Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Смърт за Българските сестри в Либия
.::Metal World::. Форуми > Всичко, несвързано с метъла > Общ форум
wqwrrr
19.12.2006 11:18

Либийският съд отново излиза с решение за смъртни присъди

Либийският съд постанови днес, че петте ни медицински сестри и палестинският лекар са виновни по делото за заразяване на над 400 либийски деца с вируса на СПИН, съобщи Ройтерс.

Присъдата за Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинеца Ашраф, произнесена от съдия Махмуд Хауиса, е смърт.

„В името на народа и след като прегледа наново документите и изслуша аргументите на адвокатите от двете страни, съдът постановява смъртна присъда”, заяви съдията, цитиран от BBC.

„Те причиниха разпространението на инфекцията, която доведе до смъртта на повече от един човек”, каза още той.

След тези думи в залата и отвън избухнаха радостни възгласи "Аллах е велик!".

Сънародниците ни имат право да обжалват пред Върховния съд за втори път, но по силата на либийските закони това ще е последното обжалване, съобщи ВВС.

Минути преди това либийският защитник на българските медици Осман Бизанти бе нападнат от семействата на децата.

РЕАКЦИИТЕ:

РОДНИНИТЕ ПРЕД РОЙТЕРС

Цветанка Сиропуло, снаха на Валентина

„Това, което стана, бе очаквано. Сигурна съм, че ще бъдат освободени, но ще отнеме време. Ужасяващо е, че минаха толкова много години, а те още са в затвора”.

Зорка Аначкова, майка на Кристияна

„Очаквах го. Толкова съм болна, че пия хапчета всеки ден, за да се справям с тази ситуация. Всички сме съкрушени. Някой може ли да ми каже какво лошо е направила Кристияна някога през живота си?”

Полина Димитрова, дъщеря на Снежана:

„Това е просто нечестно. Не мога да повярвам, че може да съществува такава неправда. Не стига, че осъдиха невинни хора, ами и потвърдиха присъдите. Мога само да си представям как се чувстват осъдените – това трябва да ги е смазало”.

Еврокомисарят по правосъдието и сигурността Франко Фратини пред Ройтерс:

„Първата ми реакция е огромно разочарование. Шокиран съм от това решение. Силно се надявам, че някой в либийските власти ще го премисли. Чудя се дали има реална вероятност за анулиране на решението на съда. В противен случай то е голяма пречка пред сътрудничеството ни.... Това е и негативен сигнал за Европейския съюз. Не мога дори да си представя как ще бъдат изпълнени смъртните присъди”.

Остро осъждаме и категорично отхвърляме произнесените смъртни присъди. Това каза президентът Георги Първанов по повод на днешното решение на съда в Либия. Той изрази възмущение от присъдата.

Два часа след решението на Наказателния съд в Триполи да потвърди смъртните присъди на петте български медицински сестри държавният глава и премиерът Сергей Станишев излязоха със съвместна позиция в Гербовата зала на президентската администрация.

Потресени сме от решението на съда в Триполи, осъждаме и отхвърляме потвърдените смъртни присъди, се казва в декларация на парламента по отношение на решението на Наказателния съд в Либия, която бе прочетена от председателя на Народното събрание Георги Пирински.

Българската страна доказа, че е готова да направи всичко, за да облекчи страданията на пострадалите от епидемията, казват още депутатите и добавят, че подобни присъди не могат и не бива да бъдат изпълнени.

Депутатите настояват българските медицински сестри и палестинският лекар незабавно да бъдат освободени.

Пирински изрази уверение, че изразява споделеното от всички депутати чувство на дълбока тревога, на възмущение и на решителност да не допуснат несправедливостта да бъде изпълнена.

В следващите часове предстои българските институции да съгласуват най-верните стъпки, за да се осигури освобождаването на невинно осъдените, каза той.

Председателят на народното събрание апелира депутатите да имат готовност да бъдат съпричастни към всяка стъпка, която се счете за уместна, за правилна, за работеща и във всички случаи да бъдат солидарни с невинно осъдените, да изразяват безрезервната си убеденост в тяхната невинност и категоричната си воля те да бъдат освободени.

Потресен съм от решението на съда в Либия, заяви и министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Имам сериозна надежда, че България, заедно с подкрепата на международната общност и с целия ресурс, с който разполага, ще намери друго решение, което е положително за нашите момичета, каза той.

На българските медицински сестри в момента им трябва подкрепа и реални действия от страна на българската държава, нашите партнори от ЕС и САЩ, допълни вътрешният министър.

Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев изрази остро възмущение от постановените от Апелативния съд в Триполи смъртни присъди.

Действията на либийските съдилища пренебрегват многобройните и безспорни доказателства и експертизи. Това представлява грубо потъпкване на международните стандарти за правата на човека и показва недвусмислено политическия характер на този процес, подчерта националният омбудсман.

Българската търговско-промишлена палата (БТТП) изразява дълбокото си негодувание от произнесените от Либийския съд смъртни присъди за шестте български медицински сестри, се казва в изявление на председателя на палатата Божидар Данев по повод обявената днес смъртна присъда за българките.

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРИСЪДИТЕ

Късно снощи българският заместник- министър на външните работи Феим Чаушев заяви, че при потвърждение на смъртните присъди в делото срещу българските медици в Либия реакцията ще бъде много остра.

Медиците ни са в ареста от 1999 година, а през 2004 година бяха осъдени на смърт, но Върховният съд отмени присъдата заради протести, че процесът е нечестен.

На 29 август тази година прокурорите по СПИН процеса в Либия поискаха смъртни присъди за петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Преди няколко дни пък информационната агенция ДПА писа, че оправдателна присъда за петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия на съдебното заседание във вторник би била почти коледно чудо.


Наистина съм потресен от това, което поочетох преди малко в Днес.бг . За сега очаквам още няколко години протакане на делото.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.