Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Насилието в училище
.::Metal World::. Форуми > Всичко, несвързано с метъла > Общ форум
Страници: 1, 2
Megadeth
Аз съм човекът
По Лора

Аз съм човекът, когото тормозеше като малък
Аз съм човекът, който ти изглеждаше жалък
Аз съм човекът, който те отвращаваше
Аз съм човекът, на когото се подиграваше
Аз съм човекът, който седеше самотен
Аз съм човекът, който върви към дома неохотно
Аз съм човекът, когото плашеше до смърт всеки ден
Аз съм човекът, който стоеше безмълвен, смутен
Аз съм човекът, който носи болка в очите си
Аз съм човекът, който винаги крие сълзите си
Аз съм човекът, който живя в страх и насилие толкова време
Аз съм човекът, разрушен от това бреме
Аз съм човекът, който се давеше в презрение
Аз съм човекът, който проклинаше свойто рождение
Аз съм човекът, когото мачкаше за забавление
Аз съм човекът - от твоето поколение
Аз съм човекът, чието име не знаеш
Аз съм човекът, за когото нехаеш.
Ти мислиш, че е готино да си свиреп,
Но и аз съм Човек - като теб.

Превод: Влади Фиданова

Лора Граймс е 14-годишно момиче от Бристъл, Великобритания, което се самоубива, след като е системно малтретирано в училище от свои връстници. В предсмъртното си писмо оставя стихотворение, което моли да бъде прочетено на погребението му.

Това стихотворение и историята на Лора се превръщат в основа на кампанията "Училище без насилие".

UNICEF

Вие сте...
scion_of_storm
Училище без насилие е почти невъзможно, химера. В смисъл, ако броим за насилие на някои ученици като им кипне дори при обикновена игра на баскетче и си разменят по няколко удара, действително няма какво да си говорим.

Иначе съм присъствал на училищно насилие и дори съм ставал жертва, макар и да бяхме деца.

Насилие между ученици и ученици, или [recent wtfrism] ученици и учители?

А това за детето...мисля, че няма смисъл да го коментираме... :/
Beerzebub
Трагедията за роднини и приятели е огромна, няма спор. Да не говорим за момента, че за всички смъртта на момичето идва като гръм от ясно небе, поне според това което попрочетох.

Исках да попитам нещо пусналия темата обаче. Малтретирането по училищата е ясно, да поредположим че наистина е толкова масово... Смяташ ли обаче че точно това е причината Лаура да посегне на живота си? Или е по-скоро психически пороблем. .. Дори за мен това е нещо много по-сериозно. Поне по мое време в училищата дефакто нямаше психолог, или поне ние не бяхме (сме) приучени да се доверяваме на такива специалисти. Защото, ако не можеш да преживееш подигравките в училище, не виждам как ще оцелееш в живота.
Megadeth
Ако въпроса е към, човека, който стоеше на 3 метра от теб на концерта на Камелот, ще отговоря. /Сега се сетих от къде си ми бил познат, деа/
Пускам темата, защото наблюдавам какво става в моето училище, по телевизията и виждам, че разликата не е голяма. Когато на човек психиката е по-лабилна, когато всички видят, че човек е беззащитен, че могат да го тъпчат безнаказано, те просто го тъпчат ли тъпчат. Но като ги погледнеш подиграващите, те винаги са по няколко, никога сами. Те са личности, които поотделно не струват. Лично аз не ходя на даскало редовно, защото просто имам някаква непоносимост към тях, не ми са приятни. Не ме тормозят или нещо такова, никога не съм бил жертва, но просто ограничените хора не ходят по гората... При нас няма някой, който да обиждат, затова учителките са жертвите. За да си интересен, пребивате 5-6 човека циганин, минаващ покрай даскало. За да си популярен, на всеки казваш "Кво стаа" и си най-големия.. Просто не мога да свикна с тоя начин на общуване. Стига съм се изповядвал, но си е факт, че хората са педераси! Съответно и децата им.
Aglarana
Жалко за момичето sad.gif
Смъртта й обаче е израз на слабост, на невъзможност да се справи с проблемите, като поговори с някого, като потърси помощ от родители/психолози. Щом се е стигнало до трагедията, вината не може да бъде единствено у всички малтретиращи я. Лаура явно е била с лабилна психика...
Надали във Великобритания са липсвали психолози - тук да, но силно се съмнявам това да се случва на Острова. Това, че детето не е имало смелостта да се опълчи, а "винаги крие сълзите си" е главна причина за нейното самоубийство.
А и не е толкова малка, егати.

