Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: DIY Publishing в България
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
Bgpunk
Естествено, логично е първата част на това да се казва: “Как да ловим маймуни с трици, част 1...Как да запишем нещо?”
Тук обаче има по-големи експерти от мен в тази област, при което, ако имат желание да се изкажат, нека го сторят...
Всичко тук е написано с уговорката, че не визирам конкретна група, не споменавам имена и искам да го приемете като нещо, което би могло да се обсъди и премисли отново...И най-главната уговорка, говорим за хипотетични хора, но с български доходи...

Как да ловим маймуни с трици, част 2...Как да издадем нещо?

“След успешните записи в студио, групата остава с мастер в ръката и най.често, без никаква идея какво да стори с записаните песни. Много често, един такъв студиен запис остава красив спомен, предсказал край за групата. Естествено, понякога желанието да споделиш това, което си сътворил в студиото, преобладава и групата решава да търси решение как да стане това...
Търсенето води до едно от тези три основни неща:
-до нищо – 90% от случаите собствената инертност и мързел водят до загуба на желанието за всичко
-до решението да се намери продуцент/издател, който да се занимае с групата
-до решението сами да издадат продукта си
В последните два случая е необходимо е да се издаде нещо.
Вероятните формати могат да бъдат:
-касета - вероятно най-лесен и най-трудно продаваем. Касетата е почти мъртва в БГ или ако не е , то касети трудно се продават. Много често и да се подаряват не е решение, тъй като много хора вече не пазят касетните си уредби.
-плоча- трудна за направа и много трудна за продан. За сметка на това красив спомен. Естествено, в чужбина плочите все още са продаваеми, но не и ако на тях има една или две абсолютно неизвестни групи от БГ.
- матричен диск –доброто разрешение на нещата, но и между най-скъпите. Изисква сериозна инвестиция, която трябва и да се възвърне.
- арка – Вероятно най-добрият вариант за една млада група. Компромис между цена, качество и евентуален пазар. Бъдете обаче сигурни, че масово тиражираните арки често крият неприятни изненади. Както и бъдете сигурни, че извън БГ, тези арки са на практика МНОГО ТРУДНО продаваеми.
-DVD – абсурд, кой би издал двд ? И все пак, трудно е /все още/ за мастериране в домашни условия, скъпо за фабрично и доста рисковано /в тази битка на форматите, която все още тече/ за домашно тиражиране. Като цяло е скъпо и безмислено главоболие.
-сайт с мр3 - една евтина алтернатива и доста куцаща като замисъл. Идеята, че хората ще оценят това, че им давате безплатно да си точат вашите песни е прекрасна. Но не мисля, че така ще можете да достигнете до много хора. А може и да бъркам?
Във всеки случай, лично аз съм песимистичен към този начин. Прекалено пасивен ми се струва, не е реално предизвикателство. Както и рекламирането на сайта между хилядите подобни е подвиг с невъобразима трудност. Което го и обезмисля, ако трябва да бъда честен.

След като всички се намислят, най-вероятно групата ще се спре на най-евтиния и изгоден вариант, тъй като всичко ще се самофинансира. Това най.често е “арката”...
Няколко важни моменти:
-изготвянето на добър мастер
- обложка с хващащ окото дизайн. На няколко пъти вече попадам на демо дискове, които ми се дават с черно бели обложки, изкарани на калпав ксерокс от цветни майки. Групата си прави 4-5 цветни дискове, от които на гадни квартални ксерокси се изкарват мърляви копия. Грозна история. Необходимо е да се разбере, че хубавата обложка си е просто нещото, което хваща окото. Най-доброто/евтино решение е обложка, печатана в професионална печатница. Цветният ксерокс е добър като качество, но скъп. Имайте в предвид, че много често печатниците биха ви предложили и безплатно или срещу ниска сума и да ви отпечатат хиляди малки рекламки, които да разпостранявате сред феновете. Просто ще можете да използвате празните места по листовете от другите поръчки, които така и така отиват на боклука. Ориентировъчна цена – 500 стандартни черно/бели обложки са около 100 лева /естествено, може и по-евтино, ако изберете евтина хартия/
-самият диск - вече е повече от задължително да има щампа върху кръгчето и тя да е добре направена. Лошо направените щампи или липсата на щампа въобще водят до по-малък интерес към диска и евентуално, по-ниска продаваемост.
Винаги можете да печатате дисковете на малки части. Примерно, 200 диска с щампа могат да ви струват от 70 лева /записвате на компютъра у дома и правите черно – бяло сито/ до 230-240 - 300 лева / с добре направено цветно сито/.
И , ето, вие вече имате 200 готови диска, още триста обложки за втори тираж, няколко хиляди реклами и най-вероятно това ви е излязло около 350 лева общо, така че, цената на един диск /себестойност/ е под 2 лева, което е добро постижение.
Естествено, визирам добра обложка, подложка и хубав цветен принт.”


