една група да е успешна (нарочно не използвам думата комерсиална), когато прави музиката, заради самата музика. Друг е въпросът, че опиянени от успеха, повечето се опитват да се превърнат в комерсиални, но метъл пазарът според мен не търпи подобни отклонения.
И за да не решите, че се отклонявам от основната тема, ще свържа въпроса с комерсиалността с качеството на метъла напоследък. Ами да то е доста високо и естествено доведе до успех на някои групи (Nightwish, Edguy, Sonata Arctica и т.н.), защото хората прослушаха отново метъл. Така че дали е имало успешни албуми между края на 80те и края на 90те - има да, но не толкова много, не толкова качествени (дори като качество на записа) и съответно не толкова успешни. Затова аз съм щастлив, че изживявам младостта си именно сега, когато има толкова много добри групи истински професионалисти, а не през 80, въпреки че тогава този стил е бил най-популярен. Между другото забелязвате ли, че сега между повечето банди (най-вече немски, скандинавски и шведски) царят много по-приятелски взаимоотношение, отколкото между групите от близкото минало. В смисъл помагат си, ходят заедно на турнета, изобщо правят това което правят добрите приятели. Нека да си припомним старите групи, където самите им членове не се понасяха един другиму, пък какво остава за другите.
Е това е казах го, но най-важното е да си винаги icon_headbang[1].gif
SepulTeraHead
Цитат
Между другото забелязвате ли, че сега между повечето банди (най-вече немски, скандинавски и шведски) царят много по-приятелски взаимоотношение, отколкото между групите от близкото минало. В смисъл помагат си, ходят заедно на турнета, изобщо правят това което правят добрите приятели. Нека да си припомним старите групи, където самите им членове не се понасяха един другиму, пък какво остава за другите.

Това... просто не е вярно. Има ли нужда да обяснявам?
Mort
Ами добре поясни! То е ясно, че не всички се разбират отлично, но по-голямата част от тях...
SepulTeraHead
Ами изкара ги, все едно са едно голяма щастливо семейство. Не е така. И днес има маса групи които с във ВОЙНА помежду си.
Mort
Е, да ама тия които аз слушам се разбират добре, съдейки по километричните поздрави към края на всеки албум.
abductor
Цитат(Warrior Of Ice @ Nov 9 2004, 10:49 AM)
Е, аз не бих нарекъл албуми като "Slowly We Rot", "Leprosy" и "Beyond The Gates" (примерно) разклонение на траша... Поне за мен са нещо качествено ново, макар траш елементите да ги има.

Затова съм написал, че някой може да ме оспори. Но аз мисля така...

Цитат(Mort @ Nov 9 2004, 12:05 PM)
И за да не решите, че се отклонявам от основната тема, ще свържа въпроса с комерсиалността с качеството на метъла напоследък. Ами да то е доста високо и естествено доведе до успех на някои групи (Nightwish, Edguy, Sonata Arctica и т.н.), защото хората прослушаха отново метъл. Така че дали е имало успешни албуми между края на 80те и края на 90те - има да, но не толкова много, не толкова качествени (дори като качество на записа) и съответно не толкова успешни. Затова аз съм щастлив, че изживявам младостта си именно сега, когато има толкова много добри групи истински професионалисти, а не през 80, въпреки че тогава този стил е бил най-популярен.

Точно за това не съм съгласен, защото новите групи, за които говориш са от втората вълна, а онези от 80-те/90-те са оригиналите. Метълът по принцип е техничарска музика и затова винаги е имало истински професионалисти (не ми се иска да давам примери, защото ще задръстя форума), така че Nightwish, Edguy, Sonata Arctica и т.н. едва ли са открили топлата вода, пък и не съм сигурен дали си слушал достатъчно от по-старите неща, още повече, че доколкото разбирам, ти слушаш хеви и едва ли ще се разберем за това какво е "добро" smile.gif . А за звука - това няма нищо общо с метъла - днешната поп-музика също е с по-добър саунд от тази през 80-те/90-те.
Отново ще използвам на Сеп любимия израз:
"Въпрос на вкус" - казало кучето и си облизало гъза smile.gif
Mort
abductor, не искам да се хваля или нещо подобно, но слушам около 300-350 групи, което означава, както сам се досещаш, че слушам доста разнообразни неща, включително и дет и блек (в момента слушам последния албум на graveworm и ensiferum, а да и finntroll). Така че изобщо не бих определил себе си ограничен в някой стил (слушам почти всичко, най-вероятно за разлика от теб), поне аз не познавам много метъли, които харесват толкова много групи и различни стилове. Дадох тези поради това, че са успешни (аз даже не харесвам особено Соната Арктика, но за примера става). Да те питам тогава къде са старите групи, то е ясно че тия не откриват топлата вода, но при тях тя някакси ври, а при старите нещо изтива. Не ме разбирай погрешно аз много харесвам и старите метъл икони, но за мен те нещо се позагубиха...
SepulTeraHead
Всъшност, това звучи доста по-не-изнервящо когато казваш "гъза", а не "под опашката".
ThrashIsNotDead
оффф... кви са тия изказвания бе хора ?
ти сигурен ли си че си в ред ? любопитно ми е как слушаш 250-300 групи ... може да кажеш че СИ СЛУШАЛ ... ама малко трудно ще слушаш 250групи по средно две песни , което прави 500 песни ... това е любопитно изказване , точно за подписа ми ... аре наздраве!
Warrior Of Ice
Цитат(The_Burnt_Hell @ Nov 9 2004, 09:40 PM)
ти сигурен ли си че си в ред ? любопитно ми е как слушаш 250-300 групи ...

