scion_of_storm
May 6 2006, 08:45 PM
...не разбраха ли, че пиратството в България не може да се изкорени така. Сега погнаха потребители отвсякъде, щели да почнат проверки. Едва ли има нормален човек, ползващ интернет, който да няма поне малко пиратско съдържание у тях. И сега накъде?

Мисля, че вече имало случаи с арестувани за нелегална информация. Само едно не мога да разбера - търсят изкупителни жертви за да се подмажат на ЕС ли, какво правят? Като предишната акция не беше особено успешна, сега нападат потребителите на торентите... Welcome to our homeland
`Xandria`
May 6 2006, 09:11 PM

Toва е много преувеличено. Да спрат нелегалното теглене на програми, музика, филми и т.н. невъзможно е (почти). Интернет пиратство винаги ще има, в това съм сигурна. Доколкото прочетох, щяло да има "стратегия за прекратяване на разпространението на незаконно съдържание"

Ще има още доста такива акции явно. Интересно ми е докога ще продължи..
П.С.70% от съдържанието на компа ми е пиратско=> аз съм пиратка
conguestadors
May 6 2006, 09:24 PM
Как стои въпроса с DC++ тои също ли е пиратски???
stage
May 6 2006, 09:48 PM
малоумни
Svetyl
May 6 2006, 11:29 PM
Дайте ми пари и ще си купувам оригинални неща...
SepulTeraHead
May 6 2006, 11:36 PM
Има си авторско право, има си закони. Приемайте всеки свален байт като минаване между капките.
stage
May 7 2006, 12:43 AM
^Kaпки друг път...
Много ми е интересно как ще вкарат 5 000 000 Българи в затвора, да не говорим за тези които нямат 18 или 16 или 12

години
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=883677#1
Slash
May 7 2006, 01:05 AM
stage
May 7 2006, 01:08 AM
малоумни
Sw1tched
May 7 2006, 01:24 AM
Това със "загубите" е малко измислена работа, щото и да ги нямаше тези сървъри пак нямаше да се продават повечето неща. Въпреки това, не мисля че имаме право да си сваляме каквото пожелаем от нет-а - практически това е почти същото като да влезнеш в магазин за software/музика/филми и да свиеш каквото си харесаш, с разликата че в този случай крадеш и опаковката и диска, които са доста по-ефтини от самото съдържание на диска. Понятието 'интелектуална собственост' малко трудно ще го разберем, защото не обичаме да плащаме за неща, които нито можем да пипнем нито вкусим, пари които биха могли да ни осигурят бира, дрехи, gsm и т.н.
Не знам доколко ще е успешна акцията на НСБОП, но дори и да успее не виждам нищо фатално, ако не се счита за незаконно да имаш mp3-ки на групи, които не издават музиката си в България.
За филмите си има видеотеки, що се отнася до software-а: има доста качествени безплатни продукти, игрите пък станаха малко безидейни. Това разбира се е моето мнение, и се базира на личните ми нужди. Естествено съм съгласен с твърдението, че няма пари за оригинални продукти, но може би с намаляването на пиратството ще се понижат и цените...мда май е доста наивно да мисля така
stage
May 7 2006, 01:34 AM
Случай:
Влизат господата от НСБОП в *без значение кое училище*:
Айде дечица, хванете се за ръчички по-двойки и да се зразходим до затвора

защото вие използвате не-лицензиран софтуер и притежавате не-легални копия на любимите си детски филмимчета с Мечо Пух и Каспър (да речем)...айде Гошко не се бутай...в камиона ще има място за всички

p.s. Опа да и Щурмфурера с тях
MadHatter
May 7 2006, 11:05 AM
ХАХАХА айде да дойдат да ми видят 50те гигабайта нелегални неща. То не, че и торентите са легално нещо ,като се има предвид какво пише на опаковките на оригиналните дискове. Ако имаше повечко пари, добре разпределени, много от нещата нямаше да са нелегални е*а си.....А то и израза "защо да плащам левче, като мога и да не го платя", скоро от мозъка на хората няма да излезе.
^къф ти е проблема?
`Xandria`
May 7 2006, 11:13 AM
Цитат(stage @ May 7 2006, 02:34 AM)

