Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Американски и европейски прогресив
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
Страници: 1, 2, 3, 4
lodborg
Идеята за темата е продиктувана от една мисъл, която се върти от доста време в главата ми. Размишлявал съм за разликите между американския и европейския прогресив метъл и откривам доста. Като за начало, усещам американския като по-сложен, по-инструментално изразен и родеещ се (ако изобщо можем да направим паралел с не-метъл стил) с джаза. Европейският от своя страна е по-ритмичен, много по-насечен, в повечето случаи близък до пауъра (или поне до такава степен, в каквато американският е взаимствал от джаза). Според мен две прогресив банди, идващи от двете страни на океана, биха имали съвсем ясно изразено звучене, по което веднага да си проличи произхода им.

Какво мислите за двата вида прогресив? Кой ви харесва повече (малко излишен въпрос, при положение, че Америка е обетованата земя на стила)? Или на кратко всичко, което имате да кажете по темата прогресив. Направил съм две малки (?) анкети за любимите ви банди. Разделил съм ги на две за да е малко по-интересно. Стремих се да избягвам групи като Ivory Tower, Manticora, Wuthering Heights и т.н., които не са чист прогресив, а имат примеси. Ако съм изпуснал любимата ви банда не ме мразете. biggrin.gif
scion_of_storm
Европа, поне за мен, пък и аз не съм кой знае колко голям фен на прогресива. Евъргрей най-ми харесват, Опет са хубави, но не ме грабнаха особено преди време, ще видя тея дни дали ще ги преоткрия. Manticora са яки, но ти не си ги сложил в анкетата, обясни горе защо smile.gif, както и Wuthering heights, две също доста интересни групи. Да, Европа ще бъде wink.gif
Warrior Of Ice
При европейските групи гласувах без всякакво колебание за Threshold. Изключително иновативна и важна за стила банда. Колкото до американците, бях раздвоен между Dream Theater и Symphony X, но все пак предпочетох вторите поради причини, които не съм сигурен, че мога да обясня.

А че двете школи се различават доста, е съвършено вярно. Трудно е да се каже кои са по-добри като цяло... Американците, макар да са дали на жанра най-много като негови изобретатели, в момента като че ли леко зациклят. Много от най-големите им банди издават недотам убедителни записи, докато Европа не спира да изненадва с оригинални неща. Но и двете сцени са достатъчно обширни, за да са безпочвени обобщенията.
lodborg
Факт. Не държа на обобщенията, макар че не бих отказал и такива. Това е тема, в която всеки може да напише каквото си иска за прогресива - разочаровала го любима банда, намерил нова, нещо му направило впечатление...
Slash
Evergrey - невъзможен избор между Opeth, Pain Оf Salvation и Evergrey, но все пак Evergrey.


Redemption - Psychotic Waltz, Enchant, Shadow Gallery, Symphony X и Dream Theater са ми любимци, но Redemption са млади и правят страхотен прогресив, такъв какъвто го обичам.


Сравнения не мога да правя между една държава, пък била тя и люлка на прогресива и шведи, немци, британци и всякакви други, влагащи все нещо различно. Иначе е всеизвестен факт, че в прогресива, траша и дета - САЩ нямат равни.
MadHatter
Добре, бе, как си мислиш, че мога да гласувам laugh.gif Те половината банди са ми любими. Не мога да направя обобщение американския или европейския прогресив е по-добър, но винаги съм свързала прогресива предимно с американски банди, поради множество причини. Европейците винаги предлагат нещо новаторско като че ли, но какво ще развалям само хубавия спор с факти sp_ike.gif
Mago De Oz
Европа - без съмнение за мен това са Евъргрей. Мрачно, мелодично, рифово, епично, раздвижено и музикантски пипнато, никоя друга група не съчетава толкова фактора!

