Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Религии, секти и т.н.
.::Metal World::. Форуми > Всичко, несвързано с метъла > Общ форум
Страници: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
MadHatter
Или пък вярата на хората в разни неща е създала религия? Или пък поради факта, че човек се отказва от религията, защото е тъпизъм, се научава да вярва?
gadabout
yes.gif
Не знам откъде е дошла тая фраза, но "Не Бог е сътворил Човека, а Човекът е сътворил Бог." В момент на слабост, явно.
Религията е нещо, което, по първоначална идея, е трябвало да канализира вярата и да обедини хората. Но, както каза sgoh, въпросният Човек има уникалното свойство да опорочава всичко положително и хубаво. От много векове насам религията е нещо, породило безчет войни и убийства, вкл на велики хора и което разединява, а не обединява. Да не говорим за всичкото лицемерие и лъжи. Затова нямам(е) нужда от религия. Имаме нужда от вяра, ако ще да е в подметките на обувките ни.
noel_f
Религията е това, което ти дава първия повод да погледнеш в себе си, кара те да се замислиш за някои неща, дефинира понятието вяра, за да разбереш, че наистина носиш в себе си способността да вярваш. Без мъдростта, която ти дава религията не можеш пълноценно да преоткриеш себе си, да разбереш истината за собствената си душа.


Цитат
Затова нямам(е) нужда от религия. Имаме нужда от вяра, ако ще да е в подметките на обувките ни.

Или поне една обща религия за всички.
gadabout
"Религията ще ми даде мъдростта да погледна в себе си и да открия вярата"?
Ноу тенкс. Има и други начини. Още повече, че дори понятието религия е твърде размито и субективно.
Despair
Цитат(gadabout @ Sep 24 2008, 05:43 PM) *
Имаме нужда от вяра.

При мен проблемът започва с това, че аз нямам, никаква, дори напротив. Може би ще намерите доводи, които да ме убедят във вашата гледна точка?!?!? angel.gif
Като оставим това, както обикновено ми постваш мислите, преди даже да прочета темата. biggrin.gif
onnellinen
Цитат(Ta' Zhal @ Sep 16 2008, 10:29 PM) *
Ако само инквизиция и възпрепятстване на прогреса ви са в главите, значи сте попрекалили с блекариите.

+1


Цитат(Warrior Of Ice @ Sep 16 2008, 11:26 PM) *
^ Пич, независимо дали я разглеждаме като причина или претекст, религията е била и си остава фактор на разделение и отчуждение между културите. wink.gif

Ако нямаше разделение и отчуждение между културите, днес нямаше да говорим за тях в множествено число.


Цитат(Ta' Zhal @ Sep 17 2008, 09:43 PM) *
...религията днес съвсем не е това, което е била едно време, и е тъпо, като се размешат функциите й тогава и сега.

+1

Аз имам въпрос - какво, според вас, мисли един наистина морален (по вашите разбирания) човек за:
-секса
-убийството
-кръвосмешението
-смяна на партньора през седмица
-брака
-създаването и отглеждането на деца
-развода
-нощните разходки?

Ако щете, нека морален=нормален.
Въпросът ми е сериозен.
lodborg
Един наистина морален атеист има същото мнение по тези въпроси като един наистина морален вярващ. Това са общочовешки въпроси, с които вярата се занимава, и които по никакъв начин не се изчерпват с нея.
onnellinen
Май няма да намеря за какво да се хвана тук smile.gif
sgoh
Нощните разходки са много добри за храносмилането. rolleyes.gif
Blashyrkh
^^^^Няма дефиниция за нормален човек. С кого спорих за гейовете дали били нормални, подобно ми звучи? Поредните генерализации от твоя страна. Такъв абсолютно невалиден въпрос нямаше да задаваш ако наистина се вярваше в позитивния ефект от разделението и отчуждаването на културите заради религията... Противоречиш си.

Това с нощните разходки не знаех че влиза като морална тема. Аз обичам да тичам през нощта. Брои ли се?
onnellinen
Нощни разходки, смисъл 'порядъчните хора не се разхождат нощем'... Абе както и да е, и аз забравих какво точно имах предвид с цялата работа.
А какъв въпрос съм задала, дето е свързан точно с отчуждението и прочее?
Warrior Of Ice
Цитат(onnellinen @ Sep 24 2008, 09:49 PM) *
Ако нямаше разделение и отчуждение между културите, днес нямаше да говорим за тях в множествено число.