Случай:

защото вие използвате не-лицензиран софтуер и притежавате не-легални копия на любимите си детски филмимчета с Мечо Пух и Каспър (да речем)...айде Гошко не се бутай...в камиона ще има място за всички

Винаги съм мечтала когато стана на 18 тази година да ме опандизят за пиратство, и да имам ризка
scion_of_storm
May 7 2006, 11:32 AM
^Хакерка

Внимавай да не пострадаш и да ти сложат усмирителна ризка за прекалено пиратство из интернет пространството.

А ей сега съм тръгнал да си трия всичката музика и филми :satan:То въобще дали някой ще го направи???
thrash
May 7 2006, 11:40 AM
Blashyrkh
May 7 2006, 01:07 PM
Първо, те не могат да влязат в ничии дом без предупредително писмо или съдебна заповед (едва ли ще става така), второ е съвсем нормално да се прави нещо против пиратството.
Ако все още има убедени, че не извършват престъпление докато свалят музика "защото нямам пари" или "защото в България дисковете са по-скъпи, а нивото на живот е по-ниско", то значи са в голяма грешка!!
Просто тук цареше безредие що се отнася интернет пиратството и сега, когато ви дърпат незаслужената филия от устата негодувате. Като с разрешените неизвинени отсъствията в даскало - в седми клас бяха 60, сега са 5 и странно защо се чувствам преебан и ядосан на образователната система. Същото е.
Друг е въпроса, че пиратството никога няма да бъде спряно. Просто ще стане по-трудно свалянето. (пак си бягам от даскало, само че имам по-сериозна разправия с извиняването).
blame
May 7 2006, 01:39 PM
Welcome....
Е какво,само около 100ГБ музика и филми имам.
Не,бясна бях като гледах по новините,за онези 3-ма добри човека.
не знам какво. Все по-сложно става всичко. Прави са,до някаде. Тук това не е приницп,това е опит да сме велики. Е не можете. Почти сигурна съм,че господата от НСБОП също имат туй онуй на компютрите у тях.
Не ме бива по тея, става ми тъпо само..
Wolfheart
May 7 2006, 03:27 PM
Цитат
Щетите на софтуерната, филмовата и звукозаписната индустрии се изчисляват на няколко десетки милиона долара.
Абе като видиш какви са печалбите, това изглежда, като пръдня пред атомна бомба. Аз от slsk толкова нещо съм свалил от юзъри в щатите, та едва ли при тях правят такива чудесии. Но целта е яко подмазване на EU и щатите, да можем да си купуваме от тяхните звукозаписни компании дискове. Също така и да затъпяваме и да слушаме само дисковете с бози, които продават на бензиностанциите. Ако го нямаше пиратството, едва ли концертите на по-неизвестни групи, организирани в бг щяха да са със същата посещаемост, каквато се сега....и изобщо едва ли щяха да идват много групи тука.
Blashyrkh
May 7 2006, 03:45 PM
А бе стига с това подмазване на ЕС. Като изтече някоя бомбастична фраза и всички и се лепват като мухи за говно. Съвсем нормално е държавата да се бори против пиратството - то е престъпление!
Wolfheart -още малко ще изкараш, че пиратството е важен отрасъл на националната икономика.
Warrior Of Ice
May 7 2006, 04:00 PM
Цитат(Blashyrkh @ May 7 2006, 04:45 PM)

