Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Жици VS Клавири!
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
Страници: 1, 2
KingSlayer
От известно време (10г.- колко бързо минава времето) в оръжейната на много групи се появиха пияна, синтезатори, рояли, ограни.. Музикантите ловко грабнаха новите оръжия и излязоха на бойното поле за нова слава, парадирайки за оригиналност, прогресивност и съвършенност на Метъл – музикалният стил. С времето клавирите станаха фактор за алтернативност в този стил и неизбежен фон в музиката на редица известни банди.
ГОЛЯМАТА изцепка на Рока (според някои) – Метъла, в зората си беше основно твърда и тежка музика, където използването на инструменти като пияна и синтезатори беше недопустимо и по скоро черта на "предатели" в рейв и уейф стиловете. Китарата с целият си блясък и обаяние беше идола и извора на цялото творчество! В началото на Тежкият стил групите зацепиха здраво дърва заедно със зажаднялите за сеч фенове от което се народиха още много кадърни секачи под неистовото желание за повече и повече огрев. Така, в невероятен за времето си синхрон грубите таланти просто...изсякоха гората. (спорът, че метала не западна 88-93 в друга тема). Тогава се появиха и новите оръжия – клавирите. Несъмнено (според мен) те допринесоха адски много за развитието на Метъла и неговото звучене, като запълниха много дупки от изкоренените дървета. Дадоха на стила нова и интересна визия. Брадвите вече плющяха с нови звуци, с нов ритъм и бързо спечелиха симпатиите на доскоро прегорелите фенове. Този синхрон на творчеството и желанията продължава и сега. Това, което не знам дали ще продължи е Автентичността, Уникалността и Неподражаемостта на Метъла. Ще се загуби ли блясъкът в остриетата? Ще отсечем ли пак гората!? Не мислите ли, че пияната, цигулките и електронните барабани ще дойдат в повечко на и така Тежката музика. Пък и дали не започва да ни гали, разнежва и омеква...замечтава – това ли е Твърдата, Метална музика?!!
Warrior Of Ice
С определени (разбирай - ограничени) изразни средства дадено изкуство може да се развие само до едно ниво. Оттам насетне са му нужни допълнителни такива, за да достигне следващата степен на експресия. Тъкмо за да се запазят Уникалността и Неподражаемостта, е нужно освежаване, вмъкване на нестандартни похвати, търсене на новото... А това няма как да стане без употребата на екзотични инструменти. Аз съм привърженик не само на клавирите в метъла, но и на класическите, и на средновековните инструменти... Не са една и две групите, които през последните десетина години доказаха, че подобно съчетание може да бъде твърде сполучливо.
rallina
о, но защо си така настроен против клавирите?! аз мисля, че китарите и клавирите, звучащи заедно създават чувството за пълна хармония. Нима не е красиво и, когато цигулка свири редом с китара и мелодията им се прелива?! Аз лично съм много за пианата, органите, цигулките, екзотичните инструменти и всякаквите подобни щуротийки, свирещи редом с китарите и барабаните, защото иначе ще е адски скучно и еднообразно. И не мисля, че клавирите и подобните им разнежват метъла, те просто го разнообразяват и го качват едно стъпало по-нагоре, защото някакси не върви всяко нещо да еволюира, а метълът да си е все същия и да не се променя.
И все пак без китари и барабани метълът просто няма да е метъл. icon_headbang[1].gif
InsArtTure
Електронни барабани или по-точно казано синтезирани категорично не одобрявам. Едно от най-важните неща в Хеви МЕтъла са барабаните-такива, каквито ги слушаме сега.

Клавирите определено имат своя огромен принос. И аз мисля, че няма лошо да се добавя, лошо е да се маха каквото и да било, което се е утвърдило през годините.

А впрочем не се сещам за група с Орган. Би било трудно, защото всичките гигове биха били в някоя църква laugh.gif Има колкото щеш синтезирани инструменти и органът спада към тях.

