Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Защо умира българската книга?
.::Metal World::. Форуми > Всичко, несвързано с метъла > Общ форум
ivo2004
Интересна статия
Blashyrkh
Ми има нещо вярно, но не съвсем. За да се прави литература, това трябва да е и рентабилно, тоест да е по-богата държавата. А по социалистическо време книгите наисина са били ползвани като пропаданда. Чел съм такова нещо. Значи толкова отвратително беше написана, че ми е непонятно как изобщо хората са го чели това насериозно, защото то е просто смешно...

Освен това не се правят комерсиални книги, а трябва. Пишат се някакви трудно смилаеми произведения, които не биха се продавали дори ако ги е писал чужд автор. на пазара вържят най-вече фантастики, фентъзи, криминалета и подобни жанрове. А такива добри български книги (почти) няма. Да вземем например Любен Дилов. Ми фантастиката му не ми е интересна. Чел съм я, но при положение че съм чел Азимов, Сйкък, Саберхаген просто виждам разликата...

Може би нямам пълно право да се изказвам, защото не съм много навътре в модерната (в последните 25-30 години) българска литература, но се изказвам относно това което съм чел.
Warrior Of Ice
Ама разбира се - шибаният комунизъм е виновен за всичко! Сериозно, писна ми от подобни тенденциозно написани статии, елементарно тълкуващи нещата. Ако един автор има талант и някаква упоритост, той ще пробие рано или късно. У нас може би по-трудно, поради факта, че държавата не прави кой знае какво в подкрепа на твореца, но ще пробие. И не само в литературата е така, а и във всяко изкуство...
Blashyrkh
Е то излиза че няма талантливи и упорити автори у нас. Може и така да е. Талантливите и упоритите не стоят тук. Но е тъжна деградацията, при положение, че преди по-малко от 100 години тук са творили гении като Вазов, Ботев, Гео Милев и много много други.
Demiurg
Адаш, точно криворазвраният ни социализъм проми мисленето на цяло едно (дали не и две) поколение.
Цитат
Всъщност литературата не остана никак встрани от алогичните закони на социализма. Онези, при които качеството се определяше но по реални показатели, а по нормативни документи, изпълнението на плановете се отчиташе по измислени данни, а масовото съзнание бе само "да си вземеш заплатата", пък какво си свършил срещу нея няма значение. Социализмът роди явления като "Кореком", където ограничен кръг хора можеше да намери нормални стоки, като "връзкарството", като номенклатурата и нейните закони за самоиздигане и пр.
     Тези закономерности не подминаха и литературата. Писател и поет през социализма беше не този който има качества и би бил интересен на читателите, а този, който успяваше да се "уреди". Целта на създаването на художествени произведения бе да се вземе хонорарът за тях, а не да се даде нещо на публиката. И тъй като този, който даваше хонорара, обикновено не се интересуваше от възвращаемостта, то и парите отиваха често у откровени бездарници.

Не ми казвай че не е вярно. При такова "наследство" какво им остава на младите, новите Бг автори ??? Да продават краставици и да пишат за хоби.

И още един цитат (и за тия, дето ги мързи да четат цялата статия):

Цитат
 Днес в България има добри автори. Но за тях никой не е чувал. Защото те са обречени да бъдат отхвърлени, преди още да са били прочетени. Просто те влизат в графата "български". Същата тази графа, която дотолкова се е набила като некачествена в съзнанието, че ще минат десетилетия преди нещо да се промени. Това е остатъчен инерционен ефект с пагубно маркетингово влияние. Негативните натрупвания във възприятието се преодоляват много по-трудно, отколкото позитивните се губят
Warrior Of Ice
Цитат(Demiurg @ Mar 11 2005, 03:21 PM)
Не ми казвай че не е вярно. При такова "наследство" какво им остава на младите, новите Бг автори ??? Да продават краставици и да пишат за хоби.

Разбира се, че е вярно! Но това изобщо не е основната причина нещата да са в това състояние. Това, че някой, бил той и талантлив, млад писател не вярва в себе си и предпочита да продава краставици (примерно), вместо да се развива, си е лично негово решение. "Соц наследството" е адски удобно оправдание за всичко негативно през последните 15 години... wink.gif Само дето никой не се замисля как да оправи нещата оттук насетне.
Demiurg
Айде ще го кажа с пример - познавам един пич, който (поне според мене) има талант в писането. Има и доста неща написани. С голям зор (обикаляне по спонсори за пари (малко на "самиздат")) успя да избута едно сборниче разкази. Да кажем - 100-тина страници. Имаше и доста добри неща, имаше и някои по- посредствени, имаше и неща - Култови като идея! И кво ? Нищо. Нищо повече. Пича си продължава да пише вкъщи (щото го кефи), и продължава да си работи в Русенската библиотека (щото трябва и да се яде). Поне така беше преди 3-4- години.
Какво според теб да направи един такъв млад български автор - да продължи да проси по фирми пари за поредната книга, или да заебе нещата ? А за издаване на книга трябват доста пари - набор, печат, дизайн на корица, после (щото това е нов и непознат автор) - МНОГО пари за реклама. И за всяка следваща книга - МНОГО пари за реклама, докато името му стане известно, и ти като видиш нещо ново от това име на "Славейков" - вземеш книгата и я разлистиш. Решението за покупка е друга тема.
Warrior Of Ice
Цитат(Demiurg @ Mar 11 2005, 03:42 PM)
Какво според теб да направи един такъв млад български автор - да продължи да проси по фирми пари за поредната книга, или да заебе нещата?