В България също ги има тези аномалии, но по-често някой ученик/чка убива друг/а, поради малоумни причини. Преди няколко години всеки ден се съобщаваше по вестници и новини, напоследък пък еди-кой-си носи газов пистолет в училище. Ненормална работа.
И мисля, че ако във всяко едно училище имаше психолози, то вместо непослушният ученик, изгонен от час, да отиде на кафе/кръчма/улицата - да бъде задължен да посети стаята на психологическия екип.
SepulTeraHead
Хората на всяка възраст са жестоки и тъпи животни. Насилието никой няма да го спре...
Ulair
^ Тъй е в света, в който живеем. И какво? Да се приспособим към това насилие и да живеем редом с него?
Arq
^^^и като се сетя за психоложката в училището на брат ми, която е за лудница не виждам какъв е смисълът. в класа на брат ми има банда. един кретен, който кара другите буквално да му лижат обувките, друг който ги пребива, ако не го направят и трети, който седи и се смее...брат ми е добро дете. прави глупости като всеки петокласник(говори в час, псува, отговаря на учителките, закача момичетата и прочие) но аз го познавам по-добре от всеки. не е способен да малтретира, ното има проблеми. не ме е лъгал до сега...оказва се обаче че имал проблеми в къщи. че семейството му го малтретира и често се разхождал сам из квартала...неща невъзможни за него, тъй като има панически страх от кучета и винаги някой го води и прибира от училище...всичко влия върху държанието ни. аз съдя по себе си...онея педалчета от класа на брат ми от 2-ри клас си правят каквото искат. а чак тази година са на педагогически съвет...къде живеем просто...аз вече трябва да плащам за ток в училище...
Aglarana
^ Така е - друг е въпросът, че в България стойностните кадри не са особено много...
Blashyrkh
Цитат(System of a down @ Apr 23 2008, 09:17 AM) *
Когато на човек психиката е по-лабилна, когато всички видят, че човек е беззащитен, че могат да го тъпчат безнаказано, те просто го тъпчат ли тъпчат. Но като ги погледнеш подиграващите, те винаги са по няколко, никога сами. Те са личности, които поотделно не струват.

Първото е така не само сред хората - аз си го обяснявам с инстинкти и го приемам като нормално (подчетавам нормално, а не правилно). Второто не е вярно. В първото ми даскало имаше една личност дето правеше проблеми на всчки, които бяха по-"лабилни" и беше съвсем сам.
SepulTeraHead
Аз си спомням, че яко се ебаваха с мене, но като надушех някой по-слаб, му го "връщах" тъпкано. Сега сигурно всичките такива са по-успели и богати от мене dry.gif
Wicked Child
А не сте ли мислили, че нещата невинаги са само бели или черни? Когато стане една такава трагедия, хората имат навика да превръщат пострадалите едва ли не в светци. Имаше скоро един случаи с дете, което си беше глътнало езика при сбиване. Никой не се замисли да провери какви са били обстоятелствата на сбиването, а родителите тръгнаха да съдят другото момче. Ами ако то само се е защитавало, някой мислил ли е по тоя въпрос? Да се остави да го бият ли?
Писах и в една друга тема, че мамчето на един съученик се обажда вкъщи вече два пъти, за да се оплаква, че съм го тормозел, тероризирал, той бил страшно депресиран. Миналия петък даже се сбихме. Да, но той постоянно ме провокира и после, когато аз му отвърна и го унижа пред целия клас, аз излизам виновен, а той е невинната овчица.
scion_of_storm
^ Ииииииикзактли. Това за инстинктите също ми допадна като изказване.

В крайна сметка като бяхме малки лапета "големите" батковци просто ни гонеха примерно от терена, за да играят те. Е, ние не го ли правим сега? Малките се подчиняват на големите, за да дойде после и техния ред те да са дърпащите конците и властващите. Така ни е устроено обществото, така сме си устроени и ние.

Момиченцето може да е имало психически проблем, ала според мен по-скоро е било от по-чувствителните хора, тези, за които светът е доста по-трудно място за живеене от средностатистическия човек. Не намесвайте емота, не говоря за такъв тип "емоционалност/чувствителност". Познавам такива хора и наистина дори най-малкото нещо може да ги разклати сериозно. Какво остава за нещо по-голямо?
Aggressive Perfector
Ха, и с мен се ебават здраво в даскало.