И още нещо-цигулката да руши имиджа на метъла? В нуикакъв случай. И чалга дива не може да го разручи, ако успее да се впише професионално и изобщо качествено в дадена песен или клип.
scion_of_storm
Аз не съм против клавирите, даже напротив, музиката така звучи по-цялостна, по-допълнена. Доста групи не биха имали същия звук без клавири, а да не изключвам факта, че доста от любимите ми песни имат известна доза клавири в тях wub.gif А за цигулките пак мисля, че само допълват звука на една песен- вземете примерно едни Elvenking за пример, при тях цигулката е съставен инструмент, а звученето е прекрасно wub.gif Китарни сола наред с цигулки icon_headbang[1].gif
Warrior Of Ice
Цитат(scion_of_storm @ Aug 25 2006, 10:30 AM) *
Китарни сола наред с цигулки icon_headbang[1].gif

icon_headbang[1].gif Holy Thunderforce icon_headbang[1].gif
deebo
guitar.gif
emerald
За мен няма нищо лошо в използването на най-различни инструменти, когато въпросът е да пресъздадеш себе си и някакви свои идеи чрез музика и когато чувстваш, че това с което разполагаш е недостатъчно.
Не съм много привърженичка на поставянето на условности, когато се определя нещо. Това, че използваш клавирни, класически или всякакви нови инструменти и звучения не значи, че автоматично се причисляваш към някаква категория „алтернативна” или „модерна” музика. Не че няма и групи, които предпочитат просто да следват нещо, което се смята за модерно, ново, но по-важно е, че много хора правят музика от сърце и резултатът е добър, дори с всичките нововъведения. Аз лично харесвам по-разнообразното звучене, а клавирните инструменти специално са ми едни от любимите, понеже създават много по-лирична атмосфера, с много повече чувство.
Mort
Само за справка - клавирът е въведен значително по-отдавна в рок музиката - още Deep Purple преди повече от 36 години използват електически орган. Нищо ново под слънцето - нормално е поколението групи след тях да се вдъхновява от музиката им и също да използват клавири.
Rodd1ck
Ами трябва да има за всеки вкус и настроение по нещо, не може само тресни да слушаме. smile.gif
Rolf
Както рече Mort, клавирът отдавна се е утвърдил като основен инструмент в тежката музика, независимо дали на някои това им харесва, или не. Има звуци, идеи, емоции, които могат да се възпроизведат ако не единствено с даден инструмент, то поне най-добре с него. От тази гледна точка смятам, че вмъкването на всевъзможни инструменти извън познатия рок стереотип, е добре дошло.
Kriegor
Цитат(InsArtTure @ Aug 25 2006, 10:24 AM) *
Електронни барабани или по-точно казано синтезирани категорично не одобрявам. Едно от най-важните неща в Хеви МЕтъла са барабаните-такива, каквито ги слушаме сега.

Клавирите определено имат своя огромен принос. И аз мисля, че няма лошо да се добавя, лошо е да се маха каквото и да било, което се е утвърдило през годините.

А впрочем не се сещам за група с Орган. Би било трудно, защото всичките гигове биха били в някоя църква laugh.gif Има колкото щеш синтезирани инструменти и органът спада към тях.

И още нещо-цигулката да руши имиджа на метъла? В нуикакъв случай. И чалга дива не може да го разручи, ако успее да се впише професионално и изобщо качествено в дадена песен или клип.

В страничния проект на китариста на Мешуга - Fredrik Thordendal's Special Defects - Sol Niger Within може да се чуе истинкси орган. За съжаление албума не е изпълняван на живо. Въпреки, че в зала България, да речем има орган...

А колкото до електронните барабани - в Cynic си звучат на място.
stage
Жици + Клавири = icon_headbang[1].gif The Gathering icon_headbang[1].gif
Slash
Мои любими групи, като Opeth, Pain Of Salvation, The Gathering, Evergrey и т.н. използват клавири и го правят перфектно. На някои групи обаче, просто не биха им седяли клавири. Също прекаленото използване на клавири е смешно. Все пак за да се води една група, че прави метъл, трябва да има поне 20% метъл в музиката си. Това не е ограничение в развитието на стила, а едно елементарно придържане към стила.
KingSlayer
Абе треве да има поне 1 ритъмка (две по ми пасва), 1 соло и здрав бас, другото просто пълни sp_ike.gif
InsArtTure
Михо, що изпусна Dark TRanquillity?!?!

Една Wonders At Your Feet или Една Free Card нямаше да са същите без клавирите wink.gif
Slash
Цитат(InsArtTure @ Aug 25 2006, 10:56 PM) *
Михо, що изпусна Dark TRanquillity?!?