Щом писането е това, което прави най-добре, трябва да продължи да се бори. Далеч съм от идеята да твърдя, че е лесно да се пробие, но усилията рано или късно се отплащат, стига човекът да има и талант. Ако някоя издателска къща прецени, че момчето е добро (и че книгите му са продаваеми - нещо, което също е доста съществено. Изкуството заради самото изкуство някак не върви напоследък, за жалост.), ще вложи необходимите средства в него.
Demiurg
Както и да е - прочетете и тази статия. Беше линк в коментарите към предната. Доста неща има казани там - за рекламата и имиджът на авторите, за промяната на читателския вкус (което вече е ПРОБЛЕМ!).
Четете, хора !! Невежеството убива !
Angermeans
Цитат(Blashyrkh @ Mar 11 2005, 12:53 PM)
гении като Вазов, Ботев, Гео Милев и много много други.

biggrin.gif


А по темата - горчивата истина е, че повечето български автори просто не са достатъчно добри или имат твърде ограничен поглед върху света. Вината за това не е изцяло тяхна, тя до голяма степен е на средата, в която са израстнали и творили, но все пак фактите са, че нито един български автор не е станал известен извън родината си и това не е случайно...
Да не говорим, че много български писатели и поети са крали от западни такива.

Както и да е, очаквам нападките ви...
Blashyrkh
Само не разбрах какво е смешното?? Това че са гении, или това че не е по темата???

Иначе наистина издаването е скъпо. Дядо ми написа книга скоро и имам представа за какво става дума.
Mort
Не е виновна държавата, изкуството се прави от таланта, няма нищо общо с икономическата ситуация. Във Финландия да не би да има няква специална програма за подпомагане на младите метъл музиканти. Няма, те са талантливи и се подпомагат сами себе си. В България няма съвременно изкуство, било то музика (втч и метъл), книги, кино (най-вече кино).
Цитат
Пишат се някакви трудно смилаеми произведения, които не биха се продавали дори ако ги е писал чужд автор.
Това може да се каже за всички български изкуства и най-вече за литературата и киното. Еми аз нов хубав български филм не съм гледал, то и много от старите са едни такива соцреалистични и уж много дълбоки и смислени, а всъщност гледаш само за некви идиоти и ненормалници - чудесен извод можеш да си направиш за страната ни. Как не направиха нещо комерсиално, откраднато от запад, ама да е направено качествено...
Nightwish
Прочетох статията и сигурно всички ще ми се нахвърлят и ще ме обвиняват какво ми е мнението, но според не е виновен комунизма или това, че българите емигрират кой знае колко.
Като цяло много българи въобще не обичат да четат и аз лично познавам такива, които са чели в целия си живот най - много 2 книги и то отново не български.
Като цяло всички ученици или хайде да не са всички , но една част не обича да чете българска литература дори задължителната в учебниците, защото примерно се пишат някакви безсмислени неща..поне те така мислят.Че какво знаеш, ако не си прочел "Тютюн" на Димов или поредицата на Талев или ако не знаеш произведения на Ботев или на останалите велики български умове.
Още повече , че наистина трябват много пари за да се издаде една книга, страшно много реклама , пари, пари..а бедният българин няма тази възможност. Хората, които пишат, в повечето случаи са толкова скромни и бедни, че наистина не могат да си позволят да издадат една книга, да не говорим за повече от една.
И другото е, че толкова сме се захласнали по Запада и толкова много се опитваме да се доближим до тях, че някак си, българското се губи..Не само литературата и книгите, а и телевизия и кино , филми..
Не че българското не е хубаво ..напротив.Аз като момиче мога да ви кажа, че има изключително хубави български козметични препарати..и са на добро ниво.Но има хора , които си казват : Като е българско..тц" ..И отминават.Това се отнася и за български книги...

А със сигурност има много млади таланти , а и възрастни хора сигурно, които наистина имат талант , но нямат възможността да се изявят.

Малко като че ли сме избягали от собствените си произведения..от собствената си продукция и бягаме да гоним Запада..а трябва ли?!
pi4
Цитат(Warrior Of Ice @ Mar 11 2005, 02:48 PM)
Ама разбира се - шибаният комунизъм е виновен за всичко! Сериозно, писна ми от подобни тенденциозно написани статии, елементарно тълкуващи нещата. Ако един автор има талант и някаква упоритост, той ще пробие рано или късно. У нас може би по-трудно, поради факта, че държавата не прави кой знае какво в подкрепа на твореца, но ще пробие. И не само в литературата е така, а и във всяко изкуство...

веднъж се случи да се отзовем с един поет на едно място, разискваше се тази тема и той каза същото: "талантливото рано или късно пробива". това го каза той, дето беше на ръба на края на обществото. за което му свалям шапка завинаги. дори и името му не научих никога.
да клечиш и да плачеш как не са те разбрали, тебе, великия, че ония некадърници все били връзкари и прочее.... уф, пък аз по същия повод се скарах с един друг поет, покойник сега, а ми беше и приятел, и много му харесвах стиховете.
колкото до чужбина, поет/писател в чужбина, доколкото знам, само дж. конрад е успял да прескочи от майчиния си полски в английския роман с успех.
Blashyrkh
Цитат(Nightwish @ Mar 11 2005, 07:07 PM)
Като цяло всички ученици или хайде да не са всички , но една част не обича да чете българска литература дори задължителната в учебниците, защото примерно се пишат някакви безсмислени неща..поне те така мислят.

Това е така. До преди време подхождах скептично към всички български автори и то само защото ми се беше заяла учителката в предното даскло и ме беше карала да уча на изуст некви тотални глупости отнасно произведенията...
Сигурно и на мен ще ми се нахвърлите, но аз съм убеден, че часовете по литература имат антиефект.
pi4
аз бях един такъв ученик, така го бях "закъсал" по едно време, че трябваше да тръгна на уроци, че трябваше да повтарям годината. добре, че ми се падна добър учител, понаучих доста за българските автори, със закъснение, но все пак. иначе си четях, но тия анализи, "какво искал да каже...", направо ме съсипваха...
да не говорим пък как някои ги бяха набедили за пролетарски (смирненски напреимер), което автоматично ги вадеше от класацията. добре поне, че имах на смирненски доста пълно издание (си мисля поне) и достатъчно време, за да се нарадвам на прекрасното му чувство за хумор. smile.gif
а това с наизуст беше най-големият кошмар, просто съм си с къса памет, ученето наизуст не подобри нищо.
Angermeans
Цитат(Blashyrkh @ Mar 11 2005, 09:34 PM)
Сигурно и на мен ще ми се нахвърлите, но аз съм убеден, че часовете по литература имат антиефект.