Вероятно. Но също така хора нямаше да се избиват ежедневно, нито да се мразят в продължение на поколения въз основа на един куп измишльотини... и така нататък.
Mago De Oz
не знам за моралните (неморалните) какво мислят по тези въпроси, но мога да ти кажа аз какво мисля smile.gif

секса - да е повече
убийството - ако се налага
кръвосмешението - при нещо такова се налага т.2
смяна на партньора през седмица - лошо няма, само да е с презерватив
брака - имаш си другарче, което да ти къса нервите понякога
създаването и отглеждането на деца - най-важното и прекрасно нещо на света!
развода - когато другарчето започне само да те ядосва и завивките не оправят нещата, значи е време за него
нощните разходки? - зависи с кого, за какво и колко smile.gif

Моето мнение за сектите е, че всички трябва да се забранят, те промиват мозъци много по-зле от официалната Църква. Сега се сещам, че ми е се е случвало да задържаме сектанти, освен един педофил, не съм се кефил повече да налагам някой... като зобита са, с празен поглед, повтарящи едно и също, гнусна работа!
Blashyrkh
Цитат(onnellinen @ Sep 24 2008, 11:17 PM) *
А какъв въпрос съм задала, дето е свързан точно с отчуждението и прочее?

Не въпрос, а просто този коментар:

Цитат(onnellinen @ Sep 24 2008, 08:49 PM) *
Цитат(Warrior Of Ice @ Sep 16 2008, 11:26 PM) *
^ Пич, независимо дали я разглеждаме като причина или претекст, религията е била и си остава фактор на разделение и отчуждение между културите. wink.gif

Ако нямаше разделение и отчуждение между културите, днес нямаше да говорим за тях в множествено число.

Няма значение де smile.gif
malleus
Вярата е религия.
Човеците изпитват нужда да вярват в нещо, някого, дори и това да не е някаква висша сила, нещо извън нас, дори и да вярваме в себе си. За мен това също си е религия,вяра превърната в религия. Устроени сме да търсим упование в нещо. Да си създаваме религии. Това в какво сме превърнали някои от тях си е също част от нашата природа. Стремежът да моделираш и прекроиш всеки по твой обаз и подобие стои в основата на изопачаването на някои иначе толкова прекрасни идеи. Човешката раса не търпи различното. Представата ни за ред, морал и правилност е в еднаквостта. Колкото и да се напина някой да се пише свободен, тази му свобода е твърде ограничена. "Свободното" съзнание на всеки индивид е натъпкано с правила, норми на поведение и морални ценности. Може и да отхвърляме някои от тях, но повечето припознаваме като свои, за да оцелеем. Затова имаме нужда от религия-вяра, дори и да си измисляме своя и да отхвърляме чуждите, това не променя същността на идеята.
onnellinen
Евала!
Човекът има нужда да следва нещо, когато не може сам да измисли какво да е то - вярата му го налага.
И някой по-напред спомена за глупаци и т.н. - да, точно такива хора имат нужда от религия, защото те просто НЕ МОГАТ да бъдат 'свободни', нямат този тип мислене, нямат желание за риск един вид.
И сега не знам защо се сещам как половината ми приятели пътуват само на стоп, а харчат луди пари за цигари и бира, а другата половина се бъзикат с тях, че не могат да заделят 5 лв за влак 2 пъти в месеца... Та, коя от двете групи са по-'свободни'...
Warrior Of Ice
Цитат(malleus @ Sep 25 2008, 09:43 AM) *
Вярата е религия.

Далеч не. Религията е организиране, институционализиране на вярата - сиреч поставянето й в някакви рамки, налагането на определени правила за изповядването й, изграждането на някаква йерархичност сред вярващите и прочие тотално излишни неща.
malleus
Вярата сама по себе си не притежава способността да налага. Човек сам,под влияние на безброй външни фактори, си налага определена вяра, която най-добре приляга на личността му. Защото иска да повярва или се страхува,че може да бъде истина (wink.gif към Warrior Of Ice), че тази религия-вяра е единственото вярно обяснение за това как и защо се случва всичко.
А "свободата" не може да съществува като абсолютно понятие. На идея може и да става, но на практика ...е невъзможно. Има относителни степени на свободност, които всеки определя сам за себе си. Дори стремежът да бъдем свободни може да бъде определен като религия. А презрението към тези, които в нашите очи не са свободни, респективно не са последователи на нашата религия, е поредното изопачаване на една идея, както за жалост се случва с всяка религия. Кой знае може някой ден и това да прерасне в "кръстоносен" поход срещу различното. Примери колкото щеш, всеки се сеща за поне 4-5.