А де... brickwall.gif


Всъщност ми спря нета и не можах да се доизкажа. Процентите метълщина не ги определям аз, а самата музика. Примерно:

- The Gathering метъл ли са?!
- Не.
- Разкошни ли са?!
- Да.

Те самите твърдят, че не са метъл. Още след първите им албуми са надскочили определението просто метъл. Обаче някои Symphonic Power групи дразнят ужасно, определяйки себе си като метъл. Та те не могат да се идентифицират музикално една друга...


Между другото моята любима комбинация е акустични + електрически китари, а ла Opeth. Обаче кой би пуснал такава тема? Клавири та клавири...
Rodd1ck
Цитат(Slash @ Aug 25 2006, 11:05 PM) *
Между другото моята любима комбинация е акустични + електрически китари


Satyricon guitar.gif
rallina
мен ако питате THERION са си живото доказателство, че китари и клавири не само, че могат да правят върховен метъл, а и, че реално едни без други не могат
Warrior Of Ice
Цитат(Slash @ Aug 26 2006, 12:05 AM) *
Обаче някои Symphonic Power групи дразнят ужасно, определяйки себе си като метъл. Та те не могат да се идентифицират музикално една друга...

И да не ти харесват (което всъщност е повече от очевидно), това не ги прави по-малко метъл. Фактът, че болшинството такива групи нямат собствена, ясно изразена идентичност, също не ги прави по-малко метъл. Реално погледнато, положението е такова в почти всеки поджанр. Критерият за принадлежност са влиянията и похватите, не оригиналността.
KingSlayer
Произведенията в които звучат повече клавири, цигулки, ограни и други класически инструменти, както и тия с оперно пеене, действително са красиви за ухото, а когато в тях има и жици и каси ептем ни кефат. Тва особенно за фенове слушали дълги години само ТвърдМетъл. Но според мене те вече излизат от рамките на стила - Метъл (Метъл - изцепката на Рока през 73-74). Колкото и да не ни се иска (повече защото ни харесва) такива песньовки би трябвало вече да се причислят към друг стил в музиката. Скоро, можеби дори ще станем свидетели и на името на новият стил ако разбира се вече няма такива заченки.
ThE-SaMe-IdIoT
Докато правят хубава музика не ме интересува към кой стил ги причисляват ..
SepulTeraHead
Прочетох първия пост и си помислих "Годподи...!"
Svetyl
Мене ме кефят клавирни сола а ла Children of Bodom icon_headbang[1].gif bowdown.gif
KingSlayer
^^ Тва лето на морето са измерени рекордни температури...
pSy_ZeRo
Според мен електрониката (когато е на мястото си) създава много готина атмосфера. Даже комбинацията фрути луупс - барабанист се случва да стане добре, например в Cold Dark Matter на Red Harvest. Неприятно е, че има разни хобит-метъл групи, които прекаляват с клавирите и става манджа с праз, но когато забравиш кой е основният инструмент в даден вид музика така става.
Pyjamka
"...когато забравиш кой е основният инструмент в даден вид музика..."
Отчасти се съгласявам с мнението, че китарата е основен инструмент при рока и метъла, но когато прочетох точно тази част, която съм цитирала, в ума ми веднага изплуваха упровержения. Няма да се впускам в допълнителни обяснения към това, защото може дълго и безсмислено да се спори, а не ми е това целта.
Не разбрах от първия пост в темата за какво точно трябва да пишем - дали е добре да има и китари, и клавири при метъла; дали клавирите неусетно ще изместят китарите и метълът ще претърпи метаморфоза; на нас дали ни харесват клавирките. Е, няма какво да се чудя, сигурно и за трите трябва да се пише, но не видях някой да е обърнал внимание на второто - изместването. За това ще пиша аз.
Няма как клавирите да изместят китарите и това да си остане нашата любима метъл музика. Просто защото като не чуеш как струните "стържат" бясно и те "раздират", няма да ти хареса толкова. Всички знает за прочути китаристи - и по-стари, и от по-новото поколение (не намирам нужда да ги изброя, най-много да пропусна някого) - виртуози в изпълненията си, но кажете ми, за бога, един клавирист (или пианист, сходни са), който да изнася самостоятелно невероятни сола на инструмента си и, подчертавам, да свири рок или метъл. Не, не ми отговаряйте с това, че синтезаторът може и като китара да свири. Имам предвид точното звучене на пиано, което всеки би разпознал. Е?
Ако от нежните и лирични метъл балади, където в симбиоза свирят акустична китара, електрическа китара, бас (имам предвид не бас-китара, а бас от семейството на цигулката, виолончелото, виолата), пиано, цигулка и арфа (представете си за каква музика става въпрос), и махнем китарните партии, т.е. акустичната и електрическата, ще получим класическа музика! Отричате ли? Аз съм готова за експеримент и, въпреки че не свиря на никакъв инструмен, с удоволствие бих слушала нещо такова - първоначално с китара, а след това без.
Мисля, че казах, каквото имах. Пределно ясно е, че без китара метълът не е никакъв метъл, а клавирите - о, те биха били и са едно невероятно допълнение.
Airin Of Ancelot
Цитат(Pyjamka @ Sep 1 2006, 03:20 PM) *
но кажете ми, за бога, един клавирист (или пианист, сходни са), който да изнася самостоятелно невероятни сола на инструмента си и, подчертавам, да свири рок или метъл.