Как да ловим маймуни с трици, част 3... Как да рекламираме нещо?
В тоталната криза на БГ музикален пазар вероятно рекламата на даден продукт е по-трудна и от самото изкарване на продукта.
При готов тираж от двеста бройки, рекламата е необходима, за да не се превръща компакт диска или касетата в скъп спомен за поколенията, предаван от ръка на ръка, в кашончета. Та, как да бъдем “чути” – България 2005!?
-Интернет? Това е добра среда за реклама. Евтина, но за съжаление и прекалено динамична. Можем да пратим бройки за ревю на най-известните музикални портали или уеб-магазини. Не бих препоръчал даването на линк към някое фтп с албума в мр3 вариант...Според мен е неудачно, защото не винаги можете да разчитате на разположението на журналистите.
И на желанието им да теглят песни от нета.
Къде точно да пратим бройки/информация? Една търсачка и 20 минути време могат да ви открият поне 200 адреса, на които да пратите изданието. Естествено, вродените ви естетически търсения ще изчистят поне половината, вероятно още 50% няма да са ъпдейтвани от месец и повече, което е сигурен знак, че проекта е пред провал. Най-добре е да пишете на останалите и да уточните подробностите по ревюто и подобни. И чак след това да пратите изданието.
Форумите са също добра среда за популяризация на вашето демо. Регистрирате се, поствате информацията, която вие смятате за полезна. Понякога е добре предварително да поискате разрешението/мнението на модератора, за да си спестите пререканията с някой интернет “онбашия”.
Размяна на линкове и банери...защо не!!?
Естествено, няма да е лошо и да има сайт, който може да наречете ваш. С подробна информация, видим отвсякъде.
-Печатни издания? Скъпи като направа, но по-малко динамични от интернет изданията, което дава възможност за по-добро представяне на моменти. Тук изборът на места, където можете да пратите вашето демо е още по-малък, но където и да пратите, няма да сгрешите.
- Рекламки? Да, вероятно няколко хиляди рекламки, оставени по музикалните магазини из страната или заведения няма да навредят на никого....
-Концерти? Защо не, винаги можете да свирите някъде, което е страхотна реклама...Естествено, ако се обърнете към правилните организатори...
-Медийно поведение....за бога, ако нямате какво да кажете, никога не го афиширайте. Мое лично наблюдение, че често добри музиканти не могат да бъдат добри в даването на интервю или представяне на самата група. Постарайте се да бъдете истински и вие, другото е безмислено...

Интересно ми е и вашето мнение по темата. Нещо да промените или добавите?
Niilo
Запис, издаване и продажба smile.gif Тия неща не стават така в България...

Положението у нас е: Концерти, концерти, концерти, запис, продажба по концерти, концерти, концерти...

В общи линии така се движат нещата, като изключим някои големи групи, които ги движат лейбълите. Докато една група не си поработи върху името НА СЦЕНА, продажби не може да очаква. Уви, българският слушател е крайно скептичен към нови групи, издаващи се сами. Имайки предвид какъв шит се прави в 90% от случаите - напълно разбираемо!
Bgpunk
Цитат(Niilo @ Aug 7 2005, 11:23 PM)
Запис, издаване и продажба smile.gif Тия неща не стават така в България...

Положението у нас е: Концерти, концерти, концерти, запис, продажба по концерти, концерти, концерти...

В общи линии така се движат нещата, като изключим някои големи групи, които ги движат лейбълите. Докато една група не си поработи върху името НА СЦЕНА, продажби не може да очаква. Уви, българският слушател е крайно скептичен към нови групи, издаващи се сами. Имайки предвид какъв шит се прави в 90% от случаите - напълно разбираемо!

В интерес на истината, да, най-добри продажби стават по концертите. Това смятах да допълня и в част 4..Как да продаваме...
Но имаш ли коментари по другите части? Нещо да допълниш?
Niilo
Няма да е лошо да се спомене нещо и за записването, защото разпространяването понякога се оказва по-лесната част wink.gif

Моите наблюдения са, че студиата са два вида - такива, на които се плаща на час (цени - от 15 нагоре лв., в свястно студио - към 45-50) и такива, които искат да се плаща на минута запис (малко такива студия съм срещал, в момента се сещам за едно с твърда цена в Пловдив - 10 лв). Щом става въпрос за демо - значи групата вероятно няма опит с работа в студио, така че за предпочитане е вторият вариант. Ако приемем, че в демото ще има 5 песни, средно по 3:30 всяка - това излиза към 180 лева wink.gif По-евтино можете да запишете като плащате на час в студио, но нещата са много несигурни поради обясними причини.

Един момент, който трябва да се спомене - и тук приятелствата са голям плюс wink.gif Гледайте да се паднете при познат човек или при такъв, с който ще си допаднете в процеса на работа (за "човека зад пулта" става въпрос). Защото както може да ви остави записа такъв, какъвто сте го изкарали от инструментите си, така може и да вземе присърце работата и да му направи главозамайваща редакция.

До колкото знам, в София има (поне) една репетиционна, в която може да се записва. Чувал съм записи от там, ако сте си мечтали да пробиете с такова демо, забравете wink.gif Вярно, евтино излиза, само че песента се записва докато се свири от всички... мазалоо wink.gif Пък и се записва на аудио касета...

----------------------

И един забавен вариант wink.gif

С добър софтуер, non-onboard звукова карта и свястни инструменти, можете да си запишете парчетата и в домашни условия. Повечето подобни програми притежават и нелоши drum machines - можете да си изберете добри комлпекта, с който да свирите wink.gif Но, за тези работи се иска наистина добра звукова карта... и доста усилия wink.gif
Bgpunk
Да, записите са си записи, трудни... rolleyes.gif
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.