^Бях се отнесла докато писах и съм пропуснала горния пост.
Всичко което описваш може да се случи и в главата на едничкия вярващ, и се случва, неизбежно е. Нуждата от правила, норми, следване на определен ред е инстинктивно заложена в хората. Дори от идеите на най-свободната вяра могат да бъдат извлечени въпросните правила, които да я превърнат в религия.
Blashyrkh
Цитат(Warrior Of Ice @ Sep 25 2008, 09:56 AM) *
Цитат(malleus @ Sep 25 2008, 09:43 AM) *
Вярата е религия.

Далеч не. Религията е организиране, институционализиране на вярата - сиреч поставянето й в някакви рамки, налагането на определени правила за изповядването й, изграждането на някаква йерархичност сред вярващите и прочие тотално излишни неща.

Така е. То думата идва от латински доколкото знам и означава обвързване. Обвързване към разни норми и правила, които дори не разбираш.
Jesus Goat
Цитат(noel_f @ Sep 24 2008, 05:36 PM) *
Религията е направена, за да ти покаже пътя към вярата.

Сигурно. laugh.gif Аз пък казвам, че е направена, за да промива мозъците на такива като теб, да им разбърква понятията и да им пречи да задават въпроси, като предварително дава всички отговори.
abydos
Онзи ден гледах това: http://www.themoviefitna.com/fitna-the-movie/
Приятно филмче.
Ghost
Аз конкретна религия не следвам. Имам си характер и принципи и това ми стига, за да се оправям в живота. Иначе има религии, които намирам за интересни (например източните политеистични), но не дотам, че да ги изповядвам.
the_mess
Да вярваш в някакви си всмогъщи богове за които се строят църкви е за слабите духом.
Моите богове са приятелите, любимата и музиката! В тия неща вярвам и тия неща почитам!
Twilightfall
http://bg.altermedia.info/?p=11808

Frightmare
В България естествено нямат забрана да развиват дейност... Винкел за тия!
Frik
Аз почитам Мухаммет.
scion_of_storm
евала.

всъщност, я дайте малко брейнфъкинг.

смятате ли, че изкривено ние сме полу-богове /или ако щете - богове/, всеки един от нас. и просто в света от богове има такива, които са по-силни от другите. един тип малки и големи богове.

?
I Like Scat Porn
^Това са просто словесни алабализми. Като глупостите за това как Бог бил Вселената и всичко около нас и траляля.

Ник'ъв смисъл.

А смятате ли, че изкривено ние сме леприкони, всеки един от нас. и просто в света от леприкони има такива, които са по-силни от другите. един тип малки и големи леприкони.
scion_of_storm
а смяташ ли, че е кеф да забиеш само в 'аз виждам сирене, това е сирене. просто сирене.'?

за теб да, но не за всички. затова аз се обръщам към аудитория и не се опитвам да го натрапвам, а предразполагам към евентуална дискусия, дори на елементарно ниво.

а ти просто отсичаш - не, вие не сте прави, реалността си е реалност, другото са лайна. е, айде по-кротко и уважително?
I Like Scat Porn
^Какво неуважително видя в поста ми?

Да го кажа по друг, "по-уважителен" начин:

Дали има Бог (върховен, създател на всичко или там какъвто и да е)? - Ми, най-вероятно няма. Що? Щото 1) няма доказателства за това и 2) няма логика в това. Естествено, можем да вярваме в каквото си искаме.

Дали всички сме живи същества и някои живи същества са по-големи/силни/интелигентни/приспособими/еди-какви-си от други? - Да.

Дали можем да се наричаме богове или полу-богове? Да, никой не ни спира.