Съвсем не липсват, както си мислиш. На мен веднага ми идват наум Six Magics - в дебютния им албум наред с отличните китарни изпълнения има и умопомрачителни сола на пиано...
KingSlayer
От час се опитвам да ги разбера тия Rhapsody! Вярно изключително грамотни, музикални таланти, инструменталисти. АААААААААма какъв метъл е това. Дразнят ме! 6 кила нерви ми образуваха, съвсем сериозно. Цигулки, виоли, органи, мръсни пискливи звуци от синтератор, виелици... и бог знае още какво използват. Къде е МУЗИКАТА, РИТЪМА и СЛАДОСТА/КЕФА от нея??
Ей за това говоря hmm.gif
Как можаха хората да изсвирят Notting Else Matters (no comment) без грам шибан клавиш!! За какво говорим!
То бива малко фон със синтезаторчета, ефекти, все пак сме модерни нали, ама да ми вкарат два тона синфонии и истерии, арии, писъци - това вече не е метъл devil.gif
Rodd1ck
^Никой не те кара да го слушаш мисля. И на мен повечето такива групи са ми скучни, но какво да правя.. А и все пак не знаеш дали след няколко месеца няма да слушаш само тая група. rolleyes.gif
MadHatter
^^laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
KingSlayer
^Аватарът е убийствен evil.gif

^^Много са кадърни, явно индивидуално таланти, но като цяло го няма специфичното което ме кефи в метъла - жиците и тежкият ритъм. За това - едва ли ще ги прослушам сериозно hmm.gif
Иначе, поддържам здраво тезата, че клавирите убиват метъла!

Едитвам тука:
Ето, например слушай Necromansy на Bathory! Абсолютно елементарна песен, без никакви сложни изпълнения и открояващи се калъчи. И ритъма е елементарен, и касите също. Вокала/припева също, един такъв мазен и прокажен. Обаче..обаче радва страшно много. Просто кефи. Почти в транс да изпаднеш от кеф smile.gif
Не ми трябва да е уникална и сложна една песен от към инструментал за да ми харесва. Това е метъла. За синфоничните калъчи си трябва друг стил. Стига лигавили метъла mat.gif
Warrior Of Ice
Не е лигавене, а обогатяване, въпреки че всеки има правото да го разбира както желае... wink.gif

А Rhapsody до голяма степен дължат богатството на музиката си тъкмо на разнообразието от добре съчетани разнородни влияния и инструменти. Това не им пречи да са метъл група.
Beerzebub
Пречи им. При тях никой не врещи "Open the gates of heeeeeeeell!"... biggrin.gif
Predator-S
Нямам нищо против клавирите, но жицата си е жица happy.gif
KingSlayer
Малко по-твърд вокал и щяха да са по-прилични rolleyes.gif
^^Е де, тежка, твърда музика. Ми за сънчо ли да се пее biggrin.gif Нали се сети сега за "лигавенето" wink.gif
Warrior Of Ice
Цитат(KingSlayer @ Sep 24 2006, 12:17 AM) *
Малко по-твърд вокал и щяха да са по-прилични rolleyes.gif

Личи си, че не си им слушал всичко. Имат парчета с доста качествени агресивни вокали.
bez_alko
Чалгата - дудуци, КЛАВИРИ, акордеони, и тн...
Метълът - КИТАРИ, басове, барабани и тн...
ИНАЧЕ - дудуци, клавири, акордеони, китари, басове, барабани и тн. пак е музика...
НО НИКОЙ НЕ Я СЛУША!!! devil.gif
InsArtTure
^Пижамка е готина и се чудя как те е взела тебе... no.gif

Забележка: Това не е лична нападка, очите ви лъжат.