Бедно въображение, приятелю... laugh.gif
ThrashIsNotDead
аммммммммммммм....може би е така ... въпреки че не ми го побира ума как може да се слушат 350 групи ... в смисъл , може да си чувал по няколко техни песни ... ама да ги преслушваш всеки ден smile.gif))
SepulTeraHead
Svetyl
Az si priznawam-Slusham pochti i samo heavy i hard rock. No imam nqkakwa predstawa ot powecheto stilowe. Ne kato fen, po-skoro kato liubopiten. I spored men metala nikoga ne e umiral... nqma i da umre, ima dostatychno poklonnici. Mislq che towa koeto se nabliudawa sega ne e wyzrajdane, a po skoro podem. Prykwat se super mnogo grupi. Nqmam nerwi i wyzmojnost da gi chuq wsichkite, no e gotino chowek da ima izbor. A kolkoto do komersializaciqta... mi takowa neshto syshtestwuwa, no mislq che weche ne tolkowa... moje da ne ste syglasni, no komersializaciqta w loshiq smisyl pochwa da nqmalqwa... abe kakto i da e. Towa e tema za glupawi i ednakwi prikazki.
abductor
Цитат(Mort @ Nov 9 2004, 09:23 PM)
abductor, не искам да се хваля или нещо подобно, но слушам около 300-350 групи, което означава, както сам се досещаш, че слушам доста разнообразни неща, включително и дет и блек (в момента слушам последния албум на graveworm и ensiferum, а да и finntroll). Така че изобщо не бих определил себе си ограничен в някой стил (слушам почти всичко, най-вероятно за разлика от теб), поне аз не познавам много метъли, които харесват толкова много групи и различни стилове. Дадох тези поради това, че са успешни (аз даже не харесвам особено Соната Арктика, но за примера става). Да те питам тогава къде са старите групи, то е ясно че тия не откриват топлата вода, но при тях тя някакси ври, а при старите нещо изтива. Не ме разбирай погрешно аз много харесвам и старите метъл икони, но за мен те нещо се позагубиха...

biggrin.gif Виж това...
Може би не съм толкова ограничен, колкото си мислиш cool.gif
SepulTeraHead
Цитат
A.N.I.M.A.L. - 01

\m/
Mort
abductor ми ние тогава за какво спориме всъщност huh.gif само едно не разбрах Bjorg ?!?!? това оная слива дето пее фалшиво ли беше. Както и да е имаш какво да споделиш, но открих и пропуски cool.gif
Mort
Цитат
аммммммммммммм....може би е така ... въпреки че не ми го побира ума как може да се слушат 350 групи ... в смисъл , може да си чувал по няколко техни песни ... ама да ги преслушваш всеки ден ))

Ами всеки ден слушам нещо различно, а не цикля на една и съща група (е има някои определени албуми на които бая съм циклил...), но важното е, че обичам разнообразието.
abductor
Цитат(Mort @ Nov 10 2004, 10:00 PM)
само едно не разбрах Bjorg ?!?!? това оная слива дето пее фалшиво ли беше. Както и да е имаш какво да споделиш, но открих и пропуски cool.gif

Всъщност е тя... мойта ме накара да й я сваля - харесва я, на знам защо no.gif . А за споделянето - ако ти трябва нещо - SPARK .
Apocalyptic City
Не може да се възроди нещо, което не е умирало никога.
Mort
Ама вие май не хващате иронията и двусмислието на това метълът да се възроди. Той като цяло е доста близо до темата за смъртта, да не кажа, че някои стилове са си доста "мъртви", ама това не им пречи да бликат от жизненост и винаги е било така, въпросът беше по-скоро дали метълът търпи подем или не...
DarkLander
Nikoga Nqma Da UMre!!!!!
winterstorms
Цитат(Apocalyptic City @ Nov 11 2004, 10:55 AM) *
Не може да се възроди нещо, което не е умирало никога.