Има ли значение как ще се наричаме? - Не. Освен ако не се наречеш господин Мохамедепедераст и не отидеш на екскурзия в Саудитска Арабия...

Това е моето мнение, надявам се достатъчно уважително изказано.
scion_of_storm
така може.
аз не съм християнин, че да ми говориш за Бог в онзи му смисъл, идеята е, че се е случвало да отсичаш 'кво се занимавате с лайна', което не е коректно.

щото някак имаш акъл, но понякога просто даваш на къса свръзка. smile.gif
karelian
^
Не си християнин?
А как се самоопределяш?
scion_of_storm
кръстен съм, но по вярвания не съм нищо. разграничавай го от атеист. вярвам и любителски, и донякъде лъжливо-истински във висши сили, но не бих се осланял на тях. по-скоро ме пазят от това да се забия директно в рутината и да си обяснявам с механика, биология и химия всичко. защото не искам това. smile.gif
karelian
И аз така. Не съм религиозна.
Вярваща съм обаче.

Теб кое точно не те прави християнин?




scion_of_storm
уповаването на висш Разум/Бог, нуждата от молитва, нуждата от разкаяния пред свещеник или висше лице /пак роля на Бог/. отказът за подчинение и постоянно уповаване на 'Бог наблюдава и ще наказва тези, които са наранили мен или близките ми, защото ние сме вярващи, а те - грешници'.

доста неща мога да изброя, предполагам.

но като морал съм християнин до голяма степен. то всички, мисля, сме.
karelian
Извини ме, малко ми е замъглено съзнанието от новия Skyfire...

та...
какво искаш да кажеш за тези, грешниците?




scion_of_storm
неверниците, 'лошите', 'злите' хора, чието възмездие ще дойде от Бога според упованието на повечето умерени до силно вярващи християни. поне това съм забелязал аз.
karelian
Възмездието от Бог ще дойде със сигурност.
sgoh
Цитат(scion_of_storm @ Sep 23 2009, 08:50 PM) *
смятате ли, че изкривено ние сме полу-богове /или ако щете - богове/, всеки един от нас. и просто в света от богове има такива, които са по-силни от другите. един тип малки и големи богове.

Къв бог си ти бе? Форумен някакъв fish.gif

Стига чете Хари Потър.
gadabout
Цашко, не се сърди, братчето ми, но това, което аз смятам, е, че си предрусал с философски размишления и си малко твърде във филма.
Излез навън, ама в парка/на Витоша, подишай малко чист въздух, изживей нещо ново енд соу он...
Сам в главата много продукция не можеш да изкараш.

Не се обиждай, верно!
И това, впрочем, важи за много от форумните мислители.
scion_of_storm
е вие луди ли сте сериозно да го говоря т'ва? :д

просто обсъждам дали ви е минавало през ума като концепция.

сгох, когато си повярвам, че съм бог или по-висш от някаква средностатистическа част от човечеството, това ще е и смъртта ми като нормален такъв. не харесвам надути хора и не смятам да съм такъв. иронията ти е неуместна, щот вадиш думите от нищото :]
karelian
Назови ги, Gadabout-e!


Сиело
Мразя религията. Мразя религиите.
Ненавиждам сектите. Не мога да ги понасям.

те наистина са gay. смешни, отблъскващи, елементарни. Само купчина отчаяни идиоти биха повярвали на бръщолевиците.
gadabout
Ахахах, Сиелото нарЕди положението...
renton
Хаххаха, тъкмо се смеех с глас. Религиите са гей. bowdown.gif
scion_of_storm
...и гейовете са религии.

Или поне гей парадовете.
Но сектите наистина са зле. Ако до нас се бе устроил Уочтауър/Йехови/Бла, взимаме туба бензин со съседите и горим. После те нас де, ала все пак.
I Like Scat Porn
http://www.apocalypsecartoons.com/fathertu...thertucker.html
karelian
Цитат(Сиело @ Sep 23 2009, 11:18 PM) *
Мразя религията. Мразя религиите.
Ненавиждам сектите. Не мога да ги понасям.

те наистина са gay. смешни, отблъскващи, елементарни. Само купчина отчаяни идиоти биха повярвали на бръщолевиците.

Сиело, колко често ходиш на църква?
Сиело
От седем години не съм стъпвала в църква и не смятам да го правя.
Защо?
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.