Никой няма да ти се нахвърли, мисля, че за всеки е ясно, че когато си принуден да научиш/свършиш нещо ти е много по-трудно да го оцениш или да му се насладиш.

Има много добри български автори - за мен такива са Христо Смирненски, Алеко Константинов и Николай Хайтов (макар че има доста истории как е крал дивите си разкази...). Но пак голата истина е, че и културно и творчески по ред причини сме изостанали (първо след робството, след това комунизма) много спрямо западните цивилизации... и лошото е, че докато ние сме пропуснали този техен период на процъфтяване, а днес (в периода на преход от комунизъм към демокрация) попиваме предимно най-лошото от този разпад на ценности, който все повече се усилва.

И все пак в днешно време, ако си човек на изкуството и твоите творби не получават внимание, виновен си си най-вече ти самият. Така както музикантът не трябва да търси грешката в слушателя, така и писателят не може да има претенции към читателите си, наричайки ги прости или недорасли за неговите шедьоври blink.gif
Nightwish
Ех този комунизъм...ако не беше той , всичко щеше да е наред така ли?!
И тоя период на преход не продължава ли твърде дълго, а ?!
Аз нещо не съм съгласна относно това с комунизма и т.н., ама не е тази темата сега.
Между другото, ако в училище не накарат да се четат книгите, никой няма да ги прочете, сигурна съм в това 100%: "Ъъъ...то не е задължително, тъй чеее за ко да ги чета "..И до там. Още повече, че има литературна критика, която вместо да прочетеш книгата, просто си преписваш домашната от някоя книга и до там. И пак стигаме до кривата круша. Факт е , че никой не чете или се чете, но много малко.За голямо съжаление е така...

И пак се връщам на комунизма...и все пак по онова време със сигурност са се печатали много български книги и е имало какво да се чете..
Сега всички сме се обърнали към Запада и чакаме нещо от тях, да им се кланяме и обезличаваме собственото си..

Сега можете да се нахвърлите отгоре ми..да ми казвате , колко съм тъпа, че мисля така..Предварително знам, че ще има много недоволни от това изказване, за това го казвам. huh.gif
Mort
Не искам да осъждам никой, но в много от мненията виждам разни тълкования на комунизма, които като икономист и като човек живял известно време в такава форма на управление, не са много верни. Или по-скоро си изваждате заключения на база това, което сте чули от тук от там. Не искам сега да пиша дисертация по въпроса, ама ако има скоро среща на форума и присъствам подсетете ме да ви разкажа някои неща. Сега ще ви кажа едно нещо, което е абсолютно вярно - това че България е изостанала икономически и социално от Запада се дължи изцяло на комунизма. Не е виновен преходът, нито донякъде и тези, които го правеха. Въпросът е, че повечето хора не виждат това.
Nightwish
Mort възможно е да допускам лично аз грешка..не съм живяла особено много време при този режим. Само няколко години. Смятам, че всяко нещо си има и хубави и лоши страни и със сигурност и с това е било така.

просто не мога да разбера защо абсолютно всички винят за всичко този режим. Но както и да е ...

Дано скоро проблемът с българската книга се разреши и да си четем и български книжки повечко:)
Demiurg
Бе нали казах да четете - що не прочетохте и втората статия ??? От вторият ми пост. Ето кратки извадки, обясняващи защо не се купуват български книги:

Цитат
Нека разгледаме нашите "марки" през последните 10 години в най-общ и масов план – имена на фирми, на заведения, продукти и т.н. Лесно се вижда, че те по правило се избират да звучат максимално англоезично, чуждестранно или поне неразбираемо, но в никакъв случай не и български! Иванов и Петров кръщават фирмите си "Джо", "Мортимър" и тъй нататък, само не "Иванов" и "Петров". Същото е с имената на продуктите: Гриша Ганчев прави сокове "Куинс" и кафе "Либерте" (а не "Кралски" и "Свобода"). И това не са изключения, а просто първото, което ми идва на ума. Възниква подозрението, че марките, опиращи се на българската реалност, не могат да се позиционират, тъй като самата българска реалност има извънредно отрицателен имидж. Нещо повече: в известен смисъл може да се твърди, че българската реалност е нереална! Нали в епохата на "мегабитовата бомба" масова реалност на нещата придава само имиджът, а при положение че такъв няма – няма и реалност... И да се върнем от тези общи разсъждения отново към литературния пазар: можем ли да очакваме, че български писател може да стане популярна "запазена марка", при положение че дори табелите на кръчмите ни са англоезични?..


Цитат
Сега става ясно защо нашите автори са така далеч от комерсиалния успех под собствените си имена, а сравнително лесно се продават под чужди псевдоними. Отново примери от фантастиката: малцина знаят, че Сю Чарлз е всъщност Снежана Неделчева, а Колин Уолъмбъри – Любомир Николов, и тъкмо затова техните книги имаха сравнително добри продажби. Докато българското име на корицата отблъсква масовия читател по силата на своята дълбока имиджова нереалност.


Т.е. На фона на пренаситения пазар на книги, човек избира книгата по автора, и то по ИМИДЖА на автора. А нашите автори нямат имидж!!! Имидж се създава с реклама и много пари.

По- надолу в същата статия има сравнение с Русия - четете - поучително е.
____________
За комунизма и прочие социални експерименти - ТАЗИ СТАТИЯ

Ето ТУК - статия за последствията (уточнявам - вината е не в социалния строй, а в начина по който се промени съзнанието на хората и ги направи тотално неспособни и неприспособими. А именно:

Цитат
      Какво е "хомо булгарикус"? Това е лице, на което в последните 50 години му е било забранено да мисли за себе си и да се грижи за себе си. Тази отговорност беше поета от една анонимна структура, в която членуваха всички лица и в която други, на които бе забранено да мислят за себе си, трябваше да се грижат за човека. А той да се грижи за тях.
....
Та в резултат от серия експерименти, серия от социо-учени създадоха социалния вид "хомо булгарикус". Това е лице, което е длъжно да не се грижи за себе си, което очаква някой друг да се грижи за него, което в замяна е длъжно да работи на този някой друг, което не работи, защото нищо не му влиза в джоба и което непрекъснато страда по някакъв повод. И поради страданието си непрекъснато се оставя да бъде лъгано от местни и вносни утописти и тарикати, или пък дори да се превърне в деструктивна сила, която те да използват в борбите си за власт помежду им. Това е "хомо булгарикус".