Без Алко - слушай си там метъла. Аз ще наблягам на чалга и такава дето никой не я слуша. Ама никой!

Дудук? Ти виждал ли си дудук бе тенекио? Това на което свири Камелия не е дудук.
Pyjamka
Ако зависеше от мен, мненията му нямаше да са точно такива, но съм безсилна. hmm.gif Какво да се прави!
А иначе някой прочете ли моето мнение по темата? Защото писах някакви умни неща, ама май никой не ги е видял.
InsArtTure
Умните мнения не се коментират. Те се асимилират и се зачитат. Сягай го. Пусни му малко чалага да види, че няма дудуци в нея.

Аз да обобщя ли в традиционния ми стил? Хората са различни, не музиките или какво да е там изкуство.
winterstorms
Важна добавка са клавишните. Без тях много групи нямаше да са същите, а много дори нямаше да ги има.
sepulturatr
Цитат(InsArtTure @ Sep 24 2006, 10:46 PM) *
Това на което свири Камелия не е дудук.

Мога ти кажа че точно чалгарките пък най им се отдава да свирят drinks_drunk.gif

По темата: Не съм голям привърженик на клавирите...
Virgin_Steel
Цитат(KingSlayer @ Sep 23 2006, 10:10 PM) *
Как можаха хората да изсвирят Notting Else Matters (no comment) без грам шибан клавиш!! За какво говорим!

Много просто, НЕ СА могли, преслушай я пак и ще разбереш колко МНОГО клавири има вътре! brickwall.gif brickwall.gif brickwall.gif
InsArtTure
И до ден днешен никой не обобщи, че има клавири и клавири. rolleyes.gif

Клавирите в някоя измислена симфо-тийн-италиано-банда (Не визирам великите Рапсоди, разбира се!), които на всичкото отгоре си позволяват да заглушават китарите-да, те определено убиват музиката, в която са въплътени.

Но клавирите в едни Thunderstone, в едни Stratovarius, Children Of Bodom, по дяволите? Човек трявба да подхожда без предразсъдъци и излишни сантименти, за да е способен да попие музиката, която му предлагат музикантите.

Напоследък се случва да се появяват и метълкор банди с клавири. Някои успешни(определено), други съвсем не и съвсем неадекватно издържани. Богатата музика е благодат.

А впрочем който не я приема, за него има достатъчно олд-скуул музиканти, които и до ден днешен си джиткат с класическите рифове и инструменти.

Има избор. Тази музика прелива от предложения.
Svetyl
Клавира е супер яко нещо! Не се кефя на Stratovarius, затова от твоя списък ги заменям с Kotipelto smile.gif Клавира вкарва едно такова разнообразие, по-многопластова става музиката. Стига да е използван като хората де... но то всеки инструмент звучи добре АКО е използван като хората.
Jesus Goat
Съвременният метъл не би могъл да съществува без клавири. Отдавна са се наложили като равноправен на останалите инструмент и всякакви опити да се отрича ролята им са смешни.
Lanfear
Цитат(InsArtTure @ Aug 25 2006, 10:24 AM) *
Електронни барабани или по-точно казано синтезирани категорично не одобрявам. Едно от най-важните неща в Хеви МЕтъла са барабаните-такива, каквито ги слушаме сега.
Клавирите определено имат своя огромен принос. И аз мисля, че няма лошо да се добавя, лошо е да се маха каквото и да било, което се е утвърдило през годините.

Ех, не те е срам...
Тъкмо видях темата, реших, че ще напиша нещо по нея, зачетох се и гледам - InsArtTure "взел" моето мнение тц тц.
Не обичам да се повтарям и за това ще трябва просто да се съглася.
Night
Много харесвам клавирите, които се явяват един от основните елементи в повечето от групите,които слушам. Дори не бих си представила как биха звучали без такива .Иначе ако през цялата песен се помпят 1-2, максимум 3 акорда на синтезатор, за да се създава уж някаква "атмосфера"-излишно е.
scion_of_storm
Children of Bodom - Downfall


И по-специално 03:19 - 03:43; 03:31 - 03:43.

Let's talk after that.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.