Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Mtv Staying Alive - Survey
.::Metal World::. Форуми > Всичко, несвързано с метъла > Общ форум
gadabout
Във връзка с предстоящият Световен ден за борба с ХИВ/СПИН - 1-ви декември, Staying Alive изготви проучване, за да установи нагласите на хората по отношение на ХИВ/СПИН.

Анкетата е на английски и отнема най-много десет минути, като резултатите са напълно конфиденцални (поне толкова, колкото и данните в пощите ви).

Анкета



Преди и след проучването ще видите думата "appreciate...". И, наистина, можете да сте сигурни, че това се оценява.
Аз лично ви Благодаря! предварително.

Вашите отзиви са добре дошли тук, в темата.

А ето го и сайтът на Mtv Staying Alive.

Между другото, правя цяла тема за тази анкета, за да съм сигурен, че няма да бъде подмината от никого, както би се случило в "Случайни глупости".
scion_of_storm
Много добър и изпипан тест, отразяващ някои тъжни грешни схващания относно заразените със СПИН/ХИВ. Това за непостигането на целите примерно, защото си болен, или реакцията на другите социални "жители" относно заразен човек, които вярват едва ли не че като диша ще им прехвърли болестта.. smile.gif

Попълних го, де. Даже няма и 10 минути, 5 също са напълно достатъчни.
malleus
Тъжно наистина!
Докато четях някои от въпросите се питах "Наистина ли по дяволите има хора , които още вярват в някои от тези неща?!?"
Като например , че СПИН е неква дълбокоафриканска болест незасягаща останалата част от човечеството или че ,щото ние сме богоизбрани ,нас това не ни касае.
Blashyrkh
И аз го попълних.
gadabout
^^ И в това вярват, че и в по-лоши неща...
Благодаря ви!
Blashyrkh
В Африка ли беше, дето хората вярвали, че ако таковаш девственица се излекуваш от СПИН?
gadabout
Да, но по-страшното е, че има племена, където неотдавна се е насадило мнението, че не просто е необходимо да бъде девственица, но и че колкото е по-младата тази девственица, толкова по-добре. Така се стига до регистрирани случаи на секс с новородени...
И, доколкото знам, не е за излекуване от СПИН, а за да станеш недосегаем за инфекцията.
onnellinen
Може ли да се заразиш от ухапване на комар?
Не.
Тогава защо в Африка има толкова много заразени?
(цитат по спомен)

Какво мислите по въпроса с комарите? Интересно ми е.
LordZombie
Комарите не предават ли малария ?
onnellinen
Да, но тук става дума за друга болест smile.gif
Blashyrkh
И аз нямам идея за комарите. Нито за басейна.
gadabout
Комарите със сигурност не предават инфекцията, защото ХИВ вируса се нуждае от точно определена температура, която тялото на комара не поддържа. Иначе звучи доста логично, че е възможно да се инфектираш от комар, но само докато се поинтересуваш от някои малки, но доста важни детайли.

А причините за огромното разпространение на СПИН в Африка са две:

- Една от теориите (и най-лансираната) за възникването на епидемията е относно зелените маймуни в Африка, които са били приемници на щама, от който се е развил ХИВ. След това са били атакувани САЩ, а малко след това - Европа. Затова, взимайки предвид, че Африка е нещо като "дом" на вируса, нормално е там да има най-много инфектирани.

- Изключително ниските нива на хигиена, прехранване и ключовото в случая - грамотност и информираност - са най-голямата и сериозна предпоставка за бума на инфектирани с ХИВ.

Така че причината е комплексна от изброените две, като втората е ключова.
onnellinen
Все пак ми изглежда по-логично, че мога да се инфектирам от ухапване на комар. Билогията ми беше много силен предмет, но в момента не помня нищо, което да ми докаже, че комарите са безопасни в случая.
gadabout
ХИВ вируса не може да живее извън тялото на приемника си именно поради необходимостта му от ПОНЕ 36 градуса по Целзий. Той затова е Human Immunodeficiency Virus - HIV. Тялото на комара НЕ МОЖЕ да поддържа такава температура, заради което, дори и да смуче инфектирана кръв, вируса НЕ ОЦЕЛЯВА.

Така че спи спокойно. От други неща се тревожи.
onnellinen
Това го знам. Не проявява признаци на 'живот' извън подходящ приемник, но това не значи, че няма да ги прояви, когато попадне в такъв. Именно затова няма причина вирусът да не оцелее.
Не мога да разбера какво ми убягва.
А за тревогите - освен тия комари, по темата други тревоги нямам smile.gif
Ta' Zhal
Значи нещата, поне така, както аз ги знам, са тъй:
Вирусът е доста крехък, умира при малки промени в температура и pH. Той УМИРА, не се запазва в някаква циста или подобно. Затова и е относително трудно да се заразиш с него.
А причината, поради която не можем да използваме тази му слабост, за да го лекуваме е, че той се скатава в клетката, рН- то на която няма как да промениш. Дори да влееш нещо слабо киселинно в кръвта, няма да се отрази на условията в клетката. Излезе ли от нея, вече е много късно.
Blashyrkh
A за колко време умира като е "на хладно"?
Ta' Zhal
Да бъда честен- не знам. В среда с променена киселинност умира почти в момента, в който постъпи в нея. От това следва, че не би трябвало да е много устойчив и на температурни промени. Определено ги понася поне малко повече, обаче, защото можем да се заразим от игла.
=> не живее много, но и не умира веднага
Aglarana
Попълних анкетата.
MadHatter
Супер адекватна анкета, поне тъй на мен ми се стори. Наистина има някои безумни въпроси, но като си помисля, че съм била свидетел на разни такива изявления, ме хваща срам. Но пък и се замислих, че информация за ХИВ и СПИН има достатъчно, но желанието май липсва.
gadabout
Благодаря ви, девойки!

