Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Fates Warning
.::Metal World::. Форуми > Metal > Metal / Rock / Hardcore / Gothic / Industrial
abydos
Въй, въй, въйй... срамота. Свърши количката и след като попуцах малко КоД4 викам да взема да отворя на някой очите за тази група в поредната ми празна тема :). Сигурно доста хора я знаят, но не и тук :п Много хора си мислят, че Dream Theater са бащите на съвременния прогресив метъл, но грешат. Тази роля се пада на Fates Warning.
Малко групи успяват да сменят оригиналния си вокалист, да променят коренно звученето си 4-5 пъти и въпреки това винаги да издават добри албуми. От повлияния от Мйедън стил, но с далеч по-интересни вокални(и инструментални) партии доставени от John Arch, през може би първите прогресив метъл албуми, техничарските No Exit и Perfect Symmetry до доста по-модерно (за тогава) и мелодично звучене на Parallelsи Inside Out, а от там до мрачните, атмосферични и загадъчни A Pleasant Shade of Gray, Disconnected и FWX.
За съжаление обаче остават в сянката на Dream Theater поради незнайни и за самите тях причини (качеството на музиката съвсем не е сред тях).
За мързеливите и закоравели метълисти тук ще избера и по 1-2 песн от всеки от тези пероиди, за да онагледя казаното по-горе.

Guardian - една от легендарните им песни, от първите албуми. John Arch я изпълнява с характерния си глас. Върху текста също си заслужава да се обърне внимание.
Epitaph - от The Spectre Within
Silent Cries - албумът е No Exit, вокалистът е Ray Alder. промянавата в стила и структората на песните се усеща вече значително. Горещо препоръчвам и The Ivory Gates of Dreams, която сериозно повлиява върху A Change of Seasons (първоначалния и вариант). -
Through Different Eyes - загатва за идващата промяна в Parallels. Албумът е Perfect Symmetry. Друга тяхна значима песен от този албум е и Nothing Left to Say
Leave The Past Behind, Eye to Eye, We Only Say Goodbye - Parallels е един (за мен) феноменален албум и нарочно оставям другите страхотни песни от него да бъдат открити докато слушате албума (ако ви допада това, което чухте до тук).
Monument, Pale Fire - поредния страхотен албум, Inside Out е и края на този период на групата.
A Pleasant Shade of Gray Part I - едно от най-атмосферичните интрота, които съм чувал някога. Целият албум е една песен, разделена на 12 части. A Pleasant Shade of Gray Part II
One, Something From Nothing, So - личния ми фаворит. Няма друг такъв албум направо, Still Remains е една от най-добрите песни писани някога.
River Wide Ocean Deep, Another Perfect Day, Simple Human, Crawl - FWX. Един от подценяваните им албуми, но ако човек внимава докато го слуша ще усети силата и енергията, която притежава този албум, който за съжаление има голям шанс да остане техния последен.

За десерт, три кавъра - на Dio, Judas и Scorpions.
Sign of the Southern Cross, Saints in Hell, In Trance

Личи си, че си нямам работа в момента, нали? :д И това само за групата, едвам се сдържах да не нацвъкам почти всяка песен от всеки албум, а пък за страничните им проекти направо не знам, още 2-3 часа сигурно щях да подбирам материал. За тях - друг път. Все пак чуйте поне по една песен от албум, доста са различни и ако една не ви хареса, това не означава, че останалите няма да ви допаднат.

Сайтове: http://fateswarning.com/ http://www.fateswarning.info/ http://www.myspace.com/fateswarning
lodborg
Може би първата прогресив метъл банда, както отбеляза abydos, но приносът им за музиката като цяло съвсем не се изчерпва с това. Ранните им албуми бият доста на пауър, не че има нещо лошо. "Awaken the Guardian" ми е любимият албум от периода преди Alder, а с идването му и промяната в звученето тази банда става просто епоха. До "Inside Out" включително нямат слаба нота, следващите... Абе и те не са кой знае колко лоши, особено "Disconnected".
hudojnik
Лично според мен A PLEASANT SHADE OF GRAY е най-добрия, говоря като внушение и завършеност. Изобщо по-прогресивните им албуми са ми по-на сърце. В последния има известно повторение на DISCONNECTED, но не е лош. Подходът им е доста по-различен от този на DREAM THEATER, по-директен и това ми допада. A Zonder e върховен барабанист, жалко, че не е вече в групата. Много мога да говоря за тях, но засега - толкова.
Warrior Of Ice
Цитат(hudojnik @ Mar 23 2009, 01:30 PM) *
Лично според мен A PLEASANT SHADE OF GRAY е най-добрия, говоря като внушение и завършеност.

Подкрепям, и на мен ми е фаворит - много интелигентна работа. Плътно до него нареждам "Disconnected". Но пък те слабо нямат така или иначе...

Тези, които се интересуват от подобна музика, ценят и уважават достатъчно бандата, но иначе и аз смятам, че в очите на масовия метъл фен са незаслужено подценявани. Вярно, при тях липсват демонстрации от типа "кои сме ние" в стил Dream Theater (на тях поне им стоят добре, не ги критикувам), но пък идеи и въобще музика има в изобилие.

Впрочем, и на живо са доста добри, както се уверих на концерта им в София преди няколко години.
Airin Of Ancelot
Чудесна група с много красива и разнообразна музика! И според мен са най-големите в прогресив метъла, при това не само защото са първата такава банда. За разлика от някои свои колеги, Fates Warning не се самозабравиха, не се изчерпаха, не се продадоха. Напоследък не издават толкова начесто, но пък поддържат много високо ниво. Дори последният им албум - "FWX", е перфектен, един от най-добрите им изобщо.
Fish
Като гледам много се силите да плюете по Dream Theater, но забравяте, че този жанр дължи популярността си най-вече на тях, както и че новите групи взимат най-вече тях за пример. И неслучайно. wink.gif Това настрана, Fates Warning са невероятни музиканти с отлично творчество. Ray Alder е един от любимите ми гласове.
Dragontear
Изненадан съм че няма тема за предстоящияконцерт на FATES WARNING

http://rocklivebg.com/web/latest-news-bg/1...a-fates-warning
lodborg
Ъъ?! ermm.gif Пита се в задачата какво толкова не ми е харесвало в последните им няколко албума преди три години. Защото аз самият нямам никаква идея.
abydos
Виждам, че ти е дошъл акъла в главата!
Аз днес се присетих за групата и си пуснах великолепния Still Life. Уникален концерт - изпълнение и сетлист. Между другото, музиката за новия албум е вече написана и остават само няколко текста да се донапишат и влизат в студио - догодина нов албум със сигурност!
abydos
Скука, не видях официално в Новините да е обявено, може и да бъркам. Е, няма значение. За тези, които по някаква причина са пропуснали новините от последните 2 седмици:

Новият албум скоро ще е на разположение на всички желаещи, не само богопомазани такива smile.gif От 1-2 седмици има и сингъл - Firefly: http://www.youtube.com/watch?v=ReoQw9ua9_Y

Пуснаха и втора (всъщност беше първата, но по погрешка) песен, но само в The 11th Hour Podcast http://www.blabbermouth.net/news/fates-war...-for-streaming/ Песента на Фейтс започва на 26тата минута.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.