САЩ - Етърнати Екс, имат 3 албума, но само заради The EDGE заслужават вечно място в първата 5 на най-големите. Ако бяха споменти, вместо тях щях да сложа CRIMSON GLORY! Ако някой се брой за фен на прога е не е слушал CRIMSON, да знае че нищо не е слушал. Това е все едно да казваш че си шофьор, а на кола да не се качвал.
sepulturatr
Не че разбирам нещо от прог но все пак гласувах за бандите които са ме изкефили ...Дано не се всичките гласове като моя devilsmiley.gif

Opeth и Dream Theater wub.gif

...другите или не ми харесват или не съм ги слушал laugh.gif
Mort
Без да съм най-големият ценител на стила, за мен от Европа най-важни са Evergrey, а от САЩ също като Ицо гласувах за Symphony Х.
Svetyl
Threshold и Queensryche. Първите просто вече втори месец не ми омръзват. А вторите... думи нямам!
abductor
Deadsoul Tribe и Psychotic Waltz. Като цяло европейският прогресив не ми допада. И наистина трябваше и Crimson Glory да са в анкетата.
lodborg
Crimson Glory не са в анкетата, защото (както казах в първия си пост) имат прекалено много примеси. Даже за да бъдем точни, според мен прогресивът при тях е примес към хеви метъл основата.
RocknRollNigger
Предпочитам американския прог. И винаги ще го предпочитам. Psychotic Waltz, Queensryche, Crimson Glory, Heir Apparent, Fates Warning, Dream Theater. Старата школа, братче.
Mago De Oz
Цитат(lodborg @ Mar 26 2007, 12:18 AM) *
Crimson Glory не са в анкетата, защото (както казах в първия си пост) имат прекалено много примеси. Даже за да бъдем точни, според мен прогресивът при тях е примес към хеви метъл основата.

Виж сега, аз не те критикувам, просто Кримсън навсякъде ги броят за основоположници на стила, заедно с Queensryche, Heir Apparent, поне американско ниво, затова говоря smile.gif Иначе анкетата си е твоя, можеш да слагаш каквото си искаш smile.gif И никак не е лоша, сериозно.
ViolentBeauty
То и аз не съм много на ти с прогресивът като цяло, но все пак : Европа - Evergrey , Америка - Dream Theater. Гласувах за тях, защото това са групите на който съм по- добре запозната с творчеството. rolleyes.gif
Slash
Колко гордо седи моят глас за Redemption, като един lone wanderer... cool.gif
Airin Of Ancelot
Съгласна съм с някои по-горни мнения, че Crimson Glory имат място в анкетата. Все пак са повече прогресив, отколкото друго...

Иначе гласувам за Threshold и Dream Theater. А ако трябва да избирам между двете, навярно ще предпочета първите.
RocknRollNigger
Нормално. Все едно да не включим Queensryche заради The Warning и Rage for Order или Heir Apparent заради One Small Voice.
lodborg
Аз май хронично вече почвам да не разбирам какво се опитваш да кажеш (както с естрогена). smile.gif С горния пост намекваш, че заради тези албуми на двете банди има основание да НЕ ги включим ли? Ако е така ще се наложи да поспоря. Ha Queensryche мястото в класацията няма кой да им го оспори, камо ли заради точно споменатите албуми. А Heir Apparent ако не бяха издали "One Small Voice", щяха да имат само нормални хеви албуми. Хеви албум по-точно, защото е само още един - "Graceful Inheritance".
abductor
Има предвид, че The Warning също е по-скоро хеви с примеси (за Rage for Order не съм съгласен)
RocknRollNigger
Не не, даже и не ми е минавало през главата да говоря за изключването на Queensryche от класацията. Те трябва да са си на първо място там. Просто през осемдесетте прогресив метълът се надгражда върху хеви метъл + разните му там прог рок влияния, нали? Групите не са имали толкова голяма основа, колкото имат сегашните. Фенове на Maiden, Judas и примерно Rush започват да свирят нещо средно между любимите си групи..Щат не щат, хевито си живурка и при тях, през осемдесетте няма как да избягаш от него.

А за Heir Apparent аз пък не съм съгласен. smile.gif Graceful Inheritance за мен е прогресив албумът им, One Small Voice е по-скоро РЕгресив, заради изключително многото цитати от Queensryche. А през 86-та са им предричали по-велика съдба от Queensryche..смятай.
Dragontear
на мен ми е е странно как Conception ги няма...опа sorry те са Норвежци ...забравих bye.gif
RocknRollNigger
^ Вярно. А също и Cynic - те са наистина много важна за стила група.
ManOwaRadO
Цитат(lodborg @ Mar 26 2007, 12:18 AM) *
Crimson Glory не са в анкетата, защото (както казах в първия си пост) имат прекалено много примеси. Даже за да бъдем точни, според мен прогресивът при тях е примес към хеви метъл основата.