Съгласен съм. От появата на метъла до ден днешен той не е спрял да се развива!
SteelDragon
За мен метълът спря да се развива след като достигна дет. Кривата на развитие на метъла във времето е била от тежко към по-тежко. Поне аз така ги виждам нещата. Не знам накъде може да се "развива" вече? Да се изсвири нещо дето не е изсвирено ли?
Mago De Oz
Цитат(winterstorms @ Apr 29 2007, 11:51 AM) *
Цитат(Apocalyptic City @ Nov 11 2004, 10:55 AM) *
Не може да се възроди нещо, което не е умирало никога.

Съгласен съм. От появата на метъла до ден днешен той не е спрял да се развива!

+1 с тези две мнения се изчерпва цялата тема. Всичко друго е хабене на клавиатурата!
Warrior Of Ice
Цитат(SteelDragon @ May 1 2007, 02:20 AM) *
Не знам накъде може да се "развива" вече? Да се изсвири нещо дето не е изсвирено ли?

Именно. Някои групи през 90-те това направиха.
SepulTeraHead
По мои наблюдения метъла се развива към капсулиране на отделните жанрове. Все по-малко са сякаш обмените между банди от различни ниши. Вече примерно пауър метъла се е отделил много като сцена и като концепция и незнам си кво от останалата част.
Warrior Of Ice
^ Според мен е тъкмо обратното. Днес повече от когато и да било в историята на жанра има банди, които не могат да се поставят в конкретна стилова категория. И стават все повече, което донякъде е обяснимо от гледна точка на търсенето на ново, неексплоатирано до момента звучене. Защото, каквото и да си говорим, днес с нещо шаблонно трудно можеш да пробиеш - трябва да си поне отчасти оригинален.

А пауър метълът въобще не се е отделил. Нито като сцена (защото пауър метъл банди си ходят по турнета и фестивали с всякакви от други стилове и ги слушат фенове на всякакви други стилове), нито като концепция (защото в тази сцена има предостатъчно групи и оттам - предостатъчно разнообразие, за да е безпочвено всяко обобщение), нито като незнам си кво.
SepulTeraHead
Е аз казвам просто как ми изглеждат нещата.
InsArtTure
Ицо, Стефан е доста прав, защото е на сцената, а там нещата изглеждат по този начин. Различните по стил състави са далече едни от други. Имат си свои концепции, събират се с музиканти главно от своя стил, изграждат си имидж. Цяло чудо, че при нас повечето банди бият на корсоувър, че да свирят заедно.

А когато дадат на две различни по стил, но големи банди една сцена, те нямат избор, освен да свирят заедно. Но като цяло на сцената си личи деление, както Стефан каза-няма обмен, няма-" вижте ни, we are all melheads!"

Има- "вижте ни - ние свирим пауър-симфоник-дет-мелодик-модърн метъл - и сме cool." "И сме създали нов стил и сме горди с това."
Warrior Of Ice
Цитат(InsArtTure @ May 1 2007, 10:35 AM) *
Ицо, Стефан е доста прав, защото е на сцената

Каква сцена? laugh.gif Тук се свири или бездарен дет, или кросоувър. Имаме и пет блек метъл групи за цвят. Същевременно всеки плюе по останалите. Естествено, че ще има разделение. Виж, сцена има в Швеция, примерно.
SepulTeraHead
Аз имах предвид по света като цяло, че май натам отиват нещата.

Не мога да си представя примерно Machine Head и Ked Earth на едно турне. Или пък феновете на едната банда да слушат другата. ИУли пък членовете на едната банда да слушат другата. Твърде различни сцени са вече. Не е като през 80-те и 90-те, когато всички траш банди носеха фанелки на хардкор такива по концерти.
Warrior Of Ice
Цитат(SepulTeraHead @ May 1 2007, 11:17 AM) *
Не мога да си представя примерно Machine Head и Ked Earth на едно турне.