Просто си погледнете родителите и тогава ми кажете, че не съм прав !
Ataegina
Цитат
Просто си погледнете родителите и тогава ми кажете, че не съм прав !

мдам изобщо не си прав!

Аз никак не съм съгласна с първата статия. По стар навик дори започнах да се ядосвам на написаното.
Цитат
Ако един автор има талант и някаква упоритост, той ще пробие рано или късно. У нас може би по-трудно, поради факта, че държавата не прави кой знае какво в подкрепа на твореца, но ще пробие. И не само в литературата е така, а и във всяко изкуство...

тук мнението ми напълно съвпада.

Въпреки подтисничеството българският автор е успявал да създава интересни творби - как може да си изкривиш душата и да наречеш това "хомо-булгарикус" или "хонорарус-булгарикус"?
pi4
аз, дето съм прекарал по-голямата част от живота си при комунизЪма и само 5 години след това, знам как беше и затова ще ме слушате, опитал съм почти всички от неговите "лакомства": принудителни селскостопански бригади, трудова повинност (въведена от Стамболийски впрочем) в КЕЧа, политинформация, обсъждане на статии от работническо дело, политически приемен изпит, поълване на въпросник "имате ли роднини, пострадали от мероприятията на народната власт", указ 56, разговор с представител на дс ("и това да не се повтаря повече!"), опит за вербуване ("ако чуеш нещо да си говорят, кажи ми"), режим на тока... (стана досадно сигурно, ако някой от малките ще пита какво е всичкото това, самият факт, че не знаят какво им дава решително предимство пред мен и затова отговот няма да получат). единственото, което ми беше спестено, беше играта "открито партийно събрание".
предимства обаче имаше, например, че гледах няколко (даже много) филма, които днес или изобщо не могат да се намерят или никога не биха били направени или никой не ги би ги вкарал в никое кино, защото просто не биха донесли никакви пари (то и тогава гледах един абсолютно перфектен филм, "Глисандо", Mircea Daneliuc в едно кино с 10 души, от които половина напуснаха преди края), или дори поради факта, че са ползабранени (филмите на дж. лоузи например, изгонен от сащ по не знам каква си причина, вероятно "комунизъм", се дават много рядко и то проеврейската сага "мосю клайн" най-вече). второто предимство, за което се сещам сега, че предводите на книги бяха с много добро качество и без (почти) правописни грешки или направо неграмотност, която се появи някъде след 1992-93 години (сега може би се е пооправило). а, да и книгите бяха толкова евтини, дебела книга колкото пловин обяд в "тенекиите".
тогава като непълноценен малък идиот, се питах все пак, какво прави българските книги и филми толкова безинтересни. днес мисля, че причината е, че се занимават с някакви безумно локални проблемчета, че са снабдени с някаква си кебапчийска естетика, която може би е забавна в тесен семеен кръг, но трудно може да привлече някакво внимание на някой, малко по-външен. кои от българските книги и филми са известни извън българия? сравнете с писатели или филми от другите източноевропейски страни (няма да давам примери, че стана и без това много). от филмите само "козият рог" (методи андонов версия) има международна тежест, той разлежда един много общочовешки проблем: посегателсто/отмъщение/прошка. има и някои други, просто заради безумния им колорит и сръчната направа, иначе напълно безсмислени ("преброяване на дивите зайци").
така е и с българската книга, за която се пита, защо загивала. то пък точно сега, когато има интернет и всеки графоман слага каквото намери за достойно. има обаче и доста добри неща, който търси намира, това е, стана много дълго и без това няма кой да го чете.
Angermeans
Е, аз го прочетох и трябва да ти благодаря за мнението, защото наистина гледната точка на хора като теб, които са живели през онези години и отворено съзнание (истинска рядкост, за съжаление), е много по-ценна от тази на такива, които не са живели през онова време (визирам и себе си) и предимно говорят наизуст каквото са чули от мама, тати или еди-кой-си.
pi4
ами благодаря ти за оценката. мама, тати... все се каня да ги питам как беше, те са израснали във вълкочервенково време, после ранното тодорживково време, късното така или иначе, подготвям си въпроси, нищо не излиза, не мога да говоря с тях отдавна на сериозна тема.
струва ми се, че 60-те се е траело още донякъде, по инерция, аз дори си спомням все още как по някои камиони имаше все още черни (т.е. частни) номера, които правеха впечатление. системата се скапа някъде след 1970 година, по моите сметки сега, с въвеждането на така наречения реален социализъм - поголовна национализация и на малкото, което беше останало "частно" (1976 мисля, не знам със сигурност). 80-те години се започна с някакъв опит за извеждане от блатото с някакви налудничави заеми (които май още се изплащат) и някакви псевдо националистични изхвърляния - 1300 години българия, филмът "хан аспарух", кой си го спомня сега?, после "преименуването", филмът "време разделно", една много плоска ad hoc пропаганда, която покрай другото прокарва и "преклонената главица остра сабя не сече", плюс "да се снишим докато отмине бурята", абе леле... някакви такива конюнктурни изцепки, които промиваха главите на хорицата.
обаче все пак имаше някакъв underground, правеха се преводи (ето пак: преводи, не оригинални неща, поне аз не знам за такива... показателно е обаче, че такива не се появиха и след прословутата дата) на значителни неща и който искаше, четеше, поне време за четене имаше бол, ако не друго.
а да, исках да кажа в предния пост, но стана много дълго и се отказах, сега обаче: ако четеш примерно "видрица", "записките" на захари стоянов, "строителите на съвременна българия", статиите на Смирненски от 20-те години, пък и разни от средновековната история (т.е. преди "робството"), петър мутафчиев например (макар при тези истории винаги има някакво нагласяне спрямо времето, в което са написани), прави впечатление колко си приличат всичките ти описания, че и с времето, в което сега си живеем. на това му се вика традиция, малко неудобна дума, но пък съвсем уместна в случая. една от тия традиции е, кого би учудило това, да се обвинява някаква външна сила за всичките си собствени вътрешни неуредици.

