Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: За Роб и Ози
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
autumn
Откакто се помня един въпрос ме гложди и денем и насън smile.gif ...
Какво толкова им има на Ози Осбърн и на Роб Халфорд, че толкова много хора ги имат за гениални неповторими и най-вече незаменими певци.
Не са ли вокалисти като James LeBrai, Фабио Лионе, Тимо Котипелто, Михаел Киске, Тил Линдеман, Марко Хиитала, Ерик Адамс...много, много, ама много по-добри. Защо около тях не се вдига толкова шум.

Да не говорим, че според мен и Рони Джеймс Дио и Тим Оуен показват гласови данни, за които и Роб и Ози могат само да завиждат. Има толкова много страхотно певци, а само тези двата са се превърнали в култ.
Оправдано ли е това?

Не ме разбирайте погрешно. И през ум не би ми минало да кажа, 4е те не са добри певци. Просто според мен не са толкова добри
Svetyl
Yes, super tema, bate Wanio smile.gif Sq shte ti otgoworq, ili pone shte opitam. Rob i Ozzy sa edni ot pyrwite, taka narecheni metal vokals. Prosto koeto e pyrwo, kolkoto i po-dobri ot nego da se poqwqt w procesa na razwitie, to si ostawa best. Oswen towa dwamata imat qko prisystwie na scenata... primerno James Labrie... awe mama mu stara toq geiopodoben indiwid deto edna pesen ne moje da napishe... to hubawo da mojesh da peesh no pone spored men nqma takowa izlychwane kato Rob ili Ozzy... ili pyk Kiske... toi i toq edin... abe whatever. Za Fabio Leone nishto losho ne moga da kaja. Negowata harakteristika e s edna duma: GLAS! Za Eric Adams syshto, choweka pee fenomenalno, twa che e popadnal na greshnite hora e drug wypros... Ta tei de Rob i Ozzy sa genialni i nepowtorimi zashtoto prosto nikoi ne moje da naprawi towa koeto sa naprawili te, a imenno da trygnat po neotypkana pyteka kato tazi na metala. Lesno e posle, znaesh kak stawa i aide. Tqh nikoi ne gi e uchil, ot tqh sa se uchili, i e logichno uchenicite da nadminawat uchitelite si. A za Tim Owens che bil s po dobri glasowi danni ot Hallford, spored men pyrwo trqbwa da se widi wyzrastta... Za Dio che pee po dobre ot Ozzy to mai e fakt.
Sega obache istinata e plachewna: Ozzy ne moje da hodi, Rob Hallford si prawi glasa na nishto s tiq komputri w nowiq album(Men toi NE mi hareswa). I dwamata sa weliki zaradi towa koeto sa naprawili, a ne zaradi towa koeto prawqt sega.
Tei de ne angajiram nikogo s mnenieto si... osobeno za James Labrie....
TaNk
Naistinina stava vapros za razli4ni pokoleniq.Az li4no nikoga ne sam mojel da di6am Ozzy,i za tva nqma da otida i na koncerta.Ot druga strana oba4e sceni4noto mu povedenie e vdahnovilo ne edin i dvama savremenni vokalisti.Za Halford-vinagi sam predpo4ital Tim pred nego kato frontmen na Judas,no ot druga strana prez 70-te i 80-te s Rob na4elo JUDAS bqha marka."Jugulator" i "Demolition" izlqzoha v edin mnogo tejak za grupata moment i za nedostatacite im(az mnogo gi haresvam pri vse tqh) obvinqvat lipsata na Halford zad mikrofona.Tova e glupavo,nai-malkoto sled kato 4ovek 4ue noviq Iced Earth...Ne 4e Halford se osira v "Angel..."-a no prosto agresivniq stil na Owens pove4e mi dopada6e.
Warrior Of Ice
По-темата няма много какво да добавя към казаното от Светъл, с което съм до голяма степен съгласен. И двамата (Halford и Ozzy, особено първия) са дали на метъла повече от достатъчно, за да се нарекат с право легенди. Само ще въведа уговорката, че Halford и до днес си остава един от най-великите откъм гласови данни. Може вече да не е това, което е бил през 80-те, но се държи и болшинството млади вокалисти могат само да мечтаят за такъв глас. Оттам насетне всичко опира до лични вкусови предпочитания. Не крия, че и на мен един Ripper, например, ми допада повече като изказ. Вече паралелите с пауър метъл вокалистите не знам доколко са уместни...
pi4
znachi za vokali na 70-te godini sa bili "izbirani" robert plant (led zeppelin) i paul rodgers (bad company), i kakvo ot tova? nkoj gi znae dneska? i dvamata mi sa ednkavo neponosimi. pyk i kakvo oznachava "izbrani", sybrali sa se edna banda typanari i sa se ugovorili: hajde sega, trjabva da izberem njakoj za vokal na godinata ta da se prodvat po-dobre typotiite mu. i si narochvat njakoj. e, sigurno brojat njakoja i druga oktava, njakoe tembyrche, njakoe falcetche, ako mi e za tova, shte hodja da slusham kastratite v operata, te sa vsichkite po-dobri ot vseki novoizljupen metal prydljo.
e, da ama az ne shta da slusham oktavi, falceti i prochee (vich po-gore), mene me intersuva choveka, kojto pee. i tuka ozy si e kult. tozi kisel raven nachin na peene, kato na njakoj zhrec na chernata sybota, tova e, koeto go pravi kult. a rob, hm, glasyt mu e kato britanska stomana, kato brysnarsko nozhche, dero e na koricata na "british steel": mozhe da te obrysne, mozhe i da se zakolish s nego.
a az sym pochitatel na lemmy, kakto vsichki tuka znajat: glasyt mu e kato planinska reka, toku-shto udarena ot kometa, kojato j e izparila vsichkata voda i samo kamynite oshte se tyrkaljat po dynoto j.
Mort
И аз никога не съм бил фен на Халфорд, разбирам приноса му, но просто не ме кефи как пее. Според мен Рийпърът го бие по всички параметри, Джудас беше машина за убиване с него в крайна сметка, каква загуба че се скапаха нещата с него. Просто изведнъж с него Джудас се превърна в група на съвсем друго ниво, звучаха модерно, мощно, мрачно и гневно, бе изобщо къртеха плочки, а сега отново писъци и крясъци sad.gif . Както и да е за Ози, ами в топ пет ми е за вокалист на всички времена. Вокалист, който като чуеш веднага можеш да разпознаеш, за колко други можеш да кажеш същото. Да не говорим за приноса му, дори Халфорд не може да се сравнява с влиянието на Ози, а и музикантите с които е свирил в Сабат и соло групата му. Тони Айоми, Ранди Роудс и Зак Уайлд са едни от най-добрите и влиятелни китаристи изобщо.
Warrior Of Ice
Цитат(Mort @ Feb 27 2005, 11:17 AM)
Да не говорим за приноса му, дори Халфорд не може да се сравнява с влиянието на Ози