Че защо не... Групите съвсем съзнателно правят точно такива турнета с идеята да разширят кръга на феновете си. Спомни си Gigantour и какви банди беше събрал Mustaine.
lodborg
Според мен в момента е актуално да си различен. Повечето групи се стремят да направят нещо странно, ново, нечувано, с което да привлекат вниманието, защото каквото и да си говорим модерният слушател е пренаситен. Той има достъп до всичко по всяко време, така че ако някой нов музикант иска да бъде забелязан от публиката (поне в задоволителен мащаб), трябва да изсвири нещо шантаво. Не мисля, че стиловете в метъла се обособяват в момента като все по-самостоятелни, точно обратното - в наше време имаме пауър/прогресив/атмосферик или джаз/фюжън/дуум/прогресив/дет. Доживяхме дори авангардни групи да правят вайкинг метъл албуми... Разбира се, това не може да важи за цялата сцена - винаги ще има групи, които ще свирят само пауър, или само дет, или само блек - няма как и всъщност намирам това за хубаво, защото понякога ми иде да избягам от всичката тази порочна сложност в нещо далеч по-просто и традиционно. Пък и не може всички да са новатори.

Напоследък размишлявам по две други неща обаче - все повече започнаха да се промъкват етно/фолклорни елементи дори в тежката музика. И не става дума само за вечните келтски/ирландски/северни мотиви - имаме групи като Spi-Ritual, които са впили дълбоко корени в ориента, Nile и Melechesh, които правят доста космополитна музика, Orphaned Land се опитват да въведат елементи от арменската/еврейската музика, а дори напоследък някои банди съвсем успешно комбинират и източни елементи. Намирам това точно като израз на търсенето на разнообразие - изразните средства в музиката се изчерпват бавно и какво по-естествено от това хората да се обърнат към родната си музика или, в случая на други, към фолкорна музика, която е считана от тях за екзотична и интересна. В другата крайност - все повече и повече чуваме за разни нойз проекти, слъдж групи, дроун и т.н., в които мелодичността е сведена до едно съвсем различно ниво или пък отсъства напълно. Допреди време се съмнявах доколко изобщо това може да се нарече музика, но след като в момента дори харесвам подобни банди, а в интернет ни заливат все повече и повече нови, явно в това подразделение на музиката има бъдеще.

Или за да обобщя - описах ви двете тотални крайности. Едното е търсенето на мелодичност, а другото - нейното пълно отричане. Едните се опитват да въздействат чрез прочувствена музика, другите чрез абстрактен (на моменти) шум, който задоволява нуждите на публиката за шантавост и ексцентричност.
SepulTeraHead
Е те и cега точно Machine Head са на турне с Megadave и Haven And Hell.

Ама не знам толкова дали имат успех тия начинания вече. Хората не се кефят. Гледам ги как пишат по форумите, че не съжаляват, че не са влезнали за Megadeth някви фенчета нa Machine Head, примерно. А и, както знаеш, някои хора имат навика да псуват не само по форумите банди, които не ги кефят. Накой ми беше разправял как на концерт на Lamb Of God и Opeth в САЩ някъде на вторите им викали някви неща от сорта на "Махайте се гадни шведи, бла бла"... Се едно са ги били 5:0 предния ден.
Svetyl
^Значи ли това, че Machine Head и Megadave ще са в Каварна заедно с Heaven and Hell? Едва ли.
SepulTeraHead
Не. Става въпрос за щатско турне само, за съжаление.
Svetyl
^Ама разбира се...
InsArtTure
Е, стига де. Немалко банди имаме тая година! Даже са ни много. Другия път. Има цяла есен най-малкото. rolleyes.gif
Svetyl
Така си е де. А според мен метълът се изражда. В разни странни работи smile.gif
InsArtTure
Да, споменатите от Венци Sludge и производните му стилове са доста интересни и хем няма къде другаде да ги в пишеш освен в метъла, хем хич не са удачни за там.
Rolf
Пост рок си е едно, стоунър е друго, слъджкор е трето... На мен подобни банди много не ми звучат като метъл.
Vlad
Цитат(Warrior Of Ice @ May 1 2007, 10:56 AM) *
Каква сцена? laugh.gif Тук се свири или бездарен дет,

Що пък бездарни, тука си имаме мноо добри дет групи. Тъпото е че повечето хора си казват, че щом е наше е тъпо и не ги подкрепят. А вижте примерно група като Enthrallment ще свири на един от най-големите екстремни фестове,а тука събират по 50 човека no.gif
Warrior Of Ice
Цитат(Vlad @ May 2 2007, 04:55 PM) *
Цитат(Warrior Of Ice @ May 1 2007, 10:56 AM) *
Каква сцена? laugh.gif Тук се свири или бездарен дет,

Що пък бездарни, тука си имаме мноо добри дет групи.

Да - две. happy.gif
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.