А бе стига с това подмазване на ЕС. Като изтече някоя бомбастична фраза и всички и се лепват като мухи за говно. Съвсем нормално е държавата да се бори против пиратството - то е престъпление!
Това, което видяхме онзи ден, не беше пример за борба с пиратството, а абсолютно показна акция. За пред кого - не се наемам да гадая. Ако искаха да постигнат нещо реално, щяха да планират внимателно операцията и да арестуват не четирима, а четиристотин души. А същевременно пичовете на площад Славейков продължават да продават нелицензирани игри и музика точно пред очите на куките.
P.S. Съвсем друг въпрос е вече, че извършените обиски са без каквато и да е законова основа.
Blashyrkh
May 7 2006, 04:18 PM
За законовото покритие, не знам. Може би е така. Но защо да арестуват 400 души, като могат (с много по-малки разходи) да арестуват 3-ма, а по бтв да кажат, че ги грози 5 години (баси глупостите), а по вестниците - каквото постна Слаш? Ефекта е същия.
Пък тия на Славейков явно бутат добра пара - нищо ново по тия ширини...
Warrior Of Ice
May 7 2006, 04:44 PM
Ефектът ще е този на тридневното чудо - същият, като при всички подобни "безпрецедентни" антипиратски акции до ден днешен. Хората и сега си казват "това не ме касае", или "ако ще арестуват мен, трябва да арестуват още хиляди", и скоро ще си продължат по старому.
Beerzebub
May 7 2006, 04:52 PM
Абе истината е, че торентите подкопават 'Славейков'
scion_of_storm
May 7 2006, 05:57 PM
Цитат
P.S. Съвсем друг въпрос е вече, че извършените обиски са без каквато и да е законова основа.
И това е абсолютно правилно.По-принцип сигурно може да се подаде някаква жалба ако стане така,но подозирам,че дори и да ми изкъртят вратата и потрошат половината къща,доникъде няма да се стигне.
@Blashyrkh,братле,както и да го погледнеш си е чиста проба подмазване,защо иначе не го правиха преди време,а не точно пред влизането в ЕС.Защото тогава е нямало достатъчно интернет-пиратство....?Да бе сигурно
RazorJack
May 7 2006, 11:24 PM
Незнам какво се опитват ама няма да има ефект. Тия работи дето са ги конфискували съвсем скоро ще ги върнат при това със доста солидна парична компенсация. И тука тъпанарите в парламента и нсбоп по трудния начин ще научат че тая работа не е като оная работа и това е нещо което не могат да го преборят

За съжаление във всяка държава го научават по трудния начин ...
Колкото до влизането у вас доколкото знам никой не може да влезе ако няма специална прокурорска заповед, която се издава на всеки човек поотделно. Ако някой тръгне да проверява всеки апартамент ... на горкия прокурор ще му се откачи ръката. А ако някой отворен полицай пробва да влезе у нас без такава заповед просто ще му кажа преди това да си напише имената на едно листче и да чака уволнение
People = Shit
May 7 2006, 11:50 PM
ае тея луди ли са ? пълни глупости правят ! пък и то цяла България е пиратска айде да ни вкарат в затворя че вижеем в Българиа ебаси простотйите !
Beerzebub
May 8 2006, 12:31 AM
Абе ако някой наистина си мисли, че подобни акции са във връзка с някаква си борба срещу нелегалното разпространение на ала-бала, бих го посъветвал да помисли пак. Споко, "тъпанарите в парламента и нсбоп" много добре разбират, че реално не са направили нищо по въпроса с пиратството. Въпросът не е там. Арестът на торент-ъплоудърите е, едва ли не, прецедент в световен мащаб, при положение че в САЩ и Европа въпросът за торент-системата все още не е напълно доизяснен. С подобни действия се цели да се покаже на външните наблюдатели, а защо не и на някои по-страхливи нашенци, че на европейското ни бъдеще се гледа насериозно... Което си е чиста проба комедия, защото според мен на ЕС са му нужни такива членки като нас, които хем да осигуряват работна ръка, хем да служат за гранични тертории. Верно, че и турците се бутат в тая насока, но за тяхно съжаление ние сме гласени за именно за граница м/у Европа и такива като тях (не съм расист, честно, но това е истината).
Warrior Of Ice
May 8 2006, 06:39 AM
Beerzebub
May 8 2006, 09:06 AM
TerminalFrost
May 8 2006, 11:08 AM
На мен ми е по-интересно, какво правно основание ще изтъкнат към крайните потребители, за да ги допуснат в домовете си и да се ровят за нелегална медия, или софтуер. Лично аз, трудно ще пусна в нас такава инспекция, защото тово вече граничи с нарушаване на личното пространство. Жалко е, но сякаш някои иска бавно и сигурно до ни върне в годините преди 1989. И не само се опитва, но и ще успее.
Blashyrkh
May 8 2006, 12:06 PM
Като дойдат с прокурорска заповед, щеш не щеш ще ги пуснеш. В статията по-горе пише, че я изкарвали за 5 часа