Ето тук не съм съвсем съгласен. Ozzy винаги съм го вписвал много повече в цялостното, хомогенно звучене на ранните Black Sabbath, което всъщност е влиятелното. Като глас, изведен извън стила на групата, Ozzy е далеч по-малко влиятелен от Halford, който бива всячески копиран, имитиран и т.н. При това не само в хеви метъла, а и в други по-късни поджанрове.

Вече това:
Цитат
а и музикантите с които е свирил в Сабат и соло групата му. Тони Айоми, Ранди Роудс и Зак Уайлд са едни от най-добрите и влиятелни китаристи изобщо.

е абсолютно вярно. Но трябва да се разграничава приноса откъм композиторска и инструментална част с този на вокалната.
Mort
Цитат
Но трябва да се разграничава приноса откъм композиторска и инструментална част с този на вокалната.
тук приносът на Ози, по-скоро е че е открил Зак и Ранди и им е дал тласък, без него не е сигурно каква съдба са щели да имат в музикално отношение.
Валкирия
Ами,Ози и Халфорд са класика Светъл беше доста изчерпателен по въпроса.Дио също, има и невероятен глас,обаче като сравниш сценичното му поведение с това на Ози....кой е изрода,който ти прави по-голямо впечатление и помниш по-дълго? biggrin.gif А Ерик Адамс-хубав глас,ама като чуя как всеки трю метал трябва да е задължително в кожи.....е,ами малко на смях ме избива smile.gif П.С. Не искам да обидя никой с изкаването си,просто мнение по въпроса
SepulTeraHead
Цитат(Mormegil2 @ Feb 27 2005, 12:05 AM)
Не са ли вокалисти като (...) Тимо Котипелто (...) ...много, много, ама много по-добри.

Първо: тук спрях да чета, защото - Не, не са.
Второ: Въпросителните изречения по правило завършват с въпростителен знак.
Dead`blue`eyes
Цитат(Mormegil2 @ Feb 26 2005, 11:05 PM)
Не са ли вокалисти като James LeBrai, Фабио Лионе, Тимо Котипелто, Михаел Киске, Тил Линдеман, Марко Хиитала, Ерик Адамс...много, много, ама много по-добри. Защо около тях не се вдига толкова шум.