През кура ми е.
Eddie_The_Beast
Пф в мойто даскало дечицата от 1-ви клас са на прицел mellow.gif
onnellinen
Детето ще се оплаче, педагогическият кадър ще каже на родителите му, после ще отиде и ще каже на другите деца 'не го закачайте, защото е чувствително дете', след което ще си отиде.
Родителите или ще са на работа цял ден, или няма да им пука, или също ще отидат да се карат на децата и да говорят с учителите.
Учителите ще повторят на децата думите на педагога.
След което травмираното дете ще влезе в стая, в която няма възрастни, и всички ще му скочат, може би още по-настървено, защото се е оплакало, и ще му скочат не 1 или 2 пъти.
Какво правим в този случай?
pa®tci
Жокер "Обади се на приятел" wink.gif Ако няма - лошата работа...
Eddie_The_Beast
^Да е ...нали и аз тфа викам ..всичко се оправя с бой wink.gif
Svetyl
Пф, сбъркваха ме от ебавки някои хора в училище... детска работа.
Училище без насилие не може. В природата на човека е да е склонен към насилие.
Blashyrkh
biggrin.gif biggrin.gif Тука половината са ни терорили в даскало... icon_headbang[1].gif
cunt
^Не и мен XD
Иначе, наситина, се получава неприятен порочен кръг с насилието. Не зная обаче възможна ли е повече дискретност от страна на педагогическите тела, за да се престрашат учениците да надигат глас срещу негативните случвания.
pa®tci
Не знам дали е за тази тема, поради щото не знам подробности, обаче не ми се вижда за Случайни Глупости, та... ей сега прочетох, че едно моиче от един друг форум дето пиша, е било простреляно в кореа и е в кома. Май щеше да е абитуриентка тази година, мамка му...


Ако някой модернатор, админ или от сорта решат да преместят мнението, да се чувстват свободни да го направят. Още съм като треснат просто...
Night
Цитат(SepulTeraHead @ Apr 23 2008, 10:21 AM) *
Хората на всяка възраст са жестоки и тъпи животни. Насилието никой няма да го спре...

Да, така е, но когато са деца са доста по-искрени и дори несъзнателно нараняват другите; дори им провалят бъдещето, както в случая с Лаура.
Eddie_The_Beast
^^ Защо са я простреляли ,пише ли?
pa®tci
Ами да ти кажа, нямам желание да питам, а и на този етап си мисля, че няма да е редно...
noel_f
Цитат(Aglarana @ Apr 23 2008, 10:20 AM) *
А и не е толкова малка, егати.

Ами това е най-уязвимата възраст. За мен обаче психическото насилие е по-неприятно. Ако някой ми посегне физически, бих му отвърнала, или пък бих помолила някой друг "да му отвърне" (по-скоро първото). В девети клас си спомням, че получих страшна депресия заради неприятни съученици. Невинаги се сещаш веднага какво да им отговориш.
Но това с насилието в училище до 10-11 клас се преодолява. От 7-8 до 10 клас обикновено учениците са най-злобни.
Mwintersun
ех време e и аз да се присъединя към терорените ученици в настоящето
ама честно да кажа все ми е там какво си мислят "експертите"
просто трябва да ти мине през едното ухо и да излезе през другото(като естествено пропусне мозъка), а след това следва някакъв поглед на безразличие и хорицата се пръскат по шевовете, че не ти дреме за тях..великата ми Tактика \m/
Eddie_The_Beast
Яко хейт,така е smile.gif
Особено момичетата с най-новите модели телефони.Но мисля,че няа смисъл от общи приказки по темата smile.gif
parcaleste, мхм няма да е коректно .Но пък какво толкова може да е станало,че чак да я прострелят лол.Сигурно е намесено някое гадже ...
onnellinen
Най-вероятно. То вече е модерно като е намесено гадже, да те убиват или да те стрелят, ръгат и пр.
Wicked Child
Много мразя като се раздуват такива проблеми. Момичето (Лаура) не е било напълно наред, обидили са я и се е самоубила. Дори да са я тормозили постоянно, тя 100% е имала някаква вина. Дори най-големите гаменчета не биха отишли да тероризират някого без да имат причина. Отиваш до някого и започваш да го биеш, как ви звучи? Много нелепо и невъзможно ми изглежда на мен. Ама както и да е. Трябва да се оправя с такива проблеми, ако не може да изкара гимназията, как ще се оправя в бъдеще, когато я засипят истински проблеми и отговорности, а не тийнейджърски глупости? И да са я тормозили, има лица, които са могли да и помогнат. Момичето просто е решило да избяга от проблемите си, защото е било слабо, за да ги реши. Да, ама бягството не е начин.
Айде всеки път, когато някой изнервен шофьор ни напсува да се самоубиваме. Или когато в магазина ни се сопнат. Или когато някой в автобуса ни настъпи. А не дай Боже да ни напсуват двама шофьори в един и същи ден.
Че ние всички трябваше да сме се самоубили вече. Нямаше да има кой да ни чете предсмъртните писма, колко тъжно, ах, колко тъжно наистина, отивам да се самоубия, защото няма да има кой да ми прочете писмото.
Сбогом, жесток свят.