но: има световноизвестни български художници, скуплптури, музиканти, певци (всички ги знаят тука, няма да ги назовавам). защо е така? не знам. може би някой друг ще каже нещо по въпроса.
Demiurg
@ Ataegina - уважавам мнението ти, както и несъгласието ти с моето. Аз приемам чуждите мнения като повод за обмисляне на тезата от друга гледна точка.
Идеята ми беше, че соц- експеримента промени мисленето на цяло поколение хора, които в момента са неприспособими към средата. Казано просто - хората са свикнали "държавата" да се грижи за тях - учиш, постъпваш в завода на работа, излизаш от завода при пенсия, радваш се на внучета и пенсия някъде на село на спокойствие. Като го уволниш (съкратиш) такъв човек, той не знае какво да прави, просто щото никога не му се е налагало да мисли за себе си. Затова даже и в момента по държавните предприятия има "добутване" до пенсия на такива хора, колкото да не изпаднат от социума. Някакво количество от соц-хората се приспособяват без проблеми - проявяват инициативност, иноваторство, откриват частни фирми и се спасяват както могат. Момент - инициативност, иноваторство - това преди години бяха наказуеми качества !!! Съществуваше обидния епитет "далавераджия" !!! За някакви частни, задкулисни сделки изключваха от партията, от комсомола !!!
Та в тая среда ти каква литература очакваш - освен партийна и подбрана "световна класика". Даже в моя град и класическите романи (едни тежки издания с твърди корици) бяха със записване (и с връзки), щото докарват 200 бр за 100 000 град и който пръв се дореди. Аз помня опашки за книги, за захар и за банани ! Щото ти май не знаеш какво е това...

А за книгите ни - вярно - повечето разработват някакви локални проблеми, които българина се опитва да забрави (или са му писнали), а на чужденеца не му пука за тях.
Everblack
Много интересна статия... напълно съм съгласен с нея... Просо с комунизма идват само лоши последствия за нашата страна като цяло, а какво остава за литературата... Все пак не мога да кажа, че няма талантливи български писатели и поети тъй като самият факт, че имаме творци като Ботев, Вазов, Гео Милев Христо Смирненски, Алеко Констанинов е достатъчно красноречив... Просто "една шепа" хора заедно с идеологията си и утопичните си възгледи - в лицето на комунизма, провалят като цяло бъдещето на страната ни, а в частност и нашето...
Nightwish
Като гледам всички са много против комунизма..а има хора, дето даже не са живели по това време..Аз съм живяла само няколко години..но смея да твърдя, че всяко нещо не може да е само черно..има и добри неща. Ако се замислите, сигурно ще намерите такива.
Everblack мисля, че не си живял много в това време..с какво се промени твоето бъдеще впоследствие на комунизма?! Ако не се лъжа беше на 18 нали?!
Nightwish
Забравих да кажа, че със сигурност комунизма има страшно лоши страни , аз лично знам от родителите си някои от тях...Нямало е частна собственост, не е можело лесно да се излиза в чужбина, нямало ги е чуждите стоки, а имаше ( това си го спомням ) Корекоми, от които можеше да се купува с валута. Да, не е можело човек да говори срещу властта...неприятно наистина, дори гадно...имало е лоши неща, ама не всичко е било черно.Убедена съм в това!
SepulTeraHead
Аз съм на 18 и съм убеден, че идея си нямаш за какво говориш.
Nightwish
За теб не се съмнявам, че мислиш така..Но не забравяй, че съм пенсионерка, може би знам за какво говоря...
А дори ако не мислеше , че съм пенсионерка, трябва да те уверя, че знам за какво говоря..колкото и странно да ти звучи това.
pi4
Цитат(Everblack @ Mar 13 2005, 09:37 PM)
Много интересна статия... напълно съм съгласен с нея... Просо с комунизма идват само лоши последствия за нашата страна като цяло, а какво остава за литературата... Все пак не мога да кажа, че няма талантливи български писатели и поети тъй като самият факт, че имаме творци като Ботев, Вазов, Гео Милев Христо Смирненски, Алеко Констаниов е достатъчно красноречив... Просто "една шепа" хора заедно с идеологията си и утопичните си възгледи - в лицето на комунизма, провалят като цяло бъдещето на страната ни, а в частност и нашето...

говориш пълни глупости, същото като комунистите, когато говореха за "преди девети". ще ти дам един добър съвет и не е зле да го следваш:
мисли със сърцето си, не оставяй омразата да го поквари.
прочети моите два постинга, аз твърдя, че тая мизерия има малко общо с комунизма. ако имаш някакви аргументи против това, кажи ги, можем да говорим. вестникарски идиотии мога и сам да прочета в някой вестник.
Nightwish
Ако спрем да мислим за момент за комунизма и за влиянията и т.н. , можем да погледнем и натам, че просто такива промени настъпват в обществото ни:
Снощи съм си мислила за това:
1. работещите българи се прибират много късно по домовете си след работа и нямат време да започнат да четат някоя книжка, защото са уморени.
2. учениците просто са обърнали очите си към Телевизия и компютри, защото в Интернет можеш да намериш почти всичко.Както се казва, скоро "мишката ще измести книжката" ( те хората са си го казали това още преди години ).
3. възрастните хора ( пенсионери, баби, дядовци ), или четат вестници, а и тяхното време за четене на книги отдавна е минало. В смисъл , че със сигурност са чели..