Не съм фен на Роб и Ози,обаче не можеш да кажеш,че едни вокали са като други...всеки вокал си е характерен с нещо секи глас кефи някой със нещо smile.gif
Vaskes
Така.. за мен Ozzy не е велик вокалист, така че за него няма да говоря.. Но Halford.. Halford е просто култ. Гласът му достига четири (ако не и четири и половина) октави, за бога! Според мен той е с класи над Ripper Owens.. Просто чуйте Electric Eye например, в изпълнение на Halford и в изпълнение на Owens.. Обаче явно в крайна сметка е въпрос на лични предпочитания, защото Mort например твърди точно обратното..
Аз лично гледам преди всичко гласовите данни, пък после сценично поведение и т.н. , но в случая всички неща са на страната на Halford. Който е бил на концерта на Judas знае icon_headbang[1].gif
KpuTukA
Всичко е супер субективно, едни се кефят на едни вокали други на втори и т.н. Въпросът е, че има певци които са дали насока на еди кое си течение Ози и Халфорд са такива и другите просто ги следват. Има хиляди вокалисти, кои са по-добри кои не толкова, но малцина са Първите. За това и те стават легенди. Интересно но май никъде не видях да се споменава Брус, а той е институция. В последно време открих и други изпълнители в така нареченото Soner Rock течение които са мания, като John Garcia например, уникален е. И мисля че power вокалите, които взимат 300 октави , изобщо не са единствените качествени такива.
Dead`blue`eyes
Цитат(KpuTukA @ Feb 27 2005, 07:43 PM)
Всичко е супер субективно, едни се кефят на едни вокали други на втори и т.н.

Да прав си,а що се отнася до вокалистите аз вече си казах мнението..просто всеки си е един няма втори такъв глас във музиката..всеки си е характерен с нещо...кеф ти някои със високи,кеф ти други със дране,кеф ти други фалшификати tongue.gif И тва е хубавото,че всеки може си направи избора кво да слуша wink.gif
Hansi
Цитат(Mormegil2 @ Feb 26 2005, 11:05 PM)
Какво толкова им има на Ози Осбърн и на Роб Халфорд, че толкова много хора ги имат за гениални неповторими и най-вече незаменими певци.

Ако не си разбрал защо е така, значи по-добре се ориентирай към друг стил музика.

Цитат
Не са ли вокалисти като James LeBrai, Тил Линдеман, Марко Хиитала...много, много, ама много по-добри. Защо около тях не се вдига толкова шум.


Е точно тези са по-зле и от мен, без да преувеличавам. Особено последният.

Цитат
Да не говорим, че според мен и Рони Джеймс Дио и Тим Оуен показват гласови данни, за които и Роб и Ози могат само да завиждат. Има толкова много страхотно певци, а само тези двата са се превърнали в култ.
Оправдано ли е това?


Dio е само някаква бегла сянка на Ozzy. Който не вярва - 23.VI.2005 стадион "Академик". А Ripper беше направо смешен в Judas, макар че има качества въобще не може да сравнява по който и да е показател с Rob Halford, който не вярва значи не е бил и на концертът му първо с Halford, а после и с Judas.
Да, има но чак доста не бих казал, а и в култ са се превърнали и Bruce Dickinson, и Paul Stanley например.

Цитат
Просто според мен не са толкова добри


Може да кажеш, че не ти харесват, но да кажеш за тях, че не са толкова добри е меко казано смешно.
Mort
Hansi, слушал ли си нещо на Тарот или Virtuocity, че да разправяш, че Марко не може да пее? Той е един от много добрите финландски вокалисти, въпреки че е подценяван доста.
autumn
Цитат(Hansi @ Mar 1 2005, 01:06 AM)

Цитат
значи по-добре се ориентирай към друг стил музика

Айде най-добре недей да ми казваш, каква музика да слушам. Нахалничко е. wink.gif

Цитат
Може да кажеш, че не ти харесват, но да кажеш за тях, че не са толкова добри е меко казано смешно

Ъ-ъ! Май нещо не си разбрал или не си чел постингите преди твоя.Нито съм казал, че не ги харесвам, нито че хе са добри, но явно все ще се намери някой "недоразбрал". От изказванията преди твоето става ясно, че и Роб и Ози до голяма степен дължат славата си на:
1) сценично поведение
2) факта, че са бащите на хеви сцената
3) славата на групите си, на които те са фронтмени.
4)(но не последно място)Естествено и на факта, че са много добри певци.

Това достатъчно красноречиво показва, че и двамата и до ден днешен се радват на привилегии, които техните колеги просто нямат и че това е допринесло за славата им.

Цитат
Цитат
Не са ли вокалисти като James LeBrai, Тил Линдеман, Марко Хиитала...много, много, ама много по-добри. Защо около тях не се вдига толкова шум.


Е точно тези са по-зле и от мен, без да преувеличавам. Особено последният.

Е, това е смешно. Или нескромно. Сам избираш.
Или въобще не си ги чувал, или си сляп и глух. Питам се, кое е по-зле.

Айде да си жив и здрав! bye.gif
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.