Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: А, честито!
.::Metal World::. Форуми > Всичко, несвързано с метъла > Общ форум
SepulTeraHead
http://deltanews.bg/irj/portal/anonymous?N...5&c=1#page0

Цитат(DeltaNews.bg)
Любителите на чата вече трябва да внимават какво и с кого си говорят, тъй като българският парламент реши разговорите по ICQ и Skype да бъдат под контрола на МВР.

С приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения полицаите ще могат да следят разговорите в двете най-популярни чат системи, а интернет доставчиците са задължени да пазят подобна информация за всички юзъри в рамките на година. Под зоркия поглед на родната полиция ще попаднат и e-mail-ите.

Все още не е решено при какви обстоятелства личните разговори на всеки да могат да бъдат „подслушвани”. Според проекта на Министерски съвет информацията за интернет разговорите, както и за електронните писма, ще може да бъде изисквана от органите на реда само при разследване на престъпление или заплаха за националната сигурност. След последните скандали с подслушването на депутати обаче този проект срещна сериозен отпор в Народното събрание заради квалификацията „заплаха за националната сигурност”. Според шефът на вътрешната комисия Минчо Спасов, който също беше сред подслушваните, тази формулировка е прекалено обща и развързва ръцете на службите за злоупотреби. Той предлага данните да се разкриват само при разследване на тежко престъпление, което се наказва с над 5 години лишаване от свобода.

Малко успокоение внася фактът, че МВР ще може да следи само с кого, кога и колко време сме си говорили, но не и да се рови в самото съдържание на личните съобщения. Подобна практика съществува от години в същия закон по отношение на разговорите и SMS-ите по мобилните телефони.

То не че и досега нещо ги е спирало, или, че на някой някога в тия служби му е дремело какъв точно е закона...
ludspamer
Ох а тия глупости ми омръзна да ги слушам.Кфо, те следят няколко милиона човека как си чатят, може би?
_TNT_
Все едно ще почнат произволни хора да подслушват, щото си немат друга работа... Btw България е една от малкото държави, в които, например, можеш да си купиш предплатена сим карта, която не е регистрирана никъде на ничие име. Това нормално ли е?
lodborg
Това е първата стъпка към някой по-голям и по-противен закон. Гади ми се накъде отиват нещата.
prayer4eto
Ми то нещата не отиват наникъде.
scion_of_storm
Fu, goddamn'd f0xerz.
LordZombie
Скоро ша сложат и подслушватели в тоалетните казанчета,да не би да се опитваме да предадем кокаин по канализацята...
Mago De Oz
Айде и аз да ви попитам всички мрънкащи, какво толкова ще ви пречи на вас, че уж някой си щял да ви слиша скайпа или кю-то ? Ако си говорите (пишите) за нормални неща (секс, алкохол, мацки, работа ) на никой няма да му пука кой колко пъти се е напил, нали така ?
LordZombie
Ми тогава дай да ни сложат камери в апартаментите ... кво ша ни пречи,като си изпълняваме нормалните неща.Става въпрос,че така нарушават личното пространство
SepulTeraHead
Ами пише в конституцията едни неща, ама кой го ебе. Аз не искам някое ченге да решава, дали това, което си пиша, е важно или не. Иначе кур за Първанов по принцип.
Mago De Oz
Не ме разбрахте, пичове..аз страшно много уважавам Конституцията и мисля, че трябва да се спазва дословно, мисълта ми е , че когато човек не прави нищо нередно, всичко е ОК, все пак престъпниците не са идиоти и ползват не по- малко от нас нета , нали така ?
malleus
^ Така сме ние ексхибиционистите..... biggrin.gif tongue.gif
SepulTeraHead
Виж. Мога да проявя разбиране, защото ти за мен си, един вид "от другата страна", бидейки част от правораздавателната система. И мислиш (предполагам) от позицията, че всичко, което "ни помага да ги хванем", си е в реда на нещата. Само, дето в един момент, като се отприщи следенето, се дава на едни хора, трупали опита си в мракобесната ДС, да решават дали това, което си говорим е интересно или не. И ще си започнат да следят съвсем избрани публични хора и да трупат компромати, които в един момент да излеят, чрез медиите. Както са го правили досега, но чрез други средства. Там терористи, ислямисти, организирана престъпност и прочие реални заплахи никой не ги бара отдавна. И ще се започнат едни неща от сорта на "ооо, ама ти много се надигна против сегашната система, я да те видим какво си си говорил". И то всеки има малко или много кирливи ризи. И ако се развихри малко нечие перо леко зацапаните стават катранено черни. И така лека полека си отиваме обратно в тоталитаризма.
gadabout
Майната им на всички лакоми и безочливи властимащи - от най-низката отрепка, до най-високата отрепка.
Рядко ще се организираме да проявим някаква форма на несъгласие, ние, българите, но дори когато го направим - или не е като хората, или не върши работа, или, най-често, и двете.

Във Франция, например, вече щеше да има подпалени поне две ключови парижки сгради и поне 5ма убити...
Та може и да сме заслужили, каквото получаваме. Сами сме си го казали най-честно:

"Преклонена главичка сабя не я сече..."
Atrocity
Абе четете ли изобщо? Нека втори път да се лепне цитат:
"Малко успокоение внася фактът, че МВР ще може да следи само с кого, кога и колко време сме си говорили, но не и да се рови в самото съдържание на личните съобщения."
И това съм сигурен, че ще се проверява само, когато има нужда. Какво нарушаване на личното пространсво видяхте.. ужас. laugh.gif
lodborg
^ А както аз написах, така се почва. Стъпка по стъпка, на малки дози, които ще могат да бъдат представени като по-поносими на хората. Аз честно казано се учудвам дори, че толкова закъсняха тези мерки - в световен мащаб дебатите дали трябва да се въведе нещо подобно започнаха още преди време.
Vlad
Много ще ми е гадно ако някоя кука чете простотиите бликащи от разговора ми със съседа crying.gif
melhaer
ясно, че нямат право да го правя, и че наистина това е първата стъпка...
въпроса е, че по този начин никви престъпления няма да разкрият, всеки, който реши да уговаря незаконни неща по нета няма да позлва такъв тип публични мрежи или ще ползва нявки систтеми които криптират съобщенията, кю ай пи например има такава функация...

те могат да изкат следващата им стъпка да бъде да ми следят целият трафик и всичко, което пиша и гледам...да ми сложат разни снифъти итн...е как ще си изпозлвам спокойно онлайн банкирането като знам, че в тази система са едни от най-големите престъпници?
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.