Като се замисли всеки, ще открие, че дори и Поп-фолка, който сега толкова много хора слушат..Ами , там отиват парите на спонсори и т.н. , защото в крайна сметка всичко живо купува дискове на разни певици. А една певица плаща за един стих колкото един поет да издаде 3-4 стихосбирки. Вече го казах, но дори да се издаде книга, което е доста трудно..просто няма кой да я прочете. Такива времена са..който и да обвиняваме , каква е ползата?! Да се убедим , че българската книга умира?! Ами умира и за съжаление почти нищо не може да се направи.. no.gif
Everblack
Цитат
говориш пълни глупости, същото като комунистите, когато говореха за "преди девети". ще ти дам един добър съвет и не е зле да го следваш:
мисли със сърцето си, не оставяй омразата да го поквари.
прочети моите два постинга, аз твърдя, че тая мизерия има малко общо с комунизма. ако имаш някакви аргументи против това, кажи ги, можем да говорим. вестникарски идиотии мога и сам да прочета в някой вестник

хммм не мисля, че говоря пълни глупости, тъй като само един поглед назад, към близкото ни минало е достатъчен за да се аргументрира твърдението ми. Не искам да изпадам в безмислени спорове... Само ще те попитам кои автори от периода на комунизма можеш да ми споменеш като добри и стойностни... Все пак е всеизвестно, че е имало цензура и всичко е трябвало да бъде съобразено с идеологията и възгледтите на партията. Не може да се говори за литература и преса, тъй като нищо от написаното, което е видяло широка публичност не е било реално (във всичко са се търсели комунистическите идеии и едва ли не всички наши писатели, поети и т.н. са били обявени за комунисти). Например Никола Вапцаров е обявен за комунист и атеист от партията, но всъщностост никъде в поезията си не отрича религията, а майка му е била изключително набожна жена, но просто атеизма е част от провалената комунистическа идеология....
Все пак това е лично мнение .... headbang[1].gif

А иначе съм съгласен с Nightwish за свободното време на българина и за компютрите, но бих допълнил и това, че една хубава книга е от порядъка на 10-15 лв, което е все още доста за нашия стандарт и не всеки може да си купува всяко ново заглавие....
icon_headbang[1].gif
Blashyrkh
Цитат(Nightwish @ Mar 15 2005, 06:11 AM)
1. работещите българи се прибират много късно по домовете си след работа и нямат време да започнат да четат някоя книжка, защото са уморени.
2. учениците просто са обърнали очите си към Телевизия и компютри, защото в Интернет можеш да намериш почти всичко.Както се казва, скоро "мишката ще измести книжката" ( те хората са си го казали това още преди години ).
3. възрастните хора ( пенсионери, баби, дядовци ), или четат вестници, а и тяхното време за четене на книги отдавна е минало. В смисъл , че със сигурност са чели..

Ми това не само тук е така. Ти кво си мислиш? Че в Европа и Америка хората са толкова богати, че не работят до късно и не се връщат уморени? Че отиват на работа в 10 и се мотат до 5? Мога да ти кажа, че в България средното работно време е доста по-малко от това в Америка или Западна Европа. А мисълта, че там и без да бачкаш може да живееш нормално в чужбина е тотална глупост.
Това е хората които гледат телевизия изобщо не е само наш проблем...

Абе изброила си факти подходящи за тема: "защо в света се четат всe по-малко книги"
pi4
Цитат(Everblack @ Mar 19 2005, 11:24 AM)
хммм не мисля, че говоря пълни глупости, тъй като само един поглед назад, към близкото ни минало е достатъчен за да се аргументрира твърдението ми. Не искам да изпадам в безмислени спорове... Само ще те попитам кои автори от периода на комунизма можеш да ми споменеш като добри и стойностни... Все пак е всеизвестно, че е имало цензура и всичко е трябвало да бъде съобразено с идеологията и възгледтите на партията. Не може да се говори за литература и преса, тъй като нищо от написаното, което е видяло широка публичност не е било реално (във всичко са се търсели комунистическите идеии и едва ли не всички наши писатели, поети и т.н. са били обявени за комунисти). Например Никола Вапцаров е обявен за комунист и атеист от партията, но всъщностост никъде в поезията си не отрича религията, а майка му е била изключително набожна жена, но просто атеизма е част от провалената комунистическа идеология....
Все пак това е лично мнение .... headbang[1].gif

А иначе съм съгласен с Nightwish за свободното време на българина и за компютрите, но бих допълнил и това, че една хубава книга е от порядъка на 10-15 лв, което е все още доста за нашия стандарт и не всеки може да си купува всяко ново заглавие....
icon_headbang[1].gif

ами всичко хубаво, ама защо някак ми се струва много кухо, това дето пишеш. какво защитаваш сега с тия "аргументи", взети като от "работническо дело" от 1973 година: "един поглед назад", "близкото минало", "е достатъчен" и т.н.
ами като толкова искаш, ето ти един автор: йордан радичков. нещо против? или да ти дам и още примери?
а цензура има винаги и навсякъде, разбира се, при тия катили комунистите си е била екстремна, но талантливи хора са успявали да пробутат по нещо и то е трябвало да бъде дяволски талантливо за да пробие цензурата.
а сега ти ми кажи, след като нямаше вече цензура защо не се видя нещо, дето да не е заслужавало да бъде цензурирано? нали обичаш примерите, дай един поне.
да те и питам така, знаеш ли случайно, от какво е умрял Гео Милев? или пък Алеко Константинов, Никола Вапцаров? Алеко, дето не е и чувал за комунисти, ги е описал така добре, че те му орязват произведенията, но не могат да ги унищожат напълно и който е мислил, е разбирал.
хайде, не се сърди, everblack, но не обичам такива слепи изхвърляния.
Everblack
pi4, ами Гео Милев го откриват в масов гроб край София, разпознават го по изкуственото му око от белезите и показанията решават, че е бил удушен с тел. Никола Вапцаров е разстрелян, защото е обвинен в нелегална антифашистка дейност и съответно осъден на смърт. Алеко Константинов е застрелян по погрешка, на път от Пещера към Пазарджик. Стрелят от засада, като целта е да бъде убит спътника на Алеко, но за жалост убиват самия Константинов. Иначе за цензурата... лично мое мнение е, че просто след толкова време цензура повечето са привикнали към нея, но не може да се отрече появата на много такива "скандални" предавания по ТВ и т.н. Наистина в литературата може да не се забелязва така явно. но... там съществува и друг проблем... все пак един бълграски писател, в днешно време, ако не се занимава с нещо друго освен писане е обречен на мизерстване...