Аз съм човекът, който пише това писмо
никой няма да го прочете, зная, НО
аз си го пиша, защото ми е кеф!
Сори за петната, ама ме изби на рев.
noel_f
Цитат(Wicked Child @ Apr 25 2008, 07:29 PM) *
Много мразя като се раздуват такива проблеми. Момичето (Лаура) не е било напълно наред, обидили са я и се е самоубила. Дори да са я тормозили постоянно, тя 100% е имала някаква вина. Дори най-големите гаменчета не биха отишли да тероризират някого без да имат причина. Отиваш до някого и започваш да го биеш, как ви звучи? Много нелепо и невъзможно ми изглежда на мен.

Глупости sp_ike.gif
Не знаеш ли какви гаднярчета има, които когато видят, че някой примерно е по-затворен, и веднага започват да го дразнят. Те изпитват удоволствие да се гаврят с такива деца.
И, разбира се, че е била слаба. На 14 години е била, все пак. Толкова са вгорчили живота и че не и се е живеело повече. Разбирам момичето напълно. sad.gif
Wicked Child
Напълно ясно ми е какви идотчета има. И все пак казвам, че тези неща никога не стават без причина, колкото и невероятно да изглежда. В прогимназията имахме едно момиче, което беше болно от астма и напусна в пети клас. И преди да решите, че ние сме били някакви идиоти, които обичат да тормозят астматици, ще ви кажа, че беше адски нагла, високомерна и двулична. Много обичаше да си смуче кожата, докато станат синини и после да казва, че някой я е ударил. Изглеждаше много затворено момичето и сякаш ние бяхме "гаднярчетата", които я тормозеха без причина.
Не намеквам, че това момиче Лаура си е измисляло. Казвам, че просто са имали някаква повод. Уверявам те, че колкото и невинен да изглежда човек на пръв поглед, винаги има и друга страна.
Какво като е на 14? Всички са били на 14, никой не ги е прескочил. И отново повтарям, че тези неща винаги биват раздувани до безобразие.
noel_f
Е, има и такива хора, разбира се. Но в повечето случаи е обратното - тези деца наистина са жертви. Ти явно правиш извода, че ги е предизвикала, защото си се сблъскал точно с момиче, което се прави на жертва.

За годините казвам просто, че са тежки. На мен лично на 15 ми беше доста трудно с връстниците. При всеки е различно. Освен характера на човек обаче и средата играе важна роля за поведението му. Може пък да са били мега идиоти и на тази възраст да не е могла да издържи. И е била по-тиха и интровертна явно. Очезидно са се струпали доста фактори.
pa®tci
Цитат(Eddie_The_Beast @ Apr 25 2008, 12:53 PM) *
^^ Защо са я простреляли ,пише ли?

Цитат
5 пъти й е спряло сърцето за 6 часа. sad.gif Изкарала е 3 операции без упойка и лекарите се чудят дали да се откажат от нея. sad.gif ...


sad.gif

Aggressive Perfector
Цитат
Suicide statistics shows that Bulgaria has the highest suicide rates in children under 14, as the number of suicide deaths has climbed to 50-60 per year.
onnellinen
Аз вчера гледах най-сетне Klass и ми изглеждаше невероятно да има подобни изроди като класа на Йозеп.
Eddie_The_Beast
parcaleste , дай моля ти се някъф линк,че не ви знам от де четете ама аз нищо не мога да намеря brickwall.gif
Отностно темата съм съгасна с Гергито,но в крайна сметка има вина и от двете страни,лично според мен.
В смисъл мога да продължа с примерите дадени по-горе как и в моя клас имаше една съученичка и с нея бяха бахти жестокостите,но тя беше супер нагла и изкарваше класа виновен като се възползваше от защитата,която имаше.Естествено това не е решение на проблема,но в крайна сметка започвам да се чудя има ли изход от всичкото това насилие в училище и обществото като цяло.
pa®tci
Ми не съм разпитвал кое, как, защо, струва ми се най-малкото неуместно...