.
TerminalFrost
May 8 2006, 12:11 PM
Цитат(Blashyrkh @ May 8 2006, 01:06 PM)

Като дойдат с прокурорска заповед, щеш не щеш ще ги пуснеш. В статичта по-гореише, че я изкарвали за 5 часа

Е, при такова положение, разбира се, че ще трябва да ги пусна.
Исках да кажа, че преди да започнат посещения по домовете, ще трябва да имат много сериозно правно основание за това, защото, доколкото знам закона, свързан с авторското право не засяга крайния потребител, или трети страни.
Wolfheart
May 8 2006, 02:07 PM
Цитат(Blashyrkh @ May 7 2006, 01:45 PM)

Wolfheart -още малко ще изкараш, че пиратството е важен отрасъл на националната икономика.

Незнам какъв отрасъл е тъй-нареченото пиратство, но без него нямаше на знаеш за много от любимите ти сега групи .
Blashyrkh
May 8 2006, 02:20 PM
Това какво общо има???
А бе причината, която ме накара да пиша особени работи в тая тема беше точно вашето отношение към свалянето - все едно че е нещо правилно, че си е в реда на нещата, че не е престъпление... Стига сте го (се) защитавали - не е работа да търсите оправдания. Просто си кажи - "аз крада" и толкоз. Всички го правим, но трябва да имаме и едно на ум.
Slash
May 8 2006, 02:41 PM
Точната емотиконка за тази тема.
Не съм чел какви сте ги писали... А трябва ли да пишете толкова за такива новини - еднодневки?!
Всичко ще мине толкова бързо, колкото бързо минава мисъл през празната глава на български депутат.
dambov
May 8 2006, 02:46 PM
хе ако нсбоп ми купъва дискове и съм съгласен да не си свалям музика от интернет
TerminalFrost
May 8 2006, 03:47 PM
КАКВО ДА НАПРАВИМ АКО НСБОП ИЛИ ПОЛИЦИЯТА СЕ ОПИТА ДА НИ НАБЕДИ В ПИРАТСТВО И ДА ИЗВЪРШИ ОБИСК
1. Поискайте да Ви представят постановлението, възоснова на което искат да влязат в жилището Ви. То трябва да е подписано от съдия (чл. 161, ал. 1 от НПК). Вероятно ще Ви пробутат някакъв документ подписан от някой дознател, мотивирайки се с изключението по чл. 161, ал. 2 от НПК. В този случай в присъствието на поемните лица (задължително е да има такива иначе самото действие на полицията е невалидно) им обяснете, че в случая не е налице неотложен случай, поради което това постановление е незаконно. Запишете го изрично и в протокола, като не е лошо да отбележите, че лицата влезли в жилището им го правят незаконно (при превишаване на власт), което е престъпление по чл. 170, ал.1 от НК и ще им бъде търсена наказателна отговорност.
2. Ако не Ви обърнат внимание не отговаряйте на никакви въпроси. Трябва да знаете следното:
А) притежаването на филм записан на CD или DVD не подлежи на никаква санкция, като общо взето това е напълно законно, независимо дали копието е лицензирано или сте го направили сами. Това е така, защото чл. 25,ал. 1, т. 2 от Закона за авторското право и сродните му права разрешава използването на продукт, защитен с авторско право за лични нужди при заплащане на компенсационно възнаграждение. В случая с покупката на самия носител, Вие вече сте заплатил това компенсеционно възнаграждение, предвид разпоредбата на чл. 26,ал. 2 от ЗАПСП, където е предвидено възнаграждението по ал. 1, изречение първо се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване, а възнаграждението по ал. 1, изречение второ - от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин. Размерът на възнаграждението е 5 на сто от производствената цена на произведените в страната носители и 2 на сто от производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати. В никакъв случай не съхранявайте повече от едно копие, за да няма н икакво основание да ви пробутат тезата, че вие ги призвеждате и продавате.
Б) наличието на торент програма не представлява нарушение на никой закон, поради което нейното използване е разрешено.
В) тегленето на филм или музика от мрежата с такава програма не представлява нарушение на никой закон, поради което е разрешено.
Г) има известен проблем с дефинирането на понятието разпространение (което е елемента възоснова на който ще се опитат да Ви вменят някаква отговорност). Проблемът обаче не е толкова сериозен, тъй като торент-програмите едновременно данлоудват и ъплоудват, като ъплауда (който може да се приеме за някакъв вид разпространение) е функция на програмата и не зависи от Вашата воля. По тази причина не могат да Ви вменят и никаква отговорност, защото без воля няма правонарушение.
Д) наличието на филм или музика на вашия компютър също би създало известен проблем. Обяснението за наличие на такъв следва да бъде, че целта е същия да бъде презаписан на СД или ДВД носител за лична употреба. Може да обясните, че е и с учебна или някаква друга изследователска цел – например да се научите да обработвате видео сигнал, звуков сигнал, графика или нещо от този род.
Естествено най-добрия вариант ако Ви цъфнат някой от НСБОП, МВР или нещо друго да се свържете по най-бързия начин с адвокат.
Sad But True
May 8 2006, 04:47 PM
Цитат(stage @ May 7 2006, 02:34 AM)

Случай:

p.s. Опа да и Щурмфурера с тях

Хахахахахахахаха,
В държавно учреждение:
"Хайде сега ,господа хванете се за патките и да се разходим до Централния(затвор)"
Щото кат са замислиш.........
Да