П.С. не се сърдя нали за това е форума - да дискутираме biggrin.gif
Nightwish
Цитат(Blashyrkh @ Mar 19 2005, 12:34 PM)
Ми това не само тук е така. Ти кво си мислиш? Че в Европа и Америка хората са толкова богати, че не работят до късно и не се връщат уморени? Че отиват на работа в 10 и се мотат до 5? Мога да ти кажа, че в България средното работно време е доста по-малко от това в Америка или Западна Европа. А мисълта, че там и без да бачкаш може да живееш нормално в чужбина е тотална глупост.
Това е хората които гледат телевизия изобщо не е само наш проблем...

Абе изброила си факти подходящи за тема: "защо в света се четат всe по-малко книги"

Малко късно имам възможност да отговоря. Добре, не само в България хората работят много и т.н. Добре, Америка и Европа са като нас, ама на тях им плащат по - добре нали?! Ако заплатите са прилични..хората, ще могат да си купуват книги, независимо дали струват 10, 15 лв..
Не съм много съгласна с това, че едва ли не, ние не сме толкова трудолюбиви както в чужбина..Тук има хора, дори са много, които работят от сутрин до вечер..не по-малко от американците например..
Mort
Цитат
Ми това не само тук е така. Ти кво си мислиш? Че в Европа и Америка хората са толкова богати, че не работят до късно и не се връщат уморени? Че отиват на работа в 10 и се мотат до 5? Мога да ти кажа, че в България средното работно време е доста по-малко от това в Америка или Западна Европа. А мисълта, че там и без да бачкаш може да живееш нормално в чужбина е тотална глупост.
Това вече не е вярно, работното време на запад е строго определено и е по-малко от при нас. Там има служби, които следят за работещи извънработно време и глобите са жестоки за работодателите, така че няма изобщо такова нещо! Друг е въпросът, че средната производителност на труда на запад е доста по-висока, но това най-вероятно се дължи на простия стимул - ЗАПЛАТА. Как в Америка един прост мияч на чинии, може да си купи нов джип най-спокойно, замислял ли си се по въпроса?
Blashyrkh
Изменяте ми тезата. Не засягайте въпроса за заплатите. Знам за какво става дума и не коментирам това, а факта, че като се прибереш късно нямаш свободно време.(друг е факта, че там книгите не струват 8 -10 долара, а доста повече).
Нито пък твърдя, че българите са мързеливи. Просто казвам че се скъсват от бачкане, както е по целия свят, не само тук.
pi4
Цитат(Everblack @ Mar 20 2005, 10:53 AM)
pi4, ами Гео Милев го откриват в масов гроб край София, разпознават го по изкуственото му око от белезите и показанията решават, че е бил удушен с тел. Никола Вапцаров е разстрелян, защото е обвинен в нелегална антифашистка дейност и съответно осъден на смърт. Алеко Константинов е застрелян по погрешка, на път от Пещера към Пазарджик. Стрелят от засада, като целта е да бъде убит спътника на Алеко, но за жалост убиват самия Константинов. Иначе за цензурата... лично мое мнение е, че просто след толкова време цензура повечето са привикнали към нея, но не може да се отрече появата на много такива "скандални" предавания по ТВ и т.н. Наистина в литературата може да не се забелязва така явно. но... там съществува и друг проблем... все пак един бълграски писател, в днешно време, ако не се занимава с нещо друго освен писане е обречен на мизерстване...

П.С. не се сърдя нали за това е форума - да дискутираме biggrin.gif

исках да кажа следното: тези блестящи поети/писатели (а и колко ги има още!) са ги убили не комунистите и не защото са били комунисти. а защото са така нещата в българия просто, откакто я има тази страна и комунизмът остава само секунда от историята, а манталитета остава. заедно със следствията от него.
пък и до ден днешен не ясно, дали пък целта не е бил все пак алеко, доколкото знам. тъкмо защото е описал този манталитет така безпощадно.
питал ли си се, защо българия нямаше 1956 (унгария), 1968 (чехословакия), 1981 (полша)? интересен въпрос, петър мутафчиев го задава пък за останалите балкански държави по време на османското нашествие. прочети неговия отговор (мога и аз да го приведа, но сега нямам време), мисля, че и да не е прав, е много близо до истината.
радвам се, дискусията да ти харесва.
Everblack
Съгласен съм с това, че не за всичко е виновен комунизма, но в голяма степен е повлиял на българската литература. Смело мога да кажа, че в този период се забелязва огромен спад в качеството на литературата. Все пак в периода след Освобождението се забелязва голям подем и развитие на литературата ни. Тогава творят едни от най-големите имена като Вазов, Ботев, Константинов..., както и в периода между двете световни войни има мнго добри писатели и поети като Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Асен Разцветников и т.н. Но по-късно сякаш всичко се обърква... може да е просто съвпадение, но лично аз смятам, че комунизма и цензурата оказват огромно влияние... със статията на Петър Мутафчиев не съм запознат, но бих я прочел с интерес.
Demiurg
Гледам че темата по един илии друг начин се ориентира към изчерпване, искам само да напомня за инициативата на в-к"24 часа":
Всеки вторник (почвайки от 29-ти) заедно с вестника ще се продава и книга от т.нар. "световна класика" на цена, доста по- ниска от пазарната (т.е. 8- 10 лв). Има и български автори - точен списък (и подробности)
има ТУК !