ОБАЧЕ... снощи е била в клинична смърт, докторите са успели да я върнат, даже и намерили и отстранили някакъв наследствен тумор и до месец щяла да бъде на Шест fun.gif Така че, всяко зло за добро, хм openwidehug.gif
Eddie_The_Beast
Така е,най-накрая една добра новина през целия ден smile.gif Хубаво е така,като хората са съпричастни ..стопля ми сърцето това openwidehug.gif
stage
Цитат(Wicked Child @ Apr 25 2008, 07:29 PM) *
Много мразя като се раздуват такива проблеми. Момичето (Лаура) не е било напълно наред, обидили са я и се е самоубила. Дори да са я тормозили постоянно, тя 100% е имала някаква вина. Дори най-големите гаменчета не биха отишли да тероризират някого без да имат причина. Отиваш до някого и започваш да го биеш, как ви звучи? Много нелепо и невъзможно ми изглежда на мен. Ама както и да е. Трябва да се оправя с такива проблеми, ако не може да изкара гимназията, как ще се оправя в бъдеще, когато я засипят истински проблеми и отговорности, а не тийнейджърски глупости? И да са я тормозили, има лица, които са могли да и помогнат. Момичето просто е решило да избяга от проблемите си, защото е било слабо, за да ги реши. Да, ама бягството не е начин.
Айде всеки път, когато някой изнервен шофьор ни напсува да се самоубиваме. Или когато в магазина ни се сопнат. Или когато някой в автобуса ни настъпи. А не дай Боже да ни напсуват двама шофьори в един и същи ден.
Че ние всички трябваше да сме се самоубили вече. Нямаше да има кой да ни чете предсмъртните писма, колко тъжно, ах, колко тъжно наистина, отивам да се самоубия, защото няма да има кой да ми прочете писмото.
Сбогом, жесток свят.

Аз съм човекът, който пише това писмо
никой няма да го прочете, зная, НО
аз си го пиша, защото ми е кеф!
Сори за петната, ама ме изби на рев.

Би ли спрял с малоумията?
onnellinen
^Не оценяваш ли поетическата дарба на човека?

Ае, да ви питам, кое му е глупавото на тийнейджърските проблеми? То верно, че 'циците ми са малки' не е голям проблем, ама съвсем друго е да те посрещат с псувни и да те изпращат с ритник в дупето.
t80
изроди
onnellinen
Толкова много идиоти, толкова малко патрони.
А ти, t80, как предлагаш да се справим с тези проблеми? Темата не е кавърверсия 'брутални лайна 18-' и тоя форум не е масата в кръчмата, дето 10 пияни метъли обясняват кой как бил ебал и бил.
Mor Galad
Децата са жестоки, но намират това за нормално, ако не са от потърпевшата страна. Имаше един много странен случай в училище. Един от съучениците ми беше нещо като инвалид, защото автобус му беше минал през крака, когато е бил много малък. Можеше да ходи всъщност, но не можеше да си движи крака от глезена. Тоя човек не само, че приемаше за нормално да го бъзикат, но и редовно тероризираше други деца. Сигурно си го е избивал предполагам. Идеята ми обаче е, че жестокостта не е нещо ненормално за тази възраст (на тези, които гледат с умиление "дечицата" и си мислят колко невинни и чисти са, тяхно е царството небесно и т.н., бих препоръчал да попрочетат малко психоанализа по въпроса), ненормално е да няма някакъв контрол и морално (колкото и изтъркано да звучи тази дума) въздействие от страна на родителите и учителите. Някои родители дори поощряват децата си за подобен тип поведение.
vile
Хубав филм по темата е Die Welle.
http://www.imdb.com/title/tt1063669/

Иначе няма какво да се запичате, тези неща не са от вчера и са вид естествен подбор. suicide.gif
Chimera
Както гласи народната мъдрост - "От отца и деца". Повечето родители си мислят, че проблемите с децата им са гръм от ясно небе и точно това им е грешката.
onnellinen
Но не е най-голямата грешка. По-голяма грешка е, че май не правят нищо по въпроса.
the_mess
Мдам. Оставят на обществото да възпита децата йм, вместо те, по някаква незнайна за мене причина (мързел?) и после го обвиняват за техните грешки.
karelian
Неграмотници, простаци и брутални типове...

Стават престъпници още преди да са завършили училище

Няма спасение!

Кой знае в какво ще се превърнат като станат на 35-40 години?!?

В нещо, от което наистина ми се повръща...


На родителите не им пука.
На учителите - още по-малко.

БОЛНО ОБЩЕСТВО
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.