в ..........
onnellinen
May 8 2006, 05:17 PM
Извинявай, но аз имам скромните 16-17 гб мп3ки (може и повече да са вече). На фона на 100-те нечии други, това е птича въшка, дето се вика. Ако тръгнем да купуваме същите оригинални, ехее...
Знаете ли кво се сетих? Айде 2/3 от студентите и учениците да влязат в затвора, щото си преснимат учебници или пък продават старите си такива. Защото всеки пресниман учебник е пропусната полза за авторите му.
И кво сега, да тръгват из студентските градове, квартирите и учебните заведение, защото от 50 човека курс 40 не са си купили уебник, пък са учили все отнякъде, да ги разпитаме дали не са го копирали случайно, тъй ли?
Sw1tched
May 8 2006, 05:44 PM
Slash
May 8 2006, 05:59 PM
Мене тази мъ кефи най-много.
Peter
May 8 2006, 06:45 PM
Според закона ако е за лично ползване няма никакви проблеми. Айде да дойдат и да ме арестуват за над 100-те цд-та с мп3-ки. Ако искат да им спазваме законите, нека първо те да си ги четат и спазват, а не да правят показни акции, за да отчитат дейност.
Защо вместо да окошарят някой младеж, че си е свалил да гледа "V for Vendetta", което е лично ползване и не нарушава закона, не вземат да изловят всички боклуци с дебелите ланци, дето търгуват с дрога, проституция и крадат за милиони?
Ro6ava GarGa
May 8 2006, 07:09 PM
...защото дебелите боклуци си плащат...
колкото до тая паника с проверките:всяко 4удо за 3 дни.
scion_of_storm
May 8 2006, 08:39 PM
И аз така мисля-ще им мине мерака след известно време и всичко ще поутихне.Все пак какво остава за вече арестуваните ебати...А това със затворите е практически невъзможно-толкова място там няма със сигурност.
stage
May 9 2006, 03:36 AM
http://www.netinfo.bg/txtphoto.phtml?iid=152134ахах какво да добавя, арестуват обикновените хора, а когато някой полицай се насере здраво, даже не го уволняват хуииииии
Slash
May 9 2006, 12:02 PM
Имало едно време една Българийка. Тя била мъничка такава, джобно гадже, така да се каже. Била малко старичка (била минала вече 1300 лазарника, но това не й пречело да е много ... поврътлива. Старите хора й викали "шафрантия", а по-младите били по-откровени и направо си и викали "к****".
Та тази Българийка била готова на всичко, само и само някой да й го сложи. Каже й Сульо : "Затвори си реакторчетата" , и Българийка - хоп, готово. Каже й Пульо : "Прати си синовете на война срещу Ирак" , и Българийка - хоп, готовоо. Където видела бардак и се набутвала вътре. Вече била членка на един, дето се казвал "НАТО", ама се появил друг, по-нов. На него му викали "ЕС".
Е, да, ама там нещо се чудели дали да я приемат. Българийка изпаднала в дълбока депресия и седнала да мисли защо, аджеба, не я щат в този бардак ...
Ииии, ама защо не ме пускат вътрееее, мислила си тя - ето, реакторчетата си затворих, във войната участвах, бази на НАТО построих, всичко си ми е наред...
По улиците никой не се гърми ... Пък и за какво ли да се гърмят - нали няма нито една дупчица по пътищата... По границите всичко е наред - никой не внася наркотици и оръжие, за 40-годишно месо пък да не говорим. Внасят единствено чехли и джапанки. Е, понякога се оказва, че това всъщност са маратонки, но то е само понякога... За нелегални канали за внос на забранени стоки и дума не може да става. Всички престъпници са в затвора, благодарение на бързодействието на полицията и на съдебната власт ... Няма кражби, няма взривове, няма изнасилвания и убийства на малки деца, няма трафик на жени зад граница, всички живеят охолно, никой не бърка в кофите за боклук ...
Дори народните представители ходят редовно на работа и си гласуват само с техните си карти - и как няма да е така - нали разчитат на една мижава депутатска заплатка и не участват в никакви бордове...
Какво, по дяволите, не ми е наред - блъскала си главицата Българийка денем и нощем.
И изведнъж се сетила !!!
Ами Радко и Пиратко дето си разменяха филми, а ?
Само това ще да е !
Та това е углавно престъпление ! И то да бяха филми като филми, а то - порно ! Актьорите пот са проливали, да изкарат някой лев, а тия двамата им крадат от интелектуалния труд... Какво безобразие само !
И погнала Българийка тракерчетата, вкарала тия престъпници, тия мерзавци Радко и Пиратко в затвора и после ... цъфнала и завързала !
Това било последното нещо, което не било наред, а вече и то се оправило...
И я приели в новия бардак.
А тя ... почнала да се оглежда за друг ...
P.S. Всяка прилика с действителни лица и събития е ... направо очевадна !!!
`Xandria`
May 9 2006, 12:59 PM
^ Много вярно,но прекалено цинично.
Slash
May 9 2006, 01:39 PM
^ Живеем циничен живот в цинична държава.
Blashyrkh
May 9 2006, 02:02 PM
Wolfheart
May 9 2006, 07:04 PM
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.