MadHatter, информация има, но:
1. Колко хора по света имат достъп до нея?
2. Дори и да имат достъп, колко хора се сещат да я достигнат?

По тези две причини постоянно се правят кампании, да не говорим за по-големите неща.

Едит: Желание да се достигне до информацията често липсва не само заради апатия, но и заради редица табута, все още битуващи сред хората.
_TNT_
И аз попълних. За комарите - ако беше възможно, едва ли щяхме да спим спокойно. wink.gif
onnellinen
Малка извадка от разговор:
[00:56:58] < >spored men spina e overrated
[00:57:12] < >i nai-golemia mu problem e che e tabu i e niakak si sramen
[00:57:28] < >ako se razboleesh ot hepatit A niama da se sramuvash da kajesh che si se razbolial
[00:58:19] < >gledah po tv
[00:58:23] < >za hepatit C mai beshe
[00:58:58] < >moje da go nosish mnogo godini bez da razberesh
[00:59:10] < >nelechim e
[00:59:18] < >10% ot horata go nosili
[00:59:27] < >100 puti po-zarazen ot hiv
[00:59:33] < >moje da se zarazish po vuzdushno kapkov put
[01:01:56] < >misulta mi beshe che e mnogo po-seriozno ot HIV
[01:02:02] < >na HIV problema mu e chisto socialen
[01:02:06] < >che e sramno da si bolen
[01:04:48] < >daje v momenta
[01:04:52] < >lechenieto na hiv e skupo
[01:04:57] < >ama po-evtino ot na hepatita
[01:05:04] < >i spokoino ako se lekuvash ot rano
[01:05:09] < >jiveesh 10-15 godini
[01:05:27] < >v momenta lekarite schitat spin za nelechima a ne za smurtonosna bolest
[01:05:38] < >ima drugi bolesti deto te ubivat po-burzo i ne se schitat za smurtonostni

Интересни размишления и - според мен също - доста верни. Особено това, че е повече социален проблем.
gadabout
Това няма да го коментирам. Някой в този чат се опитва да бъде особено оригинален и различен с мнението си, само че без да има идея за какво говори. Отстрани е много лесно да се правят коментари върху заболяването, но, когато работиш с хора, живеещи с ХИВ, нещата стават малко по-различни.

И ще те помоля, колкото и да вярваш в тези слова, недей да подриваш каузата, бива ли? Просто не му беше мястото на това тук, дори и да беше вярно.
onnellinen
Не подривам каузата повече от теб, с този подпис, който стои в наистина безумна комбинация с молбата ти.
Не става дума за вярване, а за това че тази анкета изглежда точно толкова сериозна, колкото призив "Не яжте банани, защото децата в Сомалия умират от глад".
Ако тази кауза вълнува наистина някого, би следвало не да се разпространява анкета по форуми, където, извинявай, са се събрали сравнително интелигентни и запознати хора, а да разпространиш именно информацията, която ние тук така или иначе знаем. Ок, всички видяхме безумни твърдения в тази анкета; защо тогава битуват тези твърдения и най-вече - защо никой не се опитва наистина сериозно да ги изкорени?
gadabout
1. Моят подпис е мое решение и не коментирам чуждите. Аз може да имам гаден подпис, но се боря за нещо. Ти като имаш крадлива чайка в подписа, бориш ли се за нещо, освен за височайшата си особа?

2. Колко сериозна е тази анкета ни най-малко не се определя от твоята преценка, защото нито си свършила нещо за нея или за проблемите, които засяга, нито явно те те интересуват повече, отколкото да парадираш колко над тях стоиш.

Това изречение не си струва усилията, принципно, но ще му отговоря, защото сигурно има и други, дето разсъждават така:
Цитат
Ако тази кауза вълнува наистина някого, би следвало не да се разпространява анкета по форуми, където, извинявай, са се събрали сравнително интелигентни и запознати хора, а да разпространиш именно информацията, която ние тук така или иначе знаем


3. Тази кауза обикновено вълнува хора, която живеят с вируса или такива, които виждат по-далеч от носа си. Да разпространя анкетата по форуми е мое решение, за което, както за всичко, което правя, не ми се плаща, а просто съм научен да изпозлвам всякакви начини да достигна до максимум хора. А ако ти си представител на тези "сравнително интелигентни и запознати хора, които така и така знаят бла-бла"... Тежко му и горко на "българското човечество" (както се изказа една мис(ир)ка). Точно щото масата народ е като теб, мислещ, че всичко знае и е недосегаем, а същевременно се страхува от комари, и, ако не друго, поне да не пречи, затова епидемията не спира.

Знаеш ли колко човека умират ВСЕКИ ден в следствие инфектиране със СПИН??? По данни от 2007 - повече от 5700. А ти продължавай да си пееш простотиите за хепатит С.

Цитат
Ок, всички видяхме безумни твърдения в тази анкета; защо тогава битуват тези твърдения и най-вече - защо никой не се опитва наистина сериозно да ги изкорени?


Заради такива като теб. Няма да го разбереш, но е така. Много хора се опитват повече от сериозно, но още повече, точно като теб, им пречат. НИ пречат.

Спирам да коментирам твои изказвания тук, ще съм благодарен, ако и ти спреш да се изказваш умно.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.