Което си е повод да си попълним празнините в библиотеките и културата.
pi4
Цитат(Everblack @ Mar 21 2005, 11:05 AM)
Съгласен съм с това, че не за всичко е виновен комунизма, но в голяма степен е повлиял на българската литература. Смело мога да кажа, че в този период се забелязва огромен спад в качеството на литературата. Все пак в периода след Освобождението се забелязва голям подем и развитие на литературата ни. Тогава творят едни от най-големите имена като Вазов, Ботев, Константинов..., както и в периода между двете световни войни има мнго добри писатели и поети като Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Йордан Йовков, Асен Разцветников и т.н. Но по-късно сякаш всичко се обърква... може да е просто съвпадение, но лично аз смятам, че комунизма и цензурата оказват огромно влияние... със статията на Петър Мутафчиев не съм запознат, но бих я прочел с интерес.

ами все да отговоря... нищо, сега.
става дума за книгата на петър мутафчиев "книга за българите", аз имам трето издание, никъде не пише коя година е изданието (?!), но я купих май 2001 година, по-точно един на "славейков" ми я набута в ръцете и аз я платих. инак книгата е хубава, жалко, че е недовършена.
използвах времето да говоря по въпроса с един човек, който доста добре познава това време и сам се е борил с цензури и комунистически извращения. той подкрепи мнението ми, че талантливото пробива като минзухат през пролетта ледената кора. имай предвид, че истински продуктивни са тъкмо такива години на подтисничество, не напразно и ботев, и вазов, славейков, каравелов, чинтулов са имали своите най-добри години именно в годините на мракобесие (ех, мразя това клише, при случай ще го заменя!) и изгнание.
пък и периодът между двете световни войни не е бил много светъл, визх христо смирненски за управлението на стамболийски, после 1923-1925 също не е било съвсем благоприятно време...
всяко време има своите летописци... своите герои и предатели. колкото по-трудно е да се говори истината в едно време, толкова тази истина е по-твърда и закалена, като стомана блестяща. а, стана като "как се закаляваше стоманата"! карай, няма да го оправям сега.... biggrin.gif
aflame fairy
tuk izglejda mnogo se nenavijda komunizma...ne 4e sam prevarjeni4ka,no sega po-dobar jivot li vodim?obrazovanieto po-ka4estveno li e???bezraboticata po-malko li e???demokraciqta doide i ni svari nepodgotveni za neq...qvno e taka.
osven lo6ite strani na komunizma ima i dobri...pone horata togava ne sa rovili v kofite za bokluk i ne sa izmrazvali ot stud..imalo e nqkakav ob6testven red.
Ataegina
Цитат(Blashyrkh @ Mar 11 2005, 12:32 PM)
на пазара вържят най-вече фантастики, фентъзи, криминалета и подобни жанрове. А такива добри български книги (почти) няма. Да вземем например Любен Дилов. Ми фантастиката му не ми е интересна. Чел съм я, но при положение че съм чел Азимов, Сйкък, Саберхаген просто виждам разликата...

Според мен това си е чиста проба апатия. Поради что се срамиш...??? Аз примерно като чета Любен Дилов страшно се увличам и вживявам.

Да ме прощават почитателите на Тери Гудкайнд, но намирам сагата му за изключително брутално подобие на "Дързост и красота". Добре, че се осъзнах ...някъде към шестата книга. dry.gif
Wolfheart
Цитат(aflame fairy @ Oct 9 2005, 09:36 PM)
tuk izglejda mnogo se nenavijda komunizma...ne 4e sam prevarjeni4ka,no sega po-dobar jivot li vodim?

Защо много хора свързват комунизма с онези прословути 45 години от историята ни. Доста далече сме били от определението за комунизъм.
А и този обществен ред се поддържаше доста изкуствено и си беше в реда на нещата да падне.
lelqLora
А като сте толкова загрижени, че българската книга умира (което аз лично смятам за абсолютно недомислена тема за статията на този Добри Божилов) коя е най-съвременната българска книга, която сте купили/прочели? Не смятам, че може да се говори за някаква агонизираща смърт при положение, че в книжарниците е пълно с нови български книги, които повярвайте ми не се занимават с.... някой беше споменал тук - дребнави, направо махленски проблеми. Напротив. Занимават се с неща, валидни за абсолютно всеки човек. Има разбира се и много плява, някакви безумни заглавия, някакви безумни графомани, стихоплетци, убийци на родната реч. Обаче ми се струва, че сега след като всеки може да пише за каквото си поиска, както си поиска е настанала малка каша. И въпреки това лично аз за последната година съм попаднала на точно 7 чудесни нови български книги. Какво му е на Радичков примерно? Или Любомир Левчев? (това не са от тия 7 книги, за несведующите) А по въпроса за писателите-бездарници-връзкари от преди 15-20-25 години... Ми имало ги е. Но пък по същата тая причина са съсипали таланта не на един и двама други, че някои и до самоубийство са докарвали. Като Пеньо Пенев. Човек с талант определено, ама това го разбрах след като много случайно ми попаднаха негови стихове, които ги е писал без да се съобразява с който и да е. Вярно само 3 бяха, но достатъчно опказателни. Последно: не мисля, че трябва да се отрича нещо, което е било и ще бъде само защото е писано/рисувано/правено/снимано по "онова време". В крайна сметка всеки за себе си е достатъчно интелигентен да отдели хубавото от некачественото. Трябва ли да отрекат Ботев като творец, само защото и той човека бил комунист? А дали е виновен комунизма и какво ли още не ще се разбере като измрат поне още 2 поколения. Евентуално.
t0xIc
накратко - според мен защото са като българските филми - няма значение дали ще пуснеш филм от 80-та или 1999-та година..същите клишета , същата излишна и битова драматичност и т.н
а да не говоря за псевдо-оригинални филми като Мила От Марс
книгите страдат от същия комплекс според мен ...единствения сравнително съвременен автор който чета чат-пат е Павел Вежинов и от време навреме простотиите на Христо Калчев
в момента следя един проект наречен В.Л.Е.З който има шансове да пробие тоя модел ...енд
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.