Вероятно с това се обяснява и отсъствието на Savatage в анкетата, което въпреки всичко ми е трудно да преживея
lodborg
^Да, точно. За Savatage специално умувах известно време, но все пак има ограничено място в анкетата и реших, че ако вкарам и тях, ще имам също толкова големи основания да включа още 1000 групи. Колкото до Cynic - "Focus" е прекрасен албум, но някак си бледнее силно пред издадения същата година Spiral Architect. "A Sceptic's Universe" e с пъти по-добър и по-значим.
RocknRollNigger
Чакай, чакай, чакай. Focus излиза 93-а, а A Sceptic's Universe - 99 г. в Азия и 2000 г. в Европа. Не са в една и съща година. И Spiral Architect ползват доста от инвенциите на Cynic, а и дори на Psychotic Waltz. А и Cynic, заедно с Atheist са първите групи, които си позволяват да комбинират дет метъл с прог и фюжън (това само при Atheist). Според мен това е дооста по значимо, а Focus за мен е един от най-големите прогресив метъл шедьоври въобще.
lodborg
Хм, странна работа, наистина си прав. Остава загадка въпросът защо винаги съм си мислел, че "А Sceptic's Universe" излиза 1992. И все пак влиянието на Cynic (колкото и голямо да е то наистина) се усеща повече в малко по-друга посока - групи като Alarum, Psyopus, може би дори Ephel Duath и т.н. Не забравяй, че по това време и Death правят преориентирането си. Типичните за началото на деветдесетте прогресив банди са прекалено заети да се вдъхновяват от Queensryche, Dream Theater и Rush. За Psychotic Waltz няма как да се съглася, че са повлияни от "Focus", защото по времето, когато излиза той, те вече имат два прекалено силни записа зад гърба си и малко или много са наясно с бъдещето си развитие.

Едит: Малко пояснения по това, което се опитвам да кажа. Прогресивът е бил вече достатъчно добре развит от други групи до нивото, което срещаме във "Focus". Безспорното новаторство на Cynic се изразява в нещо друго и по този начи повлиява различни метъл стилове, не толкова самия прогресив. В това отношение обаче Atheist и Death са направили далеч повече според мен.
RocknRollNigger
Не, имах предвид, че Spiral Architect са повлияни от Psychotic Waltz. Psychotic Waltz са институция, и може би първата група, която лека полека се откъсва от типичния за осемдесетте звук. Никой не може да им влияе. smile.gif
Warrior Of Ice
Цитат(lodborg @ Mar 27 2007, 12:39 PM) *
Колкото до Cynic - "Focus" е прекрасен албум, но някак си бледнее силно пред издадения същата година Spiral Architect. "A Sceptic's Universe" e с пъти по-добър и по-значим.

Дори да се абстрахираме от времевата дистанция в издаването им, пак не бих се съглсил, че творбата на Spiral Architect е по-стойностна. Колкото и да е гениално замислен и изсвирен, в "A Sceptic's Universe" има нещо самоцелно, което не ми допада. Същевременно "Focus" е шедьовър от първа до последна нота и е много целенасочен албум.
lodborg
Самоцелно заради пркаленото надсвирване и накъсаност ли? Има нещо такова, самата емоция почти отсъства в "A Sceptic's Universe", което обаче нищо не означава. Замисълът и музиката в албума са прекалено големи за да се омаловажат от каквото и да било. Дори не бих казал, че е несвързан, защото въпреки всичкото си (привидно кухо) технично доказване, албумът се подчинява на доста ясно изградена концепция за музиката. Това е албум, за чието схващане трябва да седнеш и да го слушаш задълбочено и внимателно. Тоно това ми харесва в него - интелигентен, силен и музикантски.
abductor
Не можах само да разбера от кои точно групи е бил развит прогресива до нивото на Focus? Този албум беше нещо НЕЧУВАНО за времето си, и това е факт.
emerald
След дълги размисли между Evergrey и Ayreon, реших да гласувам за Ayreon от европейските и за Symphony X. Не съм много обективна, защото не съм слушала всички изброени групи, а освен това съм се водила най-вече от лични предпочитания, което не винаги значи, че една група е най-добра.

Иначе, добре че Венци е направил такива дълги листове smile.gif. Поне ще има между какво да си избирам да слушам като ми се дослуша нещо ново. Понеже при мен цари пълно невежество в тази област tongue.gif
Wolfheart
Гласувах за Evergrey и Symphony X, без много да се замислям. Лични пристрастия tongue.gif
scion_of_storm
Бахти Евъргрей как са дръпнали сред европейските банди \m/
Airin Of Ancelot
^ Явно са форумни любимци. Все пак е радващ фактът, че някой е гласувал и за Deadsoul Tribe. smile.gif
Mago De Oz
По-скоро съчетават много неща и стилове в музиката си и го правят много добре, затова не е странно, че се харесват на толкова много хора smile.gif мен лично ме радват за многото пауър моменти, за епиката и мрака icon_headbang[1].gif
Rolf
Аз казвам Ayreon и Symphony X. Вторите са ми отколешни любимци, група без аналог в цял свят... А Ayreon... Ех, тоя Lucassen! Творец, неспособен да се повтори.
lodborg
Нещо замря темата, а тази седмица излезнаха два дългоочаквани прогресив албума - Symphony X и Dream Theater. Хайде, давайте мнения. Обмислям да пусна и тема за Тиътъра, но ще поизчакам още малко.
Warrior Of Ice
За Symphony X казахме вече в темата за тях... Колкото до новия албум на театралите, харесва ми повече от "Octavarium", но по-малко от гениалния "Train of Thought". Рано е да го анализирам, обаче.
lodborg
И при мен е същото с Theater-а. Албумът определено не ме разочарова, но сякаш още го осмислям.
Virgin_Steel
Хора не се обиждайте, ама има много бедно разбиране за прогресива тук, има просто несравними банди в списъка горе , за които единствено може да се спомене 'прогресив елементи'... brickwall.gif
И КЪДЕ ПО ДЯВОЛИТЕ СА SAVATAGE ?!?!?!?!? mad.gif mad.gif mad.gif
Airin Of Ancelot
Цитат(Virgin_Steel @ May 13 2007, 12:59 PM) *
има просто несравними банди в списъка горе , за които единствено може да се спомене 'прогресив елементи'... brickwall.gif

Кои? huh.gif

А точно Savatage са си хеви метъл с примеси...
alpha prime
Радвам се, че не само аз гласувах за Планет Екс
bowdown.gif bowdown.gif
Noredel
Мисля, че Savatage са си баш прогресив. Иначе новият на Dream Theater звучи много добре, но ще го послушам по-обстойно преди да се ангажирам с някакво по-сериозно мнение.
Междудругото последната прогресив банда, която открих е Tears Of Anger. Адски много ме изкефиха. Групата е шведска. Препоръчвам я на феновете на Threshold. Според мен двете групи имат не малко допирни точки.
Rodd1ck
Тия са еди-кви-си, ония пък не са.. Кво значение има анкетата и резултатите в нея, все пак групите са избрани по субективна преценка, не може ли просто да се води нормална дискусия, както в постове, писани по-назад в темата.
Virgin_Steel
Цитат(Airin Of Ancelot @ May 13 2007, 03:10 PM) *
Цитат(Virgin_Steel @ May 13 2007, 12:59 PM) *
има просто несравними банди в списъка горе , за които единствено може да се спомене 'прогресив елементи'... brickwall.gif

Кои? huh.gif

А точно Savatage са си хеви метъл с примеси...

Малеееее , доживях да видя и такова изказване в нета за едни от родоначалниците... веднага влиза в забавния архив laugh.gif laugh.gif laugh.gif
lodborg
Цитат(Virgin_Steel @ May 14 2007, 09:07 AM) *
веднага влиза в забавния архив
Това да не е онзи архив, от който извади "мерОдията". biggrin.gif biggrin.gif

Бях си обещал да не се захващам със спор, но просто не се сдържах. Ще ни обясниш ли кои са тези групи в списъка, които имат "само" прогресив елементи и Savatage са по-прогресив от тях? И съжалявам, че няма да мога да дочакам отговора ти, но се налага да отида на работа.
Virgin_Steel
Абе не изглеждаш просто момче, ама както вече споменах днес - Нета не е 4 декара , провери чети.Аз и с лейка да ти наливам и 777 страници да изпишем няма да има полза brickwall.gif
RocknRollNigger
Добре, някой тук може ли да ми дефинира точно какво е "прогресив", че да сме наясно за какво точно спорите.. wink.gif Защото за мен прогресивът е просто подход към музиката. Нищо повече. И именно за това в жанрово ограничения "прогресив" много често няма нищо прогресивно. wink.gif
Warrior Of Ice
То това е големият спор, всъщност. За едните фенове е подход, за другите - обособен жанр с конкретни параметри. Не пречи и двете да са верни...
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.